vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Mojca99
Pozdravljeni,

sicer zelo poredko pišem, spremljam pa TF praktično vsak dan. Zanima me, če mi kdo lahko pomaga z nasvetom oz. s kakšno podobno izkušnjo. Že dobrih 5 let se spopadam z vsakodnevnimi bolečinami predvsem v prsnem in vratnem delu hrbtenice. Bolečine so včasih na meji znosnega, vsako jutro pa sem tudi popolnoma "zamrznjena". Pred 8 meseci sem začela redno teči, saj mi zelo ustreza oz. bolečine popustijo, ko se "razmigam". Res pa je, da so se mi, od kar tečem, pojavile tudi bolečine v kolkih in kolenih, kar je sicer dokaj tipično za diagnozo, ki so mi jo postavili pred 2 mesecema: ankilozantni spondiloartritis. Sedaj sem pred dilemo, ali naj še naprej tečem tako intenzivno (4-5xtedensko) ali ne. Ko začnem teči, se namreč počutim obupno, tako me vse boli, toda po kakšnih 20 minutah bolečine skoraj izginejo in vsaj ta čas dneva je "brezbolečinski".
Za morebiten nasvet se vsem najlepše zahvaljujem, Mojca
 klopotec
A lahko ta tvoj artritis malo bolj opišeš? Jaz sem namreč tudi srečni lastnik ene od vrst artritisa in sem si stanje fajn popravil. Sicer nisem glih 100%, ker nisem dosleden, ampak je kot noč in dan, če gledam malo nazaj.
Uporabniški avatar
 Mojca99
Evo z "www.revma.net": :Ankilozirajoči spondilitis je kronična revmatična bolezen, za katero je značilna prizadetost hrbtenice. »Ankilozirajoči« pomeni tak, ki se spaja oziroma zatrdeva, »spondilitis« pa vnetje v predelu vretenc. Pri nekaterih bolnikih so prizadeti tudi sklepi udov (najpogosteje kolki) in/ali drugi organi (najpogosteje oči).Osnovno bolezensko dogajanje poteka na narastiščih vezi, kit in ovojnic na kost. V teh področjih pride sprva do vnetja, nato se razrašča vezivo, v končnem obdobju bolezni se v vezivo nalaga kalcij, kar privede do zakostenitve. Najpogostejši znaki pri bolnikih z ankilozirajočim spondilitisom so bolečine in okorelost spodnjega dela hrbtenice ali križa. Bolečine in okorelost so najhujše zjutraj, zmanjšajo se po razgibavanju. Težave, povezane s to boleznijo, se razvijajo postopoma. Zakostenevanje hrbtenice povzroči zmanjšano gibljivost hrbtenice. Značilne so tudi bolečine v prsnem košu, še posebej ob kašljanju ali globokem dihanju, kar je povezano z vnetjem sklepov med vretenci in rebri, prsnico in rebri ter narastišči medrebrnih mišic na rebra. Pri nekaterih bolnikih so prizadeti tudi sklepi na udih, najpogosteje kolki. Lahko se pojavljajo vnetja na nasadiščih kit, mišic na kost – entezitisi, kar je najpogosteje na petah (na nasadišču Ahilove kite), lahko tudi drugje (okrog kolkov, na medenici).
 klopotec
Petrusa a maš ti tudi kakšne takšne težavce?
Uporabniški avatar
 zlopi
PATRUSA napisal/-a:Mojca pojdi na zasebna sporočila

... zakaj pa :shock:

Lp, zlopi
 PATRUSA
če me že sprašuješ potem me vprašaj preko zs za Klopotec
Uporabniški avatar
 andreya
Uh, kako ste skrivnostni. :shock: Zdaj smo pa firbčni :oops:
 PATRUSA
andreya,včasih ti že stvari ko pomisliš nanje bolijo,upam da sama nimaš tezav z boleznijo (vnatja sklepov).
lp
Uporabniški avatar
 andreya
Patrusa, pa glih to imam in se že pol leta borim s tem. Ni sicer revma, je pa hudo vnetje kolen. :(
 glumac
Kako pa se ta bolezen sploh ugotovi, in pa seveda kako se zdravi?
Če kdo ve?
 PATRUSA
Bolezen spada med revmatološka obolenja,polek analize simptomov se preiskuje tudi kri:pri večina bolnikih so prisotna protitelesa(rf-revmatoidni faktorji),rentgensko slikanje,pri ostalih tudi punkcija prizadetega sklepa.Zdravljenje je odvisno od simptomov in napredovanja bolezni,pri blažjih oblikah protibolečinska zdravila,mirovanje ter vaje za ponovno pridobitev gibljivosti ter moči.Skratka nesteroidna protivnetna zdravila.Toplotna terapija,razgibavanje,fizioterapija,ter pripomočki v hujših primerih(ortopedskimi)terapevtski uz itd...
v fazi napredovanja pa inekcije kortikosteroidov.Bolezen ni ozdravljiva lahko pa se izbolša do te mere da težave popolnoma ali delnoma izginejo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA