vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

ZigaS
Lp,

Ja sem ugotovil da sem pri albumu nastavitve nastavil na "zasebno", sedaj link deluje.

Ja problem pri meni je v tem da sem pravzaprav zdravnika obiskal zaradi bolečine (burzitisa, ki je sedaj skoraj neopazen) izvedel pa za vse ostalo, kar mi sicer zaenkrat ne povzroča težav, so pa napovedi pri teh simptomih vse prej kot vspodbudne.

ZigaS
Uporabniški avatar
 Cebelca
Žiga, hvala za izčrpno poročilo.
Vsem nam z bolečino v kolkih in podobnimi težavami je vsaka info dobrodošla. :)

Kakšne raztezne vaje ti je pa ortoped svetoval?
Uporabniški avatar
 StaraKost
Vem, da ne bom povedal nič novega, če povem, da smo si za poškodbe največkrat krivi sami, ker ne upoštevamo osnovnega pravila treniranja, ki pravi, da se obremenitev (trajanje*intenzivnost) sme povečati za samo okoli 10% na teden.
Po definiciji treninga, ki pravi, da je trening adaptacija organizma na obremenitev, največkrat prehitevamo/pretiravamo in namesto, da pride do adaptacije pride do poškodbe :mrgreen: .
Staro pravilo pravi, boljše kilometer premalo, kot kilometer preveč :D .
 ZigaS
Lp,

@Cebelica:
Ko bi le bilo mišljeno le kot poročilo in ne toliko jamranje :cry:

Drugače pa mi je konkretno za burzitis svetoval (le) eno vajo in sicer:
Nogo (na poškodovani strani) v gležnju zvrnemo navzven, tako da stopalo gležnja gleda proti sosednjemu stopalu (gib pri katerem si najpogosteje sicer zvijemo gleženj), nato pa obe roki iztegnemo nad glavo, pogledamo gor (kot bi obirali nekaj z drevesa :wink: , oz. hoteli doseči) telo pa nagnemo v zdravo stran. :roll: --->malce čudno se sliši ko prebereš ampak upam da je razumljivo. Sicer pa sem alternativo glede gležnja našel tudi na spletu in sicer: da daš stopalo (na poškodovani strani)čez zdravo stopalo (kot bi narobe obul čevlje :wink: )torej sta nogi iztegnejni&prekrižani, vse ostalo je pa isto kot pri prejšnji metodi. Ob tej vaji se dejansko začuti kako raztegujemo t.i. IT band ali kako mu že rečejo.
Sicer je pa razteznih vaj morje na spletu, je pa treba brskati, nekje so razvrščene po mišicah oz. njihovih skupinah, nekje po vrsti športa,...

@StaraKost:
Glede vzroka za burzitis se nebi mogel bolj strinjati s teboj (domnevam, da se tvoj odgovor nanaša izključno na to poškodbo), mislim da je za to poškodbo to celo primarni vzrok, kot druge navajajo, nagnjen teren, izrabljene superge,...(verjetno je poudarek na nesimetriji obremenitve-zgolj moje laično mnenje)
Glede displazije, bi rekel da tu nima veze postopnost, ker gre za prirojeno abnormalnost, kjer se ob obremenitvah kolčni sklepi bolj matrajo kot sicer zdravi. (poenostavljena zdravniška) razlaga naj bi bila takšna: Plitvejša ponvica na medenici ne pokriva glavice kolka v tolikšni meri kot zdrava, tako je sila (pri teku,hoji,...) zaradi manjše površine toliko večja in s tem tudi možnost poškodb večja, (baje) obstaja sicer več oblik displazije, v hujših, kjer je kolk zelo slabo pokrit pride lahko tudi do izpaha.

Sicer pa:
Glede artroze (to je področje ki me trenutno najbolj zanima) pa so točni vzroki znani/neznani. Zato se zanimam za mnenja ljudi, ki morda imajo podobne težave pa vseeno tečejo/ne tečejo, kakšne so njihove izkušnje , po možnosti že leta po pojavu te težave.
Največ je pri tej zadevi govora o genetiki in obremenitvah. Sam imam po mnenju zdravnika malenkostno/rahlo (ne vem kakšne so točne stopnje kako to oceniti) stanjšanje desnega hrustanca. Sam sem upal, da tudi pri hrustancu obstaja prirojeno stanje (recimo, da je tako razvit sklep, da je hrustanca manj) pa je doktor rekel da to ni mogoče.
Ena razlaga bi lahko bila teža. ko sem začel s tekom (poleti 2005) sem v nekaj mesecih izgubil cca. 15kg, sam ortoped mi je rekel da je možno da je to še posledica prekomerne teže in zaradi tega preobremenitve (pa še vedno sklepam, da bi imel potem oba sklepa načeta).
Druga bi lahko bila tek, čeprav dvomim, da bi v teh letih (od leta 2005 pa do danes je bilo kljub dobrim 5 letom staža, aktivnih "le" 3 oz. 3.5 let kar se teka tiče, bile so tudi pavze, zlom, poškodbe, ki niso povezane s tekom). Kljub temu da kilometrov ni bilo malo, pa tudi ogromno jih ravno ni bilo, dvomim da bi s tem v tolikšni meri načel hrustanec, kot je vidno na posnetku.
Največji problem obrabe je ravno to, da ni moč reči kaj je vzrok, če bi imel recimo še sliko izpred nekaj let bi se morda dalo izvedeti več, s primerjavo.

Drugače pa sem nekje prebral (na spletu, tako da to ni ravno zanesljivo, pa vseeno), v kolikor je zamik v (recimo) kolčnem sklepu le za 1mm napram drugemu, lahko ta sklep nosi tudi 40% večjo obremenitev kot sicer. To sicer ne vem ali drži, vendar to bi lahko bila razlaga za obrabo le na eni strani.

Sam nimam nobenih informacij kako je z obrabo hrustanca in nadaljnemu ukvarjanju s tekom. Logično je da se sklep ob večji obremenitvi bolj matra kot sicer, vendar sklepam, da bolj zaradi svoje "šibkosti" (neprava oblika, morda slabši hrustanec,...) ki skupaj z obremenitvijo zadevo poslabša. V kolikor bi se sklepi vsem obrabljali enakomerno, potem bi verjetno marsi kdo na tem forumu že nehal teči (ker bi moral biti po razlagah nekaterih že zdavnaj brez hrustanca, ne me narobe razumet, tega nikomur ne želim, ampak gre samo za primer). Zanimivo je tudi to da je artroza oz. artritis (različnih oblik) bolezen ki lahko prizadane tudi mlajše in je zmotno razmišljati da je to bolezen starejših ljudi.

Nekateri pa si (ob predpostavki da redki umrejo od starosti) razlagajo takole:
Ne teči, le plavati in kolesariti, če je zadeva res predvsem genetska in ne toliko povezana s fizikalnimi zadevami, bodo "čez leta" vseeno težave.
Teči, plavati in kolesariti,...in še kaj...in če je zadeva povezana z genetiko in obremenitvami bodo "čez leta" težave.
Če je kaj na tem, potem tu ni treba poudarjati za kaj bi se odločil strasten tekač :D

P.S. Se kdo od vas odloči tudi za preventivni pregled (mislim predvsem sklepe), predvsem mislim tiste, ki se lotevajo pravega maratona in ultra razdalj?

Lp, ZigaS :D :D :D
Uporabniški avatar
 stepsi
Okrog prirojene displazije kolkov je na netu zelo zelo malo, tako da je vsaka izkušnja udeležencev foruma dobrodošla. Tudi sam sem precej iskal, pa našel bolj malo.

S tekom pričel l.2005, 41 ket, BMI 29, prej 30 let BMI 35. Tekel postopoma od 0km do maratona Berlin 2009. Od leta 2007 vsakič po lubljanski polovički pri dohtarju zaradi bolečin v desnem kolku. Razne žavbe in UZ bolj blažev žegn... Slikanje pa je pokazalo prirojeno displazijo kokov, in šele fizioterapevtka je mnenja, da človek s to diagnozo ni primeren za tek. Če pa že pa res zmerno brez kakršnegakoli pretiravanja - pozabi na maratone. Sedaj počivam 7 tednov od Ljubljane pa je bolje, ampak tek še vedno ne paše. Po eni strani te tek zasvoji, po drugi pa tečeš z vedno več bolečinami v kolkih in vse okrog medenice boli. Odsvetovano mi je bilo tudi drsni korak pri teku na smučeh, tek po asfaltu, tek po klancu navzdol, vse igre z žogo, na nogah pa naj bi ostal max. do 2 uri. Edina dobra novica pa je, da kolo lahko goniš v nedogled, spet brez extremnih pretiravanj.

S tekom je tako, da ga predvsem do konca hvalijo tisti, ki se z njim zasvojijo in jim ne škodi. Tisti, ki pa tečemo z bolečinami (pa ne v mišicah, kar je nekaj povsem drugega), pa vemo, da tudi tek pusti poleg pozitivnih tudi negativne posledice (v primeru ko greš preko meje, ki pa je za vsakega posameznika drugje).

Tako da zimo uživam brez teka (spining) pa je čist OK :D Pač bom drugo leto več kolesaril, tečt pa začel ko bo telo to dovoljevalo, pa še to zmerno. Ni vredno za vsako ceno forsirat tek.

Spomnim se samo izjave upokojenega zdravnika, ki mi je že leta 2007 dejal, da so za mene teki do max. 10km, pa hoja do max. 2 uri. Očitno je imel prav.

Nismo vsi enaki...tko to pač je.

Dobrodošla bi bila še kakšna izkušnja kar se tiče "prirojene displazije kolkov v povezavi s tekom".

Pa še to: problem displazije je, da kolk teži k izpahu in so vse kolčno-medenične vezi bistveno bolj obremenjene. In ker seveda večina ne dela razteznih vaj so vse te vezi s časom vedno bolj zategnjene...Rezultat ne more biti nič dobrega.

Baje je treba bolj telo poslušat kot pa tiste okrog tebe, ki tečejo samo za rekorde :D
 ZigaS
Lp,

Se strinjam, glede displazije je zelo malo, vsaj človeške (in ne samo pasje :) ), če pa že iščeš kakšne določene podatke glede tega pa je treba kar pošteno pobrskati.

Stepsi, kot vidim je tvoja "kariera" kar se teka tiče približno tako dolga kot moja, le v letih je razlika. Vidim da imaš tudi ti podobne težave kot jaz, je pa res da je težko govoriti o točni obliki (blažja, resnejša,....), tudi tu je baje lahko precejšen razpon. Meni ni niti 1. niti 2. ortoped teka prepovedal oz. popolnoma odsvetoval. 1. je rekel, da lahko tečem, naj ne pretiravam glede razdalje, naj pa vseeno še kolesarim, plavam,...predvsem zato, da razbremenim sklepe, tudi zaradi drugačnih gibov, da se sklep razgiba na različne načine, da obremenitev ni konstantno identična. 2. mi je rekel, da nekajkrat tedenski tek od 10-15km tek (če je možno po mehki podlagi) naj ne bi slabšal mojega stanja oz. ga naj ne bi slabšal toliko, kot pa je od tega tudi koristi na drugih področjih (kardiovaskularne koristi, kondicija). Predvsem je poudaril, da ni moč nič napovedati, trditi, da pa bo zaradi takšne količine teka precej slabše, ali pa da bo brez njega vse v redu. Moram še poudariti, da sem sam šel k zdravniku zaradi burzitisa, gre za izvensklepne težave, displazija in blažja obraba hrustansa je bila pri meni ugotovljena slučajno in nikdar prej nisem imel bolečin v samih sklepih, niti po vseh treh maratonih v Ljubljani ali katerih koli drugih daljših tekih v pripravljalnem obdobju, razen musklfibra po tekih ki so po razdalji presegali 20km.

Kot pa si napisal glede športov, verjamem da ti je zdravnik tako svetoval, pa vseeno, če povzamem in dodam še kar sem slišal sam ter prebral na spletu:
Odsvetujejo se:
-udarni športi (tek, smučarski tek, verjetno potem tudi rolanje, kjer so gibi podobni)
-igre z žogo (nogomet, košarka, rokomet, odbojka,...)
-športi, kjer je veliko skokov, doskokov (u bistvu se ponovi: košarka, rokomet, odbojka, tenis, squash,...)
-pohodništvo, hribolazenje, gorništvo---pri vseh povprečnih pohodih gre vsaj za 2 uri trajanja, ponavadi več, vse kar je v klanec, pa je treba pol tudi dol, baje je sestop najnevarnejša zadeva za sklepe, četudi so popolnoma zdravi, saj je tu sila nanje res precejšnja in tudi neugodna-ponavadi se to tudi čuti, meni je to gibanje po klancu navzdol popolnoma nenaravno, če navzdol tečeš, da je terer primeren, se to neugodje malce zmanjša, vedar se pa zopet sila poveča,...

Kaj torej sploh ostane??
Plavanje in kolo, med temi bolj razširjenimi športi (aja pa še šah :D ). Za kolo ne vem točno kaj se tu šteje kot ekstrem, morda vzponi?
Plavanje naj bi bilo idealno, čeprav je treba tu poudariti (poznam primer) da tudi tu obstaja možnost poškodb, eden od plavalcev si je npr. pri obratu (preval in odriv od stene) v bazenu potrgal kolenske vezi. Res je da je poudarek pri samem plavanju, plavanje samo, toda sam če plavam, grem ponavadi na bazen in res plavam, to vključuje tudi obrate, odrive in skoke s kamna. Razne toplice smatram bolj kot kopanje in s tem sprostitev in ne rekreacijo. Hotel sem samo reči da se lahko poškoduješ prav povsod kjer se premikaš.

Glede same displazije (sploh če je res izrazitejše oblike, pri tebi ne vem za kakšno gre, nisi nič podrobneje napisal glede tega) vrjamem da so vse večje sile odsvetovane, vendar glede hrustanca, pa naj bi blo redno gibanje priporočljivo. Zaradi neprekrvavljenosti hrustanca in njegove edinstvene sestave se ta namreč ne gradi/hrani/obnavlja iz kosti, pač pa naj bi se iz sklepne tekočine ki ga obdaja, da pa to funkcionira kar se da optimalno naj bi se ta tekočina prelivala po sklepu, to pa dosežemo z rednim gibanjem.
Meni je ortoped rekel, da zaradi oblike displazije ki jo imam sam naj nebi prekinil teka oz. drugih rekreativnih dejavnosti, edino kar me matra je tista delna obraba hrustanca na desni strani, za katero pa zopet ni moč reči od česa je.

Kot si rekel da je treba poslušati telo, tudi meni je zravnik to svetoval, kot neko univerzalno merilo. Res pa ne vem ali se tudi različne obrabe , npr. izguba hrustanca začutijo, razen ko le tega ni več, kost na kost se pa aje še kako dobro začuti, vendar takrat je že prepozno.

Uporabniški avatar
 mediterano.
ZigaS napisal/-a:Lep pozdrav,

Tole sem spisal predvsem zaradi morebitnih mnenj s strani tekačev, ki so morebiti imeli podobne težave ter kako so se z zadevo spoprijeli.

Pred časom sem tule opisal svoj "problem" naknadno pa sem pridobil še nekaj podatkov ter tudi drugo (ortopedsko mnenje). Po prvem obisku ortopeda sem se odločil da dobim vse tiste papirje in RTG posnetek, na podlagi katerega je bil postavljena diagnoza.

Na kratko povzamem zakaj sem šel k zdravniku:
Bolečine na levem boku, ki kar niso pojenjale, čeprav sem tek povsem izključil, se je bolečina z boka čez čas preselila na hrbtni predel, pa spet na bok,...

Sam ortoped je ugotovil da gre za Trohanterični burzitis (snapping hip), ob pregledu RTG slike pa me "ustrašil" z nasledjimi podatki, da imam prirojeno displazijo kolkov (sicer blažjo obliko) ter da bodo ti kolki v vsakem primeru imeli težave čez čas (verjetno čez nekaj let, morda nekaj 10 let)

Bolj natančno pa je bilo takole:
1. ortoped (dne 30.9.2010):
ANAMNEZA:
Pacient prihaja zaradi bolečin v področju levega kolka, ki so se pojavile letos spomladi, maj/junij. Lahko bi bile v povezavi s tekom. Občasno je imel tudi nekaj bolečin ingvinalno ter glutealno brez kakega posebnega izžarevanja v spodnji okončini. Poleg tega je na zunanji strani levega kolka občutil tudi preskok ter nekaj bolečine v križu levo.

STATUS:
Malenkostno boleča leva posteriorna spina, gibljivost L/S hrbtenice je primerna, lasegue je negativen, refleksi, moč in senzibiliteta na nogah so primerni, na otip je nekoliko boleč levi veliki trohanter, kjer nastopi nežen preskok, sam kolk je dobro gibljiv in ob gibanju samega kolka v sklepu ni bolečine.

RTG L/S: Prehodni segment z nakazano lumbalizacijo S1
RTG MEDENICA S KOLKI: Zašiljeni lateralni vogali acetabulov z malenkostno ožjo sklepno špranjo.

MNENJE IN TERAPIJA:
Težave, ki jih ima so posledica izvensklepne patologije. Traktus iliotibialis fascije late preskakuje preko velikega trohantra-coxa saltans. Posebni ukrepi niso potrebni. Svetujem pa morebitno kontrolo čez kako leto.

2. ortoped (dne 1.12.2010)
ANAMNEZA:
Pacient prihaja zaradi t.i. snaping hipa levega kolka. Bil je že pregledovan pri ortopedih. Pri kontroli RTG so ugotovili, da ima blago displazijo obeh kolkov, desno celo izrazitejše in pa začetno že artrozo predvsem s kavdalnimi manjšimi osteofiti. Pacient je športno rekreativno izjemno aktiven, vsaj 1x letno teče polni maraton, redno teče na razdalje 10-15km. Sklepna špranja desno je nekoliko zožena z delno obrabo hrustanca.

MNENJE:
Kaj je vzrok nastopa že delne obrabe hrustanca je težko pojasniti, prav tako pojav kavdalnih osteofitov. Pacient naj teče naprej, čim bolj pa naj omeji izjemno maksimalno dolge teke kot je pravi maraton. Kadar je možno naj teče po mehkem terenu, tek naj nadaljuje. Uživa naj glucosamine sulfat 3g /dan, potem naj za nekaj časa zmanjša na 1,5g in se zopet vrne na 3g. Prisotna je tudi blaga displazija, ki pa je nežna, majhna, tako da nima večjega vpliva in tudi zaradi nje naj nebi prekinil športne rekreativne aktivnosti (tek,...). Kotrola čez eno leto s svežimi RTG slikami.

Zaskrbela me je predvsem rahlo zoožana sklepna špranja, sicer mi je ortoped rekel da bi to lahko bila tudi posledica prekomerne teže še izpred let (s tekom sem začel leta 2005 in takrat v nekaj mesecih izgubil 15kg), tako imam sedaj pri višini 186cm od 80-82kg.
Tako niti ne vem ali je to zožanje posledica teka ali morda ne ter ali bi tudi s krajšimi teki to zadevo poslabšal. Problem je v tem da je glede tega na spletu na tone informacij, vendar so mnenja zelo različna, nasplošno naj bi za sklepe bilo zdravo gibanje, vendar pa (naj) bi v tem primeru čimbolj izvzel aktivnosti, ki so bolj udarne (za sklepe). Od spomladi pa do sedaj prav zaradi tega burzitisa, kasneje pa zaradi teh izvidov nisem več tekel, malce mi je vzelo voljo, sicer nisem nikoli imel težav s sklepi, uspešno sem pretekel 3 LJ maratone (2007, 2008, 2009), zadnjega pa sem si le ogledal.

Zanima me če je med vami kdo ki je imel podobne izkušnje, se zadeva poslabšuje tudi ob rekreativnih razdaljah.

Glede na to da je šport v vsakem primeru priporočljiv, je težava v tem ker sem se sam navduševal ravno nad dolgimi razdaljami (maraton), polmaratona tekmovalno še nisem tekel, zanimal sem se tudi za razdalje nad pravim maratonom, katerih pa se sedaj po vsej verjetnosti nikoli ne bom lotil.

Zanimivo je bilo mnenje 2. ortopeda: Glede na to da lahko prenehate s tekom in boste po možnosti v 60ih letih starosti vseeno imeli velike težave s kolki, pa si boste rekli "vsaj tekel bi lahko".

Sicer pa imam 27 let.

Tu je še RTG slika: http://www.mojalbum.com/fujin/rtg/foto/18356551

Vnaprej hvala za mnenja in izkušnje

Zanimivo. Tudi meni so na RTG ugotovili začetno obrabno desnega kolka, ortoped pa mi je rekel, da je to morda tudi posledica dolgoletnega teka, ter mi tek striktno odsvetoval in priporočil kolesarjenje, plavanje in podobno. Sedaj pa ne vem; nekateri pravijo tako, drugi drugače. SAm zadnje tedne (pred tem sem počival kar eno leto) nisem kaj veliko tekel, maximalno pol ure, pa še to po mehkem terenu. Bolečine pa so prisotne tudi po kolesarjenju, ni pa nujno, da vedno po teku (včasih ja včasih ne). Pa ne vem kaj naj, tečem zelo rad, pa ne bi rad kar tako opustil teka.
 ZigaS
@Mediterano:
Najlepša hvala tudi za tvoje mnenje in izkušnje s tega področja.
Drži, večina ortopedov odsvetuje oz. svetuje manjšo intenzivnost, razdaljo in pogostost teka, plavanje in kolo pa sta verjetno najboljša aerobna alternativa. Problem pri meni je morda ta strah. Z marsikom sem se pogovarjal, pa so mi svetovali da naj tečem, le po pameti. Tudi ortoped mi je rekel, da je najboljši pokazatelj telo samo, ko le to reče daje dovolj/preveč je pametno odnehati.
Da le na hitro obnovim: Sam sem imel težave "le" z burzitisom, s preventivnih razlogov so naredili RTG (tja me je poslal splošni zdravnik, diagnozo pa mi je dal kasneje ortoped, RTG sliko pa je vseeno pogledal) in tam ugotovil potencialne težave na področju sklepa samega. Torej sem prišel zaradi težave A izvedel pa za "težavo" B (dokaz za to je da sem imel burzitis na levem boku, te "težave" pa imam na desni strani). Sicer pa imaš prav, ožanje sklepne špranje je lahko posledica teka, ni pa to nujno, problem je v tem da je nemogoče odkriti vzrok tega. Sicer pa sam ne čutim popolnoma nobenih bolečin v samem kolku, zatorej niti ne vem ali se zadeva kaj spreminja. To pa res nisem vprašal, ali naj bi se samo stanjševanje hrustanca kaj občutilo ali ne. Sam ortoped mi je rekel da lahko brez problema tečem razdalje od cca. 8-12 morda kdaj 15 km 3-5krat tedensko, brez večjega tveganja poslabšanja stanja oz. naj bi taka vadba prinesla tudi neko korist (kardiovaskularni sistem,...) V smislu: ni potrebno zaradi tega strahu zadevo popolnoma opustiti, le izogibati se večjim ekstremom. V bistvu je še največja težava v tem kot si napisal, dane bi rad opustil teka, tudi sam se težko sedaj navdušim nad nečim drugim namesto teka, saj so plavanje, kolesarjenje tudi super, vendar se je težko navdušiti nad nečim "pod prisilo", ampak če je tako bo tudi to treba.

Če ni skrivnost, bi mi lahko zaupal tvojo starost, glede na to da so te težave precej pogostejše po 50tem letu, ni pa to pravilo, me zelo zanima kako je pri tebi in koliko let si tekel ter kakšne razdalje? Vnaprej hvala za odgovor.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA