vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

wind
lidija debelak napisal/-a:Tudi, če je doma kolkr tok v redu, ko začnem laufat, 100 m pa že spet...Da komaj domov pridem. Ne vem,počakat morm do teh Jesenic, pol pa naprej. Ker boli me pa kar fajn.Ne vem več, kk je blo, ko me še ni.

Lidija, če te boli, prenehaj s tekom, drugače poškodbe ne boš nikoli sanirala, samo še hujše bo.

Staro pravilo pri poškodbah je:
- če te boli, počivaj tri dni
- če te po tem počitku na treningu spet svinjsko boli, počivaj en teden
- če tudi to ne pomaga, si vzemi tri tedne počitka

Če se pa tega ne držiš, lahko mimogrede pokasiraš nekajmesečni prisilni počitek. Ali celo kaj hujšega.
 lidija debelak
Ortoped mi je dejal, da ta displazije, ki jo imam jaz(ne vem,katera stopnja ali št.),ni nič nenavadnega. Moja generacija da ima s tem težave zato, ker takrat UZ še ni bilo, tako kot danes, ko vsem dojenčkom kolke pregledajo takoj po rojstvu, in če ni v redu pri treh mesecih itd. Staršem dajo nasvete, kako jih povijat, kako jih dajat spat in pa verjetn kakšne vaje delajo z njimi. Takrat pa tega še ni bilo in zato je tako. Sama po sebi ta napaka ni posebno huda, dokler se zaradi tega ne začne obrabljati hrustanec.pri hujših naporih toliko bolj.Moj hrustanec je zaenkrat še o.k.
 lidija debelak
Wind, bom upoštevala tvoj nasvet. Resno mislim, ker drugače verjetn ne bo šlo. LP
Uporabniški avatar
 zdejan
Lidija, gotovo si zelo razočarana in ta občutek poznam. Sam sem imel dosti težav s poškodbami to leto, začelo se je s škripajočim kolenom (se je izkazalo, da trenutno še ni težava), nato s stopalom, trenutno imam bolečine v hrbtenici. Pa sem nekako še vedno prišel skozi. Poglej, veliko sem se naučil iz knjige Jeffa Gallowaya. Od joginga do maratona. 2003. Založba Grahovac. Pa ne, da bi knjigo promoviral, samo od vse literature, ki sem jo predelal, mi je zaenkrat najbolj pri srcu. Notri je dosti napotkov, kako prepoznati poškodbo, kako jo zdraviti, kako med tem ohranjati kondicijo, alternative itd. Sem se ravnal po tem, pa zadeva kar funkcionira.
 klopotec
lidija debelak napisal/-a:Ortoped mi je dejal, da ta displazije, ki jo imam jaz(ne vem,katera stopnja ali št.),ni nič nenavadnega. Moja generacija da ima s tem težave zato, ker takrat UZ še ni bilo, tako kot danes, ko vsem dojenčkom kolke pregledajo takoj po rojstvu, in če ni v redu pri treh mesecih itd. Staršem dajo nasvete, kako jih povijat, kako jih dajat spat in pa verjetn kakšne vaje delajo z njimi. Takrat pa tega še ni bilo in zato je tako. Sama po sebi ta napaka ni posebno huda, dokler se zaradi tega ne začne obrabljati hrustanec.pri hujših naporih toliko bolj.Moj hrustanec je zaenkrat še o.k.

In sveži jutranji zelenjavni sokovi bodo pomagali, da bo ta hrustanc ostal čimdlje O.K.
 lidija debelak
Zdejan, knjigo si bom še ta teden sposodila v knjižnici, če jo imajo.Hvala. Ker se mi je tek tok priljubu, da zdej prov trpim, ke neč ne morm. Pa še ta LJ polmaraton mi je šel po gobe. Preveč sem mislila nanj in si ga želela.Pa se zgodi kej druzga, življenje te preseneti pa se spet poskusmo kej novega naučit :o ....
 lidija debelak
OJ, teka-teka. Kako so ti ugotovil, da maš mogoče kilo?Ali jo lahko kje otipaš?Jaz nikjer ne čutim nobene bulice ali zatrdline. A so ti kej rekli, da se to samo umiri?Pa še neki, ko že človek misli, da je u redu, spet začneš mal laufat, pa je spet isto.Verjetn je to trebe operirat in se ne sanira kar samo od sebe.
Uporabniški avatar
 teka-teka
Nared poltrebusnjak, toliko, da napnes trebusne misice in pretipaj trebusni del (eni majo kile na dimljah). Jaz sem otipala vrzel pod popkom, široko 2 prsta. Ko nekaj pojem al pa popijem, se takoj pozna in se moj trebuh napihne ko žogca. Pa zelo me je bolelo, ko sem v skladišču zlagala težke bale ali pa jih vlačla v proizvodnjo. Ni kaj, to je nagrada za magistersko stopnjo po bolonjski deklaraciji. Si na slabšem kot delavci, ki lahko delajo čoporativno :wink:
No, pol pa itak veš, sem šla do zdravnika ...

Ampak si ne bi mislila, da bi bila bolečina po teku povezana s kilo. res zanimivo.
 lidija debelak
Od ortopeda sem dobila danes izvid, na koncu piše"verjetna je začetna ingvinalna kila in svetujem napotitev k abdominalnemu kirurgu".
Najraje bi kar sama ugotovila, kaj mi je, to čakanje mi gre že prav na živce.
Uporabniški avatar
 spiridon
po mojih izkusnjah,velikokrat bolecine,ki sevajo v olk,oz medenico izvirajo iz problemov v hrbtenici.tezavena vretencih L5,L2,S1.in problemi v tem delu se pokazejo v bolecinah v predelu kot ga navajas.tudi pri meni je ze bil sportnik s podobnimi tezavami,tudi sum na kilo,pa na natrgano vez,misico,na koncu se je izkazalo da ima hernijo oz tezave na omenjenih vvretencih.s primerno terapijo,vajami se je stanje izboljsalo in sedaj tece brez problemov.ne vem ce je to pri tebi a je za razmislit.
lep pozdrav in dober tek!
 lidija debelak
Zanimivo, da mi je nekdo napisal še eno možnost za bolečino, na katero sem pomislila tudi sama. Namreč leta 2005 sem imela tako hud išias po levi nogi, da imam v spodnjem delu mravljince še danes in sem ležala šest tednov, bila na injekcijah in potem na več terapijah. Potem sem delala vaje vsak večer kako leto in se je stanje precej izboljšalo.Letos, ko sem začela tečt, so mi mnogi odsvetovali tek, češ da ni za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. Pa se mi zdi, da mi je tek kljub temu kar pasal, saj sem se kar nevede postavila v "ta pravo držo", torej bolj pokonci. Tudi vmes, saj sem že rekla, nisem imela težav, čeprav križ "čutim"vseskozi oz. vem, da ni vse tako kot bi moralo biti. Zelo bom vesela še kakšne informacije s tvoje strani. Pa še nekaj. Če to res izhaja iz križa, zakaj me boli v bistvu spredaj in "v koraku" pa mogoče še malo po stegnu navzdol?? Hvala, LP, Lidija
Uporabniški avatar
 EVicA
Dobila sem izvide slikanja obeh kolkov (nekje na strani 2 sem opisala problem). Ker je moja zdravnica trenutno na dopustu, jaz pa neučakana in bi čim hitreje rada zvedela mojo usodo, me zanima, če kdo ve, kaj pomeni "nakazana valgus deformacija vratov obeh fermurjev". Da vsaj okvirno vem kaj me čaka. :(

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA