Darja napisal/-a:Živjo!
Meni se težave z bolečinami v goleni pojavijo vedno, ko imam na začetku teka prehiter tempo, tako, da se (vsaj kar se mojih izkušenj tiče) popolnoma stronjam z Inotom. Počasnejši začetek in ogrevanje, če pa boš upoštevala še ostale nasvete sem prepričana, da boš že v kratkem lahko tekla kot ena gazelca.
Še en, ki se podpišem pod tole. Pred 5 ali 6 leti, ko sem se začel spogledovati s tekom, in bil zelo vesel, ko sem lahko npr. premagal brez pavze kakih 10km, sem mislil, evo, pa smo na konju. Kdo pravi, da ne morem tečt?! In - se je začelo s pokostnico. Ups, morda pa vendarle tek ni glih zame, si mislim ... in neham. Vnetje še kar ne mine, medtem iščem odgovore, hodim na stadion, sprašujem atlete, trenerje, stare tekaške mačke.
In - kaj ugotovil, prebral, dokazal? Tole...
- kar je napisala Darja, Inot (res sem se vedno zagnal laufat kot nek teliček, brez kontrole, na ful, v stilu "vsak trening je tekma", uf - haram, brez strečinga itd). Valjda, takrat še ni blo foruma, nisem veliko bral o teku, češ - o tako baznem gibanju pa res ni neke jake filozofije... Zato,
začni počasi, uči se o teku z neta, iz knjig, revij... So že drugi odkrili toplo vodo.
-
copati: prvi copati: spet nisem imel pojma, kaj obut. Ok, laufarce že, a kakšne. Rumene?! Mi je trgovka rekla, ja, ti so ful lepi, ko sem prve probal... In kupil neko šminko, predvsem pa - premajhne za tek! Kje pa sem vedel, da morajo bit vsaj tolk in tolk večji, palec rabi prostor... To sem kasneje izvedel na stadionu, češ, zaradi povečane prekrvavitve noga nekak zateče, v čevlju se počuti ujeta, trpijo palci, prsti - še posebej pri spustih, zato začnemo prste spodvihovati, to za seboj potegne - kaj-te-vem-katero kito, mišico, bla bla...anatomija...., skratka - posledica je vnetje pokostnice. Baje tretje najpogostejše tekaške težave. Zvane shin-splint, če bo kdo v guglu iskal...
- ne vem, če mraz vpliva na karkoli od tega zgoraj. Morda... a ne vidim povezave z mojimi razlogi...
Evo, po 4 letih, odkar izhaja Polet, odkar sem se teka lotil z malce več spoštovanja, ko delam kar lepe tedenske kilometrine: nikoli več nisem imel tega vnetja.