Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 vex
Pozdrav vsem!

Že dlje časa občasno obiskujem tale forum, iščem nasvete in občudujem vse, ki ste tako polni veselja do teka. :cast1: No, končno sem zbrala pogum in se registrirala - zdaj sem tudi uradno tekačica! :D Sicer sem približno dva meseca nazaj končala program "couch-to-5K" (pred tem sem nihala med couch potato in navdušeno obiskovalko aerobike), in zdaj tečem 3x na teden po kakšnih 30-40minut.

Ker sem letos v fazi navdušene športnice, bi se rada udeležila tudi kakšne uradne prireditve (zaradi majice, seveda ;)). Razmišljala sem o Teku za upanje na 4km, mogoče celo rekreativnem Poletovem "maratonu" na 10km v sklopu Ljubljanskega maratona. Ampak... Zdaj pridejo na vrsto skrbi.

Tečem zelo počasi - "hrček naprava" na fitnesu pravi, da imam tempo tam od 8:00 do 8:15. Sicer lahko tečem hitreje, ampak potem ni šans, da pretečem več kot 3 km, kaj šele 10. Zato me zanima, kakšno je stanje na takšnih prireditvah, a je še kdo tako polžji kot jaz, ali pa so vsi speedy gonzalesi, ki bodo že nekaj metrov po štartu izginili iz mojega vidnega polja?

Druga skrb je 10K - ali je to zame sploh izvedljivo? Če bom pridno trenirala do konca oktobra (recimo po programu, ki mi ga predlaga Runner's world), ali bom lahko 28. prišla od štarta do cilja? A sem si izbrala preveč "profesionalno" prireditev? Koliko je šans, da bodo tam tudi taki, ki bodo hodili vmes, če ne bodo zmogli (poleg mene, seveda)? :oops:

Mimogrede, nikjer ne najdem podrobnejšega opisa Teka (in hoje) za upanje - se ga je mogoče kdo udeležil prejšnjih let? Zanima me kakšna je približno trasa, da bom vedela, kaj me čaka (in koliko točno hribov po Tivoliju in Rožniku bo treba preteči :cry:), pa tudi na splošno izkušnje in vtisi.

Evo, zdaj sem ven stresla vse, kar me je skrbelo, in se takoj bolje počutim. :) Vnaprej se zahvaljujem za vse odgovore! Tudi če ne bodo najbolj optimistični. ;)
Uporabniški avatar
 shash
Vex - mislim, da ne bi smelo biti problema za desetko na LM. Tempo kakršen je sploh ni važno - lani so desetko pretekli tudi v 1h30 min - torej jih boš prehitela. Lepo počasi podaljšuj razdalje in bo šlo. Če imaš res željo po tekmi in občutit vzdušje, le udeleži se. Če pa malo hodiš vmes - če ti bo kdaj kaj rekel, pa sam nam forumovcem povej, ga bomo kregal. Seveda, če te kaj zmanjka vmes pa mal hodiš.

Kar se tiče dobrodelnega teka v Tivoliju 6.10 2007, naj bi bili dolgi 2, 4, 8 km.
Nekaj opisa od lani.http://www.darujmozact.si/domov/novinar ... ogodki/21/

Jaz se ga nameravam udeležiti letos prvič, tako da mogoče še kdo kaj več napiše, ki se ga je že udeležil.

LP

Drugače pa samo hrabro naprej.
Uporabniški avatar
Živio
jaz sem bila lani na teku za upanje in sem najprej sklenila da grem 4km, to je bila moje prvo udejstvoanje na kakšni javni prireditvi, sem pa na koncu tekla na 8km ker je proga zelo lahko, je sicer e manjši klanec, katerega pa so skoraj polovico tekačev prehodila. Ko pretečeš 4km, se ponovi vaja, tako, da če ne gre več prenehaš. Jaz tečem sedaj drugo leto in sem ravno tako lani žalela na 10 km LM, ampak takrat še nisem bila pripravljena na to razdaljo pa malo me je bilo strah. Šla pa sem navijat in pogledat zadevo kako deluje vse skupaj. Že ko sem gledala so bili občutki enkratni. Letos sem nekako dozorela v smislu tekača, ki se redno ukvarja s tekom, pretečem 10km brez problemov, hitrost pa mi ni važna. Prav veselim se LM. Tako, da kar pogumno, povečuj km pa se mogoče srečamo.
lp
Uporabniški avatar
 Darja
Vex, do LM imaš še ravno toliko časa, da opraviš z 10-ko (in ne ona s tabo :twisted: ) in doživiš enkratno vzdušje :laola , ki ti bo dalo volje in elana za še mnogo pretečenih kilometrov. Vsekakor pa je pametno, da prej vsaj nekajkrat pretečeš takšno razdaljo, da ne boš na tekmi ugotavljala, da ti nekdo vztrajno prestavlja cilj.
Kar se pa hitrosti teka tiče, se pa nič ne sekiraj, še nihče ni ostal na progi. :wink:
Kar hrabro in dobrodošla! :D
 vex
Najlepša hvala za odgovore in spodbudo! :D Odločitev je padla, definitivno grem na 10ko, pa naj bo rezultat kakršen pač bo, tek za upanje bo pa priprava in nabiranje izkušenj. :) Naslednje leto bom podirala lastne rekorde, letos je cilj, da jih sploh zastavim. :lol:
Uporabniški avatar
 Radolca
vex, nič se ne boj. počasi se daleč pride,
potrebno je samo vztrajati. Jaz sem kot otrok najbolj sovražil tek, ker sem bil malo preobilen in nikoli dober v teku. resno sem začel s tekom pri 25-ih. Sedaj jih imam 10 več in prav uživam v teku. :laola :pivo: :pivo: :pivo:
Uporabniški avatar
 Vreme
No tako mimogrede, mene so v osnovnošolskih časih v Stržunskem gozdu pri telovadbi zgubili, tako hitro sem tekel :D
Uporabniški avatar
 Radolca
Vreme napisal/-a:No tako mimogrede, mene so v osnovnošolskih časih v Stržunskem gozdu pri telovadbi zgubili, tako hitro sem tekel :D
:cast1:
Uporabniški avatar
 Frikica
Vex, tudi jaz sem se ukvarjala s takimi skrbmi še par tednov nazaj, ampak je res, da se počasi daleč pride...tako sem tudi jaz danes končno prišla do prvih pretečenih 10km... :juhuhu:

Tako, da sem se malo znebila skrbi glede LM...

Ne obupaj...samo korajžno naprej...kajti na "cilju" te čaka nepopisen občutek...in skrbi...kaj je že to?..kej za na kruh namazat? :lol:

lp
Uporabniški avatar
 Tasko
vex napisal/-a:Odločitev je padla, definitivno grem na 10ko, pa naj bo rezultat kakršen pač bo...

That's the spirit!! :D :D
Uporabniški avatar
 Radolca
vex napisal/-a:Najlepša hvala za odgovore in spodbudo! :D Odločitev je padla, definitivno grem na 10ko, pa naj bo rezultat kakršen pač bo, tek za upanje bo pa priprava in nabiranje izkušenj. :) Naslednje leto bom podirala lastne rekorde, letos je cilj, da jih sploh zastavim. :lol:

TAKO SE GOVORI IN RAZMIŠLJA, V CILJU SMO VSI ZMAGOVALCI, ENI VELIKI ENI PA MALO MANJŠI!!!! :clap:
Uporabniški avatar
 Asparagus
Tudi jaz spremljam forum že od začetka avgusta, tukaj sem dobila koristne napotke in dodatno spodbudo za tek. Spomladi sem brala prispevek o DM teku v Oni in sem se odločila, da poskusim, če sem se sposobna pripraviti do tega, da pretečem 5 Km. Nikoli se nisem kaj dosti ukvarjala s športom, tek mi je bil v šolskih letih prava muka, tako da sem prav ponosna nase, ker mi je uspelo. Trikrat na teden tečem, v 40- 45 minutah pretečem 6 km in občutek imam, da bi šlo še več. Rada bi se udeležila Teka upanja, o 10km na Ljubljanskem maratonu pa tudi malo razmišljam. Imam tremo, ker sem do sedaj vedno tekla sama in še nisem bila na nobeni takšni prireditvi. Škoda, ker se dnevi krajšajo in je vedno bolj težko najti čas za tek podnevi, zato razmišjam, kako bi prilagodila svoj urnik prihodnje mesece. Vsekakor pa bi bilo sedaj škoda odnehati.
Lep pozdrav vsem!
 vex
Joj, joj, res hvala vsem za spodbudne odgovore! :D Samo še dva tedna, komaj čakam!

Asparagus, če ti je nerodno in imaš tremo, si prijazno vabljena, da se mi pridružiš na Teku za upanje, bova skupaj paničarili. :lol:
 tamt
Asparagus, kar pogumno. Vzdušje na prireditvah je vedno prijetno in sigurno ti bo dalo neko dodatno motivacijo - ko boš vidla kak eni šibajo (kaj vse zmorejo :shock: ), ampak da tudi ti zmoreš pustiti koga za sabo. Samo treme se moraš otresti. Tudi jaz večinoma tečem sama, do sedaj sem se udeležila le teka trojk (2x), pa mi je blo vedno fajn - v družbi ljudi z istim interesom, torej tekom :D . No, in letos sem se tako odločla da grem probat še na lj mali maraton. Pa se že prav veselim :D. Torej - upam da se vidimo tam :) .
Uporabniški avatar
Asparagus kar veselo na tek upanja,jaz sem šla lani prvič in se mi zdi zelo fino da greš ker tam se pomešeš z tekači in hodači in če ne gre pa hodiš. Jaz sem mislila jet na 4km, na koncu mi je ratal 8km pa prav brez problem, kjer je pa malo hriba smo pa večina hodili. Lahko se dovorimo pa se dobimo vsi skupaj, ker vem kako je če si prvič (zato jaz lani nisem šla na LM 10 KM)ker me je bilo straaaaah. Ampak letos grem definitivno.
lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA