Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 agnesss
Vau, da bi bosa tekla. Samo če bi bežala, pa se ne bi mogla prej obuti (ma sej se lahko malo hecamSlika)
lpA

PS sem še čisto zelenaaaaaSlikami je pol opravičeno :wink:
Uporabniški avatar
 miro
Na madžarski TV sem pri poročilih ujel reportažo z budimpeštanskega pol -maratona, je trajala kar nekaj časa (TV Slovenija me prenaša tekaških prireditev), kjer je pokazalo tekača ki je bos tekel pol maraton, reporterka se je tudi pogovarjala z njim, ker pa nisem Bof in ne znam Madžarsko, ne vem , kaj sta se pogovarjala.
Sam sem že trikrat pretekel pol maraton v Budimpešti, zato vem , da mu ni bilo lahko.

Drugače sem pa tudi jaz večkrat hodil bos- zadnja leta,pa sem se pomehkužil, vendar ni večjega užitka , kot bos hoditi po rosnem travniku.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Tedi
Drugače sta bila najman dva bosa tekača tudi ob Vrbskem jezeru 19.08.
Seveda sta bila tedva slovenskega porekla :wink:

Sicer nista imela nobenega intervjuja s kakšno znano TV postajo, sta pa zato bila toliko bolj glasna na sami progi. Pa ne zaradi kamenčkov po cesti :roll:

Enega bosega tekača je bilo tudi zaslediti v Kranjski Gori na 10km 15.08. Ta pa je bil malo bolj glasen zaradi kamenčkov pred obratom na zgornjem delu proge :?

Sicer bi prav danes moral biti bosi tek na Lubnik, pa so ga žal odpovedali :evil: Sicer glede na to da je jutri SAM je morda še bolje tako...
Če bi kdo rad probal bose korake, naj se odloči za Lubnik. Za začetek je hoja v hrib pravzaprav priporočliva, pa ne zaradi podplatov, tako kot mislite nekateri. Težava je v vseh nerazvitih mišicah, ki pri vsem blaženju superg, pri teku niso več tako pomembne....
Uporabniški avatar
 Rollback
Ljudje večinoma sploh ne opazijo, da si bos, razen ko jih z nasmehom prehitiš...potem ponavadi ne morejo skriti začudenja (takega in drugačnega :roll: :P )

Vsekakor je zadeva zelo zanimiva, pa na prvi pogled mogoče boleča...ampak probat je treba enkrat, dvakrat, trikrat
:D

Če boste kej na Bledu, glejte malo tekače pod noge... Pa sporočite, če ste videli kakšnega bosega :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 mitjas
Ne upa si pa napisat, da je bil on eden izmed dveh v Celovcu. :wink:
Tadrugi iz Celovca je pa tisti iz Kr. Gore :D
Uporabniški avatar
 microwaved
Tudi sama prakticiram bosi tek, vendar sem šele pri kakšnih 2. kilometrih. Za tiste, ki se bojite bolečine - malo po malo, pa se noge kar lepo privadijo. Če stopala pečejo, si jih namažem s hladilno kremo in je vse spet fajn :D .
Poleg tega je na stopalu ogromno energetskih točk, ki jih z bosim tekom ali hojo aktiviramo in se po koncu počutimo prav fajn sproščeni :wink: .
Priporočam!
Uporabniški avatar
 vencelj
V stanovanju sem redkokdaj v copatih, običajno sem kar bos. Poleti tudi zunaj čimveč hodim bos. Hoditi bos je pravzaprav bolj "človeško", kot hoditi v čevljih.
Pred kratkim sem nekje prebral, da se več tisoč živcev človeškega telesa začenja in končuje v stopalih, zato z redno masažo stopal ugodno vplivamo na splošno zdravje. Če je to res, pri bosi hoji pravzaprav izvajamo masažo stopal in posredno terapijo za zdravje celega telesa. Obutev je torej tista, ki preprečuje "boso" samozdravljenje.
Po tej teoriji bi bil zaključek, da je hoditi bos zelo zdravo, je pa res, da se, vsi pomehkuženi, tega moramo še navaditi oz. utrditi podplate.
 andrejk
Tudi jaz vcasih naredim "bosi trening". Vendar pa samo na stadionu - tartan ali trava (ceste so se mi zamerilie zaradi raznih delcev - npr. mali drobci stekla). Priznam, da so me po prvih bosih treningih na tartanu noro pekli podplati, se pa počasi navadiš.
Sem pa takoj opazil, da bos tečem veliko bolj po prstih kot v čevljih (sedaj to tudi namerno še bolj prakticiram).
Drugače pa, ko sem na morju, sem najraje bos 8)
Uporabniški avatar
 majchy
No, to sicer nima čiste veze s bosim tekom, ampak ok... :oops:
Lansko leto sem trenirala košarko, letos poleti pa sem začela tečt. Tečem v Wave Riderkah in so mi res super...blaženje, udobne...super. Učeri pa sem šla po dolgem času na trening košarke. Superge za basket so bistveno trše in bolj robate kot za tek in ko sm pršla domov so me fuuuul bolele blazinice na podplatih. :shock: Ne morm vrjet, da se mi je po enem poletju noga tolk razvadla in zmehčala, da me po enem treningu košarke bolijo blazince...
Torej, sklep: spomladi začnem laufat po travniku bosa, nato pa naprej, ker tole res ni za nikamor...sej mam stopala bolj občutliva kot dojenčkova rit... :bum:
 klopotec
O koristnosti bosega teka sem v preteklosti že bral in se mi je zdelo logično, da to lahko dobro vpliva na počutje. Ker pa nikoli nisem tekel, tudi bos nisem tekel. Včeraj dopoldne pa sem bral o bosem teku tu na forumu in sem popoldne bosi tek že vključil v vadbo. Najprej sem tekel ene 4 km v copatih malo po asfaltu, malo po gozdni cesti. Nato sem pritekel do travnatega nogometnega igrišča, se hitro sezul in tekel bos 10 minut okoli igrišča. Zelo dober občutek. Nato sem se na hitro obul in odtekel domov po asfaltu še ene tri kilometre. Bosi tek mi je zelo popestril vadbo in ga bem vključeval v vadbo (vedno daljšega) dokler bo vreme dopuščalo.

Odlična ideja, tale bosi tek. Mogoče me boste na LM že videli teči bosega. Hecam se. Bosi tek pa priporočam, poskusite.
Uporabniški avatar
 Tedi
klopotec napisal/-a:Odlična ideja, tale bosi tek. Mogoče me boste na LM že videli teči bosega. Hecam se. Bosi tek pa priporočam, poskusite.

Četudi si se hecal, ti pa resno povem, da je velika verjetnost, da nebi bil edini bosi tekač na LM :wink:

Katero dolžino pa planiraš za LM :?:
 klopotec
21 km, ampak tega ne bi zmogel bos. Mislim da je treba podplate dobro pripraviti na bosi tek, predvsem pa jih pripravljati zelo postopoma. Najprej trava, potem pa trše podlage. In to je bolj za mlade ljudi. Po trdih podlagah teči dolge teke bos bi mogoče celo škodilo nogam. Tega nismo več vajeni. Po travi pa tečt čimveč. Jaz bom poskusil.
Uporabniški avatar
 Tedi
Se popolnoma strinjam, da se je treba postopoma privaditi...Le da se stopala zelo hitro navadijo tudi bolj grobe podlage. Večji problem je sama tehnika teka :wink:
O škodljivosti bosega teka pa bom rekel, da je zmernost tista ki odloča v škodljivosti.
Moramo se zavedati, da če se lotimo bosega teka, je to popolnoma isto, kot če nebi nikoli tekli :shock: Zato je veliko resnice v postopnem treningu....
Se še spomnite svojih prvih 5 km in strah pred tekmo na 10km :?: Če se ne probite bosi :D Vam garantiram, da boste ponovno doživeli začetniški andrenalin 8)

Se pa ne morem strinjati, da je to za bolj mlade ljudi :? , mislim da je to za vsakega, ki si to želi.... Ker odkar sem gledal rezultate ene najtežjih tekaških preizkušen na svetu - BADWATER ultramaraton, kjer sem zasledil najstarejšega udeleženca starega nič manj kot 70 let :shock:
Dokler ne bom star 70, si nekako ne bom upal rečt, da sem prestar za karkoli :lol:
 klopotec
Eden je napisal, da bos teče bolj po prstih. Jaz pri sebi tega nisem opazil.

Starejši - mlajši. Tu sem mislil to, da se pri bosem teku razvijajo neke mišice, ki jih zaradi oblike copatov nismo uporabljali in je to pri mlajših lažje. Sicer pa se strinjam, da vsakdo, ne glede na leta lahko začne teči bos in mu to lahko samo koristi.
Jutri grem probat Štenge v MB, ampak tam ne bom bos, ker je po Štengah kar nekaj stekla.
Uporabniški avatar
 Vreme
Moja proga ob Muri bi bila naravnost idealna za bosi tek. Meha ponekod tudi z mivko postlana proga... hmm bo treba poskusiti.

Samo a ni že prehladna zemlja za te špase :?:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA