Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 bjakeb
Kako se ogrevate pred tekom??

Jaz malo skippinga, malo poskokov, hoja/tek poprstih, vse skupaj ene 5 minut.

Imate kaksen predlog?
Uporabniški avatar
 Luka Klobučar
Jst se pred vsakim tekom najprej fejst raztegnem od vratu do nog,pol pa naredim še nekaj poskokov. Standard :) Zelo važne so mi vaje za noge,da raztegnem mišice in potem lažje tečem.
Pa še na koncu se mal raztegnem,da nisem pol ves trd. :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
Najprej 10 min lahkotnega teka, da se mišice vsaj malo ogrejejo, nato raztezanje. Z raztezanjem neogretih, torej manj elastičnih mišic, si lahko tudi škoduješ. Nato takaške vaje, ki jih omenja bjakeb, potem smo pa že vsaj približno pripravljeni tudi za težje napore (težji trening ali tekma). Seveda bi kak strokovnjak k temu, na kratko napisanemu, lahko še kaj dodal.
Uporabniški avatar
 incic
Jaz vam lahko povem kak se mi ogrevamo za nastope na stezi.
Sicer nas je še bolj malo tistih ki se začnemo ogrevati uro in pol pred tekmo ampak odloča se jih čedalje več.
No moje priprave na tekmo se začnjejo takole:
1. lahkoten tek 20 min (od 10- 15 malo hitreje)
2. strech ampak ne preveč ker drugače si cel mehak
3. abeceda teka (tekaške vaje) 2x greš vse vaje skoz
4. 3 stopnjevanja + 2 enakomerna
5. če tečem na 1500 grem kakšne pol ure pred tekmo 1x200 približno 3s hitreje od ritma ki sem ga sposoben odteči na 1500
6. nakoncu še mamo kakšnih 20min fraj da pridemo na stezo, si vmiru obujemo šprintarce, če je komu na wc lahko počasi gre....
7. !!!DIRKA!!!
 bjakeb
kaj pa recimo za lazji trening oz rekreativni tek do ene ure?
Uporabniški avatar
 gera
Tako kot so že ostali odgovorili - vsaj malo raztegnit mišice in potem začneš bolj počasi. Predvsem je pomembno, da raztegneš tiste mišice, ki najbolje delajo. jaz čutim, kadar se premalo pretegnem, tako da v takem primeru pazim, da na začetku ne grem prehitro. Če imam za sabo kakšen strm klanec, se tudi na vrhu malo raztegnem, ampak ne vedno. Pred leti se mi je zdelo pretegovanje nepotrebno, potem sem pa po daljših premorih vedno imela bolečine v mišicah (muskefibr). Tudi v gorah se mi zelo pozna, če začnem hoditi počasi in po ravnem ali pa začnem takoj v klanec. Sicer tam nimam izbire pa tudi pretegovanje ne bi dosti pomagalo pri hitrih vzponih, me pa v tem primeru potem lahko drug dan bolijo mišice, kar kaže na to, da je raztegovanje in majhen začeten napor res bolj priporočljiv.
Uporabniški avatar
 incic
Jaz osebno pred treningom kilometraže tečem kakšnih 10min (počasi), se malo raztegnem (ne preveč) do 5min strechinga. Po treningu pa je priporočlivo narediti vsaj 5x 100m alo hitreje da se razbije monotonost v nogah pa en full dober streching
Uporabniški avatar
 Vreme
Moja slabost. V bistvu se sploh ne ogrevam. Pričnem teči malo počasneje in to je vse.

Pred kakšnega pol leta sem se še nekaj malega ogreval pred tekom, potem pa sem si enkrat pri ogrevanju nategnil stegensko mišico, odtakrat dalje pa nič več. :?
Uporabniški avatar
 Radolca
bjakeb napisal/-a:Kako se ogrevate pred tekom??

Jaz malo skippinga, malo poskokov, hoja/tek poprstih, vse skupaj ene 5 minut.

Imate kaksen predlog?

ZANIMIVO, VSAK IMA SVOJ NAČIN OGREVANJA. JAZ NAREDIM 50 POČEPOV, SE Z ROKAMI NASLONIM NA ZID IN TEKO OGREJEM MEČA, GLEŽNJA IN ŠE TISTO ČUDNO AHILOVO TETIVO, S KATERO IMAM MANJŠE PROBLEME.
ALI PA TAKOLE :toast: :rol:
Uporabniški avatar
 areh
Jaz se nič ne ogrejem ali razztegnem. Kr začnem. Malenkost počasneje enih 3-5 min pol pa gasa. Zaenkrat nimam nobenih problemov s krči ali musklfibri. :--

lpA
Uporabniški avatar
 Radolca
tudi jaz nimam ne krčev ne musklfibra. tri leta nazaj se še imal musklfibre po maratonih, letos sem pa tekel sežano in radence pa je bilo "čist fletn" po teku. Krčev pa sploh ne poznam 8)
Moj kolega, ki preteče 21 km pod uro in pol tudi ni poznal krčev. letos pa se je udeležil alpskega maratona SAM se je pa tudi "s krči spoznal"
 orlytm
Luka Klobučar napisal/-a:Jst se pred vsakim tekom najprej fejst raztegnem od vratu do nog,pol pa naredim še nekaj poskokov. Standard :) Zelo važne so mi vaje za noge,da raztegnem mišice in potem lažje tečem.
Pa še na koncu se mal raztegnem,da nisem pol ves trd. :wink:

jst neki podobnega, sam brez poskokov :)
nimam velkih težav z musklfibrom :)

lp
OrlyTM
 Hermiona
Hojla
Čisto na novo sem se odločila, da bi bilo dobro zame, če začnem laufat :) (ne ga srat)
Po dveh tednih so se mi začele pojavljat težave (bolečine v kolenu ali gležnjih). Tečem 2 tedna cca 4-5x na teden 4-5 km pa še hodim zraven. Preden začnem se ogrejem - ker vem, da bi lahko imela težave s koleni še dodatno ˝vrtim˝ v kolenih in gležnjih. Dva tedna je šlo vse gladko - trenutno se že z lahkoto spravim od doma in mi 5 km ni več težko prelaufat - ampak - recimo včeraj - sem si morala cel dan dajat obkladke na kolena, danes pa dokaj težko sploh stopim na gleženj.
Glede na to, da sem začetnica je najbrž kar velika verjetnost, da delam kaj narobe. Zato bi vas prosila za kakršenkoli nasvet glede tehnike teka - kakšna malenkost pri tem, kako stopit, ali kakšna dodatna ogrevalna vaja za kolena in gležnje ...

Zelo vam bom hvaležna za katerikoli odgovor. Namreč dolgo je trajalo, da sem s tekom sploh začela in ne bi rada odnehala zadj, ko mi je postalo všeč ...

Hvala, hvala, hvala vsem ...

Lp,
H
Uporabniški avatar
 Enkica
Hermiona, v kakšnih supergah tečeš? Jaz bi na to najprej pomislila. Potem pa na podlago. Če tečeš po asfaltu, bi bilo fino poiskat kakšen kolovoz, makedam... Mislim tudi, da za čisto začetnico (če si to res) tečeš (pre)pogosto in kar dobro kilometražo. Mogoče kak "trening" teka zamenjaj s hitro hojo. Ekola, moje nestrokovno mnenjce :) .

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA