teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Ko sem prebiral tvoj post "Patakefore", mi je prvo in najočitneje padla v oči količina zaužite hrane tekom tvoje trase. Ko prideš na vrh, se tvoje telo lepo segreje in ga takoj zamoriš s precej težko kombinacijo mleka in beljakovinskega dodatka, ki zares ni primerna med aktivnostjo, dodatno so napaka rozine ali kakršnokoli suho sadje ( Ko boš pa podaljševal intenzivnost, čas teka, takrat bo pa telo zahtevalo dodaten vnos energije in takrat pridejo prav rozine, seveda poplaknjene s svežo vodo) na takšen obrok ali pred njim in vse skupaj se še dodatno premeša z izotonikom, ki zavira prebavljanje vsega skupaj. Najbolje ti bodo šle noge, če najmanj uro, še bolje dve, pred aktivnostjo ne zaužiješ nobene hrane, ki bi obtežila prebavila, suho sadje je energetska bomba v obliki ogljikovih hidratov, primernejša je npr. banana (oz. katerikoli sveže sadje), ki daje energijo v obliki OH, ne odvzema pa telesu vode za samo prebavljanje, kot suho sadje. Pomembno je, da se tudi dovolj hidriraš z vodo, tam do ene ure teka se običajno ne potrebuje vmesnega vnosa tekočine, razen poleti v vročini ali v primeru hitrega tempa.. Če pa, pa samo izotonik, nič mešanja s hrano B, OH.. Beljakovine si pa pripravi, ko prideš domov, pa spet ne bi priporočal mešanje z mlekom, ker samo zavira hitro absorbcijo beljakovin iz "whey-a".. Jaz ga zmešam z vodo in banano :)
Kar se pa prehrane tiče je pa edina modrost pestrost in uživanje hrane za katero že od daleč lahko rečeš iz česa je, čimmanj predelana in v količini, ki je primerna telesni dejavnosti. Pa veliko uspehov v premagovanju višine in dolžine :D
Uporabniški avatar
 Scooby
Jaz bi na samojedov post rekel samo še nekaj glede treninga. Na tvojem mestu bi dodal poleg teka v hrib tudi ravninski tek v različnih oblikah. Daljši tek, s katerim pridobiš na vzdržljivosti in intervale, s katerimi pridobiš na hitrosti. Oboje potem uporabiš pri teku v hrib. Recimo 2x na teden imaš tek v hrib, ostalo pa ravninske teke. Vsaj na začetku, dokler si ne pridobiš zadostne kondicije, bi pomoje tako hitreje napredoval pri teku v hrib.
 spela*
Patakefore napisal/-a:Moj problem pa je naslednji:
Od začetka je bil napredek opazen, vsakič sem šel lažje v hrib in manjkrat rabil počivati vmes. Prišel sem do točke, ko sem lahko prehodil celo traso brez počitka. Sedaj ko pa sem začel vmes lažje dele teči pa ni več napredka. Čas se mi že 2 tedna ni izboljšal.

Moja pripomba je pa le to, da smisel treninga ni v tem, da bi vsakič izboljšali rezultat (če bi bilo tako, bi prej ali slej vsak prišel do časa za svetovi rekord :D ). Sprijazni se, da bo šlo enkrat bolje, drugič slabše, in da je to odvisno od več dejavnikov. Včasih dolgo ne boš videl napredka, potem pa bo napredek skokovit. Vmes pa se ti bo že zdelo, da nazaduješ.
Uporabniški avatar
 MBrando
Lep dober večer vsem!!!

Novinec na tej strani, a vendar strastni obiskovalec ter bralec tega foruma. Super zadeva in hvala za vse debate.
Ker sem pozitivec in veseljak po naravi, se opravičujem za vsa specifična, nespecifična, dolga kot roman, kratka kot verz ter občasno težko razumljiva vprašanja :roll:

V tej temi me pa zanima sledeče.
Po treningu plezanja, ko naredim vnos takoj v prvi pol ure v kombinaciji skuta, banana, različni oreščki me zanima, ako je pol vredu v okviru nadaljne pretečene 1 ure jesti žgance in jogurt/kefir/sojino mleko? Sem zasledil, da je nekdo to omenil da papca, ampak mi ni jasno od kod beljakovine...hmmm? Ali je to pač všteto v mleko, kjer nekaj beljakovin dobiš. Za žgance pa ne bi vedel. Jih pa obožujem pa še težki niso, tako da so velikokrat na mojem vegi jedilniku...

HVALA ZA VSE
Živjo MBrando!
Žganci, še posebej zdravi so ajdovi, saj vsebuje ajda okrog 18% visoko kakovostnih (telesu dosegljivih) beljakovin, preliti z mlekom ali kefirjem so odlična kombinacija. Ne bi pa priporočal sojinega mleka, ker soja deluje negativno na rast mišic pri moških zaradi vsebovanja rastlinskega estrogena (estrogen je ženski spolni hormon).
Uporabniški avatar
 MBrando
Samojed: HVALA ZA ODGOVOR :laola . Sam sem veliki ljubitelj tako ajdovih, kot koruznih žgancev in sem malo rešerširal o tej zadevici. No, to sem že večkrat, a očitno na napačnih koncih. Sem ugotovil, da koruzni žganci premorejo 70GI, kar se meni zdi super, če si lepo zjutraj zakuham eno malo skledico in imam takoj za po treningu, ko pridem iz stene. Namreč hiter obrok med vožnjo proti domu. Doma pa pol lepo en fiiiiiini obrok in že sem ko malo dete. Happy and free :mrgreen:

Drugače pa to glede sojinega mleka nisem vedel :shock:
Zanimivo, ker se že dolgo ukvarjam z prehrano in vegi je prioriteta, pa zgleda, da zaradi tolikšne količine zanimivih informacij ter tem, še nisem vzel pod drobnogled sojinega mleka.

Mimogrede SAMOJED, če veš, a drugače pa sojino mleko ni problem, če se pije pač iz zornega kota pijače? Al v vsakem primeru odsvetuješ sojino in probably priporočaš riževo/ajdovo/mandljevo/kokosovo...

Hvala za odgovor in lepo rahlo snežno in sproščeno nedeljo ob družinskem kosilu in pogovoru še naprej :P
Boljša zamenjava za sojino mleko (iz zornega kota pijače je za športnika najboljša ČISTA voda ali mešanica vode in 100% sadnega soka :) ) so tista, ki si jih naštel, ker tudi sojino mleko vsebuje sojo :lol: V primeru kokosovega je pa potrebno biti pazljiv, ker se v večini primerov pod nazivom kokosovo mleko prodajajo napitki, ki s pravim kokosom razen okusa nimajo kaj preveč skupnega (so mešanica kokosove smetane in vode... z veliko maščobe in sladkorja). Ta prava je samo kokosova voda, tekočina, ki je v notranjosti kokosovega oreha :D
Hvala enako, snežna nedelja je, samo v službi :roll:
Uporabniški avatar
 MBrando
Hvala lepa. Jaz vodo nadomeščam z dosti dosti čaja. Plain simple, brez sladkorja, dobim pa kar nekaj dobrih stvari v zelenem in črnem. Like it.
Različna mleka, jogurte,kefirje pa uporabljam večinoma zjutraj pri kosmičih, al pa ko mi kakšen pravi kakav zapaše oz. bela kava. Vsekakor pa kot otrok socializma ne morem mimo občasne VELIKE salce hladnega mleka, pa zraven kakšno domačo pecivo/keksi (itak sam pečem in delam to doma, tako da je pri izdelavi vedno v ozadju "cim bolj zdravo" :wink: )

Naj ti cimprej mine!
Uporabniški avatar
 MBrando
P.S: Ajdovi žganci v kombinaciji z belo kavo.
Zaradi tradicije, zaradi baba vidla baba rekla, al zato ker v kombinaciji z ajdo se poveca zdravilne lastnosti? Veste kaj o tem? Bela kava oz. Proja, Orca itd itd se pri meni meni pije ko zapaše oz ko se naveličam čaja.
Veste kaj o njenih ugodnih ucinkih? Brskal sem in brskal a natančno ne izbrskam nič o tej pijači mojega otroštva.
Še osnovnih podatkov kot je vsebnost OH,B,M,sladkorja in mineralov ne najdem.
Morda ve kdo kaj več?
Kavni nadomestek (proja) pripravljen z mlekom ima, ob dobrih organoleptičnih značilnostih, tudi veliko prehransko vrednost, sicer jo jaz pijem z uporabo svežega domačega mleka :D . Cikorija je bogata z inulinom, v vodi topno vlaknino. Pražena blagodejno deluje na regulacijo sladkorja v krvi in se posebej priporoča v prehrani diabetikov ter starejših ljudi. Je bližnja sorodnica endivije in radiča. Predlagam branje dokumenta: http://www.academicjournals.org/jmpr/PD ... t%20al.pdf
Uporabniški avatar
 MBrando
:shock: :shock: OOOO, WAU, hvala samojed20 :clap: in oprosti, če te morijo moji posti in zato zanemarjaš družinsko/službene zadeve, ko odgovarjaš in brskaš za podatki, ker ti ne da miru, da ne bi odgovoril :roll:

Priznam, da tega res nisem našel ter VELIKA HVALA LEPA za napisano in dodan link. Nekaj o mešanci žit v proji sem sicer vedel, kot da so sama po sebi zdrava in polna mineralov, samo vse drugo pa je bilo v skrivnost zavito. Bemtiš, koliko dobrih, že več generacij preverjenih stvari se najde, ljudje pa še vedno pred totimi plastik fantastik cafe avtomati stojijo, pa čakajo da jim "robot" zmeša prašek in vodo. Če bi vsaj to še čas socializma in tajnic bil. Ko se je prava turška kavica kuhala in je takoooo lepo dišalo po pisarnah. NOSTALGIJA :lol:

Mi pa je res fajn, ko take preverjene babičine stvari, izpadejo zdravju pozitivne. So znali ljudje nekoč sporihtati zadeve, da niso za vsaki drek k dohtaru rinli!
Uporabniški avatar
 MBrando
Najlepše in super mi je, ko vem da me čaka večja športna aktivnost in si v miru splaniram kaj bom pohrustal po treningu, ter kaj bom imel za tisti glavni obrok po aktivnosti. To mi je tak faaaaaajn. hehe, silly me ;)
Jutri za po plezanju: polnozrnati griz in narezana banana
Kot glavni obrok pa me čaka: kos puranjega mesa in popečeni žganci, zraven pa velika skleda solate. Nom nom
Upošteval sem nasvete iz foruma (prvi posti na tej strani) in prišlo je do spremembe :)
Čas sem izboljšal, prav tako čutim, da imam v nogah več moči in lažje premagujem klanec.
Ampak kile se pa ne premaknejo nikamor :cry: Poskušam imeti čim več manjših obrokov dnevno, izogibam se mastnemu in pretiranim OH, ampak mi ne uspeva vedno, predvsem zaradi malice v službi, ki je živa polomija z vidika zdravega življenja. Nekdo mi je rekel, da glede na to, da sem pridobil kar nekaj kondicije in moči, je verjetno, da sem pokuril nekaj maščobe, ampak so kile ostale iste, ker sem pridobil mišično maso. Razlaga je sicer logična ampak ko pogledam na rešilni jopič okrog pasu se mi ne zdi, da bi se zmanjšal!
Predvidevam, da bi bil z manj kilami še hitrejši!
Kaj je rešitev? Še bolj trdo trenirat? Fatburnerji? Ali dobri stari rek: "jedeš malo skidaš salo" :D
Takšen jedilnik, ki bi bil idealen za hujšanje enostavno ne pride v upoštev zaradi gibljivega delovnega časa in ker nikoli ne vem, kdaj bom lahko šel na kosilo.... Kot sem rekel, poskušam čim bolj pazit kaj jem, čim večkrat po malem in ne prenažiram se kot včasih!
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA