Lp,
@Cebelica:
Ko bi le bilo mišljeno le kot poročilo in ne toliko jamranje
Drugače pa mi je konkretno za burzitis svetoval (le) eno vajo in sicer:
Nogo (na poškodovani strani) v gležnju zvrnemo navzven, tako da stopalo gležnja gleda proti sosednjemu stopalu (gib pri katerem si najpogosteje sicer zvijemo gleženj), nato pa obe roki iztegnemo nad glavo, pogledamo gor (kot bi obirali nekaj z drevesa

, oz. hoteli doseči) telo pa nagnemo v zdravo stran.

--->malce čudno se sliši ko prebereš ampak upam da je razumljivo. Sicer pa sem alternativo glede gležnja našel tudi na spletu in sicer: da daš stopalo (na poškodovani strani)čez zdravo stopalo (kot bi narobe obul čevlje

)torej sta nogi iztegnejni&prekrižani, vse ostalo je pa isto kot pri prejšnji metodi. Ob tej vaji se dejansko začuti kako raztegujemo t.i. IT band ali kako mu že rečejo.
Sicer je pa razteznih vaj morje na spletu, je pa treba brskati, nekje so razvrščene po mišicah oz. njihovih skupinah, nekje po vrsti športa,...
@StaraKost:
Glede vzroka za burzitis se nebi mogel bolj strinjati s teboj (domnevam, da se tvoj odgovor nanaša izključno na to poškodbo), mislim da je za to poškodbo to celo primarni vzrok, kot druge navajajo, nagnjen teren, izrabljene superge,...(verjetno je poudarek na nesimetriji obremenitve-zgolj moje laično mnenje)
Glede displazije, bi rekel da tu nima veze postopnost, ker gre za prirojeno abnormalnost, kjer se ob obremenitvah kolčni sklepi bolj matrajo kot sicer zdravi. (poenostavljena zdravniška) razlaga naj bi bila takšna: Plitvejša ponvica na medenici ne pokriva glavice kolka v tolikšni meri kot zdrava, tako je sila (pri teku,hoji,...) zaradi manjše površine toliko večja in s tem tudi možnost poškodb večja, (baje) obstaja sicer več oblik displazije, v hujših, kjer je kolk zelo slabo pokrit pride lahko tudi do izpaha.
Sicer pa:
Glede artroze
(to je področje ki me trenutno najbolj zanima) pa so točni vzroki znani/neznani. Zato se zanimam za mnenja ljudi, ki morda imajo podobne težave pa vseeno tečejo/ne tečejo, kakšne so njihove izkušnje , po možnosti že leta po pojavu te težave.
Največ je pri tej zadevi govora o genetiki in obremenitvah. Sam imam po mnenju zdravnika malenkostno/rahlo (ne vem kakšne so točne stopnje kako to oceniti) stanjšanje desnega hrustanca. Sam sem upal, da tudi pri hrustancu obstaja prirojeno stanje (recimo, da je tako razvit sklep, da je hrustanca manj) pa je doktor rekel da to ni mogoče.
Ena razlaga bi lahko bila teža. ko sem začel s tekom (poleti 2005) sem v nekaj mesecih izgubil cca. 15kg, sam ortoped mi je rekel da je možno da je to še posledica prekomerne teže in zaradi tega preobremenitve (pa še vedno sklepam, da bi imel potem oba sklepa načeta).
Druga bi lahko bila tek, čeprav dvomim, da bi v teh letih (od leta 2005 pa do danes je bilo kljub dobrim 5 letom staža, aktivnih "le" 3 oz. 3.5 let kar se teka tiče, bile so tudi pavze, zlom, poškodbe, ki niso povezane s tekom). Kljub temu da kilometrov ni bilo malo, pa tudi ogromno jih ravno ni bilo, dvomim da bi s tem v tolikšni meri načel hrustanec, kot je vidno na posnetku.
Največji problem obrabe je ravno to, da ni moč reči kaj je vzrok, če bi imel recimo še sliko izpred nekaj let bi se morda dalo izvedeti več, s primerjavo.
Drugače pa sem nekje prebral (na spletu, tako da to ni ravno zanesljivo, pa vseeno), v kolikor je zamik v (recimo) kolčnem sklepu le za 1mm napram drugemu, lahko ta sklep nosi tudi 40% večjo obremenitev kot sicer. To sicer ne vem ali drži, vendar to bi lahko bila razlaga za obrabo le na eni strani.
Sam nimam nobenih informacij kako je z obrabo hrustanca in nadaljnemu ukvarjanju s tekom. Logično je da se sklep ob večji obremenitvi bolj matra kot sicer, vendar sklepam, da bolj zaradi svoje "šibkosti" (neprava oblika, morda slabši hrustanec,...) ki skupaj z obremenitvijo zadevo poslabša. V kolikor bi se sklepi vsem obrabljali enakomerno, potem bi verjetno marsi kdo na tem forumu že nehal teči (ker bi moral biti po razlagah nekaterih že zdavnaj brez hrustanca, ne me narobe razumet, tega nikomur ne želim, ampak gre samo za primer). Zanimivo je tudi to da je artroza oz. artritis (različnih oblik) bolezen ki lahko prizadane tudi mlajše in je zmotno razmišljati da je to bolezen starejših ljudi.
Nekateri pa si (ob predpostavki da redki umrejo od starosti) razlagajo takole:
Ne teči, le plavati in kolesariti, če je zadeva res predvsem genetska in ne toliko povezana s fizikalnimi zadevami, bodo "čez leta" vseeno težave.
Teči, plavati in kolesariti,...in še kaj...in če je zadeva povezana z genetiko in obremenitvami bodo "čez leta" težave.
Če je kaj na tem, potem tu ni treba poudarjati za kaj bi se odločil strasten tekač
P.S. Se kdo od vas odloči tudi za preventivni pregled (mislim predvsem sklepe), predvsem mislim tiste, ki se lotevajo pravega maratona in ultra razdalj?
Lp, ZigaS