splošno, vabila, poročila, ...

Moderator: bubi

Uporabniški avatar
 bubi
#36637
Lep pozdrav!

Danes je tekaski forum med drugimi sporti odprl tudi temo namenjeno orientacijskemu teku.

Najprej nekaj povezav, da si razjasnimo osnovna dejstva:
http://gradivo.rutka.net/wiki/index.php ... cijski_tek
http://www.orientacijska-zveza.si/

Pa še scan članka iz Primorskih novic:
http://pr.rutka.net/kliping/datoteke/20 ... naravo.jpg

Na kratko o orientacijskem teku pa tole. Kompas, karta, kontrolne točke - gremo! ;) Večina se precej hitro ustreši kompasa in karte ... Pa ni tako težko, kot se zdi, dokler ne poskusimo. Karte v orientaciji so praktično brez napak, s postopnim prehodom na tehnično zahtevnejše kategorije pa tudi ni bojazni, da bi se brez potrebe izgubljali sredi divjine. :)

Toliko zaenkart - če vas je stvar vsaj malo zamikala, bom vesel vaših vprašanj, pripomb, komentarjev.
O-pozdrav,
Klemen
Uporabniški avatar
 bubi
#36737
Nihce me ne mara. :roll:
Je kdo vsaj malo radoveden? :wink:
Uporabniški avatar
 milkec
#36752
Seveda me maramo... V bistvu bi lahko to bila moja najboljša točka, ker sem vedno rad imel orinetacijo, nenazadnje sem bil dolenjski osnovnošolski prvak in to celo s tem, da tek sploh ni bila moja vrlina in sem vse nadoknadil s hitrostjo iskanja točk.

A lahko kaj več o tem poveš, obstajajo kakšne rekreacijske tekme? karkoli?
Uporabniški avatar
 bubi
#36755
O, kako lepo. ;) Nekaj interesa. ;) No, bodimo malce resnejsi. Stanje v orientacijskem teku (OT) v Sloveniji ni cisto tako, kot bi si zeleli. Vse skupaj se sicer izboljsuje, je pa v Slovenski orientacijski ligi prijavljenih skupaj okoli 180 tekmovalcev (zenske, moske kategorije od 10 do 99 let). Slovenskih elitase bi lahko presteli na prste dveh rok, mogoce se na kaksno nogo zraven, pa se med mladinci se najde kaksen resnejsi kandidat.

Kar hocem povedati je, da je zaenkart vzdusje na vseh orientacjiskih tekmah precej sprosceno in je zato, vsaj meni, tam vedno prijetno. Obstajata dve rekreacijski/trening ligi, to je OSL (osrednja slovenska liga) in OLP (orientacijska liga prijateljstva, bivsa orientacijska liga Primorske), je pa tudi na vseh resnejsih tekmah (Slovenska orientacijska liga ali mednarodne tekme) vedno na voljo se kategorija OPEN, prav tako pa so clanske kategorije razdeljene na M21E (elita nad 21 let), M21A (izkusenejsi in kondicijsko boljse pripravljeni tekmovalci nad 21), M21B (manj izkuseni ali kondicijsko slabse pripravljeni tekmovalci nad 21). Podobno je v zenski konkurenci.

Tekem OSL je letos prav malo, naslednja OLP bo mestna v Idriji (razpis je na forumu), zelo zanimiva za zacetnike, bo tekma, ki bo stela za Prvenstvo univerze na Rozniku (11. maja). Roznik vsi prav dobro poznate, zato je to mogoce za tekace varno okolje za prvo srecanje z orientacijo. Hm, na zalost so na koledarju leto same bolj resne tekme ... No, ce bi pa bil interes, bi pa mogoce lahko pripravili kaksen dodaten trening ali pa prvo srecanje s karto in kompasom za interesente s TF na Rozniku ali Golovcu ali na kaksni podobni prijazni lokaciji.

Pozdrav,
Klemen
Uporabniški avatar
 milkec
#36786
Zadnji predlog se mi zdi vzpodbuden, ker da bi šel takoj na tekmo je kar malce juhujuhu, ker niti opreme nimam, niti pravil ne poznam nit nič... Stvar pa me načeloma zanima...

Se pa spomnim lani maja, kako so tekmovalci plazili po grmadah in podobno. Upam, da to ni ravno navada teh tekov?

Me pa ob organizaciji nekaj zanima... A so kakšni problemi s kmeti, ker se zna zgoditi, da se laufa kar čez travnike in polja... Takrat ko sem še jaz šolsko tekmoval (1995) vem, da so imeli kar hude probleme, je pa res, da takratna šolska mladina ni bila ravno obzirna do narave.

baj de vej - ravnokar pogledam skozi v oknu v Tivoliju in vidim veselega možica, ki prenaša orientacijske točke! Sklepam, da je kakšna tekma danes v Tivoliju. Ampak kakšno naključje!
Uporabniški avatar
 vanja
#36795
bubi napisal/-a:Nihce me ne mara. :roll:
Je kdo vsaj malo radoveden? :wink:


Itak, da smo radovedni! Vsaj jaz sem! In me tudi mika!

Sem že slišala o tem, ampak vedno so govorili o ekipah (treh tekmovalcev, se mi zdi). Je to čisto nekaj drugega, ali je podobno?

In ravno v soboto je planinski orientacijski tek v Lokovcu, ki ga organizira mladinski odsek PD Nova Gorica (in kakor kaže, se bom tudi jaz potikala tam okrog). Pa da vidimo, kaj je to!

Lahko, prosim, čisto po domače napišeš, koliko se je treba poglobiti v orientacijo (a je možno, da se izgubiš in te tri dni ni ven iz gozda? :? ).
In tudi jaz sem zainteresirana za demonstracijo po Golovcu ali Rožniku!

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 mirko1
#36806
kakšna je bistvena razlika med orientacijskim tekom in lovom na " lisico"?
lp,mirko
Uporabniški avatar
 bubi
#36810
milkec napisal/-a:Zadnji predlog se mi zdi vzpodbuden, ker da bi šel takoj na tekmo je kar malce juhujuhu, ker niti opreme nimam, niti pravil ne poznam nit nič... Stvar pa me načeloma zanima...


Kot sem ze povedal, ima dosti tekem po svoje bolj znacaj treninga in glede na to, da je ostalih treningov malo, se zaradi tega ne sekiramo prevec. ;) Sicer pa - glede opreme človek za začetek rabi samo kompas in kakšne stare cunje, ki jih ni preveč škoda. Kasneje je dobra naložba še kakšen dres in pa ustrezni čevlji (da ne drsi, ipd.).

milkec napisal/-a:Se pa spomnim lani maja, kako so tekmovalci plazili po grmadah in podobno. Upam, da to ni ravno navada teh tekov?


Plazili po grmadah? Em, kaj točno misliš s tem? Včasih so kakšne tekme na precej zahtevnih terenih in je treba po brezpotju prečiti na npr. dokaj zaraščenem, kamnitem, vrtačastem terenu. To se včasih zgodi. Vsaj v težjih kategorijah je teka oz. orientacije po poteh precej manj.

milkec napisal/-a:A so kakšni problemi s kmeti, ker se zna zgoditi, da se laufa kar čez travnike in polja...


Zadnjič sem bral, da so na enega streljali na eni nočni tekmi. :shock: No, brez panike, to je bilo v Ameriki. :D Ponavadi ni težav, večinoma se teče po gozdu, klub, ki organizira tekmo, pa se ponavadi dogovori z okoliškimi kmeti in če je potrebno, določena območja na karti prepove (npr. kakšen travnik junija, ipd.).

milkec napisal/-a:baj de vej - ravnokar pogledam skozi v oknu v Tivoliju in vidim veselega možica, ki prenaša orientacijske točke! Sklepam, da je kakšna tekma danes v Tivoliju. Ampak kakšno naključje!


Hm, pojma nimam. Zanimivo. Ne bi vedel, kaj točno se dogaja. Mogoče se bodo pa vojaki danes podili tam okoli, imajo neke treninge ta teden, če sem prav obveščen.
Uporabniški avatar
 bubi
#36811
vanja napisal/-a:Sem že slišala o tem, ampak vedno so govorili o ekipah (treh tekmovalcev, se mi zdi). Je to čisto nekaj drugega, ali je podobno?


Orientacijski tek je posamični šport - vsaj v uradni različici. Disciplina pa ima precej zgodovine ... V Sloveniji se je panoga razvila iz taborniške in planinske orientacije, ki sta sicer podobni, nista pa isti. Prva in bistvena razlika je ravno ta - da na taborniških/planinskih tekmovanjih tekmujemo v ekipah, ponavadi po 5. Karte na teh tekmah so ponavadi slabše (DTK 25, v merilu 1:25 000, karta je precej manj natančna, dosti poti je vrisanih bolj približno, ipd.). Karte v OT so večjih meril (1:10 000 ali 1:15 000, v skrajnih primerih tudi večje) in so ZELO natančne. Vse poti, potke, steze, so ponavadi brezhibno vrisane, označeno je tudi npr. gosto rastje, kjer je hiter tek nemogoč, vrisani so večji balvani, kamnita območja, luknje, lovske preže, ipd. Skrakta - ni prave primerjave.

vanja napisal/-a:Lahko, prosim, čisto po domače napišeš, koliko se je treba poglobiti v orientacijo (a je možno, da se izgubiš in te tri dni ni ven iz gozda? :? ). In tudi jaz sem zainteresirana za demonstracijo po Golovcu ali Rožniku!


No, v Sloveniji se je težko izgubiti toliko, da te potem 3 dni ni iz gozda. ;) Zelo pomembno se mi zdi, da se na začetku ne podamo na pretirano zahtevne proge, saj nam stvar zna uničiti motivacijo. Moje 2. srečanje z orientacijo je bilo na enem groznem terenu v enem dežju ... Ni veliko manjkalo, da bi obupal.

No, kljub temu, da bi rad tole z orientacijo čimbolj omilil, je potrebno poveadti, da je orientacija pri vsem skupaj pred tekom. Treba je bolj ali manj stalno spremljati teren in vedeti, kje na karti se najahamo. Začetnik se sicer lahko odloči, da bo sprva tekel čimbolj po poteh, pa tudi če bo potem naredil nekoliko daljšo razdaljo, kasneje pa se z izkušnjami pridobi občutek za tek po azimutu, boljši stik s karto in počasi izgubi strah pred tem, da bi se izgubili.

mirko1 napisal/-a:kakšna je bistvena razlika med orientacijskim tekom in lovom na " lisico"?


Kaj točno je mišljeno z "lovom na lisico"? Radioamaterski lov na lisico, taborniški lov na lisico? Obstaja še kakšen? Taborniški "lov na lisico" je namenjen seznanjanju z orientacijo naših najmlajših. Obstaja nabor potnih znakov (puščic, ipd.), ki so položeni ob poti in po katerih se ravnajo mladi taborniki. Tu kakšne posebne povezave z orientacijskim tekom ni, razen mogoče ta, da so na tekmovanjih proge za najmlajše poleg tega, da otroci dobijo karto, označene tudi s trakci na terenu in da v obeh primerih gre za razvijanje sposobnosti orientacije pri otrocih.

Radioamaterski lov na lisico deluje, če sem prav seznanjen, na principu, da so na kontrolnih točkah postavljeni oddajniki, ki se izmenično oglašajo vsak po eno minuto. Tekmovalec ima pri sebi sprejemnik, s katerim lahko zaznava in določa smer, od kod prihajajo taki signali. Poleg tehničnih trikov, ki so vezani na dolžino radijskih valov in konfiguracijo terena, je pomembno tudi delo na karti ... Tu so povezave z OT. Mislim, da radioamaterji tečejo spet predvsem na DTK25. Po moje "lov na lisico" cilja na iste sposobnosti posameznika po hitrem odločanju, hitri izbiri poti in še kaj. Ker pa kontrolne točke niso jasne v naprej in ker je zadaj še precej tehničnega znanja, pa je sama narava OT precej drugačna.

Upam, da sem vsaj približno zadel, kar si mislil, in tudi vsaj približno odgovoril. :)

Pozdrav,
Klemen
 anja
#36817
Ola, tudi mene zanima tole orientacijsko gibanje (tek+orientiranje v prostoru) :clap: . Sicer sem že take podobne stvari počela, vendar nadaljevanja nekako ni bilo. Orientacijski tek pa tukaj v Lj nekako ni ravno "viden" :( . Res bi se lahko za kakšno predstavitev zmenili, pa mogoče še za kakšen trening kdaj.... A mora to biti vedno ekipa?
Upam, da še kakšno novost zvemo, pa se res kaj zmenimo! :D
Uporabniški avatar
 alan
#36821
Zivjo,

Jaz grem v soboto prvic na taksnole tekmovanje nekje v blizini Polzele. Moram priznat, da se ze veselim, ceprav je bolj ubogo vreme napovedano! Preizkusil sem nekoliko ekstremno inacico tovrstnega tekmovanja na Adventure Race-u v Velenju in obcutki so bili samo pozitivni!

...bom potem kaksno povedal o tem, kako se je izteklo...

:D :D :D
Uporabniški avatar
 milkec
#36828
Torej bubi, očitno je le nekaj interesa, najbolje je, da bi kar pripravili eno demonsttracijo...
 Nagy
#36856
Oj! Bravo Bubi! Končno nekaj konkretnega. Sm ti pripravljen pomagat zorganizirat predstavitev na Rožniku.

Ostalim pa: ena lepših stvari pri orienteeringu je, da je primeren za vrhunsko pripravljene tekače, kot tudi za rekreativce in popolne začetnike. Torej predstavlja izziv vsem. (Tistim, ki ste bolj tekaško usmerjeni: vrhunski orientacisti dosegajo tudi zavidljive rezultate na tekaških tekmah, marsikateri orientacist je tudi atletski reprezentant v svoji državi (ponavadi na 10 000m). Najhitrešji čas kakega orientacista na stezi na 10000m, je 27:50, Jorgenssen. Ponavadi pa grejo vrhunski tam med 29-31min)

Po drugi strani na tekmah uživajo tudi "vikend tekači", ki jim rezultat ni najbolj pomemben. Pri nas imamo v glavnem tovrstne rekreativce. In uživamo! Torej za vsakogar se najde kategorija, če le radi mislite in se ne bojite blata :) .

Se vidimo na predstavitvi! Bubi določi datum :wink:

Lp,
I
 kofols
#36919
Zdravo,

Super, tole informiranje z OT. Zgleda, da je na TK polno športnih zanesenjakov in je res najbolje čimprej probat pa je potem dosti lažje.

Informacij o Orientacijskem teku je na netu kar precej, samo v Sloveniji ta šport ni tako prepoznaven in tudi mediji se ne zanimajo kaj preveč. Je pa res, da zaenkrat tudi še ni kakšnih res vrhunskih tekmovalcev.

V tujini pa je Orientacijski tek zelo blizu miselnosti tekaškim prireditvam in pojmovanju športa za množice, po drugi strani pa tudi prav resen vrhunski šport. Ponekod se zbere tudi do 20.000 tisoč ljudi. :shock: Že prav malo scary.

Za tiste zagrizene, ki ste radi tudi malo bolje tehnično podkovani pa še dve strani.

http://www.orienteering.org/
http://www.orientacijska-zveza.si/conference/ kjer je na strani zveze tudi razpored vseh OT tekmovanj, ki se odvijajo po pravilih IOF (Mednarodne orientacijske zveze).

Samo

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA