vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

-matej-
živjo!

Imam težave s povišanim krvnim tlakom, pa me zanima kako naj bi prilagodil vadbo (tek) in kako pogosto naj bi tekel na teden, da bi ga čim bolj znižal.

Če ima kdo podobne težave ga prosim za čim več nasvetov.

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem!
Uporabniški avatar
 Fotr
-matej- napisal/-a:...Imam težave s povišanim krvnim tlakom, pa me zanima kako naj bi prilagodil vadbo (tek) in kako pogosto naj bi tekel na teden, da bi ga čim bolj znižal.

O visokem krvnem tlaku in kako se ob njem ukvarjati s tekom, piše dr. Nada Rotovnik Kozjek v svoji knjigi Gibanje je življenje (Domus, Ljubljana 2004) na strani 221 in 222:

Pot do čimbolj zdravih, prožnih žil

Vzroki za nastanek visokega krvnega tlaka so različni; vseh niti še ne poznamo. Velike epidemiološke študije so pokazale, da so najpogostejši razlogi sedeč in stresen način življenja z vsemi svojimi posledicami, staranje, telesna teža, rasa in seveda posameznikova genetska dediščina.

Prav tako so ugotovili, da športna aktivnost pomaga preprečevati ali omejevati nastanek visokega krvnega tlaka in da blaži že povišan krvni tlak. Obremenitve, ki so jim arterije izpostavljene med naporom, učinkujejo nanje tako, da ostanejo prožne, in zavirajo nastanek poapnenja - otrditve žil. Italijanski raziskovalci so, denimo, pri 60-letnih tekačih in kolesarjih ugotovili tako prožne žile kot jih imajo normalni dvajsetletniki. Ne samo, da napor ščiti žilno steno pred staranjem, učinek napora je tudi pri netreniranh osebah izjemno ugoden in hiter.

Raziskovalci Univerze v Marylandu, ZDA, so na primer opravili testiranje enajstih debelih oseb srednjih let s povprečnim krvnim tlakom 153/96 mm Hg; klinično so bili torej hipertoniki. Po 45 minutah teka na tekoči preprogi pa je bil njihov zgornji (sistolni) krvni tlak nižji za 6 do 13 enot in nižji od začetnih vrednosti je bil tudi spodnji (diastolni) tlak. Meritve so pokazale, da so se po obremenitvi močno približali vrednostim za normalen krvni tlak. Učinek napora je trajal 24 ur.

Še posebej, kar 13-krat bolj kot navaden vztrajnostni tek (lahkoten tek, jogging ali kakorkoli ga že poimenujemo), naj bi na znižanje sistolnega tlaka vplival intervalni hiter tek ali temu podoben napor. Primer take vadbe: pet ponovitev hitrega teka na razdalji 1 km, počitek med posameznimi teki je nekaj minut hoje. Vztrajnostni tek ali drug vzdržljivostni šport povzroči povečano nastajanje zaščitnega HDL holesterola. Tako bo najboljša strategija, da rekreativni športnik v svoj tedenski načrt vadbe vključi en dolgotrajnejši, a počasnejši in en krajši, a hitrejši tek (ali omenjejni iritervalni trening). Kot hiter tek seveda lahko upoštevamo tekmovalni nastop na izbranem tekaškem tekmovanju. Vmes pa naredite nekaj počasnih, sproščenih regenerativnih tekov. Podobno velja, če se ukvarjate s kakšno drugo obliko vzdržljivostnega športa ali če kombinirate različne športne zvrsti. Tako boste vadili pogosto in redno, kar je zelo pomembno za učinkovito kontrolo krvnega tlaka.

Če je vaš krvni tlak višji kot 180/110 mm Hg, pa so hiter tek in druge vrste zelo intenzivnega naprezanja prepovedani. Ko boste z zdravili, dieto in hojo, počasnim tekom, kolesarjenjem ipd. znižali krvni tlak pod to vrednost, pa se lahko lotite hitrih tekov ali kakšne druge oblike intenzivnejšega športnega udejstvovanja in povečate učinek vadbe. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da na krvni tlak blagodejno vplivajo zgolj vzdržljivostni športi, pa drži, da k znižanju krvnega tlaka pripomorejo tudi vaje za moč. Seveda mora biti tovrstna aktivnost, na primer dviganje uteži, zmerna. Priporočljivo je, da dvakrat tedensko napravite niz vaj z 8 do 15 ponovitvami za vsako večjo mišično skupino.

Kot vem, je redno gibanje, kamor v prvi vrsti spada tudi tek, za zdravljenje visokega krvnega pritiska eno najučinkovitejših zdravil.
 mojA
No, še pred dvema tednoma si nisem mislila, da sem bom znašla na tej temi, pa me sedaj poglejte.
Včeraj se je namreč moj mož in sotekač vrnil iz zdravniškega pregleda in mu je bil ugotovljen povišan krvni pritisk: 160/100 (nekaj takega). Počuti se namreč odlično! Le shujšal bi kak kg. Sedaj pa, Matej, pazi! Posadili so ga na kolo, masko, merilce na prsi in je gonil. Utrip nizek, že nekje na drugi ali tretji stopnji pa so zadevco ugasnili, ker je imel pritisk že tako visok, da je bilo nevarno. Utrip pa že vedno nizek.
Sedaj si mora tri tedne meriti pritisk in zapisovati. Teče lahko, AMPAK NE ČEZ 120 UTRIPOV/MINUTO !!! Vse kar je čez si škodi!! Nevarnost kapi!! Visok pritisk je nevaren!! In kot je dr.Nada napisala, močnejši treningi odpadejo, dokler ga ne spraviš na normalo. Zdravnika je seveda vprašal, če bo še lahko tekel maratone, treniral za moč in so mu potrdili, da SEVEDA, vendar se mora prej začet zdraviti (beri: jesti zdravila). Še vedno je lahko športnik, živi športno življenje. Tek zmanjšuje in uravnava pritisk, vendar je nevaren, če tečeš s povišanim pritiskom, ker ob naporu še toliko bolj naraste! Zato, dragi tekači, ne ga srat ! Matej – takoj pojdi k zdravniku. Ker so posledice prehude. Še pomisliti nočem, kaj bi se zgodilo trojkah, ko smo jurišali v zadnji hrib pred nami – misleč, da si delamo dobro ?!
Hudo žalostno pa se mi zdi, ker je bil pred maratonom pri svoji osebni zdravnici, izmerila mu je pritisk, naredila EKG. Pritisk : malo visok – ampak mu je zatrdila, da gre lahko na maraton in le mirno še naprej teče kot mu srce poželi. No, srce samo ne more odgovoriti – je pa ugotovil zdravnik z ultrazvokom, da je levi prekat rahlo povečan – posledica visokega pritiska, kar pomeni, da je moral imeti visok pritisk že nekaj časa. Menda, da ni nič hudega. Močno upam.
Sploh se mi zdi čudno, da sploh ima povišan pritisk.
Ali je med vami še kdo, ki teče in si uravnava pritisk z zdravili? Sedaj čakamo še izvide za sladkorno, holesterol … potem pa upam, da ne skočim še na Runnerjevo temo.
Fotr – hvala za Nadin članek.

Lepo pozdrav vsem skupaj, ostanite zdravi ¨!!
Uporabniški avatar
 miro
mojA jaz tečem z zdravili. Zdravila jemljem že nekaj let, maratonov naj ne bi tekel , ugotovili so tudi razširjen prekat, zdravnico to ne skrbi , samo odsvetovala mi je maratone.
No maratone bom nehal teči nekako po šesdesetih - če jih bom dočakal.
Lp
Miro
 mojA
Hvala Miro! Tole se pa prav prileže. Ampak kaj 60 - tja čez 80 jih bomo potegnil. Ne morem pozabiti polmaratona v Nabrežinah 2002, ko je v cilj pritekel najstarejši polmaratonec 91-letni Italijan.
Zdravila vsak dan, se človek malo ustraši. Sicer pa tudi sama vdihavam zdravila za astmo že dobrih 15 let pa sem čist ok. Da se normalno živet. Sploh pa kaj je normalno ...
Uporabniški avatar
 runner
mojA

potem pa upam, da ne skočim še na Runnerjevo temo.

kjer si seveda dobrodosla... :-)

res je ... majcken si sokiran in rabis en cas da pogoltnes knedl in se sprijaznis... bo pac mogel merkati in zreti zdravila.

jaz sem se mal skuliral ... tudi vi ste mi pomagali ... cuvam maile in gledam poste, ki ste mi jih napisali. Ful mi pomenijo. (:smrc:)

Dosta te sentimentalnosti!!! Kaj je to zdaj!!!

:-)

Gremo ven - tam je zdravje.
 mojA
Hvala Runner! Me veseli, da si bolje ! Včeraj sva šla na en penzionistični tek na 120. Pa je blo čist ok. Sej tisti ta ornk teki še pridejo na vrsto - sam po pamet je treba. Hvala bogu (beri firmi) , da je moral na pregled !!
Sploh pa: ne odlašaj na jutri kar lahko storiš danes! Že lansko leto sva hotela na Fakulteto za šport na pregled pa sva se nazadnje s splošn im zdravnikom zadovoljila. No, njemu je vsaj pritisk zmerla pa EKG naredila (itak brez veze, če ni ukrepala dalje). Z mano se je pa samo navdušeno pogovarjala, kako je to fino če tečeš in da bi tudi ona rada začela. Tak ti je to ! Mislim, da bova letos vseeno šla. Naju bom kar naročila.
Uporabniški avatar
 želva
Zaradi hipertenzije (160/110) mi je OZ predpisal zdravila prenessa, ki jih kakšen teden jemljem. Glede teka nisva govorila. Sem pa bil v soboto na neki tekmi (Mohor, 4 dni po začetku jemanja zdravil) in sem obupno tekel, še slabše pa se počutil, še posebej kakšnih 5-6 ur po tekmi, glavobol, vrtenje, slabost, motnje koncentracije, sem mislil da bom skup padel. A ma to kakšno povezavo ?
Kakšne so kaj izkušnje drugih ?
LP Martin
 Marko M
NSCA ameriška vladna agencija priporoča aerobne aktivnosti začetnikom na 50-60% VO2max, naprednim pa do 85% VO2 max. Aerobna aktivnost (tek) pozitivno vpliva na znižanje krvnega tkala zato naj bi bili cilji posameznika, ki ima povišan ali visok krvni tak:
- izboljšati VO2 max
- izboljšati vzdržljivost
- kontrolirati krvni pritisk
- izboljšati lokalno mišično vzdržljivost
Imam stranko, ki je imela povišan krvni pritisk, ki pa se je po letu dni treninga stabiliziral.
lp m
 m_krizaj
Zdravila za zniževanje pritiska lahko delujejo na več načinov - eden od načinov je tudi ta, da zmanjšujejo moč kontrakcije srčne mišice, zato je posameznikova fizična moč slabša. Pri tebi pa verjetno gre za nekaj drugega - ob dolgotrajni hipertenziji, ki si jo imel, se je telo navadilo na funkcioniranje pri visokem tlaku. Če se je zdaj tlak znižal, se še nisi privadil na nižji tlak, kar se pogosto pojavlja predvsem pri uporabi teh zdravil (zaviralci angiotenzinske konvertaze, tudi "1st dose hypotension").
Zato daj času čas, če pa ne bo bolje, ti bodo zdravilo zamenjali.

Zapomni si visok krvni tlak je tihi ubijalec! Zato zdaj najprej uredi tlak, časa za tek imaš še celo življenje, nikar si ga pa ne skrajševat!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA