Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Radolca
bojan, bomo kr mal na "suhem" kar se tiče letošnjih tekov.
pol se pa pomladi počasi začne s sežano,...
Uporabniški avatar
 T1
zacetnica napisal/-a:Grlo me boli ker se nadiham mrzlega zraka. Saj ko neham vdihavat mrzel zrak, ne boli več, tudi nimam kakših posledic zaradi tega. Samo med aktivnostjo je precej neprijeten občutek, ki ti pobere voljo.

Ne vem kako bi lahko to rešila, saj drugače nimam kakih težav z grlom.

Mislim, da če boš redno aktivna preko zime, da se bodo dihala navadila na mrzel zrak. Tudi sam imam na začetku, ko se zrak shladi, kar nekaj problemov z dihali. Vedno pa (zelo intenzivno!) diham skozi usta, saj preko nosu ne morem, ker je stalno zamašen, pa še ves čas mi v potokih lije ven. Mislim, da se organizem navadi hladnega zraka. Pomembno je, da redno hodiš ven.
Uporabniški avatar
 Radolca
jaz se tudi trudim dihati skozi nos, pa mi ne gre.
zanimivo, zdi se mi, da pljuča ne dobijo dovolj kisika. če se trudim dihat skozi nos, me pri teku kar hitro "pobere" oziroma postanem utrujen.
Začetnica, dihaj normalno tudi skozi usta. Mrzel zrak naj ne gre direktno na grlo. Jaz si med zimckim tekom zaščitim grlo z jezikom, tako da gre zrak najprej preko jezika in nato v grlo. S tem mrzel zrak vsaj malo ogreješ
 zacetnica
Odlično, cel kup nasvetov in spodbudnih besed. Radolca in T1, hvala vama.

Moj namen je vedno bolj trden. Tudi pozimi se da trenirat!!! :D

Danes gre drugič tečt - 3 km.

Lep soboten dan vsem.
 luzr
Z odprtimi usti ves čas teka si je možno nakopati kak prehlad.

Ustrezen način dihanja preide v podzavest, razen pri šprintih in hudih naporih. Takrat nas večina navadnih smrtnikov diha na škrge...

Nos je možno izčistiti s pripomočki iz lekarne, ki so lahko zelo učinkoviti in ne predragi.
Domači nadomestki:
1. Vdihavanje zelo vročih kamilic.
2. Vsmrkovanje raztopine kuhinjske soli v vodi.
Uporabniški avatar
 iverson
Lani sem si s tem dihanjem nakopala kar hud "grlobol"! Saj sem imel usta zmeraj odprta. Zdaj sem se naučil da jih imam le malo odprta. Pa tudi diham bolj čez nos pa tud čez usta malo.
 ALEŠŠ
Mraz ne bi smel biti problem pri teku vsaj do -15 naj ne bi bil, z dihanjem je pa tako diha se z usti in nosom tudi v mrazu! organizem je pač potrebno navaditi na mraz tudi z kakšnimi vitamini, za grlo preventivno če ma kdo težave pomaga med, pred treningom in po treningu pa se ne sme piti pijač z hladilnika, pa čim manj je treba vrat zavijati z kakšnimi šali predvsem pa se pravilno obleči (švic perilo)in ne preveč da ne prideš domov popolnoma prepoten.
Uporabniški avatar
 iverson
To je bila prva tekaška zima tako, da organizem ni bil navajen na nič. Letos bo gotovo bolje!
Uporabniški avatar
 Radolca
jaz imam pa ponavadi "januarja zaprto", kar naj bi pomenilo, da tisti mesec ne tečem, Ne vem sicer zakaj ne, bom preveril, če bo tudi letos tako :?
Uporabniški avatar
 Vreme
Če se ne motim pa je tako ali tako priporočljivo vzeti kakšne tri tedne tekaške pavze čez zimo. Samo to ne pomeni tri tedne poležavanja, ampak samo kakšni krajši teki z zelo nizko intenzivnostjo v kombinaciji z še katerim drugim športom!
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
glede na to, da bo tale zima zame prva "tekaška", seveda nimam pojma kako se bo telo odzvalo na mraz :oops: :shock: . zastavila sem si nekako takole: če le ne bo preveč pod nulo, bom tekala zunaj, v nasprotnem se bom "šlepala" v fitnesu na tekaški stezi ali doma na orbitreku :!: :!: :!: januarja bom tek zamenjala za smučarijo :juhuhu: - komaj čakam..... Avstrija vabi.

drugače pa sem sedaj, ko je bilo že nekaj hladnejših dni, videla, da mi odgovarja dihait skozi čisto malo odprta usta (samo skozi nos ni šans) - zrak se čisto lepo ogreje do grla.

preventivno pojem VSAK dan žlico medu, pa šumečke Supradyn za več energije :D . ni hudir, da zdravje bo!
 šibica
Jaz spet začenjam teči. Prvič sem začela januarja 2002. Ko je padel prvi sneg sem prvič skupaj tekla 7km. Še danes je to eden najlepših spominov v mojem življenju,ko dosežeš kaj takega vreme ni pomembno, teči po snegu pa je tako nekaj enkratnega, da velja poskusiti. Tekla sem do leta 2004, moj največji uspeh je 21 km v Ljubljani,potem pa leto dni nič, nato 2 leti samo kolo, sedaj pa sem spet začela od začetka.Moje izkušnje so, da vreme ni pomembno, samo če je volja, kar pa se mi zdi najbolj problematično, verjetno pri vseh športih.
Šibica

Najprej so sanje, šele nato sledi dejanje!
 Leon81
Kar opgumno...

Jaz sem (spet) začel pred nekaj meseci, pa so rezultati že vidni. Pa ne tisti v številkah, ampak osebno zadovoljstvo ob pretečeni razdalji in dobro počutje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA