vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 daks
Zivijo

Saj ne vem ali se mi samo zdi ali sem res enkrat nekje zasledil, da naj bi v 1 mesecu pocitka izgubil 90% kondicije.
A kdo ve kako je s tem kaj?

LP
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Eni pravijo, da zgubiš malo manj

:arrow: http://www.lovrenc.si/tekaci/ - desno od "domov" je zavihek "kondicija"

Jaz osebno menim, da toliko ne moreš izgubit - nestrokovno, zgolj po občutku in matematičnem poznavanju deležev.
Je pa vprašanje, kaj je 100 % kondicija :?:
Uporabniški avatar
 daks
Najlepsa hvala. Tocno to sem rabil :mrgreen:
 ŽULJ
In kaj je v tem primeru merilo kondicije?
Uporabniški avatar
 daks
I guess da kondicija, preden si imel pavzo?
Uporabniški avatar
 INOT
Tisti podatki na lovrencovi strani kar držijo.
Dobro treniran športnik se po daljši prekinitvi športnih aktivnosti hitreje in lažje vrne v formo kot nekdo manj treniran. Leta 2006 sem zaradi bolezni popolnoma opustil tek, sem pa tisto leto do jeseni veliko kolesaril. Potem sem čez jesen in zimo skoraj popolnoma miroval (razen občasnih krajših tekov od 6-8 km). Šele februarja sem spet začel s krajšimi treningi, jih postopoma podaljševal in maja sem bil spet v top formi :D .
Tako, da ne obupat... :wink:
 ŽULJ
1. Utrip v mirovanju? (gotovo se ne spremeni za 60 % v 21 dneh)
2. Laktatni prag? (sprememba je minimalna)
3. Sposobnost teči določen čas pri določenem pulzu? (nisem poizkusil)
4. Fitnes indeks? (?)
5.?
.
.
.
Uporabniški avatar
 vencelj
Merilo kondicije? Kondicija pred pavzo? :?:
Če bi bilo to tako enostavno, pri svoji kilometraži in številu treningov (beri: pogostost treniranja) na tekmah (teoretično) ne bi prišel nikamor. Niti proge ne bi premagal, ne pretekel in ne prehodil.
Vprašanje ni tako enostavno, da bi se lahko zadovoljili s črno- belimi odgovori.
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
Pri prebiranju mojih prispevkov (smetenj ali kar-koli že) upoštevajte, da sem rojena tehtnica! Mi je dalo mislit, ko mi je hčerka dala v branje en hecen horoskop (menjava žarnic), ki ga je dobila preko e-maila, potem so se pa večinsko strinjali, da tako očitnega zrcalnega posnetka, kot sva jaz in tehtnica, še niso videli (ti :cenz: ti, če bi zdaj vedel, kje so tisto dobili :bum: , sedaj pa pojma nimam, kje iskat).
LP
Uporabniški avatar
 bobr
Izguba kondicije za 100% :?: Jaz vem kako izgleda točka 0% in ni prijeten položaj. Ampak zdaj kje sem dvomim da bi v dveh mesecih padel na nulo. No ne vem in ne bi rad poskusil.

Vencelj še meni pošlji. Jaz sem tudi tehtnica in ne vrejamem v horoskope in nisem vraževeren. Sam bi se vseeno rad nasmejal :).
Uporabniški avatar
 vencelj
vencelj napisal/-a:Pri prebiranju mojih prispevkov (smetenj ali kar-koli že) upoštevajte, da sem rojena tehtnica! (ti :cenz: ti, če bi zdaj vedel, kje so tisto dobili :bum: , sedaj pa pojma nimam, kje iskat).
LP

Bom jutri vprašal, kje je, bomo poiskal, potem pa dobiš! lp, vencelj
 Puskin
Jst že po 3 dneh pavze občutim kr razliko, težje tečem enak tempo kot pred pavzo pa tudi pulz je za par utripov višji. Seveda pa pridem že z drugim treningom spet not.
Uporabniški avatar
 mojcej77
Samo glede izgube kondicije...
"točka nič" po mojem pomeni tisto stanje, kjer si kondicijo začel izboljševat. Se pravi tista, ki jo imaš brez treninga, se pravi, da izgubljaš svoj napredek. Kar pa nima zveze s tem, kako hitro (bojda hitreje) jo potem, v drugo (tretje, četrto:)) spet dobiš nazaj.
lp,
m
Uporabniški avatar
 sinisini
:arrow: Tudi jaz imam problem.....drugo polovico novembra sem zaradi poškodbe kolenskih vezi počival 14 dni :--( potem začel ponovno tečt ampak smola se je nadaljevala in fasal sem gnojno angino jo prebolev z ospenom 1500....zaradi narave dela seveda hodil v službo :( :( tako da sem začel na polno trenirati šele 1 januarja.....in sedaj gledam moj pulz.....groza....nikakor mi noče padit pod 155....kar je bilo pred boleznijo moj normalen pulz če sem kilometer tekel približno 4.50......upam da se vse čimprej normalizira.....sedaj imam pulz pri istem tempu165 do 170 kar je občutno preveč
:arrow: Kako naprej :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

:lauf:
Uporabniški avatar
 Matevz
Danes sem prvič laufal po dobrem mescu. Od adventure racea na Portugalskem, ki se je končal 9. decembra sem se samo redil (in to konkretno:)

Forma je padla, ampak tudi sicer bi, ker enkrat v letu pač moraš narediti pavzo in jaz sem lani sezono do decembra vlekel zaradi omenjene dirke.

Današnji občutki so bili povsem klasični. Pulz malo visok, hitrost malo nzka, ampak nič pretiranega. Čez 14 dni gremo s ciljem zmagat na adventure race v Logarsko (upam, da ne bojo teka na dilah skenslali)

Tako da tisto o 100% lahko kar takoj pozabite.

Seveda se izgubi, ampak to ni nič takega v big picture perspectivi, ker enkrat letno itak moraš izgubiti, sicer pa pregoriš oz. se srečaš s poškodbami. Kar se maksimalne prekurjenosti tiče pa priporočam v branje tole zgodbo:

http://www.gordoworld.com/alternativeperspectives/2007/11/how-to-avoid-over-training-part-one.html
in potem še part two na isti strani:
http://www.gordoworld.com/alternativeperspectives/2007/11/how-to-avoid-over-training-part-two.html

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA