prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Matej79
V čem običajno tečete Ljubljanski maraton. Vem, da je konec meseca in zadnja leta se je vreme držalo. Kako pa je s temperaturami običajno? Pa me zanimajo izkušnje glede oblačil...oz. kdaj posežete po "daljši" opremi?
Uporabniški avatar
 vencelj
Vedno imam s sabo različne cunje in se odločam pred samim štartom. Oblečem tisto, kar se mi glede na razmere zdi najbolj primerno. Bolje je, da me pred štartom malce hladi, na progi se potem brez skrbi ogrejem (še preveč).
LP, vencelj
 luzr
Vsak ti bo napisal drugače :) . Odvisno od lastnega počutja, navad na določeno temperaturo.
Ob destetih bo verjetno dokaj toplo, če bo sonce in bodo temperature še podobne.
Upoštevati kaže, telo se ogreje po dveh do štirih kilometrih na delovno temperaturo. Pred tem in po teku te utegne zelo zebsti!
Uporabniški avatar
 Vreme
Nekje sem bral, da naj bi se pri teku oblekli tako, kot da bi bilo 10°C več kot je trenutna temperatura. To pa v resnici pomeni,da te skorajda mora na začetku teka zebsti.... :evil:
Uporabniški avatar
 Doti
Zdravo!
Lansko leto je bilo 17°C in sem imela kratke hlače in kratko majico. Ampak na startu je bila megla in sem imela oblečene dolge rokave, ki sem jih po 500m vrgla možu (sva bla zmenjena kje me čaka), ker bi me prej preveč zeblo. Ko pa posije sonce je pa itak toplo.
Kar brez skrbi, med tekom se dovolj segreješ.
Uporabniški avatar
 bobr
Najbolje se je res obleči tik pred zdajci glede na vreme. Zato bom imel s sabo kratke, 3/4 in dolge pajkice. Obvezno pajkice saj sem se razvadil in ne bi mogel v hlačkah :oops:.
Glede majice so tudi dober nasvet povedali, če imaš le možnost si oblečeš vetrovko in po štartu čez nekaj km ko si ogret jo odložiš znani osebi.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Moje izkušnje

Oblečeš kratke pajkice in kratke rokave, če ni manj kot 10 stopinj in ne piha. Če je preko 15, majico brez rokavov. Povrh daš eno majco bombažno, takšno ki jo dobivaš na tekih pa ti je prevelika. Ko ti postane (pre)toplo majico odvržeš, lahko tudi v smetnjak na postaji.

Če je malo bolj mraz storiš enako, samo, da nosiš tekaške rokavičke. Roke (dlani) so navadno edini del telesa, kamor te zebe.

Če je še bolj mraz oblečeš dolge pajke in dolge rokave. Povrh lahko zgoraj še kratke. Če močno piha imaš vetrovko, ki jo lahko če naeha pihati ali ti je prevroče zavežeš okoli pasu.

S seboj imaš vso opremo in se odločiš pred štartom. Je pa precej odvisno tudi od tekača. V noge mene na teku še ni zeblo, v hrbet zelo redko, prevroče pa mi je že večkrat bilo. Velja pa tudi nenapisano pravilo, da so boljši tekači manj oblečeni. Če si preveč oblečen in ti je vroče, bo rezultat slabši.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA