Forum je namenjen objavi razpisov na tekaške prireditve, ki so pred nami.

Moderatorji: ero, AVI, ziga, dragons

paprikar napisal/-a:7-8 ur je kr mal pogumen čas zame

Iz izkušenj bi rekel za primerjavo
:arrow: če zlaufaš maraton ca 3:40:00 do 3:50:00
:arrow: zmoreš CE-Logarska v ca 7:30:00 do 8:10:00

seveda pod pogoji, da:
:arrow: si se na ta tek pripravljal
:arrow: si dal povdarek predvsem na vzdržljivost
:arrow: te nič ne more presenetit, razen prehitrega začetka :wink:
:arrow: med tekom uporabljaš glavo
:arrow: zadosti ješ in piješ
uf Zdravko.. zdej si mi dvignil "apetit" :)

Vseeno gledam na ta tek kot na izziv, dogodivščino in novo izkušnjo, prej borbo s seboj, kot pa s časom. Pa mislim da ti to že veš :)

A se je na TA tek potrebno posebno pripravljati, ima kakšno posebno specifiko?
paprikar napisal/-a: A se je na TA tek potrebno posebno pripravljati, ima kakšno posebno specifiko?

To je pa res dobro vprašanje. Saj so menda kar tri teme ali vsaj dve, odprte ravno na ta vprašanja.

Na kratko:
:arrow: start zjutraj v odličnih pogojih, kjer z lahkoto tečeš prehitro za svoje sposobnosti in po par urah začneš "crkavat"
:arrow: potrebno je najti mejo med hitro in prehitro - slabo je, če jo najdeš na tekmi po 50 km teka
:arrow: z utrujenostjo narašča dnevna temperatura
:arrow: z vedno večjo utrujenostjo se cesta čedalje bolj vzpenja
:arrow: časa je dovolj, da lahko končaš tudi s hojo :--(
:arrow: ampak jaz vam vsem želim doživeti Logarsko z nasmehom v cilju :D
Še bom jaz nekaj dodal glede tega teka. Po mo je čas relativna stvar, ker lahko ta tek pretečeš, pa lahk rečem uro gor ali dol, naprimer lani na začetku super hlad ravnina sama pesem, od Ljubnega dalje pa vročina na soncu preko 30, pa veter, da pa je mera polna je na tem delu tud nekako pomanjkanje okrepčevalnic, tak da pol pa nastopi kriza in to vse ob enem... :?
Da ne zamorim preveč hočem rečt da je lahko enkrat čas 7 ur veliko boljši, kot v idealnih pogojih 6 ur in pol.
Samo tolko :oops:
Jes,to mi delaj! :laola

Evo posodobljeno lestvico bodočih logarskih ultrašev:

1.) GODBENIK
2.) paprikar
3.) skorc
4.) RoKo
5.) Uroš Sobočan
6.) sinisini
7.) vencelj

Še malo pa se nas bo zbralo za kakšno skupinsko prijavo. :D

Em, od starih mačkov mogoče ena pomoč? Kako se naj naučim teči počasneje na začetku teka? Prvih 20 kilometrov me podzavestno vleče nenormalno, potem mi pa tempo počasi pada. A naj nastavim tisto nadležno piskanje na uri?
skorc napisal/-a: Kako se naj naučim teči počasneje na začetku teka? Prvih 20 kilometrov me podzavestno vleče nenormalno, potem mi pa tempo počasi pada. A naj nastavim tisto nadležno piskanje na uri?

Kako bi se le naučil ???
Treniraj. Saj trening mora vsebovati tudi počasne izteke in seveda teke v tekmovalnem tempu. Ko si postaviš svoj tekmovalni tempo za ta tek, ga treniraj. Na treningu greš na npr. 3 x 5 km intervalih sicer lahko za 10 sekund na km hitreje.

Pomembno
Za klasičen maraton pravijo, da je prav, če ga tečeš enakomerno - prvo in drugo polovico. Jaz osebno menim, da je to skoraj neizvedljivo. Prvo polovico tečeš v svežem vremenu, hlad, spočit, lahko dihaš, asfalt je hladen ... v drugem delu te poleg utrujenosti napade povečana dnevna temperatura, zato višja telesna temperatura, sonce pripeka, ni sence, še veter se poveča, od asfalta seva vroč zrak, ki onemogoča normalno dihanje in še kaj bi našel. Zaradi navedenega menim, da je pri takšnih pogojih lažje v prvem delu pod bolj ugodnimi pogoji pridelati malenkostno prednost.

Enako velja za Logarsko. V svežem jutru ob 6.00 je lahko teči tempo npr. 5:00 sredi poldneva ob 12.00 pa je že težje držati tempo 6:00

potrebno je najti mejo med hitro in prehitro
Živijo!
Zdravko tu se pa ne strinjam s tabo. Na dolgih tekih, dober rezultat prinese vedno hitrost teka v drugi polvici. Ko ti uspe natrenirati, da tečeš v drugi polvici enako hitro kot v prvi ali hitreje, rezultat ne izostane. Kljub vsemu kar si naštel, da ovira hiter tek v drugi polvici.
Na maratonu Celje- Logarska jih lahko do Mozirja ali Ljubnega večina teče hitro ali vsaj v svojem planu in nato popušča, ko bi morala tempo povečati.
Tisto, da narediš v začetku nekaj zaloge v času s hitrejšim tempom se tudi ne obnese v drugi polvici izgubljaš večkratno. Z lastnih izkušenj povem, da je bil moj srčni utrip pri konstantno enakomernem tempu teka v Logarsko na začetku okrog 140 in od Luč do cilja 170 in več. Predvsem je pa na dolgih tekih pomembno nadomeščanje tekočine in energije, če že ne odločilno, kdo to ne zna natrenirat je na koncu razočaran z rezultatom.
Lep dan pripravnikom za Logarsko!
LP Stane
maraton 100 napisal/-a:Zdravko tu se pa ne strinjam s tabo.

Tudi sam imam pomisleke :D
Vendar ti ne veš kako je teči v Logarsko po 12. uri. Takrat si ti že nekaj časa v cilju. Za takšnega atleta kot si ti veljajo povsem druge zakonitosti.

Na raznih spletnih računalih tempa so tudi strokovnjaki nastavili prvo polovico maratona za približno minuto krajši čas kot drugo, čeprav vsi vrhunski atleti pretečejo običajno drugi del za nianso hitreje. To sta dva različna svetova.

Stane, vsekakor pa so tvoja mnenja in izkušnje plod trdega dela in bi bil tudi jaz vesel, če bi nam večkrat zaupal kakšno zgodbo. :cast:
Evo sem ravno pricapljal iz dolgega treninga. Sem se psihično pripravil, da bom držal konstanten tempo 6.00 vseh 50 kilometrov pa nič. Piskanja si še nisem nastavil, med tekom se zasanjam v svoj svet in bolj poredko spremljam tempo na uri...

Ko sem prvih nekaj kilometrov koliko toliko držal tempo okrog željenega se mi na 30 kilometru pridruži boljša polovica s katero sva bila dogovorjena, da bova tekla njen tempo (točno 6 min/km), naslednjih 10km. Za statistiko preveriva čas in pretekli tempo, pa mi kaže povprečnega za prvih 30 kilometrov 5 min 23 sek. :shock: Pa sem ves čas imel občutek, da sem počasen. :? No potem je sledilo naslednjih 9 kilometrov s skoraj njenim tempom 5min55 nakar mi je omagala. Zgleda, da sem slab zajc. :) No do njenega cilja - nočne 10ke pa ji ne manjka več veliko. :clap: Naslednjih 13 kilometrov sem zaključil s tempom okrog 5min40.

Še statistika iz Suunto-ja:
Povprečni utrip: 139
Maksimalni utrip: 151
Razdalja: 51,35 (po foot-pod-u)
Povprečni tempo: 5min38sek
Čas: 4h49min

Startal sem ob 6.00 zjutraj, 13 stopinj, rosa, megla in veliko vlage v zraku. Milsim, da bo tako tudi na startu v Celju. Da me vročina zdela sem se dokazal že v Radencih tako, da se bom držal kar Zdravkotove tehnike. Tam nekje do 50. kilometra bom poizkusil konstantno držati 5min45. Zadjnih 25 pa bom verjetno od vremena spustil na 6min15. Povprečje bo potem ravno 6.00. :)

Aja, še to bi vprašal... kako se pa pravilno je na takem teku? Danes sem šel do 30. kilometra samo na vodo, na kar sem spil pol litra Coca-Cole, ki me je držala do 40. kilometra. Na 40. kilometru še dva deci Coca - Cole, kar je zaleglo do konca. Pa se mi zdi, da se počutim sigurno 40% bolje, kot prejšnji vikend na isti trasi, ko sem na 25., 35. in 45. kilometru vzel po en gel. Aja, zajtrkoval sem pa RedBull in Frutabelo. :) Menda mi ni dal RedBull krila? :)
Živijo!
Lahko rečemo kakšno o podalšanem maratonu aki kakor koli že imenujete tek v Logarsko (ultra, supermaraton).
Nimam pa namena komu pamet soliti in dajati nasvete vsevprek.
Tisti ,ki sedaj pretečete 50km v enem kosu boste pred maratonom v Logarsko ali preutrujeni ali pa poškodovani, kar pa ne želim nobenemu. Skoraj vsako leto sem v cilju maratona, vsakemu ki ga poznam čestitam za uspešen tek, občudujem pa vse ,ki pridejo v cilj. Še bolj pa tiste, ki so bili tako močni, da so odstopili, ko so ugotovili, da bi jim nadaljevanje teka samo še škodovalo.
Naj še nekaj povem o dolgih treningih za tiste,ki jih to zanima: 25km je v tem obdobju najdaljši trening, vsakih 14 dni se naj poveča za 5km in tako v zadnji fazi, konec avgusta prideš do cca 50km. Ne se obremenjevati s tempom teka in hitrostjo, tempo naj narekuje počutje. Vmes pa naj bo še kak trening s ponavljalnimi teki na 400 m, 500m, 1000m, 2000m in 3000m. En tek po razgibanem terenu gor -dol. Vse ostalo je počasen tek za regeneracijo. Preveliko povečanje količine pretečenih km ne obrodi pričakovanega rezultata.
Kar se pa tiče pitja in hrane med tekom pa mora vsak zase sam ugotoviti kaj in koliko mu prenese prebava in želodec. Jaz sem na vsako uro teka popil 0,75L napitka, ki sem ga sam mešal. Približno 40-50g klukoze ali sladkorja, 1-1,5 g soli in malo soka (pomaranča, limona) ali kak drug sok po okusu, vse to na 1l. S tako pijačo in količino sem tekel tudi dolge treninge. Pri samem maratonu sem pa vsakih 20' popil 0,25l takega napitka. A tako poskuse mora vsak sam delati pri dolgih treningih. Na tekmi ni čas za inovacije.
Začel sem pa tako, da sem se doma stehtal pred treningom in pri 50km teka sem stehtal količino popite pijače in pa tudi sebe. Tehtati sem moral do 1kg manj. Pa to je dolga zgodba in raziskava (10let).
Uspešne priprave!
Lp Stane
Dobr si teku skorc, ampak pomoje je 5 ur res ful težk trening. Oglašam se zato, k mam mal slabo vest, k sm ti enkrat pisu, da je treba tečt dolge teke med 40 pa 50 km...ampak nism mislu 50 km vsak tedn par mescev pred tekmo. Jest mam recimo eno progo, k je dolga glih 42 km in jo na treningu pretečem med 3:05 pa 3:15...in to se mi zdi dost dolg trening. Ne vem, če sm letos dvakrat na treningih teku nad 4 ure...to so res dolgi treningi...še posebej so pa težki v poletnem času. Jest bi se na tvojem mestu spustu na največ 3:30 teka...enkrat na tedn...ta težke treninge bi pa naredu v prvih tednih avgusta...proti koncu avgusta bi pa spuščal količino.

Prehrana med tekom je pa najbrž res pomembna...jest sm že večkrat crknu, k nism mogu jest...enostavno mi nč ne paše. :( Moje zadnje ugotovitve so take, da lohk jem sam tisto, kar lohk vase spravim u 1 sekundi. :D Z lahkoto pojem gel, lohk jem kakšno melono, banano...v glavnem hrano, k ti je ni treba pol ure grizt v ustih. :D Da bi pojedu kakšno powerbar čokoladko, si še pomislt ne upam. :mrgreen:
Pa mene boste čisto zmešal. :D

Najprej je bilo rečeno, da je potrebno teči tudi 4-5 urne treninge, sedaj pa, da ne. :) No, malo se hecam...

Kar mi je uspelo najti na internetu od pripravljenih ultra-programov treninga sta ta dva:

http://www.halhigdon.com/ultramarathon/schedule.html

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244--7556-3-2X3X4-4,00.html

Oba vključujeta po dva zaporedna "daljša" teka tedensko. Recimo tisti od Runnersworlda ima dva tedna zapored v soboto 4 urni trening in v nedeljo 5 urni trening. Res pa je, da so daljši treningi začnejo dva meseca pred ultro. Sedaj smo sredi junija... torej prehitevam ta dva programa za 14 dni. Ta teden bom naredil še dva daljša teka, potem pa imam že rezervirano teden dni potapljanja... Bo cel teden pavza, regeneracija, pa bom delal samo kratke teke, da si malo spočijem... Potem sem pa že sinhorniziran s tema dvema programoma, pa bom šel po njih naprej, da se res ne skurim.

Hvala za opozorilo! Baza očitno bo, taktiko vzamem Zdravkotovo, pa smo že na pol poti do cilja. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA