teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Hecen naslov sporočila, pa vendarle, sprašujem vas za mnenje.
Zadeva je sledeča: pristala sem v družbici žensk, ki želijo izgubiti kilograme (delajo vaje za telo, malce tečejo in pazijo kaj dajo v usta :shock: . Ker gre tudi za stavo, sem se znašla v rahli zagati. Od konca avgusta sem začela vestno trenirat za LJ maraton, namen imam preteči 21 km in tedensko naberem najmanj 40 km. Odkar treniram sem se "zredila" za slab kilogram, kar me ne moti, povečal pa se mi je obseg stegenskih mišic, za cela 2 cm :) . Kadar ne vadim fartleka, tečem v območju 120-140 udarcev na minuto, v mirovanju imam utrip 42/minuto. Upam, da je to pravi obseg vadbe za npr. kurjenje maščob, stara sem 38 let. Aja, BMI imam 23.
Meni je približno jasno zakaj se to dogaja, ker to piše v vsaki knjigi, ki opisuje vadbo, težava pa je v tem, ker me "sotrpinke" masirajo, da nisem resna in da ne pazim na prehrano, ki je ostala enaka kakor prej.
Zanima me, če se vam je na začetku vaše tekaške kariere zgodilo kaj podobnega? Redno tečem slabih 5 mesecev. Zadnja dva pa se res trudim in mi je tek v veliko veselje.

Moje vprašanje je res mal "Barbikasto" in slaboumno. Se pa vseeno veselim vaših odgovorov, ker bom sprintala temo in nekomu odnesla pod nos :D
Uporabniški avatar
 NANIKA
No pa sva že dve :lol: !
Redno tečem od marca, poleg tega pa še hribi in kolo. Odkar sem začela teči se mi kg kar nabirajo, sploh pa obseg stegen. Res pa je, da jem toliko kot prej. V knjigi sem prebrala, da se telo začne preoblikovati po šestih mesecih.
Upam, da na boljše. :P

Lep dan!
 MA JA
Zivjo,
tecem drugo leto in pridobila sem 5 kg!? Po oblekah sodec pa ni razlike- so mi vse prav. Sicer kar pridno jem, zato predvidevam, da le nisem pridobila celih pet kg misicne mase... Me tudi zanima, kako je s tem.
 maraton 100
Živijo!
To le delno drži, da pri niski intenzivnosti telo kuri maščobe! Si že kdaj videla
tekača-co v dobri kondiciji s povečano telesno maso. Postavi se ob priliki ob progo maratona ali pa malega maratona in opazuj mimotekoče. Tista dekleta ki pretečeji 21km prej kot v 1.30' in fantje pod 1.20' nima nobeden težave s prekomerno težo. Kar pomeni, da tečejo tudi na treningu intenzivno. Obratno sliko pa opaziš.
Pri zelo dobro treniranih osebah je organizem sposoben pri intenzivnem teku porabljati kot energijo tudi maščobne zaloge. Pri intenzivnem teku telo pokuri najprej OH, če jih pokuri se ne morejo vskladiščiti,kot višek oz. kot maščobne zaloge. Pri večinih ( razen nekaj srečnežev) se viški uskladiščijo!
Tvoj pulz pri teku 120-140 utr. pa je le malo prepočasen glede na leta. Jaz tak pulz uporabljam za počasen tek in sem dobro desetletje starejši. Za srednje hiter tek (tempo) med 140-160. Za hiter tek pa koliko gre.
Na tekmi pa se ne ravnam po utripu ampak po občutko. Ko si pripneš startno številko in se postaviš na start, pulzmeter več ne dela normalno.
Se vidimo na 21-ki.
LP Stane :D
 bobsaap
Tečem in izgubljam kilograme, zelo opazno predvsem maščobo,...!

Zate pa ,...! Važna je prehrana,...zjutraj OH, zvečer B,...oz zjutraj večinoma OH, zvečer večinoma B,...seveda vsak obrok mora vsebovati, B, OH in M,...jej vsaj 5 krat na dan,...ne jej sladkorja,...pij vsaj 3 l vode na dan,...tuna, skuta, ostale ribe, ovseni kosmiči, itd. ... nekaj kratkih nasvetov, ... če se boš držala tega in še mogoče kaj več ti garantiram, da ne boš pridobivala kg ampak jih izgubljala,...seveda, če bo premalo B, potem boš izgubljala tudi mišično maso, če bo pa preveč OH pa se boš redila,...vse v mejah normale,...priporočeno je okrog 2g B na 1kg telesne teže, ostalo pa zapolni z OH in maščobami, ... maščob naj bo čim majn, ampak spet ne premalo,...hehe, tezko je v kratke povedati vse,...! Pač naštudirat je treba prehrano,...!

Pa dosti sreče pri izgubi kg in uzitkov pri teku! 8)
Uporabniški avatar
 vencelj
Vem dve stvari:
:arrow: če bi hotel biti dober tekač (še posebno to velja za gorskega tekača), bi moral shujšati za 5 do 10 kg- pri višini 184 imam stalno okrog 82 kg- ITM je za uspešnega tekača absolutno previsok;
:arrow: če bi se odločil za drastično zmanjševanje svoje teže, bi začel izgubljati energijo in ne bi več mogel solidno opravljati svojega (fizičnega) dela, prav tako je zelo vprašljivo, če bi bil sposoben dosegati svoje sedanje tekaške rezultate na ravnini (davek plačujem v klancih).
Imel sem željo svojo težo spraviti pod 75 kg in če bi preverjal in primerjal % maščobe, bi bil verjetno danes lahko zadovoljen, sem pa na račun svojega dela in teka ohranil isto težo (odkar sem v sedanji službi mi je šla iz 79 na 82, pri tem mi nič ne pomagajo ne kilometri, ne GM40, ne SAM ali karkoli drugega, kar počnem). Potem sem se nehal obremenjevati s tem!
LP, vencelj
 maraton 100
Vencelj živijo!
Jaz sem pri isti višini kot ti imel kot tekač v mlajših letih 69kg. No takrat je kar letelo. Sedaj pa imam kakšen centimeter manj in 77kg. Z leti ko so se začele pojavljati poškodbe in se kazati šipke točke je bilo potrebno nabrati nekaj dodatnih mišic kot zaščito za nadaljni tek. Težko pa je zmanjšati telesno maso , ko imaš že dokaj malo maščobnih zalog.
Prepričan pa sem "sedaj", da kakšen kilogram na račun mišične mase povečuje našo kakovost življenja, kljub temu, da poveča čas na teku. Koga pa še zanima čas??
:oops: :oops:
Lep pozdrav!
Stane
Uporabniški avatar
 si05400
Pri redni vadbi se sestava telesa preoblikuje, manj špeha več mišic in vode.
Najbolje je poleg teka ali kolesa delati po aktivnosti še vaje za moč: sklece, trebušnjake, dvig bokov, supermana, most 15-20 minut dve seriji 10-15 ponovitev.

Na ta način se pridobi mišični tonus na nogah in z vajami še v zgornjem delu telesa.

Če migaš si lačen in moraš jesti in to 5x na dan. Če ne ješ ne moreš migat.
Glede kurjenja maščob bo traba vsaj enkrat na teden opravit dolgotrajno vadbo, ali tek-2 uri, 4ure-kolo, hoja v hribe-6 ur v nizki intenzivnosti (najbolje kolo).
Če po takšni vadbi ne piješ samo piva in ješ pic ampak ješ normalna kosila in če se vmes ne filaš z Milkami, piškoti in podobnim ampak z lešniki, do deset na dan ko imaš vadbo. Ti ob 4 vadbah na teden zagotovo 1,5kg na mesec dol če imaš maščobe nad 17% drugače je izguba kg le minimalna.

Velja zame in verjamem še za koga.
Uporabniški avatar
 BoF
Po moje se pa od človeka do človeka lahko kar veliko razlikuje. Gledam recimo sebe. Tečem skoraj štiri leta, da bi bog ve kaj pazil na prehrano ni opaziti, je pa dejstvo, da nimam redne prehrane petkrat na dan. Dvakrat, če je sreča mila, drugače pa improvizacija na kvadrat. Se mi pa teža spreminja, ker vadim tek intenzivno dva meseca v zgodnji pomladi, takrat grem iz okoli 95 kg na 91 ali 90kg pri višini 186cm. Potem se mi začne sezona hokeja na rolerjih, takrat tečem občutno manj, a ima treninge hokeja in se poredim na 100kg, kar seveda zame ni težava, kvečjemu prednost, ker igram na poziciji centra in me stežka premaknejo. Po koncu hokejske sezone začnem zopet redno teči v avgustu (štirikrat ali petkrat tedensko zgodaj zjutraj okoli 5.30 do 7h) in gre teža najprej pooooooočasi na 95 kg, potem pa če se mi da, načrtno hujšam do LM in Palmanove na kakšnih 93 ali 92kg. Je pa dejstvo, da se ne obremenjujejm s težo in menim, da se pri naših letih :lol: ne bi smeli več toliko pobijati s temi preklemanskimi kilogrami, kvečjemu obratno, naj se oni zajebavajo z nami!
Kaj hočem povedati? Tisto, kar opažam pri sebi: če se sekiram zaradi kilogramov, če se jih trudim odvreči stran, če mi v glavi delajo težave in menim, da zaradi njih ne gre nikamor, potem mi postanejo še večji balast kot so to že. Če pa jih razumem tako, kot jih zadnje čase in jih jemljem kot sestavni del mene, ki pač z mano prepotujejo pot iz točke A v točko B in so zadovoljni, ker so z mano, naj ostanejo. Tisti, ki pa jim ni všeč, tek namreč od točke A do točke B, gredo pa sami od sebe stran. Simpl!
Glede obsega stegen pa tko pa... Ženske ste najlepše, ko ste nasmejane in imate žlehtnobo v očeh! Tisto o centimetrih na stegnih pa ne opazi noben pravi moški! :cmok:
 bobsaap
Najbolša vaga je ogledalo! :D

Si05400 @ se strinjam s tabo, lepo si povedal, treba je vsaj malo dati na sebe in se zadržati pri različnih sladkarijah in svinjarijah, ki nas obdajajo in ob redni vadbi se da lepo igubljati kilograme,...!
Uporabniški avatar
 teka-teka
Hvala vsem za zelo zanimive dogovore, ki so mi dali misliti. Res, da je zenske zasedbepri odgovorih , ki je bolj primerljiva, manj. So pa vasi odgovori kar mal tolazilni, ker imate podobne tezave kakor jaz. Res je vazno, da uzivam v teku in se neham sekirati zaradi drugacnih pogledov na nacin moje vadbe in kaj pritice lepi postavi in kaj ne. :D
Vse skupaj vzamem v poduk in se vidimo na 21-ki. Vceraj sem se mal razjezila in sla preverit kako bi mi slo na tej razdalji in na valovitem terenu (200 m visinske) naredila tek pod 2 urama (1 h 54 min). Se dobro, da imajo fantje umerjeno razdaljo s kolesom, ker nisem pricakovala tako dobrega rezultata, pa se merilec prav kaze
 tamt
teka-teka, saj jaz bi ti z veseljem kaj odgovorila, ampak mam sama čist drugačen problem - namreč sem zelo suha in se nikakor ne morem za kakšno kilco zredit :oops: . Saj vem, da pred lj maratonom mi to verjetno ne bo uspelo, po maratonu bom pa se potrudla zmanjšat dolgotrajne teke in delat več vaj za moč, pa mi mogoče uspe :roll:
Drugače pa se mi kakšen cm več na stegnih ne zdi noben problem, sploh če gre za mišice, drugo če bi se tam nabiral špeh... tak da se ni za sekirat; res pa je, da prehrana ogromno naredi, ampak se mi zdi, da to pride samo od sebe - ko boš že nekaj časa tekla, boš sama nekako začutila, kaj ti škodi in boš mogoče začela bit malo bolj pozorna pri prehrani - se pravi, jest večkrat po malem, veliko sadja in zelenjave, polnovrednih živil, veliko pit (vode), manj nezdravih maščob v prehrani, slanih prigrizkov itd. Sčasoma vidiš, da je tvoj napredek odvisen tudi od prehrane. Najbolj važno pa je, da se ti dobro počutiš, da maš dovolj energije za tek in ostalo in da se ne obremenjuješ zaradi "prevelikega obsega" stegen :D
Pa še veliko tekaških užitkov :)
Uporabniški avatar
 Andraz
jest lahko samo dodam, da sem po 2 mesecih teka 3-4x tedensko pridobil 1-2 kg.... dejstvo, da je potrebno gledat na to kaj poješ....

čas imaš pa zlo dober- vsaj kar se mene tiče...
 Puskin
meni je pa tek pobral precej mišične mase, še posebaj stegna.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA