vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Ta mala
Pozdravljeni vsi tekači! Upam, da ste vsi zadovoljni s tekom, na ljubljanskem maratonu. Sem zelo mislila na vse, hkrati pa se smilila sami sebi, ker na ta maraton nisem mogla iti – vzrok bolečine v kolenu. Imela sem precej velike ambicije s tem tekom, vendar žal, tako pač je. Boli namreč zunanji del levega kolena, in sicer po kakih treh kilometrih lahkotnega teka. Ko se ustavim, neha. Med hojo bolečine ni, razen pri kakem nenavadnem gibu. Bolečina je neznosna. Enkrat sem skušal bolečino ignorirat, vendar ni bilo pametno. Zdaj bom začela z nekimi vajami za krepitev zadnjih mišic, (link sem našla na TF), poskusila bom zmanjšat težo. Lepo prosim še za kakšen nasvet. Upam, da čimprejšnje okrevanje, in še na hitrejših 21 v naslednjem letu. Premagala sem bolečine v ahilovi, s tem kolenom pa so moje misli nekam črne.

Lep pozdrav, zdaj pa le malo počivajte!

Tamala
Uporabniški avatar
 milkec
Jaz sem imel podobne težave pred leti. Koleno me je začelo boleti po 10 minutah tekanja (beri ogrevanja), medtem ko pri hoji (razen v res klanec), kolesarjenje, odbojki ni bilo težav.

In ker ne zaupam preveč v naš zdravstveni sistem (diagnoze ala šibke kolenske notranje vezi...) sem šel direktno do športnega fizioterapevta (v Šentjernej) in mi je že samo po opisu povedal kaj je narobe:
- zbitost celega telesa
- zakrneli kolki (in posledično bolj čudno obremenjevanje kolen)
- premalo hrustanca oz. ene tekočine, ki "maže" hrustanec

Kaj je bila rešitev? 6 terapij pri njemu, ki so potekali takole:
- 10 min "gretje" kolena z mikrovalovi
- telovadba (posebne vaje za razmigavanje vseh sklepov)
- 15 minut visenja iz stropa z glavo navzdol (da se raztegneš)
- še ene druge terapije (se niti pravilno ne spomnim, mislim, da je bil laser),
- in dodatek sulfatov oz. glukozamina (za "podmazovanje" hrustanca)

In od takrat (3 leta) nisem imel večjih težav!

Aja... pa še superge sem zamenja in jih kupil pod profesionalnim svetovanje v Tomas športu na Čopovi, kjer je en prodajalec že s samo pogledom kako stojim ugotovil vse o mojih nogah (rahla pronacija, velikost, potrebna mehkoba...)
 tamt
Sicer sem enkrat že objavla, pa vseeno - na spodnjem linku so ene vaje, ki pomagajo okrepit določene mišice in s tem lahko zmanjšaš bolečine v kolenih in kolkih:
http://www.haemophilia.org.za/HemKnee.htm
Sicer se je kar težko spravit k tem vajam (živ dolgčas), ampak se splača malo prisilit, ker preverjeno učinkujejo; pa kot je omenil milkec, mogoče je dobro razmislit o zamenjavi superg?
Uporabniški avatar
 AndrejaR
tamt napisal/-a:http://www.haemophilia.org.za/HemKnee.htm
Sicer se je kar težko spravit k tem vajam (živ dolgčas), ampak se splača malo prisilit, ker preverjeno učinkujejo; pa kot je omenil milkec, mogoče je dobro razmislit o zamenjavi superg?

Vsaj za nekatere mišice pomaga tudi kolesarjenje, ki je veliko manj dolgočasno. Sicer pa je smiselno te vaje izvajati z utežmi okoli gležnjev, saj zadošča manjše število ponovitev in se mišice potem res okrepijo. Nike ima takšne uteži za 2.7 kg, ki so ravno prav in stanejo okoli 20eur.

Zraven vaj so enako, če ne celo bolj, pomembne vaje za raztezanje.

Lep pozdrav
Andreja
 Ta mala
Hvala vsem za odgovore, nekaj mora pomagati. Upam, da se skoraj vidimo na kakem teku. Kaj se pa tiče copat, pa se mi zdi, da imam kar dobre, prisegam na NIKE, air zoom elite imam. Za tiste, ki imajo čezmerno pronacijo. Bom poročala o rezultatu.

Uživajte!

Tamara
 Bender
Andreja, po kolikem casu so ti pa te vaje pomagale? Sprasujem zato, da bom vedel kdaj je stvar brezupna in je cas za fizioterapevta.
Uporabniški avatar
 semjul
Za tekača sem težak, imam 190 metra in 90 kg.Tudi sam sem naletel na težave s sklepi.
Sedaj kombiniram treninge teka, s kolesarjenjem in pohodništvom, dvakrat na teden pa doma delam vaje z utežmi raztezalne vaje in redno se po teku obesim na kakšno vejo drevesa, včasih tudi z glavo navzdol za dobro raztegovanje.Visim dokler zmorem. Odlično je.
Izkušnja s copati:
v bližini doma imam progo dolgo okrog 7 km.V adidas copatah me bolijo kolena po 1 krogu, v nike po dveh pa še kolki zraven, v mizuno pa dokler zmorem, brez večjih bolečin.

vse je privid, sanje so resničnost, resničnost je upanje, upanje je privid
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Bender napisal/-a:Andreja, po kolikem casu so ti pa te vaje pomagale? Sprasujem zato, da bom vedel kdaj je stvar brezupna in je cas za fizioterapevta.

Da sem lahko začela spet normalno teči je trajalo kakšnih 6-7 tednov. Vmes pa sem delala vaje za krepitev štiriglave stegenske mišice (jih še sedaj), skoraj vsak dan kakšno uro kolesarila in delala raztezne vaje. Je pa zanimivo, da se ni izboljševalo postopoma ampak kar naenkrat. Prvi mesec je samo izginila oteklina, še zmeraj pa sem imela ob dolgem sedenju trda kolena in bolečine pri hoji po stopnicah. Nato pa se je v kakšnih dveh tednih vse popravilo tako, da sem spet začela s tekom.

Me pa je zadeva izučila in sedaj tečem 4-5 krat na teden in ne več vsak dan kot prej. Kilometre sem po pavzi povečevala zelo počasi, saj sem vsak teden skupno razdaljo povečala le za kakšnih 5%. Po dolgem teku sicer naslednji dan še malce čutim kolena, ampak do večera mine. Po klancih navzdol pa (preventivno) še zmeraj ne tečem.

Želim ti, da hitro okrevaš.

Lep pozdrav
Andreja
Uporabniški avatar
 Radolca
zdravo semjul,
tudi jaz imam prekomerno telesno težo za tekača (90 kg pri 185cm).
zanimivo, kolena me ne zajebavajo. Pa čeprav mi je ortoped leta 1990 zašil križno vez na kolenu in dejal, da se ne bom nikoli aktivno ukvarjal s športom :argue:
je pa res, da me po 21km sklepi kar primerno bolijo, kar ni nič nenavadnega za mojo telesno konstrukcijo.
kar se pa tiče superg MIZUNO "so pa res majka", vsaj zame. :cast1:
PS: drugo leto štartam na 1:35 na 21 :nono:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA