vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 Blazz09
#347685
LP
Pridno sem se pripravljal za svoj prvi maraton.
Sedaj pa so se 2 tedna pred maratonom pricele bolecine na zunanji strani desnega kolena.
Boli me prav v sami sredini sklepa. Bolecina med tekom je vedno enaka, kot da bi imel zategnjeno koleno. Sam sumim, da sem malce pretiraval z dolzinami, pravtako imam skoraj 90kg.
Prosim za kaksen koristen nasvet, ker si res zelo zelim na maraton.
Trenutno se ukvarjam z vajami za krepitev misic nog in kolesarjenjem kjer ne cutim nobenih bolecin.
LP
 Blazz09
#347700
Nicesar nisem spremenil razen kolicine pretecenih km.
Najbolj se mi dozdeva, da je za moje bolecine kriva cesta, ki je v obliki loka.
Saj sem menjaval strani asfalta ampak je bilo ocitno prevec za moje koleno.
Upam, da bolecina mine do 21 maja......... :evil:
 BojanSverko
#347701
Živjo,
počitek, zmanjšati intenzivnost in distanco. Mogoče je samo prehodno vnetje ali kaka akutna (manjša) poškodba. Lahko pa klasična težava z iliotibialnim traktom (ITBS), o katerem je bilo že kar veliko govora tu. ampak če ne bo bolje, naj diagnozo postavi fizioterapevt ;)
Okrevaj čimprej, lp
Uporabniški avatar
 StaraKost
#347705
Najbrž je krivo to kar sumiš, da si malo preveč pridno vzel priprave. Največ poškodb pride prav iz tega razloga, ker večina pozablja na prvo in najvažnejše pravilo postopnosti.
Ker kršijo pravilo postopnosti, kršijo tudi pravilo definicije treninga, ki pravi, da je trening adaptacija telesa na obremenitev. Ker je trajanje ali intenziteta obremenitve višja od sposobnosti adaptacije, prihaja do poškodbe.
Uporabniški avatar
 Medicius
#347717
Če te boli koleno od teka, pomeni da je preobremnjeno in ne bo nič drugega pomagalo kot razbremenitev. Poslušaj svoje telo, ne drugih.
Uporabniški avatar
 čara
#347748
Najpomembnejši del treninga je regeneracija. Za profije in navdušene rekreativce, ki si želijo dobro. Preforsiranje še nikoli ni koristilo. Enolična vadba tudi ne. Obremeniš en segment mišic, na druge pa pozabiš in pride do neravnovesja ter bolečin, sploh pri teku ipd. Kaki plavalci uporabljajo skoraj vse mišice telesa.
 Pika B.
#348029
^^se strinjam, veliko ljudi začne "na polno", pozabijo pa na počitek. Ker je maraton tako blizu in pravzaprav ni časa za konkretnejšo regeneracijo - bi poskusil s kakšno kolensko oporo vsaj za čez maraton?
Uporabniški avatar
 čara
#348033
A bejž na. Zdravje pred trmo in fiksno idejo o maratonu. Se pač ne gre, prodaš štartno številko....Kakorkoli.

Z bolečim kolenom greš v službo, pa še tisto greš v bolniško, če je narava dela taka, da obremenjuješ kolena in noge in bi zaradi bolečine trpel oz. bil manj sposoben in si še slabšal poškodbo.
Uporabniški avatar
 majcka
#348037
čara napisal/-a:A bejž na. Zdravje pred trmo in fiksno idejo o maratonu. Se pač ne gre, prodaš štartno številko....Kakorkoli.

Z bolečim kolenom greš v službo, pa še tisto greš v bolniško, če je narava dela taka, da obremenjuješ kolena in noge in bi zaradi bolečine trpel oz. bil manj sposoben in si še slabšal poškodbo.


LIKE!
 Blazz09
#348201
Mislim, da je za bolecine kriva moja trma po rezultatih. Imam pa prav na tem kolenu poskodbo notranjega meniskusa in obrabljeni hrustanec, mogoce je to kaj pomagalo k bolecinam. Trenutno pa obcutim bolecina v samem kolenu in obcasno v kolku.
Uporabniški avatar
 ad as
#348211
Si bom dovolil nekaj misli;
- če si težak 90 kg in imaš max. 190 cm je vse OK
- govoriš o km, dolžinah, obremenitvah kaj pa razne tekaške vaje. Kaj pa če ni meniskus, hrustanec oziroma krivda kolena. Prični postopom s kakšnimi vajami
- izogibaj se teku pa klancu navzol
- menjaj copate
in glavno: obišči fizioterapevta!
 DekiDeci
#350326
Mogoče komu pomaga: punca je morala pred poletjem tudi prenehati s tekom zaradi bolečin v desnem kolenu. Stric ji je svetoval Cemio Gams kolagen, ki ga tudi sam jemlje že nekaj časa in mu pomaga pri bolečinah v sklepih.. Sam se še nisem poglobil v to, ker ne potrebujem, ampak njej je pa res pomagalo. Jemlje ga cca dva meseca in koleno je veliko bolje, tako da že razmišlja o ljubljanskem maratonu :) če še koga zanima, lahko še malo povprašam, da mi več pove.. Lep pozdrav

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA