vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Tinca
Že od maratona se mi pojavla bolecina v desnem kolenu na zunanji strani pod pogačico.(petek pred mataron sem padla na koleno, in na samem maratonu, ko me je nekdo spotaknil)
Od maratona pa do danes sem sla tečt 2x, in vsakokrat me je začelo boleti po 10 min tekah,tako močno, da se morala prenehati s tekom.
Pri vsakdanjih dejavnostih me koleno ne boli nič, tudi pri hoji v hribe ne, pri hoji navzdol pa ne.
Ima kdo kakšen predlog kaj narediti?Še čakati,da bolečina mine, obiskati zdravnika, fizioterapevta,katerega?

Hvala,
Tinca

p.s. Vse dobro v letu 2008 za vse
Uporabniški avatar
 matec
Obišči zdravnika lahko ti bo dal pametne nasvete :)
 lesjaka
Kot bi poslušal svojo zgodbo.

Moje bolečine v kolenu se pričnejo po pretečenih 7km na Tekaškem pozdravu jeseni, novembra 2007. Od takrat sem tekel še vsaj 3krat. Vsakič se bolečina pojavi v desnem kolenu na zunanji strani pod pogačico. Poskušal sem z PERNATON gelom za sklepe in vezivno tkivo. Včeraj sem ponovno poskusil srečo z rahlim tekom. Po 20 minutah se pojavi bolečina, tako da sem odnehal.

Danes sem prebiral forum in nekaj zanimivega na to temo našel na http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.p ... po%9Akodbe[url], v kolikor še nisi, poglej... zanimivo.

Evo takle mamo ...
Uporabniški avatar
 marčni zajec
jez sem imel podoben problem. na slikanju z magnetom se je sicer pokazal počen meniskus in natrgane vezi, ampak ortoped je rekel, da (zaenkrat še) ne bi rezali. posvetil sem se sobnemu kolesu in tem vajam http://www.mhc.uiuc.edu/Handouts/overus ... juries.htm , ki mi jih je posredoval "klatež" ( :cast: ). po dveh mesecih spet tečem brez problemov. izogibam se edino strmih klancev navzdol in pazim da ne pretiravam. zaenkrat deluje.
 davjas
Pozdravljeni

Sem nov na forumu a tečem že slabo leto. Tudi meni se je pojavila bolečina v levem kolenu in poteka po levi strani pogačice. Prvič se mi je bolečina pojavila med tekom v začetku decembra, sedaj se mi ponavlja pri vsakem teku po približno 30 minutah. Od takrat sem zmanjšal teke na enkrat tedensko, a bolečina še ostaja (po teku me boli približno en dan). Sedaj bom poskusil z obkladki švedske grenčice (nasvet sodelavke) in če ne bo bolje obiščem zdravnika konec meseca. Prosim še za kakšen nasvet.
 tomi_
Sam sem imel bolečine na istem mestu kot ti Tinca, začelo se je po ljubljanskem maratonu.
Vedno ko sem šel tečt se mi je po kakšnih 2 kilometrih pojavla bolečina,
ki je bila vedno močnejša, tako da sem moral prenehati s tekom.
Vsi so mi govorli počivat, počivat. No in potem je sledila prisilna pavza 1 mesec,
pa sem po enem mescu spet poskusil - ista pesem, pa sem vmes hodil na odbojko
pa skakal tam brez problema, brez bolečin, no pol sem pa še en mesec počival in ko
sem šel naslednjič tečt, bolečin ni blo več. Čudežno izginile. :D Vmes sem si mazal z Pernaton gelom,
mislim da kr pomaga, najbolj pa pomaga počitek. Zdaj brez problema tečem eno uro na dan.
Uporabniški avatar
 rainbow
tinca,

sama sem se spomladi srečala s popolnoma isto težavo.
Bolečina se je pojavila zgolj pri teku, a kljub počitku in upanju, da bo s tem bolje, težava ni izginila.
Odločila sem se za pregled z UZ, ki je pokazal natrganino pateralnega ligamenta pri narastišču na pogačico. Zdravnica mi je kar takoj povedala, da zna zadeva trajati kake pol leta. S terapijami in predvsem tekaškim počitkom sem zadevo uspela sanirat, žal pa se podobna težava nadaljuje še na drugem kolenu, tako da od maja s tekom še nisem poskusila.

Fizioterapevt mi je priporočil vaje za krepitev mišic (predvsem zadnje lože) in vaje za stabilizacijo trupa, od ostalih aktivnosti pa kolesarjenje, tek na smučeh, hitra hoja...tek mi je zaenkrat še odsvetovan, tako da bom z njim verjetno spet poskusila spomladi.

Skratka, takole mi je šla ena tekaška sezona, ampak bolje tako in zadevo čimbolje sanirat, kot pa za ceno zdravja forsirat nekaj, kar se da nadomestiti tudi z drugimi oblikami rekreacije.

Želim ti čimprejšnje okrevanje!
Uporabniški avatar
 NANIKA
Same podobne zgodbe. Mene je začelo koleno boleti poleti na tekmi. Na LJ 21 tki sem še vedno čutila bolečino, potem pa je tudi mene čudežno nehalo boleti. Tekla sem vseeno, mogoče kak dan več počitka. Sedaj tečem že dva meseca brez bolečin, tako da ni za obupat.
Uporabniški avatar
 semjul
Imel sem isto težavo 1 teden pred novim letom.
počival sem 1 teden, ter poskusil 10 km v drugih copatah, šlo je brez problema.
Svetujem, da, če imaste še kakšne copate, da po počitku poskusite teči v njih, mogoče v starejših, v katerih ste tekli brez problemov.
 Tinca
Hvaa vsem za odgovore, ceprav sta me marcni zajec in rainbow kar fajn prestrašla.
Sedaj sem zacela plavat, zato, ker ne morem biti pri miru in da vsaj mal ohranjam kondicijo.
Bila sem tudi ze pri zdravniku, ki me je poslal na slikanje kolena, v ponedeljek bodo fotke.
Upajmo na naboljše.
Še enkrat hvala vsem in da se vsi skupaj čimprej rešimo poškodb.
Uporabniški avatar
 marčni zajec
nenene, ne se bat. mene je tudi skoraj kap zadela ko mi je kazal na vseh tistih slikah kje je kaj in kako to zgleda. vezi so menda že v redu (moja teorija, no), meniskus pa lahko tak ostane do smrti in bo šlo. kar se plavanja tiče pa mi je zdravnik rekel naj bom zelo previden. kravl, kjer dela noga v stegnjenem položaju ja, žabico plavat pa bognedaj!
 Tinca
Evo,spet si me spravu v slabo voljo. Jaz znam plavat samo žabico...sej v ponedeljek ko bom sla k zdravniku, mi bo bolj jasno kako in kaj.
 luzr
Bolečine v kolenu med in po teku so zaradi pretiranega nabijanja nog po pretrdi podlagi. Žal vem iz lastnih izkušenj. Tudi s slabo ali neblaženo obutvijo je možno teči po trdi podlagi s pravilnim "polaganjem" nog.
Pomaga tek po mehki podlagi, pri čemer je treba paziti na neravnine zaradi možnega zvina gležnja...

@Tinca: Hrbtno znaš plavati kravl, stoodstotno in zlahka!
Na trebuhu lahko poskusiš nožno kravl tehniko, medtem, ko se z rokami opiraš na "plavalno deščico". To ti bodo vvsakem boljšem bazenu posodili.
Če boš rabila lastno, jo z malo trudaimproviziraš.
Uporabniški avatar
 rainbow
tudi sama sem glede plavanja s strani fizioterapevta dobila enak nasvet.

Tinca,
nisem te imela namena prestrašit, povedala sem le svojo izkušnjo pri tem, da sem imela popolnoma enako težavo, kot si jo opisala ti. Vsekakor moraš priti čimprej stvari do dna, ugotoviti v čem je težava, potem pa boš tudi vedela, kako postopati dalje. Pregled pri zdravniku je vsekakor dobrodošel, če se ti težava vleče že dlje časa.

V primeru, da gre tudi pri tebi za kako poškodbo mehkih tkiv, se bojim, da RTG slika ne bo pokazala kaj dosti, zato ti bolj priporočam pregled z UZ.

Seveda pa tudi tebi želim čimprejšnje okrevanje in kmalu spet uživanje v tekaških copatih!
 Tinca
Hvala Rainbow!V ponedeljek ko dobim fotko bo vse jasno. Ce se na fotki ne bo nc videlo, bom pa se rekla, da bi sla se na uz.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA