prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 tae
Ta tema bi bila lahko med "splošno," lahko pa tudi tu, kjer sem jo napisal. Vprašanje bo na prvi pogled preprosto, pa vendar se v odgovoru skriva več razlag.

V igri so namreč trebušne mišice. Na splošno velja za vse športe, da je dobro, da imamo do neke mere razvite vse mišice telesa. (preveč npr. bodibilderji je marsikdaj ovira pri drugih športih). Če se osredotočimo na tek, bi razumel, da morajo imeti tekači dobro razvite nožne mišice, saj tečejo, po malem tudi roke, saj zamahi rok dajejo teku dodatno hitrost, ni mi pa jasno glede trebušnih mišic. Vrhunski tekači imajo vsi razvite tudi trebušne mišice, kaj pa rekreativci ?

Poznam namreč dosti tekačev, ki imajo lepo zaobljen trebušček, pa so še vedno dovolj hitri. Niti ni tako, da bi se zaradi tega na daljših tekih držali "pukljasto" (ena teorija trebušnih mišic je namreč, da ti po daljšem časovnem obdobju lahko še vedno telo držijo pokonci).

Pri borilnih veščinah so napr. trebušne mišice pomembne zaradi dveh dejavnikov; 1. ko izvedemo udarec, na koncu napnemo med drugim tudi trebušne mišice in tako dodamo udarcu večjo moč. 2. da smo sposobni prejeti udarec in se ob tem ne sesedemo na tla.

In zdaj konkretna vprašanja:
- Se vam zdijo trebušne mišice pri teku pomembne ?
- Ali izvajate vaje za trebušne mišice in kakšne ?
- Ste pri teku občutili kakšno razliko pred in po "krepljenju" trebušnih mišic ?
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
Meni se zdi, da so trebušne mišice pomembne in ne samo trebušne, pač pa tudi hrbtne, ker skrbijo za stabilizacijo trupa med tekom. Nekaj časa nazaj sem bil na seminarju v Ljubljani, kjer je fizioterapevt Fuchs razlagal o tem, tako, da pri njem šprtniki izvajajo posebne vaje, ki pa po večini niso podobne trebušnjakom :shock: :roll:
Jaz izvajam različne trebušnjake ter hrbtne vsak drugi dan...Pestrost vaj pripomore k boljši ter enakomerni razvitosti različnih mišic na trebuhu :lol:
Pri teku nisem opazil kakšne pomembne razlike, saj sem trebušne mišice krepil pri ostalih športih še predno sem se začel ukvarjati s tekom... 8)

Lp! :wink:

p.s.: Je pa pomembno, da trebušnjake pravilno izvajamo, ker drugače ne dosežemo pravega učinka...
 klopotec
kako pa se pravilno izvajajo ti trebušnjaki?
Uporabniški avatar
 TOSALI
klopotec napisal/-a:kako pa se pravilno izvajajo ti trebušnjaki?

Na strani www.mojtrener.com imaš opisano pravilno izvajanje trebušnjakov. Sam sem sledil temu načrtu in rezultati slej ko prej pridejo. Če hočeš imeti razvite trebušnjake, je potrebno preteči veliko km, da izgubiš maščobo. Kar se pa tiče vaj za trebušnjake, je pa zadosti 3x tedensko po 10 minut in seveda paziti je potrebno na prehrano. Zmotno je mišljenje nekaterih, ki prisegajo na veliko št. trebušnjakov vsak dan.
Nekateri izkušeni "sixpackerji" trdijo, da je 25% trebušnjakov, vse ostalo je prehrana in izgubljanje maščobe (tek, kolesarjenje....).
Velja pa podobno kot pri teku, zelo težko jih izoblikuješ, zlahka jih pa spremeniš v "Mišelinke".
 klopotec
nekaj sem se trudil na moj.trener, pa na žalost nič našel.
 wind
<a href="http://mojtrener.com/index.php?group=lmenu&menu=trening&menuItem=article&subMenuItem=574&g_domain=mojtrener.com&g_lang=sl">klik</a>
Uporabniški avatar
 tae
Ta link je sicer za začetnike čisto o.k., za kaj več pa nikakor ne. Samo s temi vajami, se nikomur ne bodo poznali "radiatorji." Da trebušne mišice postanejo trde, je potrebno v vadbo vključiti veliko več vaj z veliko več ponovitvami.
Uporabniški avatar
 tae
TOSALI napisal/-a:
Če hočeš imeti razvite trebušnjake, je potrebno preteči veliko km, da izgubiš maščobo.

S tem se ne morem čisto strinjati. Dokaz za to so tudi nekateri člani tega foruma, ki pretečejo ogromno km, pa še vedno nimajo razvitih trebušnjakov. Pa tudi sam sem se včasih ukvarjal s temi treningi, pa nisem nič tekel. Tudi gimnastičarji po mojem bolj malo tečejo.

TOSALI napisal/-a:Kar se pa tiče vaj za trebušnjake, je pa zadosti 3x tedensko po 10 minut in seveda paziti je potrebno na prehrano. Zmotno je mišljenje nekaterih, ki prisegajo na veliko št. trebušnjakov vsak dan.
Nekateri izkušeni "sixpackerji" trdijo, da je 25% trebušnjakov, vse ostalo je prehrana in izgubljanje maščobe (tek, kolesarjenje....).
Velja pa podobno kot pri teku, zelo težko jih izoblikuješ, zlahka jih pa spremeniš v "Mišelinke".

Ne vem ali sem le jaz drugačen, oziroma moje telo deluje drugače, ampak moj napredek se je pojavil ravno po kontra tvojim trditvam. Se pravi vsakodnevni trening za isto mišično skupino, veliko število ponovitev in veliko različnih vaj. Vedno sem šel do bolečine. Napr. če bi delal 2x ali 3x po 50 trebušnjakov z vmesno pavzo, nebi čutil popolnoma nič. Medtem ko 100 naenkrat pa ja. Če po treningu nisem čutil bolečin v trebuhu, trening ni bil o.k.
Uporabniški avatar
 TOSALI
Tae, tek je treba kombinirati s trebušnjaki.
Noben body-builder ne dela vse mišične skupine vsak dan ampak 2x tedensko in zopet ni v treningu vse ampak v prehrani.
Uporabniški avatar
 TOSALI
Pa še tole: poudarek ni na količini ampak na intenzivnosti treningov za trebušnjake. In omenjene vaje so za začetnike in že bolj izkušene. Drugi del vaj je zelo zahteven in so redki, ki bi jim bili kos.
Uporabniški avatar
 vencelj
Razvite trebušne mišice (tako kot pravzaprav celo telo) so za tek pomembne:
- če je telo čvrsto, nam to pomaga pri gospodarnosti teka, kar je zlasti pomembno pri večjih naporih (intenzivnost teka ali daljše razdalje, potem ko nastopi utrujenost). Mlahavo telo nam kljub natreniranim nogam ne bo bistveno pomagalo.
- trebušne mišice dajejo oporo hrbtenici, na kateri "visi" zgornji del telesa- težav z bolečinami hrbta pa je vse več, zato koristijo vsakodnevne vaje za jačanje trebušnih mišic (ne le za tekače).
...
LP, vencelj
Uporabniški avatar
 želva
Očitno je govora o dveh sorodnih srtvareh:
1. da so trebušne mišice razvite so potrebne vaje za razvoj teh mišic
2. da so trebušne mišice vidne (6pack) morajo biti razvite in ne smejo biti prekrite z maščobo.
Iz tega sledi da tudi če niso vidne lahko obstajajo.
Po neki logiki : če s tekom ne razvijamo trebušnih mišic jih verjetno pri teku ne uporabljamo. Tudi pri Kenijcih ne opažam izrazito razvitih trebušnjakov. Gre bolj za preventivo proti poškodbam.
LP
Uporabniški avatar
 mousee
Trebušne mišice so ena izmed poglavitnih mišic pri dihanju,drži, dvigovanju bremen...skratka zelo pomembna mišična skupina.
Vaje opisane na linku Moj trener, so verjetno ene izmed najboljših izolativnih vaj za trebušne mišice. Mnogo napak ljudje počnejo, ko trenirajo trebušnjake hitro,sunkovito,z utežmi ali pa z pretiranim številom ponavljajev!
Kadar delamo "trebušnjake",moramo čutiti le trebušne mišice ,ne pa da nas peče v zgornjem delu beder (iliopsoas...),ali pa hrbet (erector spinae)...

In ker so tudi trebušnaki le mišica,prav tako kot biceps ali prsa..., ni potrebe da jih kurimo vsak dan! Tudi oni potrebujejo regeneracijo!!!

Bistvo trebušnih,je da jih ko jih treniramo,jih resnično napnemo s pravilnim dihanjem oz. izdihom. In za ubijajoč trening so 3 vaje 4krat po 15-20 PRAVILNIH trebušnih na vsak drugi ali celo tretji dan čisto dovolj! Razen če seveda nimamo priprave na kako bodybuilding tekmo:)!
Dobro je, da nam te vaje pokaže nekdo ki stvari obvlada, kajti šele potem občutimo kaj resnično pomeni narediti "pravilne trebunšjake".

Za izrazit videz, pa je vsaj 60% odločilna prehrana, trenutna hidracija oz."dehidracija"... In seveda doba,koliko časa že športamo.
Uporabniški avatar
 vencelj
Seveda tek nima nobene veze z body-buildingom, vendar pa je na podlagi kar nekaj raziskav mogoče trditi, da s čvrstim telesom lahko tečemo bolj z lahkoto.
Par povzetkov iz marec-april 1998 številke Vrhunskega dosežka (avtor članka Jim Bledsoe):
-da boste čim dlje tekli v tekmovalnem tempu, da boste tekli hitreje in bolj z lahkoto, izboljšajte gospodarnost teka. Manj energije porabimo za popravljanje napak pri teku (ki jih je pri čvrstem telesu manj), določen tempo teka tako lahko ohranjamo dlje z manj napora.
- nevarnost preži v nezmernem treniranju moči in neupoštevanju načela postopnosti. Napredovati počasi,od lažjih vaj z manjšim številom ponovitev do zahtevnejših in številčnejših.
-šibke mišice, še posebej trebušne, in slaba gibljivost sklepov hrbta in nog so eden glavnih vzrokov za sindrom bolečega križa...
LP, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA