Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 primož,skubic
Pozdravljeni TF- ci, sem novopečeni na tekaškem forumu in prav tako kar se tiče samega teka. Zanima me pa kakšne razgibalne vaje oz. vaje so najbolj primerne pred začetkom teka. Z interneta sem si snel program kako se lahko v 25 tednih z rednim tekom ( vsak drugi dan ) pripraviš na maraton. Prosil bi vas , če mi lahko kdo svetuje kaj koristega za čim boljšo pripravo na maraton.

LP

S.P
Uporabniški avatar
 Radolca
pozdravljen novi član TF in novo pečeni tekač.
moje ogrevanje pred tekom je tako, da naredim 50 pol počepov in 50 trebušnakov. ogrejem pe tudi meča in tetive. naslonim se na steno in si tako ogrejem meča. to je pred trening tekom.
pred tekmo pa je malo drugače. tečem, razgiban selo telo, predvsem kolena.
oa seveda tudi vratne mičice, ker so me na dosedanjih polmaratonih največkrat bolele vratne mišice.
Kar se pa tiče programa za tek, pa se (po mojem mnenju) zastavi sam program in teci z veseljem in ne kot obveznost.
Veliko užitkov in veselja ti želim.
Primož Primožu :toast:
Uporabniški avatar
 primož,skubic
Primož, hvala ti za koristne nasvete, jih bom prakticiral in ti sporočim učinek.

LP

S.P javascript:emoticon(':juhuhu:')
Juhuhuhu
 mojA
Predlagam, da si ogreješ celo telo po sklopih:
vrat oz glava
remenski obroč
boki
kolena
gležnji

mislim, na vaje s kroženjem (glave, roke, boki, kolena, gležnji)

Sama naredim še nekaj predklonov pa gas.

Srečno !
Uporabniški avatar
 Radolca
primož ,seveda se pa ogreva celotno telo, kot je napisal(a) moja. jaz tako ogrevanje prakticiram pred igranjem košarke, pa še nisem dovolj ogret. zgleda da me mal leta dajejo, ker jih mam že 70/2!
Uporabniški avatar
 sinisini
:arrow: PRIMOŽ pozdravljen v klubu srečnih ljudi
:arrow: jaz se vedno ogrevam z počasnim,počasnim tekom....par poskokov....vaj za roke in gasa
:arrow: to je to,samo da v teku uživaš

:lauf:
Uporabniški avatar
 vencelj
Vsak trening (ali kakorkoli že to imenuješ) začni s počasnim tekom za ogrevanje (cca 10 min), nato sledijo raztezne vaje za celo telo (vse skupine mišic, predvsem pa noge). Nato opraviš tisti težji del treninga (tempo tek, intervali...), nazadnje pa iztek in raztezanje.
Mogoče se malce hitro odločaš kar za maraton in si bržkone antipod venclju, ki teče že od kar pomni, pa se letos pri 43-ih prvič odloča za 42-ko.
Kar se mene tiče, sploh ni problema, vsekakor pa bolj zagovarjam postopnost v razdaljah. V nogah imam kar nekaj kilometrov, bil sem na veliko tekmah, tudi polmaratonih, pa gorskih maratonih (SAM 35 trikrat, GM40 dvakrat tekma+trikrat kar tako...), pa mi je kljub vsemu neznanka, v kaj se podajam na LM 42-ki. O izkušnjah pa itak še ne morem govoriti.
Lep pozdrav, vencelj
Uporabniški avatar
 Radolca
oprost vencelj, mislim da šele zdej prhajam v najboljša tekaška leta :laola :piti:
 Anina
In katera naj bi bila najboljša tekaška leta?
Uporabniški avatar
 primož,skubic
Pozdravleni TF-ci, sem bil zaposlen z obiski in nedokončanim delom tako, da nisem mogel odpisati. No se pa javljam sedaj in sicer Vencelj podpiram tvojo izjavo, kajti verjamem,da 42-tka ni mačji kašelj, ampak zadal sem si da ga bom nekega dne le pretekel. Pred 10 meseci sem prekinil z 10 letnim kajenjem, pred 5 meseci sem postal očka in začel novo življenje. Posledica prekinitve kajenja je ta da sem se zredil za 22 kg se pravi iz 83 na 105 kg kar je definitivno preveč, polagoma želim izgubiti omenjene kg in teči z 78 kg
zares. Kilogrami mi delajo velike teža pri teku na daljše razdalje in sicer me na nogah poleg piščalk bolijo notranje mišice tako da je danes tek odpadel.
Boril se bom dalje,ampak ne skozi bolečino, ko ta poide nadaljujem in vem da mi bo uspelo. :clap:
Uporabniški avatar
 vencelj
Primož, čestitam ti za pomembne odločitve, ki si jih udejanil v zadnjem letu :cast: , še posebej pa za očetovstvo. :clap:
Glede na to, da si novopečeni tekač (s preveliko težo), ti ponovno predlagam postopnost, vendar pa vztrajnost. :lauf: Tisti program redne vadbe verjetno ni slaba zadeva, je pa vedno treba upoštevati, na kakšni osnovni pripravljenosti se ga posameznik loteva. Bržkone pa boš pred maratonom odtekel še kako krajšo tekmo (5, 10, 21...km). :juhuhu:
LP,vencelj
Uporabniški avatar
 Radolca
Anina napisal/-a:In katera naj bi bila najboljša tekaška leta?

Anina, ta bol tekaška leta so po štiridesetih. poglej prijave za lj maraton. za 42-ko jih je v tej skupini največ prijavljenih. mi pa do tja še pridemo
Uporabniški avatar
 Radolca
Pred 10 meseci sem prekinil z 10 letnim kajenjem, pred 5 meseci sem postal očka in začel novo življenje. Posledica prekinitve kajenja je ta da sem se zredil za 22 kg se pravi iz 83 na 105 kg kar je definitivno preveč, polagoma želim izgubiti omenjene kg in teči z 78 kg

Zdravo Primož, tudi jaz sem poleti tako rekoč nehal kaditi. Oziroma ob petkih pokadim če cca 3 cigarete, ostale dneve pa ne kadim. Za razliko od prej, ko sem na dam pokadil 3/4 škatle na dan. Velika večina nas ima želju pretečt 42 kilometrov. Lj polmaraton sem do sedaj pretekel 5 krat in imam še kar namen nadaljevati z polmaratonom, dokler ne dosežem zadovoljivega časa (recimo po 1;30), potem se bom pa začel za 42-ko pripravljat.
Vencelj ti je pa dal zelo dobre napotke (on je pač tekaški starosta :D ) za začetek teka.
 Matej79
No ja tabol tekaška leta ne verjamem da so po 40-ih, ker nam takrat moč že krepko usiha. Problem je le ta, da imajo mladi oz. mlajši raje kakšne druge treninge po kafanah in šele kasneje spoznajo lepote teka. :)

Spomnim se, ko sem šel pri svojih 22letih prvič tečt s kolegom, ki jih je imel 31. Sem ga tako nascal v zadnjem delu, da se je kar kadilo. Pa se živo spomnim, ko mi je rekel: "Ti si mlad, jaz pa sem že malo star pa ne morem več tkole potegniti!" Takrat sem se smejal, danes pa to izkušam na lastni koži. In glede na intenziteto treningov, rezultati več ne rastejo tako samoumevno kot so takrat. Je pa druga stvar...postal sem nekoliko počasnejši, a bolj trpežen. Če bi mi pri 22letih nekdo rekel, če grem tečt 20km in več, bi ga imel za norega...no danes pa sem sam "nor". :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA