Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mk
Lep pozdrav vsem!

Zanima me vaš nasvet oz. pomoč.
Svoj prvi maraton sem načrtoval za naslednje leto marca v Rimu.
Sedaj pa me je zamikal maraton v Firencah, ki je konec novembra letos.
Ali je modro oz. mogoče, da se v tako kratkem času pripravim za ta maraton. ( čas ni tako pomemben čeprav bi rad tekel pod štirimi urami in brez poškodb )
Zadnji polmaraton sem odtekel v Radencih ( čas okrog 1:35 ) in nato je sledila dolga pavza. Zdaj ponovno tečem šele dva tedna.

Kaj mi svetujete?
 Leon81
Pozdravljen!

V bistvu je vse odvisno od tega, kaj hočeš. Če si profesionalni tekač, ki živi od teka, potem lahko moj prispevek nehaš brati kar tukaj. Če pa si rekreativec, kot jaz, ki teče za lastno veselje in zdajve, potem pa nadaljuj...

Seveda z ustrezno pripravo lahko 'preživiš' tudi maraton (če si bil aktiven tudi po tistem malem maratonu v radencih), vendar gre bolj za to, da pač prideš čez. Vendar, kakšen smisel ima to? Užitka od maratona s tako pripravo ne moreš pričakovati. Možnost poškodbe je velika. Verjetno boš tudi precej izčrpan.

Zato ti svetujem, da se raje odločiš za krajšo razdaljo (21 ali celo 10 km), saj se boš laže pripravil, laže pretekel razdaljo in pri tem užival. Glede na to, da si nadaljeval z branjem, si verjetno rekreativen tekač, ki želi v teku predvsem uživati. :D Za lastno veselje pa razdalja ne bi smela biti tako pomembna. (Čeprav je tudi razdalja lahko izziv, ki ti bo nekoč v veselje. Ampak v drugačnih okoliščinah in z drugačno, predvsem dolgotrajnejšo pripravo, kot pa sedaj.) Torej je krajša razdalja bolj primerna zate...

LP
Leon
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Mk

Glede na tvoj dober čas v Radencih imaš po mojem mnenu toliko "rezerve" da lahko natreniraš maraton do novembra. To velja še posebno, če si zadovoljen s tem da pretečeš maraton in se ne obremenjuješ s časom. Po mojem mnenju imaš. 3:45. praktično že v nogah, če narediš dva ali tri dolge treninge, pod 3:00 pa skoraj gotovo ne bo šlo, 3.30 ti je dosegljivo brez večjih težav.
Poskusi iti čimprej kakšno dolgo progo vsaj enkrat na 14 dni preko 30 za tening, najprej zelo počasi, potem postopoma hitrejše v ritmu tekme.
Sicer nisem strokovnjak, sem oddtekel maraton le 2x, tako, da počakaj še na to kaj bodo rekli izkušenejši. Ampak, če ti je cilj pod 4 ure ga boš gotovo dosegel. sam imam na 21 rekord 1:43, pa sem tekel maraton pod 4 ure, zate bo to mačji kašelj.
Na koncu se boš tako in tako prav odločil.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA