vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 EčO
Sem mal bral po forumu pa nisem zaseldil nič kaj podobnega.

Od Logarske naprej imam teževe z bolečinami v narti. Boli me zgornji del narti in sicer greben med palcem in gležnjem. Tam ni nobene mišice ali kite samo kost in koža, tako da sumim da je to pokostnica. Bolečine pa se pojavljajo predvsem zjutraj, potem čez dan nekoliko izginejo, ko grem pa popoldne na trening pa po 5 kilometrih spet nastopijo bolečine.

Je kdo imel kaj podobnega in ali je to kalsično vnetje pokostnice ali kaj drugega. :?:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
EčO napisal/-a:Od Logarske naprej imam teževe z bolečinami v narti ... sumim da je to pokostnica. Je kdo imel kaj podobnega in ali je to kalsično vnetje pokostnice ali kaj drugega. :?:

Zanimivo, takoj, ko sem videl naslov NART sem rekel, da to pa res moram prebrati. EČO, pa še skup sva laufala en cajt v Logarsko, čuj.
S pokostnico sem imel težave že en teden pred Logarsko, pa sem jih malo oledenil. Ponovili so se problemi takoj po Logarski in spet sem jih malo oledenil. Čez teden dni, takoj po SAM-u pa se je bolečina preselila v nart. Popolna zveza z bolečino ob golenici. Trudim se hladiti z ledom in pomaga - malo. Vsak dan na izi prelaufam le za ogrevanje 2,5 km, pol pa led in Pedimol krema. Upam, da bom v nedeljo lahko zlaufal 21-ko v Güssingu, ko je zaključek CERR CUP-a. Naslednji teden pa spet - LED in vidimo se na Rokovem teku.
Malo razmišljam, če ni možen vzrok poškodbe ali vnetja malce premočno zategnjena teniska, ki na tako dolgi razdalji pač naredi svoje??? Jaz si vezalke zgoraj kar močno zategnem, da bi si očuval nohte. Vseeno so nohti po Logarski in SAM-u potemneli kot rdeča pesa.
Čimprejšnje okrevanje ti želim in LP.
Uporabniški avatar
 tae
Ne vem, če bo to kaj pomagalo, kar bom sedaj napisal, pa vseeno lahko probata. Jaz sem imel včasih nart velikokrat poškodovan (pri meni je šlo za udarec, pri vama je vzrok sicer drugje). Ampak meni je pomagalo plavanje, kombinacija hlajenja in razgibavanja.
Uporabniški avatar
 EčO
Ja ZdravkoC, sem tud že jaz pomislil da bi to lahko blo od vezalk. V Mozirju sem se preoblekel in preobul v druge superge in sem res mal močneje zategnil vezalke. Tako da bi bolečine res znale bit posledica tega.

Bom mal pazil in ledenil. Se vidimo v Šmarju!
Uporabniški avatar
 Tiaša*
Hm..tudi pri meni so se pojavile podobne težave z nartijo.. sicer sem začetnica v teku, ampak bolečina se ni pojavila pri teku, temveč mi je pri rokometu soigralka skočila na nogo. bolečina je po dnevu ali dveh izginila, ampak ko sem po nekaj dnevih spet odšla na trening se je bolečina ponovila. nekaj imajo zraven tudi športni copati, ki niso več primerni. (jutri kupim nove :D :D ) nart me začne boleti nekje po pol ure treninga, bolečina ostaja enaka, le ko končam s treningom me nekaj minut dokaj močno boli, bolečina pa nato skoraj izgine, le malce še "čutim" nart, ko hodim. ali imate kakšen nasvet zame poleg hlajenja in razgibavanja( kar že počnem). Ali bi morala prenehati s treningi za nekaj časa? (treninge imam 3x na teden, športno aktivna, poleg teka, sem še 3x) :)

Lep pozdrav,
Tiaša*
Uporabniški avatar
 športnik
EčO napisal/-a:Je kdo imel kaj podobnega in ali je to kalsično vnetje pokostnice ali kaj drugega. :?:

Sicer ti ne znam svetovati, ampak mislim, da gre za kakšno vnetje.

Sem si pa sam pred leti nalomil nart, pa imam še sedaj občasno kar hude probleme, sploh ko je slabo vreme... :cry:
 luzr
Ali bi morala prenehati s treningi za nekaj časa? (treninge imam 3x na teden, športno aktivna, poleg teka, sem še 3x) Smile

Vsak zdravnik bi rekel (verjetno) počitek in rehabilitacija.
Jaz sem bolj len (nisem dohtar) in bi predlagal počitnice.
Stopalo je zelo občutljiv del, glede na število kosti. Sama bolj veš ali gre za udarnino in ali čutiš bolečino do kosti...
 nova
Tudi sama sem imela podobne težave - bolela me je nart. Ko sem že mislila, da je bolečila izginila, sem šla tečt, nakar so se težave ponovile. Mislila sem, da si premočno zavežem vezalke, vendar pa problem ni bil le v trdnosti, ampak tudi v načinu zavezovanja, saj so vezalke pritiskale vedno na isto mesto bolečine. Kadar tečeš daljše razdalje, noga še posebej zraste.
No, po nekaj dneh so bolečine popolnoma izginile in od takrat naprej nimam več nobenih problemov z nartjo.
Upam, da tudi pri tebi izvira težava iz načina zavezovanja, saj je tak problem hitro rešljiv.

LP
 jakica
Ečo,
nisem neki jaki stručko za te zadeve, sem se pa v zvezi s tem kar nekajkrat že srečala.
Kar se tiče nartnega dela noge, se ti lahko zadeva kar vleče.
Res je, da na videz ta del ne izgleda zelo "mišičast" in se ti lahko zdi, da je tam res sama kost in koža, pa vendar so tudi tam prisotne številne, majhne mišice nožnih prstov. Vsak prst ima namreč svoje mišice, največ pa jih ima palec. Poleg teh mišic pa je tam prisotno še veliko število ligamentov (kite,...), vezivnega tkiva itd., ki ti z vnejtjem lahko zelo lepo za nekaj časa zagrenijo življenje.
Lahko, da gre za pokostnico, lahko pa je tudi kaj drugega npr. vnetje kit in kitnih ovojnic (tendovagivnitis), ki botruje daljši in intenzivni obremenitvi stopala in to pri športnikih, baje ni tako redko. Tudi moja mati (čeprav ni neka športnica) si je to pridelala in dejansko ortoped ji je poleg Ketonal kreme (ki ji ni bogve kaj pomagala) svetoval tudi mirovanje, tako kot je napisal luzer. Govorila pa je tudi s fiziatrom, ki ji je prav tako svetoval, ker gre za vnetje :arrow: HLAJENJE z ledom in MIROVANJE, počitek.
Se strinjam z novo, da je velikokrat bolečina v nartu lahko povezana z načinom in intenzivnostjo zavezovanja, pravilno oporo copata, itd., vendar taka bolečina potem ob "sanaciji" posledično tudi hitro mine, če pa ostaja in je npr. prisotna tudi med hojo, pa gre vrejetno resnično za kakšno drugo stvar, kjer je pa potem velikokrat potrebno konje malo ustavit. :wink:

Upam in želim ti, da zadevi čim prej prideš do dna in boš tako čim prej lahko veselo nadaljeval z nabiranjem kilometrov :lauf:.

lp
Jakica
 ton
Ečo, jaz sem si lani z zategovanjem foot poda in vezalk poškodoval 'ekstenzor palca' (???), skratka kito, ki miga palec. Ker je do poškodbe prišlo teden dni po tistem, ko mi je Dedek mraz prinesel polarja, nisem preveč tuhtal o vzroku, so mi pa najprej tudi bajali o pokostnici.
Raje ne povem, kakšne žulje sem kasiral potem, ko sem namenoma puščal supergo manj zavezano...

Mislim, da tista finta za uspešno zavezovanje superge (ko mi enkrat rata, porkamumotorka!) lahko veliko pomaga. In srečno, tebi pa se tele težave res prav nabirajo.
Uporabniški avatar
 EčO
Hvala vsem za nasvete!

Ampak tale težava se je meni pojavila po lanski logarski in sem jo pozdravil z ledom in krajššim počitkom. Očitno je res šlo za preveč zavezane vezalke, ker zdaj s tem nimam več težav.

So me pa letos zato pestile druge poškodbe, ki so mi vzele kar precej tekaških uric in me potisnile na kavč, v boljšem primeru pa vsaj na kolo ali pa plavanje.

No moram pa povedat, da se je spalčalo včasih malo popustit, ker zdaj trenutno moje telo funkcionira skoraj brezhibno :lol: :lol: Nobenih poškodb in trenutno sem na zasluženem regeneracijskem počitku in se že zelo veselim baznih treningov, upam, da brez poškodb.
Uporabniški avatar
 Wega
Vsak dan ponovno sem presenečen ker pričakujem, da sem tako nekaj posebnega, da se stvari dogajajo samo meni. Pa se očitno ne. No, Mene je prav tako bolelo tam ko sem kupil nove superge. Samo na levi nogi. Odkril sem, da so imele prav trd rob na mestu, kjer je prišit "jezik". Ker sem potem malo drugače obremenjeval drugo nogo me je bolela še ta in to cela. Ker sem preveč razrahljal vezalke sem seveda dobil žulje na petah. Potem sta me zaradi drugačnega teka boleli celi nogi... sakratka, zaradi preveč zategnjene leve superge bi kmalu končal na ortopedski kliniki ;)

Nauk?

Zjutraj pojej živo žabo in še dolgo se ti ne bo zgodilo nič hujšega.
Uporabniški avatar
 Tiaša*
..Hvala vsem za nasvete :) pogovorila sem se s trenerko..pa sva se odloičili..da treninge še vedno obiskujem..samo, da treniram bolj "u izi"
..tako da..upam da bo kmalu bolje :)

Lp,

Tiaša*
Uporabniški avatar
 Puppa
Živjo,

da ne bom odpirala nove teme...
Pred kakimi tremi tedni sem začela spet laufat. (po kaki enoletni pavzi). Sem rekreativna tekačica, drugače tudi kar redno športam (badminton, odbojka, aerobika..., skratka, želim poudariti, da nikoli nisem bila brez športa več kot 3 mesece in sem dobro razmigana).

No, ko sem začela tečt, sem najprej v svojih "starih" netekaših supergah, na easy tempo, 3 min teka, malo hoje, pa spet 2min teka, pa spet hoja, brez pretiravanja. Že med tekom sem začutila rahlo bolečino na zunanjem delu levega narta, na istem mestu kot čutim zadnje čase (kake pol leta), če stopim na prste. Imam občutek, kot da se mi je težišče leve noge nekako "preselilo" na ta del in da se od tle v bistvu odrinem.
Skratka, potem sem šla po nove superge Asics v upanju, da bo boljše, vendar se po 2 tednih testiranja bolečina še kar pojavlja. Ne pretiravam s tekom, redno počivam, ogrejem se, raztezalne vaje naredim...
Malo mi je čudno, ker nimam visokega nožnega loka.
Tudi vezalke niso problem, jezik v čevlju leži na mestu, superge me ne žulijo...

Hvala za nasvete.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA