prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 tae
Prosim vse uporabnike ure Garmin Forerunner 50 z vključujočim food podom, če se mi lahko javijo na zs, ker imam nekaj specifičnih vprašanj, pa nočem širše javnosti zamorjevati s tem.

Hvala lepa. Za prave informacije boste nagrajeni.
Uporabniški avatar
 MojcaZ
Po moje ne boš nič "smetil", ker je tema zanimiva. Tudi sama se odločam za nakup in bi rabila čimveč informacij.

LP, Mojca :wink:
Uporabniški avatar
 marčni zajec
enako. tudi jaz se odločam za nakup in me tudi zanima čimveč.
Uporabniški avatar
 tae
Fora je v tem, da jaz že imam to urco in me zanima nekaj specifičnih nastavitev. Vseeno pa lahko tudi javno vprašam, ker se mi na zs itak nihče ni javil.

Zame osebno je bistvo pri tej uri določitev ciljnega tempa (oziroma od najpočasnejšega dovoljenega do najhitrejšega dovoljenega, podobno, kot je to ponavadi pri conah srčnega utripa). Za pravi tempo je potrebna prava meritev razdalj, jaz bi si zadevo rad kalibriral na 10 metrov natančno.

1. problem: kateri razdalji verjeti, poskusil sem že vse živo: meritev z avtom, nvatlasom do nekaj metrov natančno, z obcestnimi oznakami na 500m. Na podlagi dane razdalje sem si avtomatsko kalibriral to uro, vendar so bila kasneje ob testiranjih ponovno odstopanja. Ugotovil sem, da je dejanska razdalja odvisna od hitrosti teka in posledično dolžine korakov in število korakov na dani razdalji. Zato ura ne izmeri enako, če isto razdaljo pretečeš počasi ali celo prehodiš, ali pa jo pretečeš hitro. Enkrat nameri preveč, enkrat premalo.

2. problem, tu rabim bistveno pomoč. Funkcija ročna kalibracija. Na podlagi avtomatske kalibracije, se mi številke na ročni kalibraciji spreminjajo, vendar ne vem točno kaj pomenijo.

Je možno s pomočjo avtomatske in ročne kalibracije nastaviti meritev razdalj do 10 m natančno, če predvidevam, da bi med samo kalibracijo tekel tako, kot nameravam trenirati.

Zdaj vidite, zakaj najprej nisem hotel javno pisati o tem.
Uporabniški avatar
 ifo
Natančno velikost kroga imaš na tekaški stezi.
Uporabniški avatar
 tae
To mi je jasno, res da lahko probam kalibrirati zadevo še na štadionu, vendar je vprašanje kako točno je potem to na cesti. Evo bom ta teden sprobal, preveril in poročal.
Uporabniški avatar
 tae
še nekaj, tovarniške nastavitve kao umerjenega food poda nikakor ne držijo.
Uporabniški avatar
 Damijan
Tae, omenjaš razdalje, izmerjene z avtomobilom, ter obcestne oznake.

Avtomobilski števec kaže od 4-7% preveč.
Obcestne oznake pa morda na daljših odsekih štimajo, nikakor pa ne tiste
na razdalji 500 m. Razlogi so jasni, ne?

PS: Sicer pojma nimam o G-FR-50, a vseeno: a ni to še vedno ali pa
predvsem GPS? Kaj je pri njem treba kalibrirati?!
Uporabniški avatar
 bobr
Tudi pri polarju je isto, vedno so odstopanja in nobena ročna meritev ni 100%.
Uporabniški avatar
 tae
Žal ta zadevica nima gps-a. Navodila zagotavljajo 99% natančnost ob ročni kalibraciji, če mi to uspe, bo že super.
Uporabniški avatar
 Damijan
A, tako..
Uporabniški avatar
 raziskovalec
tae napisal/-a:Žal ta zadevica nima gps-a. Navodila zagotavljajo 99% natančnost ob ročni kalibraciji, če mi to uspe, bo že super.

Tae,
ne poznam tega modela sem pa lastnik polarja s footpodom.
In povem ti, da meni te stvari žal slkoraj nikoli ne uspe popolnoma kalibrirati, razen na isti progi (kar pomeni, da ne smeš ostopati pol metra sem in tja, rezati ovinkov ...) ob isti hitrosti, istih supergah, z napravo na istem mestu. 99% točnost pomeni 100 m razlike na 10 km, kar je več kot dobra kalibracija. Upoštevati pa moraš, da foodpod ti kaže subjektivno pretečene metre in ne dolžino proge, kar se izven stadiona močno pozna.
Na svojih tekih (tekmah), tako vedno hitrost in dolžino na svoji uri primerjam z oznakami na progi in potem delam v glavi korekcije. 100 m razlike na 5 km je na primer 400 m razlike na 20 km. Pri hitrosti 5min/km je to 2 minuti razlike, oziroma 6 sekund na kilometer. Moteče, a odlična tema za razmišljanje na dolgih progah.
Uporabniški avatar
 tae
Še en podatek velja omeniti za razrešitev uganke.

Ročna kalibracija je v resnici calibration factor

V igri sta torej 2 podatka:
1. = actual distance (dejansko pretečena razdalja med umerjanjem), ročno vneseš v uro dejansko stanje, če že veš kakšna je razdalja
2. calibration factor (kalibracijski faktor).
Ne vem kaj pomeni ta številka. Obstaja morda kakšna lestvica teh faktorjev, se ga da izračunati, izmeriti, je v igri kakšna dolžina korakov ali pa število korakov na km npr. ali kaj pa vem.

Ali imate morda tudi pri drugih urah ta faktor?
 wind
Tae, ročna kalibracija je namenjena temu, da ko tečeš na drugačni podlagi, vneseš ta kalibracijski faktor.
Če nameravaš hoditi, boš moral ročno vnesti to številko, sicer razdalja ne bo točna, pri hoji boš verjetno dobil večjo razdaljo, kot če boš isto progo pretekel. (sam nimam footpoda, sem se pa pred nakupom pozanimal o tem, ravno zato se mi zdi stvar neuporabna)
Uporabniški avatar
 raziskovalec
tae napisal/-a:2. calibration factor (kalibracijski faktor).
.....

Ali imate morda tudi pri drugih urah ta faktor?

Ja Tae, pri mojem Polarju imam trenutno nastavljeno na 0,984.
Tovarniška nastavitev je 1,000.
To po mojem vedenju pomeni 16 promilno odstopanje od tovarniške nastavitve ali 16 m na en kilometer.

pri avtomatski kalibraciji - dejanska razdalja - tvoja prva opcija- ti ura sama "izračuna ta faktor"
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA