vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 softi
Mirc1, jst ga/jih uporabljam pri svojem delu, pa tudi kot uporabnica sem že bila (zvin gležnja, nestabilno koleno). Te kaj posebnega zanima?

Lp
N.
 jelena
Živjo!
Trenutno sem tudi sama 'zaflajštrana' :x . Tale čiračara res neverjetno pomaga :D , seveda pa ne čudežno...
lep pozdrav
Uporabniški avatar
 mirc1
mene zanima ker imam natrgano mišico v mečih .Pa me zanima če tud kej pomaga pri ztakih zadevah.
Uporabniški avatar
 softi
Mirc, iz prakse lepljenja teh trakov lahko rečem, da škode ni še nobenmu nardilo. Ni neki odgovor, ampak:
- zmanjša oteklino
- zmanjša bolečino
- dela konstantno mikromasažo
- daje dober občutek, bolj siguren filing
- pa tko kot je Jelena rekla, čudežev ne dela, pomaga pa.

Če imaš kaj od zgoraj naštetega, potem kar pogumno. In potem te bojo ostali gledal, kaj maš to za eno čudo na nogi (jst bi tut princip).

Moreš pa imet noge brez dlak na mestu, kjer je poškodba. Drugač se tejp ne prime oz. masira kocine :wink: . Če je to mečna mišica- cel zadnji del bo treba obrit.

Pa še tole: lahko se normalno tuširaš, tejp potem obrišeš in ko ga telo ne potrebuje več, se enostavno trak začne odlimovat sam od sebe. Kar pomeni, da ga maš lahko gor tudi daljši čas (tudi do 2-3 tedne).

Da ne bom cel prosti spis napisala :wink:

Lp
N.
Uporabniški avatar
 mirc1
Se pravi dlake nujno dol?
Uporabniški avatar
 softi
Jap. Če je to na mečih, potem mora bit tisti del gladek, drugač se prime na kocine in ni efekta.
Uporabniški avatar
 Sebi
Bom kar tukaj vprašala...

V zadnji številki Runners world sem zasledila objavo kako se lahko se "potejpaš" sam. Na spletni strani Runners worlda pa sem našla še video kako to izvedeš sam:
http://www.runnersworld.com/video/1,805 ... 6451361001

Pa me zanima (predvsem me zanima mnenje Softi) ali je to zares uporabno če se za prvo silo "potejšpaš" sam. Kako izbereš barvo "tejpa"? kateri je najbolj univerzalen?
Uporabniški avatar
 Pingo
Tukajle je malo za prebrati

http://www.apmpopenzel.com/uporaba_medi_tape.php

http://www.apmpopenzel.com/medi_tape.php

Če pa ni časa pa samo tole o barvah...o črni pa ni nič napisanega?

Rdeča barva traku na osnovi barvne terapije dovaja energijo na področje (krepi, hrani, greje) in je uporabna pri tonifikaciji področja oz. pri kroničnih obolenjih na osnovi slabe oskrbe predela.

Modra barva odvaja višek energije iz prizadetega področja (hladi, pomirja) in je posebej uporabna pri akutnih stanjih.

Rumena in bež barva traku izravnavata energetsko stanje na področju.

Tako pri akutnih bolečinah na področju SI ali poškodovanega kolena vedno uporabimo trak modre barve, pri kroničnih motnjah pa rdečo bravo. Barve lahko tudi kombiniramo glede na situacijo.
Tudi sam način lepljenja dodatno vpliva na tonifikacijo ali pomirjanje poškodovanega
Uporabniški avatar
 Sebi
@Pingo: zanima me predvsem mnenje osebe, ki se s tem tudi poklicno ukvarja...
Uporabniški avatar
 softi
Oj!

Zadeva je taka stoji pa tkole :wink: :

Pingo, dobr si tole napisal :D . Kar tako naprej :)
Tale video meni noče delat, tko da ne vem kaj je gor.

Boljš, da se potejpaš sam, če si to že počel oz. veš kako, pa čeprav estetsko ni ravno najboljš dovršeno :). Seveda pa si sam lahko nalimaš tejp samo tja kamor brez težav dosežeš, ker more bit tejp enakomerno napet. Sploh pri akutnih zadevah npr. zvin gležnja... zadeva res pomaga.
Zna pa bit mal problem, če takrat, ko to počneš, prvič držiš tejp v roki. Se kej hitro sfecla in nagrbanči vse skupaj.

Za barvo tejpa je povedu že Pingo- moder na akutna stanja-otekline, rdeč na kronična, rumen je za blago stimulacijo (ga lahko kombiniraš z drugimi barvami), rjav je pa v bistvu lahko kot klasični bandažni tejp. Če pa izbereš barvo po filingu, pa tudi nič narobe.
Telo zelo hitro reagira na trak - v primeru, da se pojavi bolečina, pekoč občutek ali srbenje pod trakom to lahko pomeni- ali si trak preveč napel ali pa barva ni prava. V obeh primerih je treba zamenjat. Najbolj univerzalen je rumen oz. rjav.

Pingo:
Poznamo dve vrsti trakov- medi tape pa kinezio tape. Kinezio tape ima še kakšno dodatno barvo (črna). Pa sam kinezio tejping oz. način lepljenja trakov je menda malo drugačen, vendar osnova je pri obeh zelo podobna. Imaš trak, ga prav nalimaš, pacientu je boljš pa je :wink:.

Imejte se fino, pa hitr spat, ker zajčki so že oprali zobke :wink:

:D
Uporabniški avatar
 Sebi
@Softi: hvala za odgovor! :cmok:
Meni posnetek predvaja brez problemov... Sem ga pa sedaj bolje pogledala :oops: in imaš prav na posnetku gre za kinesio tape zato je tudi črne barve. Na posnetku gospodična pove, da se črn uporablja zato, ker je močnejši in bolj vodoodporen...

Saj vem, da je stvar boljše prepustiti strokovnjakom ampak za kakšno prvo pomoč doma / na tekmi pa najbrž ne bi bilo slabo (v mislih imam "tekaško koleno", ki me začne matrati na daljših turah)...
Uporabniški avatar
 PRŠC
Pozdravljeni,

no tudi mi imamo izkušnje ter uradno izobrazbo za uporabo kinezio traku (nevromišični taping). Zadeva je sicer dobrodošla ter uporabna, vendar kot so nekateri že ugotovili ne dela čudežev. Načeloma velja, da barva traku nima pomena. Gre predvsem za stvar okusa, je pa res, da so določene serije traku boljše zaradi bolj obstojnega lepila.

Bistvi traku sta dve:
1. z namestitvijo traku z rahlo napetostjo vplivamo preko nekaterih kožnih receptorjev na povečan dotok povratnih informacij telesu, kar ima za končni efekt boljše "zavedanje gibanja", preko raznih refleksnih povezav v telesu pa tudi nekoliko večji tonus dotičnih mišic.

2. z namestivijo ne-napetega traku na raztegnjeno kožo, pa vplivamo na to, da sprostimo podkožni prostor, ter s tem pospešimo limfno drenažo in sprostimo mišico.

Stvar sama po sebi je dodatno orodje, ki ga bo najbolje uporabil strokovnjak v danem kontekstu.

Radi pa bi opozorili, da se je ob nastanku težav bolje posvetovati s strokovnjakom ali kom ki je podobne težave uspešno prestal. Namreč velikokrat prihaja med tekači do raznih bolečin, ki so znak za kaj bolj resnega in je potrebno čim prej odreagirati pravilno, sam kineziotape težav ne bo odpravil.
Uporabniški avatar
 Pingo
Softi TNX za infote.Moje pisanje je bilo samo copy/paste.Ampak za info je tudi dobr :wink:

Tudi sam sem bil pri fizioterapevtu deležen tapinga.Najprej parX moder trak,nato pa rdečega.Moram priznati,da res pomaga.Ker Je bilo to mesto lahko dosegljivo in način tapinga preprost sem si potem kar sam nalepil trak,ko se je zopet pojavila bolečina.Po kakšnem tednu pa trak sam odstopi tako da ni panike :wink:
Uporabniški avatar
 Sebi
Hvala vsem za odgovore!
Sicer upam, da zadeve ne bom nikoli potrebovala (tok tok trkam po lesu) ampak če že, bom to definitivno stestirala.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA