- 10 Dec 2004, 09:06
#28097
Helou!
Božična večerja naj bi predstavljala uvod v sproščeno intimno družinsko snidenje ob koncu leta; ko se pomirijo strasti in ljudje pozabljajo staro in pričakujejo novo. Zatorej naj bo božična večerja malo bolj svečana in z malo več domišljije.
Da pa vas/te (Matrix) ne bom preveč mučil, sem si zamislil nekaj preprostega, obenem pa še ima težo dobre in ne običajne pojedine.
Ne glede na to, da današnji čas zahteva, da še na božični predvečer garate do šestih zvečer in dalj, vam priporočam, da se postavite malo zase in rečete službi, delu, okupaciji,...hasta la vista, baby in se "pred domačim ognjiščem" zberete že zgodaj popoldne. Zakaj? Ker boste že takrat lahko počasi začeli s kakšnim prigrizkom in sproščenim klepetom pred večerjo. Tako, da se želodček malo razburka pa vendarle umiri do glavne pojedine!
Tako, pojedino začnite z narezkom. Običajno je tak narezek sestavljen iz suhomesnatih izdelkov, sira in koščkov sadja. Mislim pa, da tukaj ni ravno za deliti nasvete, saj je izbira teh dobrot resnično pestra in zadovoljiva za kakršnikoli okus.
Lahko pa stvar tudi malo spremenimo. Naredite suhosadni narezek z nekaj koščki pršuta in sira. Suho sadje naj bo čim bolj nesladko, npr. suhe hruške, jabolka,... Zraven pijte kakšno rujno vince ali pa vodo. V glavnem čim lažjo pijačo.
Za glavno jed pa:
- Telečji ptički v smetanovi omaki
- Kruhova štruca
- Kuhana cvetača v solati
- Sladica
- Tekočina
Telečji ptički v smetanovi omaki:
Čebulo in peteršilj v enakih delih drobno nasekljamo in zmešamo. Na, za večjo dlan velike, posoljene in popoprane telečje zrezke nanesemo tanko plast čebuljnopetršiljne mešanice in naredimo roladice. Te, ali povežemo s cvirnom, ali pa "zašijemo" z zobotrebci. V tavi segrejemo olivno olje z večjim kosom masla. Roladice na zmernem ognju cmarimo in pridno obračamo. Po možnosti jih čim večkrat polivamo z maščobo. Ko je mesovje pečeno ga odstavimo v toplo posodo, na preostalo maščobo pa vržemo kocko za piščančjo juho, da se razpusti ter kislo smetano razžvrkljano v nekaj vode. Hitro pokuhamo, dodamo malo bazilike in nazaj zložimo mesovje. Na zelo blagem ognju pustimo, da se vse skupaj dobro prepije.
Meso je lahko tudi kakšno drugo: žrebe, puran, svinja,...
Kruhov knedl
Kilogram starega belega kruha (lahko tudi žemelj) razrežemo na 1cm3 velike kocke. Na olivnem olju prepražimo srednje veliko, drobno nasekljano čebulo in nekaj malega prekajenega špeha. Dodamo še narezan kruh oz. žemlje in malo popečemo. Prenesemo v večjo skledo, dodamo tri razžvrkljana jajca, deci mleka (še bolje sladko smetano), nekaj malega moke, ščepec soli, poper, ščepec kopra ter narahlo premešamo, da se kruh prepoji. Pokrito pustimo kake pol ure. Nato še enkrat maso narahlo premešamo, da ne zmečkamo kruha, jo oblikujemo v štruco in prenesemo na mokro kuhinjsko krpo in jo zavijemo tako, da jo lahko obesimo na kuhilnico.
Damo jo v slan krop tako, da v njem visi na kuhalnici, poveznjeni na robu posode. Kuhamo kake pol ure. Kuhano še kakšnih petnajst minut pustite na odprtem zavito v krpo.
Servirate narezano kot kruh.
Če bo kaj ostalo, nič hudega, dobro je še naslednji dan.
Kuhana cvetača v solati
Cvetači odstranimo liste in jo položimo v mlačno slano vodo. Ko voda zavre, jo kuhamo še kakšnih 20 minut. Kuhano odstavimo v skledo za solato in jo narežemo na "za v usta" primerne kose. Pustimo, da se ohladi, dodamo nasekljan česen, popramo, po potrebi solimo. Dodamo olivno olje in vinski kis. Narahlo premešamo.
Sladica
Sladica? Tukaj sem bolj slab. Vam pa priporočam Solnograške žličnike. Recept najdete nekaj postov višje.
Tekočina
Kakor vam paše in kakor vam je po volji.
Pa, dober tek!
Čao, NM Bajsi
LAUF MACHT FREI!