Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vencelj
#112558
Tole bi lahko pisal v neko drugo temo, pa je le bolj razmišljanje (psihologija) in sem ocenil, da sodi sem: dokler je bil "moj koledar" še "optimističen", sem vanj lahko pisal karkoli in to v glavnem dokaj lahkotno tudi uresničil. Sedaj koledar ni več "optimističen", naenkrat je postal bolj zavezujoč, jaz pa si komaj še upam kaj napisati vanj. Samo z brisanjem ene besede je koledar postal premalo fleksibilen :o :shock: :?
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
#113109
V Vrhunskem dosežku 1/99 sem v uvodu članka avtorja Owen-a Andersona o lajšanju stresa naletel na zanimive teze o tem, zakaj se trenirajoči po teku tako dobro počutijo. Nekatere možnosti, o katerih razmišljajo psihologi in fiziologi:
:arrow: Vadba omogoča, da se tekači odvrnejo od vsakodnevnih opravil in torej od vsega, kar jih teži in jim povzroča skrbi;
:arrow: Dobro počutje je posledica delovanja endorfinov, ki jih izločajo razne možganske celice. Endorfini so močne, opiju podobne kemikalije, ki lahko v človeku zbudijo občutek neskončnega miru, raziskovalci pa so že dokazali, da vadba povzroči večje izločanje endorfinov;
:arrow: Šlo naj bi le za vpliv zvišane telesne temperature, ki zmanjša viskoznost celičnih tekočin ter poveča gibljivost mišic, zaradi česar nas prevzame občutek sproščenega ugodja;
:arrow: Treniranje naj bi zmanjševalo dejavnost desnega režnja možganov in predalo oblast bolj v roke levemu, "sočnejšemu", ki nas obdari s sproščujočim mirom :?: :!:;

Razmišljanja :?
Uporabniški avatar
 Damijan
#113126
lonka napisal/-a:Pozdravljeni tekaški kolegi!
V nadaljevanju citiram, po mojem, eno najlepših razmišljanj o teku:

" Sport is where an entire life ca..."


vencelj napisal/-a: :arrow: morda vsi nis(m)o tako močni v tujih jezikih, da bi nam ( za vsak slučaj) ne prišel prav tudi slovenski prevod;


Ne mislim sicer, da sem močen, a če se nihče drug ne najde... Pa poskusimo:

"Šport... kjer lahko celotno življenje stisnemo v nekaj uric,
kjer se življenska občutja doživi na jutru zemlje ali dveh,
kjer človek lahko trpi in umre...
in ponovno vstane na desetki skozi gaj.

Šport je teater, v katerem grešnik svetnik,
slehernik pa nenavaden junak postane,
teater, kjer se preteklost in prihodnost zlijeta v sedanjost.

Šport nam svojevrstno nudi vrhunska doživetja,
ob katerih čutimo kot eno s svetom,
in s katerimi prekosimo vse konflikte,
ko končno postanemo mi-lastni potencial."

Več modrih še tukaj: http://www.bebo.com/Blog.jsp?MemberId=1144462672

Men je všeč tale od Zatopeka, ki še kako velja dandanes:
"Športnik ne more teči z denarjem v žepu.
Teči mora z upanjem v srcu in s sanjami v glavi".


Sicer pa, Vencelj, vsake toliko ošvrknem tole tvojo temo. Ne daj nehat!
Uporabniški avatar
 semjul
#113167
Tvoja razmišljanja so delni odsev mojih razmišljanj s tvojega zornega kota.Zanimivo in poučno branje, vzvod za nadaljna razmišljanja.
Ena moja misel:

PRIDE OBDOBJE, KO NE VERJAMEŠ VASE, IN PRIDE, KO SI ZADOVOLJEN SAM S SEBOJ, PRIDE OBDOBJE, KO SI ZGUBLJEN, IN DRUGIČ, KO SI POLN SAMEGA SEBE, VENDAR SI VEDNO TI, IN ŽIVLJENJE MINEVA!
Uporabniški avatar
 vencelj
#113197
Kaj naj rečem drugega kot hvala, Damijan in semjul, za tele vajine misli: Damjanu še posebej za "prevajalski" trud ter "modri" link, semjulu pa za lepo "semjulovo" misel.
In seveda, to kar pišem oz. o čemer pišem, naj bi bilo namenjeno prav temu- kot vzvod za nadaljna razmišljanja. Ljudje smo vendarle miselna bitja (menda).
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
#113549
Danes sem imel (predvsem po, v temi o slabokrvnosti omenjenem razgovoru s svojim zdravnikom) nekaj precej globokih misli, parkrat sem jih že napisal, pa sem jih tudi zbrisal. Zakaj? Kakorkoli obrnjeno, bi nekoga "zbodlo". Tega ali onega.

Ljudi je sto.
Mnenj je sto.
Kakšen bi bil ta svet,
če bi se vsem enako kazal,
če bi vsi enakih misli bili in
če bi le črno-belo poznali?

Res je, problemov ne bi bilo,
nihče ne bi uhajal ne levo, ne desno,
vsi bi- kot furmanski konji- po sredini divjali...

toda, če mene vprašate,
tak svet bi bil DOLGOČASEN svet in
hvala bogu, da je tak, kakršen je,

z malce več MODROSTI, STRPNOSTI...
bi bil pa lahko že prav idealen!
Nazadnje spremenil vencelj, dne 20 Dec 2007, 06:23, skupaj popravljeno 1 krat.
 luzr
#113551
Vencelj, a tole v verzih je večkrat zbrisana modrost? Meni se zdi čisto primerno. Če koga zbode, velja tisti rek: resnica boli...

Človek je edini stroj, za katerega ne obstajajo originalni nadomestni deli.
S sabo pa ponavadi ravnamo kot svinja z mehom.
Uporabniški avatar
 vencelj
#113552
Vencelj, a tole v verzih je večkrat zbrisana modrost?

Ne,ne, tole v verzih je kr neki! Tisto, kar sem večkrat napisal in tudi zbrisal, je bolj konkretno in nisem objavljal, ker sem v drugih temah že videl, kako so nekateri občutljivi , kakih neskončnih brezplodnih razprav pa ne nameravam sprožati :? :wink: .
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 Damijan
#113559
vencelj napisal/-a:...in nisem objavljal, ker sem v drugih temah že videl, kako so nekateri občutljivi , kakih neskončnih brezplodnih razprav pa ne nameravam sprožati ...


Modro!
Uporabniški avatar
 vencelj
#114126
Že večkrat načeta debata: kje je meja med rekreativcem in tekmovalcem? Rekreativci trdij (m)o, da tečemo kar tako, za svoje zdravje, veselje in užitek, pa se vendarle udeležujemo tekmovanj, torej smo tudi že tekmovalci. V prizadevanju za čimboljšimi rezultati nekateri delajo kilometre, podobne že pravim profesionalcem, nekateri se za dosego ciljev ne odrekajo niti kemiji, kar pa je že daleč od osnovne vloge rekreacije...Nekateri pravijo, da si od trenutka, ko si pripneš štartno številko, tekmovalec. Ali to pomeni, da nisi več rekreativec? Ali pa si rekreativni tekmovalec (ali ni to celo malce nasprotujoča definicija, ki pa je v splošni uporabi) :?:
Navsezadnje pa, vsak ima svoje cilje, svoje želje in se po svojih močeh bolj ali manj uspešno trudi (sorazmerno volji, ki jo ima in času, ki mu je na razpolago) za dosego le-teh.
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 matec
#114128
Jaz menim da je tekmovalec tisti ki tekmuje hodi na tekme in da je rekreativec tisti, ki se malo ukvarja s tekom bolj ljubiteljsko malo za dušo pa, da izgubi odvečne kilograme. Rekreativec je bolj tisti ki teče zase.

Menim pa, ali si rekreativec ali tekmovalec svaka ti čast, da tečeš. Vedno nas je več tekačev :lol:

Tekači :P tečite da življenje ne bo teklo mimo vas :lol:

Lp jure :D
 luzr
#114134
Tisto, kar sem večkrat napisal in tudi zbrisal, je bolj konkretno in nisem objavljal, ker sem v drugih temah že videl, kako so nekateri občutljivi , kakih neskončnih brezplodnih razprav pa ne nameravam sprožati Confused Wink .
lp, vencelj


To boš moral ;) ob priliki zaupati; če ne drugače na kakšnem srečanju... :)

Tekmovalci so osebe, ki imajo klubsko licenco in ne društveno ;) . Poleg tega trenirajo resno in hkrati na rekreativnih tekmah dosegajo primerne rezultate.
Na prireditvah s civilisti tekmujejo zaradi nagrade (denarne ali reference), poskrbijo za prepoznavnost in pestrost prireditve...

A ima kdo kaj proti :) ?

Vaš netekmovalec s tekmovalno žilico.
Uporabniški avatar
 tae
#114148
luzr je napisal:

Tekmovalci so osebe, ki imajo klubsko licenco in ne društveno ;) . Poleg tega trenirajo resno in hkrati na rekreativnih tekmah dosegajo primerne rezultate.
Na prireditvah s civilisti tekmujejo zaradi nagrade (denarne ali reference), poskrbijo za prepoznavnost in pestrost prireditve...


luzr, super :clap: , full sem na tvoji strani. (večkrat razmišljal o tem, pisal o tem, nikoli me uglavnem niso razumeli in podprli)

A ima kdo kaj proti :) ?
Jaz. Če so že skupne tekme z nami "civilisti," kot nam praviš, bi morali biti oni v posebni kategoriji in tekmovati med sabo ne glede na leta (kot pri kolesarjih, ko je posebna kategorija), vsi ostali pa med sabo po letih tako, kot je.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA