Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Hvalimo, grajamo ...
Meni je bilo ... odlično, kljub nekaj zapletom, ki si jih je skuhal organizator
Sestavili smo čudovito TF skupinico, ki je tekla skupaj. Najprej je držal tempo Zajc, potem smo se malo menjali, pa sem mu jaz pomagal. Še Sebi se nas je kar dolgo držala. Zadevo je hotel pospešit JFK in je s seboj potegnil le MiroR-a, MarkoR pa je tekel vštric do ciljnih 500 m, ko je poskrbel še za par sekund boljši rezultat pri svojem PB.
Ni kaj, regeneracija po Logarski pa ni bila preveč uspešna, saj smo ga preveč žgali :wink:
Bil je lep dan, za kar je poskrbel Vreme, le še malo bolj bi lahko zakuril, ko smo bili na bazenu. :D
Srečal sem res nekaj novih TF fac, pa se nismo imeli kaj prida časa spoznat. Po teku vsak svojo TF majico pospravi, pol ga pa najdi :shock:
Čestitke vsem :TF)
Uporabniški avatar
 Vreme
ZdravkoC, kaj pa fotke??? :D
Uporabniški avatar
 Jančika
Jaz sem se imela krasno; sedmico sem odtekla solidno (40.33), ciljev si pred tekom nisem postavljala (potem pa me je brat nadrl, da kaj sploh laufam, če ne stisnem, ko je treba :oops: , tako da sem se kar potrudila). Do prvega razcepa sem sledila MojciZ, potem sem se nekaj časa trudila sama, zadnja dva km pa sva si dajali tempo z gospo, ki ima kakšna dva križa več kot jaz in očitno tudi mnogo mnogo več pretečenih kilometrov. Brez nje bi na koncu sigurno popustila, tako da hvala!

Sadje na cilju - super! Zgleda, da so imeli tudi zelenjavno omako za makarone, kar sem ugotovila malo prepozno in sem makaronflajš dala otrokom, ki se ga niso nič branili. V bazenski kompleks sem se šla pravzaprav samo stuširat: hja, tuš v ženskem delu wc-jev je delal samo, če si odprl pipo pri umivalniku :shock: (pa ne sprašujte, koliko živcev je šlo, da sem to pogruntala :lol: ).

Slik tokrat nimam kaj veliko, ker je mož imel poleg fotoaparata na skrbi še oba mulca. Bil je tako zmeden, da je na štartu slikal MojcoZ v najboljši veri, da je ujel mene. To pa zgleda delajo nove TF kapice 8) , ki se mimogrede prav fino obnesejo.
Uporabniški avatar
 Sončka
Hoj,

lušten 16. Ptujski maraton je bil... Z že znanim Razymobilom :driver: smo se odpeljali že znana tekaško-goladna četvorka (vijolca sm bla sam ena :D :D ).

No, ja. Sem odtekla samo 7 km pa še z njimi sem imela probleme. Že ponoči sem se zbudila in se mi je vrtelo v glavi do te mere, da nisem vedela, kje sem, potem pa še celo dopoldne.... :(

Tekla sem svoj tempo (ne tekmovalni, ko poskušam tečt malo hitreje, če le gre :roll: ), se ozirala okrog, občudovala naravo... in meditirala.... monologirala.... :? :!: :!: :!:

Na cilj sem prispela- to je pomembno! Vrtelo se mi ni nč več- še pomembneje.

Na daleč vidla kar nekaj TF-jevcev, s kakšnim tudi pokramljala.

Ja, pa kolkrat naj še povem, da je tek super, družba TF pa tudi.

Lepo se imejte.
Lp, I.

PS: Makaronflaš je bil pa masten, pa za start nismo vedl v katero smer moramo začet. :bum:
 Reeko
Lep pozdrav!
Čestitke za izpeljano prireditev!!!
To je bil moj prvi uradni tek in tui moja prva 21ska. Pričakoval sem rezultat do 1.40. pretekel pa sem v cilj z 1.36 :D Bil zelo zadovoljen z doseženim, sem zelo ponosen na sebe. Pregledal rezultate na mailu in ugotovil da sem 46. super!!!Čestitam vsem, ki ste pretekli :clap:

p.s. vegetarijanski golaž, ni bil vegetarijanski(sem mel srečo, da sem poglejo kak je sestavljen in ko sem premakno makarone sem najdo noter celo grudo mesa) :evil: :D
 bikila76
Reeko napisal/-a:
p.s. vegetarijanski golaž, ni bil vegetarijanski(sem mel srečo, da sem poglejo kak je sestavljen in ko sem premakno makarone sem najdo noter celo grudo mesa) :evil: :D

če ne bi gledal, ne bi vedel....če ne veš, te ne boli :lol:
 klopotec
Tudi jaz sem prvič tekel mali maraton. Sicer sem nameraval prvi mali maraton teči šele v Ljubljani, ker pa sem čutil, da bi lahko pod dvema urama že sedaj, sem se odločil da grem na Ptujskega. Sicer sam za slabi dve minutki zgrešil in ni šlo pod dvema urama, ampak to tudi ni bil cilj. To je bilo bolj tako, razmišljanje. Zato pa med tekom tudi nisem imel ure. Dal sem jo hčerki, ki je tekla 10K. Rekel sem si, tekel bom tako, da se bom dobro počutil, na koncu pa videl, česa sem sposoben. In mi je šlo 15 km fino, potem pa ni bilo več tiste prave energije. Tempo je malo padel in začuda me je rahlo zbadala ena mišica na levi nogi. Tako da zadnji del ni bil čisto v redu, pričakoval sem pač dovolj energije do konca teka.

Po teku sem pojedel kakšno kilo domačega grozdja, ki me je naredilo še bolj lačnega. Potem pa sem pojedel še tiste makarone. Moji so bili vegeterijanski, s tistimi "plastičnimi" koščki sojinega mesa.

Poskusna 21KA je zdaj za mano in zdaj je cilj v Ljubljani pod dvema urama.

Čestitke vsem, ki ste pretekli, posebej pa še tistim koreninam, ki so bili prejšnji dan v Logarski. Neverjetni ste.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
klopotec napisal/-a:Tudi jaz sem prviè tekel mali maraton. Sicer sem nameraval prvi mali maraton teèi šele v Ljubljani, ker pa sem èutil, da bi lahko pod dvema urama že sedaj, sem se odloèil da grem na Ptujskega. Sicer sam za slabi dve minutki zgrešil in ni šlo pod dvema urama, ampak to tudi ni bil cilj. To je bilo bolj tako, razmišljanje. Zato pa med tekom tudi nisem imel ure. Dal sem jo hèerki, ki je tekla 10K. Rekel sem si, tekel bom tako, da se bom dobro poèutil, na koncu pa videl, èesa sem sposoben. In mi je šlo 15 km fino, potem pa ni bilo veè tiste prave energije. Tempo je malo padel in zaèuda me je rahlo zbadala ena mišica na levi nogi. Tako da zadnji del ni bil èisto v redu, prièakoval sem paè dovolj energije do konca teka.

Po teku sem pojedel kakšno kilo domaèega grozdja, ki me je naredilo še bolj laènega. Potem pa sem pojedel še tiste makarone. Moji so bili vegeterijanski, s tistimi "plastiènimi" košèki sojinega mesa.

Poskusna 21KA je zdaj za mano in zdaj je cilj v Ljubljani pod dvema urama.

Èestitke vsem, ki ste pretekli, posebej pa še tistim koreninam, ki so bili prejšnji dan v Logarski. Neverjetni ste.

Èe ti je šlo 15km v redu bi morda lahko stisnil se tiste 5km.
V takih primerih se je potrebno zavedati od zacetka da se pije veliko.
Morda to morda kaj drugega.
Zbadanje v nogi? Krèi ?

Ker èe so krèi potem je škoda, ker krèi so najbolj enostavna stvar ki se jo da s prehrano urediti. Vsekakor kolièina žitaric ( testenince, kruh, ... ) poveèajo dovzetnost za krèe zaradi kurjenja kalcija in s tem posredno magnezija ki je poleg NAtrija najbolj odgovoren pri pomanjkanju za krèe.

Èe pa ni krè?

Tako nenadno zbadanje...pa da je neznosno da te blokira...?

Pri 21km velja pri stress treningu doma upostevati da je tistih zadnjih 5 km najlepsih. Namrec samo tako ti je zagotovljeno uzivanje in napredek.

Torej ce je stress trening cca. 16 do 18km km potem v zadnjih 3 do 5km si mora clovek dati duska v hitrosti in da pri tem uziva
( znojenje, ravna pozivija hrbta, noge ok ... ) in to stanje velja ponoviti doma nekajkrat. Potem si na 21km samozavesten in ti odstopanja ne delajo preglavic.

Tek brez ure je dobra pogruntvscina saj se tako naucis ocenjevati progo in lastno utrujenosti in se treniras v intuiciji kar pride se kako prav potem pri vecji razdalji.

Na koncu èe rezimiram:

- kako je bilo s pitjem in kako z znojenjem prvih 12km?

Makaroni so super ( ceprav svinglanje z mesom ehheh ) ampak upam da je bilo dovolj razmaka od grozdja heheh tisti obcutek lakote - umetno sprozena potreba po sladkorju - to je znan obcutek - ampak takrat res velja zaradi sadnih kislin s kaksnim piotjem ali dihanjem pocakati se kaksnh 15 minut ( grozdje se hitro pospravi iz zelodca ).
SAmo prenajedanja ne sme biti ( blokade zaradi semen v jagodah ).
 klopotec
Pitja je bilo premalo, moral bi več piti. Pa saj na koncu ni bilo nekih velikih težav. Ni pa bilo ako, da bi rekel, lepo sem pretekel vseh 21. Občutil sem, da je manj energije in da je tempo malo slabši.

V mišicah ni bilo krčev, ampak me je na točno določenem mestu malo tu pa tam zaskelelo. Po teku ni bilo nobenih problemov. Res pa je, da sem zadnje dni jedel nekaj več kruha in surovih ovsenih kosmičev, pa manj zelenolistne solate. Zelenolistna solata je gotovo kvalitetnejši vir OHjev.

Popraviti je treba pitje in več zelenolistne. Sem imel smolo, da imam ravno sedaj na vrtu en premor s solato.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
klopotec napisal/-a:Pitja je bilo premalo, moral bi veè piti. Pa saj na koncu ni bilo nekih velikih težav. Ni pa bilo ako, da bi rekel, lepo sem pretekel vseh 21. Obèutil sem, da je manj energije in da je tempo malo slabši.

V mišicah ni bilo krèev, ampak me je na toèno doloèenem mestu malo tu pa tam zaskelelo. Po teku ni bilo nobenih problemov. Res pa je, da sem zadnje dni jedel nekaj veè kruha in surovih ovsenih kosmièev, pa manj zelenolistne solate. Zelenolistna solata je gotovo kvalitetnejši vir OHjev.

Popraviti je treba pitje in veè zelenolistne. Sem imel smolo, da imam ravno sedaj na vrtu en premor s solato.

Zelenolistna je predvsem zelo dober vir organskega Ca in Mg. Ki sta bistvena elementa za aerobno vadbo ( misice ).

Za polnitev glikogenskih skladisc so zitarice sicer ok ampak kurijo Ca in se ta v nepresvljeni obliki nalaga na stene ( verjetno se to da cutiti recimo bolecine v krizu in tudi koleno je velikokrat problem kot posledica dolgotrajnega odlaganja neorganksihj kristalov ).

KAr se tice kako pridobiti OHje iz rastlinskih virov ki niso termicno obdelani
( termicna obdelava kvari namrec razmerje organski prensolvivi mirkoelementi vs neorganski v kristalni obliki ki sprozajo probleme na ozilju in misicevju ) je najboljse jasno gomoljna in korenska zelenjava, potem kaksne lazje strocnice ( recimo grah, èièerika, recimo iz èilèerike si lahko zmeljes v moko in dobis krasno osnovo za palacinke in ne rabis jajc ...nadev pa naredis iz mandeljnovega ali sezamovega masla ).

Ja kar se pa tice pitja in zakaj sploh...Bistven trigger v tvoji zgodbi je ali si dosegel cilj ali nisi. Ker ce ga nisi se vprasas kje so rezerve. Jaz imam vtis da so v pitju. Zjutraj pred tekom kot sicersnji redni obrok je itak vsaj pol litra soka ( ki je lahko tudi malo vlaknast ker s tem se voda zadrzuje v debelem crevesu in ga potem telo posrka vase preko debelega crevesa ).
Morda se to recimo dva dni prej bi pil veliko zblendane zelenolistne zelenjave ali sadja ( torej vlakna ker ce v celoviti obliki ne vem kaksna je presnova vazno je samo da je vlaknasto ). Ta vlaknasta hrana se zadrzuje po crevesju zaradi klorofila ima dezodorans ucinek torej hrana ima vonj ampak okolje ( stene crevesja ) pa so cisti brez vonja. To se vidi ze tudi po blatu. V tem casu ta vlakna zadrzujejo vodo tako da se odtekanje vrsi pocasi. Na tek prides dokaj namocen. In tisti dan tik pred tekom spijes kaksno brez vlaknasti sok ki pospesi izlocanje da se odstranjijo vlaknine iz telesa torej da si med tekom z obcutkom lahkote pa tudi na nek nacin nekako mikro razstrupljen ( beri prepojena notranjost s kisikom kar pomeni manj anaerobnih organizmov ki dodatno kurijo energetske rezerve in sprozajo toksine kar ima vpliv pri anaerobnem laktatnem pragu ).
Pod tem pragom dvomim da pri taki izkoriscenosti to kaj bistveno vpliva lahko pa se igras vec shjitrostjo in ucinkivitejsim dihanjem.

Velja se tudi poigrati z dihanjem na prepono. Ko vidis na da ne doseegas cilja se odklopis od tega pritiska in se igras dihlane vaje tak otekma postane preizkusnja in naslednjic si ucinkovitejsi v dihanju oz. bolje se spoznas. Skratka velik orezerv da clovek ni v prazno samozadovoljen ampak da nekaj potegne tudi iz nedosezenega cilja razen prazne samotolazbe.
Uporabniški avatar
 marsn
ooo
fajn slikce. sem še očeta gor najdo, hehe

lp
Uporabniški avatar
 zdejan
V Ptuj smo prišli in tekli cela družina. Po končanih tekih smo najprej pojedli malico, nato pa čofotali v termah, tako da ja vtis celotne prireditve izredno pozitiven.

Glede mojega teka na 21 km pa sem rahlo razočaran zaradi mojega dosežka. Imam 20 sek slabši rezultat kot v Radencih. Načrtoval sem čas 1:34 (tempo 4:30), zdaj pa tole. Do 11 km je šlo v redu (pulz cca 177), potem pa je šel pulz gor do 182 pri istem tempu 4:30, pa mi ni jasno zakaj. Moral sem zmanjšat, ni šlo več enako hitro. Sicer je bil polovico proge makedam, tako da mislim, da sem tam zgubil kar nekaj energije. Tud me je presenetlo, da na obračališču pri 4 km ni bilo vode, tako da sem prvič pil šele pri 6 km, jaz pameten pa sem vodo pri dveh km spustil. Ali pa so to le izgovori, kaj vem.

Še naprej se bom pripravljal na ljubljanski maraton 42 km.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA