prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 tae
Večkrat je bilo že govora o "bazi" tekača. Na kratko teorija: nabiranje kilometrov oziroma kilometraža v pripravljalnem obdobju, kjer je bistvo pridobivanje vzdržljivosti z nizkointenzivnimi teki glede na ciljno razdaljo. S čimer naj bi telo pripravili na kasnejše zahtevnejše treninge.

V tej temi želim, da napišemo lastne izkušnje o "bazi", brez strokovne literature in teorije.

Skratka jaz sem se odločil, da bom zdaj decembra začel z bazo, priprava na tekaško sezono 2008. V osnovi sem si zamislil, da bi trajala 8 tednov (2 meseca) do konca januarja 08. Razdeljena naj bi bila na 4 dele, ki sem jih poimenoval baza 1, baza 2, baza 3, baza 4. Vsaka naj bi trajala 14 dni in vsaka naj bi bila malo drugačna glede strukture treningov. Po vsakem 2 tedenskem obdobju bom tu napisal kakšne treninge sem izvajal in kaj sem vmes ugotovil.

Kljub temu, da je to osnova vsakega tekača, še posebej začetnikov, se mi ob tem pojavlja več vprašanj;
- ali ima "baza" sploh kakšen smisel ? (1. če sem bil celo leto aktiven in 2. če so moje ciljne razdalje kratki teki do 10 km)
- kakšno korist naj bi imeli od nizkointenzivne vadbe ? (zdaj sem se namreč nekajkrat prav mučil, da sem tekel izredno počasi)
- je še kdo, ki je začel s pripravami za drugo leto sedaj ali traja še letošnja tekmovalna sezona ?

Drugače sem se pa te teme lotil, ker nekaj eksperimentiram, najbolj verjamem lastnim izkušnjam in izkušnjam iz prakse.
Uporabniški avatar
 javaman
Hmmm, a to res pomeni počasni tek. Ali pa bolj tek, kjer imaš pulz v nižji meji (profiji naj bi imeli pri višjih hitrostih isti pulz kot amaterji).
Uporabniški avatar
 vencelj
Zdravo, tae!
Baza je...verjetno prav to, kar si napisal v prvem odstavku. Namreč, če telo ni pripravljeno na vse tegobe zahtevnih specifičnih treningov, iz njega v sezoni ne bomo mogli iztisniti željenih rezultatov (ne morem napisati "pričakovanih", ker sadovi izvirajo iz vloženega dela, in če tega ni, tudi rezultatov ne moremo pričakovati).
Dovolj teorije, moje izkušnje skozi večletno nastopanje na rekreativnih tekih so pa takele:
:arrow: običajno v spomladanskem delu sezone nastopam bistveno slabše, vzrok je v slabih razmerah za trening v zimskem obdobju (nimam baze). Če so razmere ugodne, lahko grem tudi na tekaške smuči in s tem naredim kar precej, je pa to še zelo daleč od specifike suhega teka. To je tudi problem spomladanskih tekov (med njimi je Sežanski mali maraton, pa tudi Radenci), ki so prezgodaj, da bi lahko računal na optimalen rezultat.
:arrow: lanska zima je bila vendarle bolj ugodna, boljša baza zimskih mesecev pa mislim, da se mi je poznala še celo tekaško sezono.
:arrow: ljudje smo zelo prilagodljivi: zimska sezona 2005/06 nam je nasula veliko snega, ki je tudi dolgo "držal". Takrat sem bil veliko na tekaških smučeh, udeležil sem se kar nekaj tekem (s Pintar M. sva bila na Gorjuškem duatlonu, v Hotedršici, na Bloških tekih, Trnovskem maratonu...), zima se je kar vlekla, ampak mi je bilo všeč in mi je bilo tudi čisto vseeno, kdaj bo sneg skopnel. Naslednja zima je bila veliko slabša, nisem bil na nobeni tekmi, vsega skupaj sem na smučeh tekel 2-krat...pa sem samo upal, da ne bo padel sneg, ki bi ogrozil moje "baziranje" po suhem. Je pa res, da suhi tek skozi celo leto lahko postane monoton in zato zna biti snežna sprememba prav dobrodošla (prav tako, kot kombiniranje s kolesom itd.).
:arrow: tudi jaz se, ko enkrat začnem, kaj hitro znajdem v (pre)hitrih obratih, zato sedaj namenoma večkrat oblečem trenerko namesto pajkic, nekako me (psihološko?) drži v manjši intenzivnosti.
:arrow: če nekdo celo leto vsakodnevno dela kilometre, vsekakor rabi par tednov (ali mesec) vmesnega počitka, takrat pač počne kaj drugega. Zase (pri moji količini treninga- tako opravljenih km kot številu treningov) mislim, da mi tak počitek ni potreben, saj ga imam itak med posameznimi enotami treninga dovolj. Tisti prej omenjeni par-tedenski pavzi sledi ponovno nabiranje baze za naslednjo sezono.
:arrow: glede na v prejšni točki povedano: čeprav letošnja tekmovalna sezona zame še ni zaključena (Kališče gor-dol-gor, Dolsko...opomba:to ni koledar in me ne držat za besedo, če me kje ne bo...par tekov imam še namen odlaufat), je istočasno že tudi priprava za naslednje leto. Nekaj let nazaj smo imeli prve tekme v maju, sedaj se sezona razširja na celo leto...
kolk besed...pa sem tudi kaj povadal?
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 tae
javaman napisal/-a:Hmmm, a to res pomeni počasni tek. Ali pa bolj tek, kjer imaš pulz v nižji meji (profiji naj bi imeli pri višjih hitrostih isti pulz kot amaterji).

Hoj, javaman. Sem amater, kar pomeni, da imam lahko nizek pulz le pri zelo počasnem teku (dejansko se vlečem po cesti).
Uporabniški avatar
 tae
Vencelj iz tvojega odgovora sem izločil 2 zadevi:
:arrow: priprava telesa na kasnejše težje napore (jaz mislim, da sem sam že pripravljen na težje napore)
:arrow: baza, kot počitek pred novo sezono (nekako ga ne rabim, ker tudi ne delam velikih kilometraž in pogostosti treningov, tako da se že sproti v mikrociklusih dovolj spočijem)
Vprašanje torej zame še ostaja, baza kot takšna da ali ne.
Uporabniški avatar
 vencelj
V tem primeru je moj odgovor DA! V obdobju med sezonama imamo (po počitku) pred očmi že naslednjo sezono in priprave nanjo. Kako se bomo pripravili? S treningi, ki bodo čimbolj podobni prvim načrtovanim nastopom nakje v marcu? Tempo teki, intervali...? Zagotovo ne! Do začetka sezone se bomo "skurili", nastopi ne bodo mogli biti nikakor dobri, potem se bomo pa spraševali, zakaj je tako. Nekje sem bral celo opozorilo, da pred sezono moramo paziti, da ne začnemo prezgodaj s hitrostnimi treningi. Če si naberemo dobro bazo, jo lahko kaj hitro pretvorimo v hitrost, kar pomeni, da jo lahko dokaj natančno tempiramo za določene pomembne nastope. Torej: najprej baza, pred tekmami pa specifični treningi za hitrost in brušenje forme. Kljub temu pa to ne pomeni, da v obdobju nabiranja baze ne smemo včasih tudi malce pospešiti. Nasprotno, tudi v tem obdobju je pametno npr. enkrat tedensko narediti kak hiter km, malce globlje zadihati, pognati srce...Greš tečt, opraviš 15 km, pospešiš zadnjih 800m ali 1km...
Treniranje je samo po sebi dolgočasno, če ga ne znamo sami narediti zanimivega, to pa zahteva od nas tudi to, da ga naredimo vsakič drugačnega.
Lahko pa , tae, greš za poskusnega zajčka in "teraš" svoj tempo tudi med sezonama, morda boš pa prišel do pozitivnih rezultatov...Počitek je pol treninga (janezu).
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 Radolca
zdravo tae in vencelj!
šele letošnjo sezono sem se začel bolj resno pripravljati za tek.
Seveda želim biti sezono 2008 še boljši.
Berem vajine prispevke in se sprašujem, ali se bom preteral in naveličal teka, če na primer vsak teden pretečem 30 kilometrov? To je samo primer, pretečem jih manj. Ali bi se skuril in premalo spočil če bi toliko tekel?
S katerim športom je najbolje (poleg teka na smučeh) nadomestiti tek po suhem?
Hvala za odgovor
Uporabniški avatar
 Vreme
Sam si predstavljam bazo kot priprave na novo sezono, kot nekakšno osnovo za nadgradnjo dosedanjih rezultatov. Baza naj bi bila sestavljena iz počasnih a tudi dolgih tekov.

Sam imam namen teči v tem obdobju predvideno tako, da med tednom opravim dva krajša počasna (zen) teka, dolga tam nekaj med 4 in8 km, med vikendom pa bom osvajal bližnje okoliške hribe in sicer v kombinaciji teka in hoje v dolžine okrog 15 km. Tudi o kakšnem fitnesu razmišljam, predvsem v slabših vremenskih pogojih in v pomoč razbijanju monotonosti!
Uporabniški avatar
 vencelj
Radolca napisal/-a:zdravo tae in vencelj!
šele letošnjo sezono sem se začel bolj resno pripravljati za tek.
Seveda želim biti sezono 2008 še boljši.
Berem vajine prispevke in se sprašujem, ali se bom preteral in naveličal teka, če na primer vsak teden pretečem 30 kilometrov? To je samo primer, pretečem jih manj. Ali bi se skuril in premalo spočil če bi toliko tekel?
S katerim športom je najbolje (poleg teka na smučeh) nadomestiti tek po suhem?
Hvala za odgovor

Vreme je že odgovoril. Je pa važna intenzivnost teka- če bi tekel v skoraj tekmovalni hitrosti, bi se res lahko skuril. lp, vencelj
Uporabniški avatar
 Damijan
Na kratko: Tae, ti si izrazit kratkoprogaš, ne? Tule na forumu je takih manj,
pretežno smo orientirani vsaj na polmaratone, maratone in celo ultra teke.
Meni kratki teki nikoli niso dišali, zdijo se mi preveč mukotrpni. Zato sem
vedno iskal programe za maraton, jih testiral in tudi primerjal. In v vsakem
od teh programov je osnova ravno - bazni trening. LSD - long-slow-distance.

Na eno od alinej pa gotovo dobiš odgovor: s počanismi in dolgimi teki naj bi
telo naučil črpati zaloge iz telesa. saj vemo, kako so se v različnih temah
pojavljala vprašanja, koliko gelov vzeti na (pol)maraton, kako pogoste so
okrepčevalnice, pa zloglasni "zid" je tudi dostikrat omenjen. No, in ta proces
prilagajanja telesa prav gotovo drži, ni dvoma. Z gradulanim podaljševanjem
tekov ga naučiš, od kod jemati energijo. Evo, ravno sem v fazi
podaljševanja. Neverjetno, ampak dvakrat zapored mi je padla megla na oči
ravno pri cca 15 - 16-tem kilometru, kar se mi zdi prav smešno. Glede na
to, kar sem doslej že odtekel. Tudi musklfiber je bil prisoten, le-ta počasi
izginja, ni več utrujenosti. Zaenkrat me ovira le vsa ta obleka na meni,
zato se s tega vidika vedno veselim pomladi, ko se plast za plastjo slačim..
vse do kratkih pajkic in kratke majce.

PO enem izmed planov pa je bilo navedeon nekako takole: na začetku
piljenja forme, torej - ko imaš za sabo neko "bazo", naj bi motor - srce -
kar hitro navadil na visoke obrate, in bolj kot se bližaš tekmi, bolj naj bi
zniževal obremenitev... Klatež je ta program bolj kot ne izvedel, naj še
on kakšno doda.

Pa še en vidik baze: pozimi je dokaj težko delat hitre zadeve; kot je že
rekel Vencelj, tu in tam dodaš kak hiter kilometer. Tudi to sem zadnjič
poskusil, a neprilagojenost telesa na nižje temperature me je odvrnila,
da bi naredil še enega. No, o tem govorijo tudi prispevki v poročilu po
štafetnem teku v Velenju, kjer niti ni bilo tako mrzlo, a na relativno
kratki razdalji je imelo kar nekaj tekačev problem z nizkimi temperaturami,
kar spet štejem kot potrditev te težave... Zato - pozimi se pač sprijazniš s temo,
družba je lahko tako tekaška ali tista iz MP3/ FM playerja, velikokrat pa je
pravi užitek samotno pohajkovanje / vlečenje - kot praviš - v temi.
Hitrost gor ali dol - meni je tu merilo pulz.

Tako. Zdaj pa grem kamelbeka nafilat, in z Rokom_E na Pohorje. Na sneg,
za tri ure. Za bazo, za užitek.

Lep vikend...
Uporabniški avatar
 Vreme
Letos je prvo leto ko se spopadam z baznim treningom. V moji tekaški pretekli zgodovini, tega nisem poznal, sem pa večinoma ko sem bil doma še v Mariboru hodil na Pohorje. Pa vidim, da lepote Pohorja nekateri še vedno pridno izkoriščajo, tudi kot bazni trening. :lol:

Se mi pa pri bazi porajat kar dve vprašanji. Počasni tek naj bi to bil ali je to 55-60%MSU ali celo več. Sam imam enake probleme kot tae. Nikakor, da spravim moj tek tako nizko. Kako naj spravim samo z tekom območje pulza na recimo 110 mi ni popolnoma jasno.Danes sem tekel v območju od 135-150udarcev/min. Pa še višje je tudi bilo (klanci pač), a sem takrat raje preklopil na hojo, da ne bi preveč prekoračil pulz.

Rekli smo dolgi treningi. Ja kako dolgi. Verjetno je to povezano z srčnim utripom. Nižji utrip daljši teki ali pa zadostuje 10, 20km ali pa celo več?

Sicer pa sem mislil, da je baza počitek, opažam pa vedno bolj ,da temu le ni tako :?
Uporabniški avatar
 Damijan
Vreme napisal/-a:Pa vidim, da lepote Pohorja nekateri še vedno pridno izkoriščajo, tudi kot bazni trening. :lol:

Jah, z avtom na neko višino, potem pa kroženje zgoraj... veliko lepše, kot
na ravnem, kjer se itak preganjamo cele dneve. Pa še 20 cm snega...idila.

Vreme napisal/-a:Se mi pa pri bazi porajat kar dve vprašanji. Počasni tek naj bi to bil ali je to 55-60%MSU ali celo več. Sam imam enake probleme kot tae. Nikakor, da spravim moj tek tako nizko. Kako naj spravim samo z tekom območje pulza na recimo 110 mi ni popolnoma jasno.Danes sem tekel v območju od 135-150udarcev/min. Pa še višje je tudi bilo (klanci pač), a sem takrat raje preklopil na hojo, da ne bi preveč prekoračil pulz.

Eh, pozabi na teh 55-60%. To je res počasi, to dosežeš že z resnejšo hojo.
Prej bi rekel 70%, pa tja do 80%. Raje prva številka, no... Vsaj z moje
strani. Prepočasi...

Vreme napisal/-a:Rekli smo dolgi treningi. Ja kako dolgi. Verjetno je to povezano z srčnim utripom. Nižji utrip daljši teki ali pa zadostuje 10, 20km ali pa celo več?

Sicer pa sem mislil, da je baza počitek, opažam pa vedno bolj ,da temu le ni tako :?

Hm, baza = počitek? Kaj pa vem. Vsekakor to ni neko strašno izčrpavanje.

Kako dolgi? Glej, kaj sem napisal zgoraj: še pred tednom sem komaj skup
spravil 17 km, danes sicer imel krizico, a je šlo vse do 31 km. Upoštevaje
vse višince in nekaj gazenja. Hočem povedati, da do 25 km ne bi bil čisto
noben problem... Pravzaprav sem se ozrl na Garmina, ko je bilo 17...
in primerjal "stanje" iz zadnje 17 km teka.

Torej - bistvo: postopnost. Da natreniraš...
Uporabniški avatar
 Vreme
Ja saj to je moj problem. letos sem predvsem tekel zenovsko to pomeni, da moj utrip ni bil v nekih višavah, po moji razpredelnici imam povprečni letni srčni utrip z vsemi treningi in tekmami skupaj 144 in takšnega naj bi imel sedaj tudi pri bazi. Hm nekako ne gre skupaj mar ne??

Kar se tiče km sem si za dolg bazni trening izbral tek na ZG.Velko in nazaj.To pomeni gor in dol, cca 15 km naj bi bilo to. Za nekaj tednov bo verjetno dovolj.

Ni pa mi jasno kako dolgo naj baza traja, če se ne motim sem nekje zasledil 6-8 tednov!
Uporabniški avatar
 tae
Bom še jaz nekaj dodal k srčnemu utripu, glede na to, da se je začelo govoriti tudi o tem.

- srčno območje od 50-70% MSU (konkretno pri meni 105/134) = Zame pri povprečnem SU v eni uri teka 133, absolutno prepočasi, cjazenje, matranje s tem, da se bremzam
- srčno območje od 80-89% MSU (konkretno pri meni 153/170) = zame trenutno idealno. V uri in pol teka povprečni SU 161. Nisem se vlekel po cesti, malo sem moral dihati tudi skozi usta, še vedno pa nisem tekel hitro, da bi se pretirano utrudil. S tem tempom bi se še brez težav pogovarjal, pospeševal in podaljševal razdaljo.

Končna ugotovitev: jaz menim, da moje telo bolje deluje pri višjih obratih (večji srčni obremenitvi), razen če ne bodo strokovnjaki povedali, da temu ni tako in si s tem delam škodo.
Uporabniški avatar
 vencelj
Pulz na teku ni področje, o katerem bi se lahko pogovarjal, ker ne uporabljam pulzmetra ampak tečem po občutku.
Torej:
:arrow: baza (osnova!) po moje ni počitek ampak prva faza priprav za naslednjo sezono
:arrow: treniranje je zelo individualna zadeva, odvisna od vsakega posameznika posebej, kjer vlogo med drugim (ali predvsem) igrajo tudi disciplina (dolžina) tekov, za katere se tekač pripravlja, njegova osnovna pripravljenost (lahko tudi tekaški staž), cilji, ki si jih želi doseči...nič ni tako enostavno, kot bi si želeli, sploh pa ne obstaja univerzalna formula.
:arrow: Prav zaradi tega v teoriji treniranja srečujemo toliko različnih pristopov, ki so si često celo zelo nasprotujoči: poznamo trenerja, ki v obdobju nabiranja baze pred tekmovalno sezono od varovancev pričakuje najmanj po 15 km teka na dan (seveda gre za profije, večini rekreativcev bi zadostovala bistveno manjša kilometraža, pa še ta je spremenljiva glede na zgoraj omenjene razlike), neki drugi trener bi to teorijo hitro ovrgel kot nekaj nesprejemljivega iz takih ali drugačnih razlogov...
Univerzalna formula ne obstaja, zagotovo pa z dobro bazo (beri OSNOVO) bistveno lažje (bržkone tudi hitreje) pretečemo tudi razdalje do 10 km.
lp, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA