teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Baina napisal/-a:No tako je na stvari. Sem bila včeraj pri zdravniku (obup kakšna gužva).

Pametno.

Baina napisal/-a:Me je hotel poslati v mb k neki terapevtki, vendar sva se zmenila, da mi da 3 tedne časa, da se opomorem oz. pač, da bo videl, da sem začela res jest in se trudit sparvit na normalno težo.

Spet sprejemaš samo neke kompromise, sama se nisi odločila, ponavlja se slika kot je bilo prvič. Če greš k njej nič ne moreš izgubiti, kvečjemu pridobiš lahko.

Baina napisal/-a:Ne vem sem se pozanimala na spletu in vidim da spadam v srednjo anemijo?A je to zelo hudo?

Še predstavljaš si ne, kakšne posledice lahko pusti.

Baina napisal/-a:Sem bila zelo slabe volje,ker res ne vem kako bom zdržala brez treningov. Ne vem, kaj naj naredim.

Zastavi si cilj, ko bo v redu pa bom lahko norela koliko bom lahko. Zamoti se, počni nekaj drugega, ki ni tako divje, štrikaj, kvačkaj, zlagaj puzle.

Baina napisal/-a:Dovolj mi je vsega teg, si želim da bi bilo že vsega tega konec, in bi se lepo pozdravila, ker sem res nepresatno utrujena, vrti se mi, zebe me, sem brez moči, najbolj pa si želim treningov :cry:

V tebi bije boj, NE, JA, NE, JA, ZAKAJ, KDAJ, NE. Sčasoma ugotoviš da je podobnih vprašanj tekom življenja še preveč.

Baina napisal/-a:Zanima me tudi, katera hrana in živila vsebujejo veliko železa, oz kako si lahko vse pomagam, da železo spravim na normalno raven? A to doglo traja, da se stanje železa stabilizira? Verjetno je odvisno od tega kako si priden :oops: ?

Špinača, rdeča pesa...
Ti bi vse samo nekaj spravila na neko raven, kaj pa bo potem ko bo na tej ravni??? Spet neki kompromisi, obljube, sanje.

Baina napisal/-a:Upam samo da se bom čimprej pobrala skup in začela kmalu trenirat s polno paro in velikoo energije.

Odločiti se moraš.

Baina napisal/-a:Velikokrat me zvečer oz. ponoči grabi krč v mečnih mišicah. Mogoče kakšen razlog za to? Ali je to nekaj povsem normalnega?

Tudi mene večkrat še posebej pred in med spanjem. Gre za pomanjkanje magnezija, ko ga vzamem je v redu.
 Baina
Ja res je, sem bila pri zdravniku, ampak sem čist pozabila vprašati glede tega, sem se raje posvetila in pozanimala o moji »bolezni«, se pravi moje telo in kaj z njim delam :oops: .
Ja drugače pa sem res še vedno notranje razdvojena, ne vem kaj bi :( . Želim si, da bi bila zdrava, čila, polna energije, potem pa spet ta psiha, razmišljanje o problemu, hrani, kalorijah, čist brez veze. Saj delam take male korake naprej (jem več, treningov nimam, probam da ne razmišljam o tem, kaj in koliko sem pojedla-ampak včasih pač zanese na stran pota :oops: ) ker si res želim normalno zaživeti, brez teh razmišljanj, dvomov, ki ti ne dajo dihati in te uničujejo psihično in fizično.
Ja glede treningov, meni se zdi veliko tri tedne brez vadbe. Ne vem, bom morala res vzeti počitek. Saj kot berem si veliko tekačev »mora« vzeti ali pa si vzamejo počitek, ker telo enostavno ne zmore več. Ali ni tako? Ali oni med tem trenirajo, samo ne toliko?
Drugače pa smo se tudi s socialno delavko in starši danes dobili in podebatirali problem. Dala nam je en kup naslovov terapevtov, tako da glede tega sem založena z informacijami. Toda jaz vseeno menim in verjamem, da bo šlo brez terapevta. Sem obljubila staršem, oz. dala besedo(komaj pregovorila v to), da se bom spravila skupaj, začela jesti, ne pretiravati in se siliti k vadbi, da še malo počakamo s terapevtom (tri tedne časa, ampak sta mi obljubila, da če vidita kaj, da ne štima, gremo takoj k terapevtu). Jaz res ne želim hoditi tja, ker ne vem, mislim, ali pa se slepim s tem, da problem verjetno ni tako globok in da si lahko sama pomagam. Socialna delava mi je tudi povedala, da je prof. športne vzgoje rekla za moj problem. Ne vem, sedaj me je malo sram pred njim, ker sem res bila dekle, ki je zanj delovalo čilo, zdravo, netrenirano, žilavo in športno. Sedaj pa sem kot neka bilka, krhko dekle, ki nima energije in moči, želim pa biti velika športnica (vem to vedno znova ponavljam, vendar je res) in upam da me ta volja do športa nikoli ne mine- kaj bi dala da ne bi, da bi vedno imela takšno voljo, zagnanost in lakoto po športu, kot sem si jo nabrala v zadnjem času, čeprav z muko, in proti koncu že komaj kako, brez energije, ampak sem vseeno vztrajala, ker sem trmasta in se ne vdam zlahka. :oops:
Uporabniški avatar
 tulček
Baina napisal/-a:Zanima me tudi, katera hrana in živila vsebujejo veliko železa, oz kako si lahko vse pomagam, da železo spravim na normalno raven? A to doglo traja, da se stanje železa stabilizira?

Ob pomankanju železa se najbolje odnese Zelena Magma (dobi se v specializiranih trgovinah z bio izdelki). Cena je 30€ in zadošča za približno enomesečno kuro. Deluje tudi pri ljudeh, ki jim tablete niso pomagale. Rezultati so vidni že po dveh tednih.

Drugače pa je tu še melasa (žlička melase v 3dl vode in dva ščepca himelajske soli - odlična mineralna bomba z veliko železa, magnezija in kalcija) Melaso lahko dodaš tudi k napitku Zelene Magme. Zelo močno pa povečajo absorbcijo železa Umeboshi slive (japonska specialiteta-nepogrešljiva pri slabosti) dobi se ravno tako v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano).

Baina :heart
Nazadnje spremenil tulček, dne 13 Jan 2010, 18:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Baina napisal/-a:Sem obljubila staršem, oz. dala besedo(komaj pregovorila v to), da se bom spravila skupaj, začela jesti, ne pretiravati in se siliti k vadbi, da še malo počakamo s terapevtom (tri tedne časa, ampak sta mi obljubila, da če vidita kaj, da ne štima, gremo takoj k terapevtu).

Kot sem omenil, dokler delaš na neke obljube ne bo pravih rezultatov, delaj zase.

Baina napisal/-a:Sedaj pa sem kot neka bilka, krhko dekle, ki nima energije in moči, želim pa biti velika športnica (vem to vedno znova ponavljam, vendar je res) in upam da me ta volja do športa nikoli ne mine- kaj bi dala da ne bi, da bi vedno imela takšno voljo, zagnanost in lakoto po športu, kot sem si jo nabrala v zadnjem času, čeprav z muko, in proti koncu že komaj kako, brez energije, ampak sem vseeno vztrajala, ker sem trmasta in se ne vdam zlahka. :oops:

Začneš se zavedat kako globoko si padla.

p.s. za železo bi jaz raje navalil na rdečo peso (kozarec tam 1-4 EUR) in špinačo (cirka 1,5 EUR za pakiranje)
Uporabniški avatar
 stena
Uroš špinača niti ne vsebuje toliko železa, kot so ji pomotoma pripisali (tudi risanka Popaj, če se jo spomniš, temelji na tem napačnem podatuku)..

Drugače ti pa kot bodoči prof. šp. vzg. povem, da je naša naloga med drugim tudi to, da opazujemo svoje učence in na morebitne zdravstvene spremembe opozorimo starše in druge ljudi, ki lahko taki osebi pomagajo. Smo pač v prvi vrsti. Starš si težko prizna, da je kaj narobe, pa ponavadi tudi nima primernega znanja (npr. pri zapažanju razne lordoze, kifoze, skolioze...), da bi videl problem..

Ti kar lepo na športno vzgojo brez skrbi, te ni potrebno biti nič sram, ker učitelj točno ali vsaj približno ve kaj in kako je s teboj..
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
stena napisal/-a:Uroš špinača niti ne vsebuje toliko železa, kot so ji pomotoma pripisali (tudi risanka Popaj, če se jo spomniš, temelji na tem napačnem podatuku)..

Hja ne :roll: hvala :wink:
Uporabniški avatar
 Starbucks
Ponovno te pozdravljam, Baina! Pričakovala sem anemijo pri tebi, ampak imaš že kar hujšo obliko. Če bi bila v bolnici, bi skoraj gotovo dobila transfuzijo.Iz tega izvira tvoje slabo počutje-občutek mraza, vrtoglavice, utrujenost...Poelg železovih tablet moraš obvezni jemati tablete vitamina C, lahko tudi šumeče, ker se veliko bolje resorbira in boš prej popravila kri. Veliko železa imajo suhe slive, špinača skoraj nič (bila je pomota v raziskavah pred leti), od mesa pa konjsko, govedina, jetrca, če lahko ješ kaj od tega. Splača se ti potruditi pri prehrani, ker se boš kmalu bolje počutila, če si popraviš krvno sliko. Veliko sreče! Kar se tiče predlogov za strokovno pomoč, jih podpiram, ker boš z njihovo pomočjo in pomočjo družine daleč prišla, le zaupati jim moraš in se znebiti predsodkov. Strokovna pomoč v takih primerih ni nič sramotnega, ravno obratno, kar pogumno!!
Uporabniški avatar
 Popaj
Pozdravljena!

Kolikor je meni znano imata radič in solata mnogo več železa kot špinača (čeprav je špinača super hrana).
Upam, da so te opozorili, da imaš po tebletih za železo lahko težave pri "kakanju" (sory izrazu, ampak ne vem kako naj to lepše povem). Samo toliko, da te ne bo skrbelo.
Tudi jaz sem bolj zmrznjen človek, pogrejem se s čajem. Čaj je tudi neke vrste odvajalo in hkrati poživilo. Pa ne piti pravega čaja. Pozimi le pij tople tekočine, ne samo hladne iz hladilnika. Krči-pomanjkanje magnezija.
Pa še tole. Skoraj 20 let sem dopoldne jedel le suho hrano-sendviči ipd... Na koncu sem imel že kar probleme. Sedaj že nekaj let jem toplo malico. Vzamem si čas in grem na toplo malico, čeprav sem za nekatere sodelvce čuden in komplicator. Rezultat-psihično in fizično lažje prenašam službo in ostale napore.
Sprašuješ, koliko časa traja sanacija telesa. Mislim, da toliko časa, kolikor se je stvar zapletala, toliko časa se bo odpletala. Če ne bo takoj rezultata nikar ne obupuj. Spomladi in poleti bo veliko bolje.
Začela si teči verjetno svoj najdaljši maraton. Maraton se premaguje z koraki en za drugim lepo po vrsti. Ne moreš narediti tisočega koraka, če jih nisi prej naredila devetstodevetindevetdeset. Upam, da si razumela kaj sem mislil.
Mislimo nate in ti želimo vse najboljše.
Uporabniški avatar
 Popaj
Baina!
Še tole sem ti pozabil napisati!
Napiala si da si želiš biti velika športnica.
To sem si želel tudi jaz, pa nisem zmogel. Včasih sem treniral orodno telovadbo, pa sem spoznal, da na vrh nikoli ne bom prišel. V mojih očeh sem bil slab, v drugih, ki še prevala niso znali narediti pa super športnik.
Ko sem spoznal svoj limit sem postal skuliran. Sedaj, ko hodim na teke in sem praktično vedno v ozadju, pa se imam za kar velikega športnika. Ko pogledam malo okoli sebe vidim, da večina ljudi ni niti približno tako telesno pripravljenih kot jaz. Seveda, ko pa pridem v družbo tekačev pa sveta resnica-med njimi sem pa velikokrat navaden revček. Jaz razlikujem med velikimi športniki in tekmovalno uspešnimi športniki.
Mislim, da vsi na tem forumu smo kar veliki športniki, vključno s tabo-v pravem smislu.
 jezek.teka.teka
Baina napisal/-a:
Saj kot berem si veliko tekačev »mora« vzeti ali pa si vzamejo počitek, ker telo enostavno ne zmore več. Ali ni tako? Ali oni med tem trenirajo, samo ne toliko?
(...)
Toda jaz vseeno menim in verjamem, da bo šlo brez terapevta. Sem obljubila staršem, oz. dala besedo(komaj pregovorila v to), da se bom spravila skupaj, začela jesti, ne pretiravati in se siliti k vadbi, da še malo počakamo s terapevtom (tri tedne časa, ampak sta mi obljubila, da če vidita kaj, da ne štima, gremo takoj k terapevtu).

koliko tekači počivajo, so na tem forumu cele teme. teorije in izkušnje so različne, a nihče ne priporoča pretiravanja :wink:

terapevt... veš kaj je najbolj zabavno? če je kaj prida od terapevta, tja ne boš hodila ti kot posameznica, ampak boste tja hodili kot družina. in brskali po svojih odnosih, pričakovanjih, kako vplivate en na drugega itd.

in če se naj kaj premakne, boste vsi brskali po sebi, delali na sebi, odpirali stare rane in jih resnično pocelili, ne le zakrili. in potem boš zdrava. ali vsaj nekaj odtenkov več kot sedaj. saj nekaj travm in bolečin vsi nosimo v sebi. ker življenje pač ni reklamni oglas.

vse bo ok. ti samo rini dalje po tej poti soočanja in borb s sabo. in naj te ne skrbi, kaj misli profesor. važno je samo, kaj ti v sebi čutiš. če delaš na sebi, si na zunaj mogoče krhka, ampak v sebi močna in se še dalje krepiš. in to dolgoročno.

drži se!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Drži se
uporabljaj razum, kot ga uporabljaš tukaj na forumu
vsi smo s teboj
ko ti bo najhuje, se ozri v nebo in se okrepčaj še z energijo, ki jo zate pošiljamo v galaksijo
to niso sanje in življenje je lepo le, če ga živiš
 Baina
Ja tako je, čedalje bolj se začnem zavedati, kako sem napačno ravnala (ali pa še vedno) s svojim telesom. Poleg tega, da me neprestano zebe, imam mrzle roke, noge, da imam anemijo, se mi velikokrat vrti, in mi je slabo, pa tudi ko sedim, me že po nekaj časa začne boleti ta zadnja plat in trtica. :oops: Jaz sama sebe res ne vidim kot presuho, ampak se pa zavedam, da tako ne gre naprej. Sem danes spet razočarala starše, še posebej očeta, ker je tehtnica pokazala še manj 44kg, čeprav jem več, kot sem jedla. In nisem se počutila lepo, ko sem ga videla, da je res razočaran, ker si ne zasluži takšnih skrbi. Pa tudi sama sebi nočem več škoditi, ker se zavedam, da mi lahko to pusti posledice (vsaj mislim oz sem brala na spletu, da lahko vpliva na poznejšo zanositev oz. se bojim,da ne bi mogla zanositi. Kaj vi mislite o tem? Je verjetno res, da vpliva na to?)
Glede anemije- a je res huda oblika? Mislim, sem res tako hudo anemična? Res je, da sem zelo slabotna, brez energije, utrujena in zaspana, danes se mi je naprimer v šoli veliko vrtelo, in bilo slabo, sem mislila, da bom padla skup, ampak sem se nekako uspela obdržati na trdnih tleh. Sem samo upala, da se res ne prevrnem tja. Pa tudi zjutraj ko sem se zbudila, me je pri srcu močno zaskelelo in zabolelo. A lahko to pripišem anemiji? Ali je vzrok kaj drugega? sem se kar malo ustrašila, čeprav me je že velikokrat kaj zaskelelo pri srcu, toda danes je bil nek drugačen občutek.
Ja res je, rada bi bila športnica. Saj na nek način sem že (bila). Trenutno pač ne smem in ne morem trenirati, ampak komaj čakam, da dobim zeleno luč za trening. Ne vem sicer kako dolgo bom morala na to čakati, zato upam, da bo čim hitreje prišel ta čas. Saj sama tudi želim teči, moj cilj je pač športno in zdravo življenje z veliko gibanja. Sem se poizkusila tudi v ekipnih športih (odbojka, rokomet). Saj se je odneslo, ampak ne vem, nekako se ne vidim v tem. Raje tečem, kolesarim, plavam sama, čeprav še vedno rada igram ekipne športe.
Glede terapevtov pa bom videla. Vsi mi priporočajo(priporočate) da naj grem. Saj na nek način sama že delam na tem. Veliko se pogovarjam z mamo,atijem,prijatelji, skušam se čimbolj odpreti in jim povedati kaj me muči. Ampak pač strokovna pomoč je strokovna in bi mi verjetno res dobro koristila. Bom počakala še kakšen teden in če te črne misli ne bodo odšle iz glave se bom verjetno res odpravila tja, če me že prej ne bodo poslali starši ali pa zdravnik.
Drugače pa res vam hvala, za vse lepe nasvete, pa misli. Mi veliko pomeni, da nekdo drži pesti zame in me podpira. Vedno z veseljem in z velikim pričakovanjem prebiram forum in vaše nasvete. Res sem vesela, da mi radi pomagate. :cmok:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA