prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 gs1422
Pozdravljeni,

Tako v službi kot doma imam vedno na mizi bidon z vodo. Pač veliko pijem. Po večini gre za 7,5 dcl zadeve.

Problem imam ker se mi na notranjih stenah zelo hitro nabere plesen. Črne pike, oziroma kar koli že to je. Glede na to, da so bidoni ozki in globoki jo je praktično nemogoče spodobno očistiti. Kakšen nasvet?

Mogoče kdo ve če se to dogaja samo s plastičnimi bidoni? Nekje sem videl aluminijastega. Mislite, da bi s tisim bilo kaj bolje?

Hvala!
Uporabniški avatar
 ZHAK
V specializiranih planinskih trgovinah se dobijo tablete za čiščenje.

http://www.iglusport.si/katalog/cutare/cutare.html

Čisto zadnji artikel na dnu, brez slike. Sicer piše za čutare, pozanimaj se, mogoče ti pomaga.
Uporabniški avatar
 bobr
Tudi jaz sem pristaš bidonov in ga uporabljam vsak dan enega in istega že lep cajt. Nikoli še nisem naletel na plesen niti mi ne smrdi je pa res da ga občasno vržem v pomivalni stroj. Poleg pranja je skoraj vedno voda notri tako da težko se kaj pojavi. In ne puščam bidona na viru sončne svetlobe.
Aja uporabljam pa čist navaden plastičen hervisov bidon.
Uporabniški avatar
 bla_k
Tablete za čiščenje, ki jih omenja ZHAK, pomagajo - tako pri bidonu, kot camelbak-u.
Tableto daš v poln bidon vode in počakaš, se mi zdi da, pol ure, splakneš in to je to.
 luzr
Z "izostarčkoveimi" bidoni imam tudi plesnive izkušnje. To so čisto majhne črne pikice, ki se naberejo na notranjih robovih ali praskah. Tudi v pomivalnem stroju je to nemogoče očistiti.
Tudi drgnjenje s čistilno krtačo za bidone (podobna je tisti straniščni :lol: ) ne pomaga.
Edina rešitev je izpraskanje z grobim delom gobice za pomivanje posode, žično gobico......
Potem se v razah seveda še raje nabira svinjarija. Zlasti, kadar gre za uporabo sladkanih ali aromatziranih pijač.
Po uporabi je treba bidon povsem osušiti.
Okus plastike se nikoli ne izgubi; sem se navadil nanj.

Alu in inox bidoni so manj dovzetni za plesnive kulture.

Tablete za čiščenje je možno sčarati doma(namig).
Uporabniški avatar
 športnik
Jaz občasno prakticiram tako, da v bidon natresem malo peska ter vode, nato premešam, petresem, dobro sperem in potem je bidon kot nov. U glavnem, postopek se dobro obnese. :wink:
Uporabniški avatar
 Cowboy
jst prakticiram tako da vsake čase vzamem novega in starega veselo vržem v smeti. se m zdi da je pri vsej opremi to še najmanjši strošek :D
 gs1422
No torej le nisem edini, ki ima take težave. Vsem skupaj hvala za namige in pomoč. V bodoče se bo potrebno torej preusmeriti na aluiniast bidonček za treninge, in termosko za službo, pa bo. 8)
 PROSPORT
Meni se to še ni zgodilo. Vsakič po uporabi ga operem s toplo vodo in posušim. Mogoče delate narobe in ga po pranju zaprete, ko je še vlažen?
Moji so vedno shranjeni z odprtimi pokrovi.
 luzr
PROSPORT napisal/-a:Meni se to še ni zgodilo. Vsakič po uporabi ga operem s toplo vodo in posušim. Mogoče delate narobe in ga po pranju zaprete, ko je še vlažen?
Moji so vedno shranjeni z odprtimi pokrovi.

Bidone sušim v pomivalnem stroju, na njem in na radiatorju obrnene z odprtino navzdol; kljub temu se pojavi kaka pikica plesni :) .
 PROSPORT
Pa jih pustiš odprte? Jaz ga namreč še nikoli nisem prav v stroju in ni nič plesni. Včasih je težava tudi, da jih predolgo pustite neoprane in/ali zaprte po uporabi. Najbolje ga je takoj splakniti in posušiti. Mislim, res takoj ne čez eno uro.
Tudi če piješ samo vodo, ga je treba takoj sprati, ker s stikom z usti vedno notri pride kaj bakterij iz sline.
 gs1422
Ko jih operem jih vedno pustim odprte. Popolnoma obrisat jih je pa tako problem, ker imajo vrat tako ozek. Res pa je, da mi v njem stoji voda čez cel dan. No, ko liter spijem natočim sveže in to je vsak dan enkrat.

P.S.: Prosport literski bidonček mi je tudi postal "pikast". Pa ravno moj najljubši. :(
 gs1422
Super! Ko bo, takoj naročim. 8)

Če imate priložnost dajte še čepke malo porihtat. Moj ne tesni na dudi. Fino bi bilo, če bi bil čepek iz malo bolj elastičnega polipropilena in malo širši. :) Tako ne bi bilo zračnosti med tulcem in čepom.

Konec, koncev, pa tudi če material ostane isti in bi se samo orodje popravilo za nekaj desetink bi že bilo. Kdo vam pa brizga te zadeve? Makop, Polycom, Imas, Budna...?

Pa tudi če ne, dva črna, čiterska rezerviram že v naprej. 8)
 PROSPORT
Obrni bidon in poglej spodaj proizvajalca. Eurobottle je verjetno najboljši v EU, če ne celo na svetu. Bidoni niso poceni, zanje smo se odločili zaradi kvalitete in ni bil naš namen kaj privarčevati. Naročamo jih po 5.000 kom naenkrat, manj se litrskih sploh ne da.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA