- 20 Maj 2005, 10:59
No, še pred dvema tednoma si nisem mislila, da sem bom znašla na tej temi, pa me sedaj poglejte.
Včeraj se je namreč moj mož in sotekač vrnil iz zdravniškega pregleda in mu je bil ugotovljen povišan krvni pritisk: 160/100 (nekaj takega). Počuti se namreč odlično! Le shujšal bi kak kg. Sedaj pa, Matej, pazi! Posadili so ga na kolo, masko, merilce na prsi in je gonil. Utrip nizek, že nekje na drugi ali tretji stopnji pa so zadevco ugasnili, ker je imel pritisk že tako visok, da je bilo nevarno. Utrip pa že vedno nizek.
Sedaj si mora tri tedne meriti pritisk in zapisovati. Teče lahko, AMPAK NE ČEZ 120 UTRIPOV/MINUTO !!! Vse kar je čez si škodi!! Nevarnost kapi!! Visok pritisk je nevaren!! In kot je dr.Nada napisala, močnejši treningi odpadejo, dokler ga ne spraviš na normalo. Zdravnika je seveda vprašal, če bo še lahko tekel maratone, treniral za moč in so mu potrdili, da SEVEDA, vendar se mora prej začet zdraviti (beri: jesti zdravila). Še vedno je lahko športnik, živi športno življenje. Tek zmanjšuje in uravnava pritisk, vendar je nevaren, če tečeš s povišanim pritiskom, ker ob naporu še toliko bolj naraste! Zato, dragi tekači, ne ga srat ! Matej – takoj pojdi k zdravniku. Ker so posledice prehude. Še pomisliti nočem, kaj bi se zgodilo trojkah, ko smo jurišali v zadnji hrib pred nami – misleč, da si delamo dobro ?!
Hudo žalostno pa se mi zdi, ker je bil pred maratonom pri svoji osebni zdravnici, izmerila mu je pritisk, naredila EKG. Pritisk : malo visok – ampak mu je zatrdila, da gre lahko na maraton in le mirno še naprej teče kot mu srce poželi. No, srce samo ne more odgovoriti – je pa ugotovil zdravnik z ultrazvokom, da je levi prekat rahlo povečan – posledica visokega pritiska, kar pomeni, da je moral imeti visok pritisk že nekaj časa. Menda, da ni nič hudega. Močno upam.
Sploh se mi zdi čudno, da sploh ima povišan pritisk.
Ali je med vami še kdo, ki teče in si uravnava pritisk z zdravili? Sedaj čakamo še izvide za sladkorno, holesterol … potem pa upam, da ne skočim še na Runnerjevo temo.
Fotr – hvala za Nadin članek.
Lepo pozdrav vsem skupaj, ostanite zdravi ¨!!
TEKAŠKI NASVETI MALO DRUGAČEhttps://tekaskinasveti.com/