hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

Sam namenskega GPSa sicer nimam, tako da običajno uporabljam le GSM. :)

Parkrat sem sprobal Garmin Oregon 450, ki je glede na specifikacije in teste še sedaj eden izmed boljših...

Morda bom kakšno podobno igračo kupil tudi sam (GSM le ni vodotesen, pa še baterije se težje menja). :D Prek spleta se ga (glede na cene pri nas) z angije dobi kar ugodno. 8)
Sam namenskega GPSa sicer nimam, tako da običajno uporabljam le GSM.
kva sm se nasmejal :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

5r002 napisal/-a:Sam namenskega GPSa sicer nimam, tako da običajno uporabljam le GSM. :)

Parkrat sem sprobal Garmin Oregon 450, ki je glede na specifikacije in teste še sedaj eden izmed boljših...

Morda bom kakšno podobno igračo kupil tudi sam (GSM le ni vodotesen, pa še baterije se težje menja). :D Prek spleta se ga (glede na cene pri nas) z angije dobi kar ugodno. 8)
Prej sem imel Colorado 300, sedaj pa leto dni uporabljam Gpsmap62s. Še vedno Imam raje navigacijske tipke, kot zaslon na dotik. Bateriji mi zdržita do 20 ur (poleti), za večtedensko hojo jih rabiš ustrezno več, če jih sproti ni mogoče polniti ali kupiti. Natančnost lokacije je okrog 5m, pri nastavitvah uporabniške mreže za Slovenijo.
Uporabljam topografsko karto Adria topo 2.40, kjer so planinske poti za mene vidne le z očali (tanke rdeče črte). Sicer pa se vse običajno začne in konča na računalniku z načrtovanjem in analizo.
Garminovi senzorji (prsni pas, kadenca...) so kompatibilni. Sem pa dokupil še nosilec za kolo, največkrat pa ga imam na trekingih pritrjenega s karabinom na nahrtbnik (boljši tekaški nahrbtniki imajo žep spredaj na naramnici za bidon).
Mene mika Oregon650, ne vem pa kako se obnese na terenu?, a je zaslon na dotik moteč?

Kar se tiče telefona, ......meni se baterija sprazne zelo hitro in potem jo nimam kje filat... :(

hvala za mnenja....še kdo ?
Informacije o uporabi Oregona 450 na podlagi praktičnih izkušenj

Če želite, da boste trošili manj baterij, izklopite topografijo. Če imate vnešeno sled, jo ne potrebujete, da bi vedeli, če ste na pravi poti. Razen, ko se izgubite ipd., se vklopi topografija, da se vidijo dodatni podatki, npr. kraji, steze, ceste ... Poleg tega je tudi preglednost veliko boljša, tudi v sončnem vremenu. Nastavite ekran, da se ugasne po 10 ali 15 sekundah. Za cel dan hoje na ta način potrebujete, npr. za Oregon 450 4 akumulatorske baterije.

Je pa veliko lažje uporabljati Garminove naprave na dotik. To sem občutil, ko sem uporabljal prijateljev Colorado.

Pred kratkim sem videl tudi Oregon 650. V primerjavi z Oregonom 450 ima določene funkcije na drugih mestih. Kar dolgo sem iskal funkcijo za shranjevanje sledi, ki je ena od osnovnih funkcij. Lahko rečem, da sem zelo zadovoljen z Garminom 450. Nudi mi vse, če karikiram, da poznam vse poti po svetu.

Šele, ko se uporablja GPS napravo, se vidi, kako pomanjkljivo so narisani zemljevidi glede stez in kolovozov. Lepe steze in kolovozi manjkajo oz. določenih stez, ki so na zemljevidu, ni oz. so zaraščene. Seveda večje poti so točno narisane na zemljevidih.

Z uporabo pametnih telefonov in View rangerja kot GPS napravo je pa tako, da moraš imeti to napravo vedno obrnjeno proti severu, če želiš imeti pravi položaj poti. S tem mislim, da pot zavija tako, kot je v naravi, če imamo dovolj veliko merilo. Garmin naprave, če so prav nastavljene, vedno kažejo proti severu, da poti pravilno zavijajo.

Z GPS napravo lahko vidite, kako pot zavija in že potem veste, če ste na želeni poti, seveda pri dovolj velikem merilu, npr. 1:500 (1cm na napravi je 5 m v naravi). To vidite tudi pri manjših merilih.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA