vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 GTA
Počakaj.
Jaz imam podobno poškodbo, le da je vnetje na sredini sprednjega dela mečne mišice. Po 5 tedenskem počitku ni še nič boljše in vedno ko poizkusim tečt (ker ne morem več izležavat in jest) je potem par dni še slabše in se prenese bolečina na celo nogo. Poizkušal sem že vse mogoče (zdravnik, maže, menjava superg, brez asfalta, masaža...) pa ni nič boljše (pa je šel Treviso v...) - ta teden je na vrsti magnetna resonanca, ki me je rešila lani maja, ko sem si na polovički v Rovinju natrgal drugo mečno mišico na mestu kot ga opisuješ ti - 14 dni pa so me "porihtal" - mogoče lahko poizkusiš še s tem. Zanimivo je, da lahko kolesarim, plavam, hodim s turnimi smučami, smučam... le če tečem se pojavi bolečina. Torej, če nisi čisto fit, mislim da je bolje da še nekaj časa posegaš po drugih športih - če ti ne delajo težav - in začneš s tekom, ko boš povsem ok.
Uporabniški avatar
 mirc1
pr men je zdej tko trenutno hodim na ultrazvok počivam že tretji teden ,bolečina je zginila,je pa prisotna še rahlo napeta mišica.Če pritisnem na tisti del kjer je vneto se še čuti rahla bolečina tko,da bom videl kaj bo po končani terapiji,upam da boljše.Hvala za podatke upam da mi res ne bo treba počivat več kot pet tednov.GTA hvala za predlog bom upošteval če mi tole ne bo pomagalo.Tebi pa želim čimprejšne okrevanje.
Uporabniški avatar
 mirc1
pr men je zdej tko trenutno hodim na ultrazvok počivam že tretji teden ,bolečina je zginila,je pa prisotna še rahlo napeta mišica.Če pritisnem na tisti del kjer je vneto se še čuti rahla bolečina tko,da bom videl kaj bo po končani terapiji,upam da boljše.Hvala za podatke upam da mi res ne bo treba počivat več kot pet tednov.GTA hvala za predlog bom upošteval če mi tole ne bo pomagalo.Tebi pa želim čimprejšne okrevanje.
 IZY 11
Probaj začet postopno, na začetki samo kakšne 30 min teka 2x tedensko. Doma veliko raztezaj meča, pa kakšna vaja dviga na prste tudi nebi škodila.
 PATRUSA
No takole je prebiram vaša vprašanja glede težav z mečnimi mišicami.
Sam nastanek poškodb mečnih mišic se od posameznika do posameznika laho precej razlikuje.Tako imenovani ,muskel fiber,navadno mine v treh dneh in se ponavadi pojavi v obeh mišicah hkrati,tega vsi tekači precej dobro poznamo.Poškodbe mecne mišice pa pri tekačih ponavadi spremljajo tudi kar neprijetne poškodbe.Nategnjena mišica ta poskodba je lahko zelo neprijena in precej boleca,do popolne ozdravitve rabimo od 3 do 4 tednov.Ter v zacetku hlajenje ,povijanje pa seveda ne tekaski dnevi.Vkolikor se na ta opozorila ne zmenite,oziroma je bolečina blaga tako da tečete naprej ste idealni kandidat za delno natrganje mišice ali popolno natrganje ti dve poškodbi vam bosta vzeli več kot mesec dni počitka.Kar je manj lahko vodi v kronično poškodbo in kasneje do nepopravljive škode.Zanimivo pri poškodbah mečne mišice je to da ne morete točno locirati mesta poškodbe saj se bolečina širi po celotnem poteku mišice in jo čutimo tudi v gležnju ,čeprav s tem nimamo težav.Prva pomoc v prvih treh dneh je led ,povijanje,počivanje-kasneje se začne postopno greti in ne več hladiti-Fth je zelo priporočljiva in dokazano pomaga pri celjenju.Nekako po treh tednih netekaskih dni lahko postopno dodajate hitre hojo do meje bolečine ,če se pojavi bolečina je potrebno prekiniti.Pri dokazovanju poškodbe je najprimernejši diagnostični uz,opozorilo pa velja botite previdni kdo vam opravi uz,kajti nekaterim se gre zgolj za denar ,drugi se delajo da poznajo mišično anotomijo,torej previdno ali je vnetje res vnetja ali gre le zakšno bolj resno poškodbo.
Uporabniški avatar
 mirc1
Ej hvala za nasvet sem dones pač obiskal še fizioterapijo fuchs in reskiral svoje prišparane eurčke.Diagnoza :zabrazgotinjena mišica ni točno vedel povedat keri del tko da moram it še na ultrazvok.Upam da se mi bo tole končno pozdravl.
 PATRUSA
Mislim da ti bo Tomaž znal pravega priporocat za uz tako da si se prav odlocil,ce pa je brazgotina že narejena boš morda lahko že TEKEL.Sporoci izvide uz.
Uporabniški avatar
 mirc1
evo bil na ultrazvoku(že drugič za isto poškodbo ,zdej pri drugi doktorci)Diagnoza delna raztrganina m.peroneus longus(sicer ne vem kako se temule reče po domače) v distalni tretjini mišice.če je imel kdo že kdaj kakšno al pa podobno poškodbo v mečih ,bi prosil za nasvete kolko cajta se celi ,kako lahko še sam pomagam da se hitreje celi in podobne stvari glede tega.Hvala
 PATRUSA
No tocno to sem predvidevala da imas.

takole celi se od 6 do 8 tednov.Fizioterapija pomaga da se malo hitreje celi.Laser, intraferencno,magnet vsak dan masaza-sam si lahko tako pomagas da ne teces
Glede na to da tebe tole ze kar nekaj casa matra in ker vem kdo si vem da nisi pocival takrat ko bi moral.Poskusaj z hojo v klanec ,lahkotnim tekom ce cutis bolecino prenehaj,sicer pa kolo.
Plavanje zna skodovati ker je prevelik upor ob zamahih.Z ledom ne ne masiraj ampak grej,mazi z grelnimi kremami .Tako pac je dlje ko se bos vzdrzal teka prej bo bolje potem pa postopno.
Uporabniški avatar
 mirc1
tole je blo pa hitr.Hvala za nasvet.Res sem mal zaj.... in bi moral počivat sam tkole je ,učimo se na napakah.Tko da bo treba superge za nekej cajta zamenat za copate .
 PATRUSA
Opa ,to nesme pomenit da bos izlezaval no sej to se ni za bat,gibanje je priporocljivo ,ker pospesis prekrvavitev,pa rastezanje apak samo tako ,da ne cutis bolecine,pa fitnes jacanje mecnih misic.Sej bo ,hitro mine nadomestni trening pa bo.
Uporabniški avatar
 mirc1
ne sej ni noben reku izležavanja sam obremenjevanja noge bo manj.Aja iz kje pa ti mene poznaš?
Uporabniški avatar
 mirc1
dej mi pol sam neki povej a ka se pocajtam(upam da kmal)si za kakšen skupen tek ,če seveda tud ti tečes ,pa če si slučajno kje klele bliz mene.ka včasih pa tud družba paše,ker jest klele pr nas skor nobenga ne poznam ka bi tkole teku,tud skor nobenga ne srečam tko da če si za .aja še neki a povijanje noge čez dan misliš da kej pomaga.
 PATRUSA
Ja seveda samo napisi pa se zmeniva.Bolj konkretno mi povej pa po pravici poskodba je nastala na 75 Logarska ,potem je bilo kar je bilo kdaj si nazadnje tekel in se je stanje poslabsalo,to je vazno da ti odgovorim glede terapije in ostalega

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA