Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 zlopi
Speedy napisal/-a:Odlični cestni tekači so praviloma tudi zelo dobri gorski tekači, če se tega tudi resno lotijo. Obratno manj velja, vsaj kar se statistike tiče. Mogoče zato, ker je migracija iz ceste v hribe večja kot obratno.... tako da ni za obupati :D

Tole pa ne bo čisto držalo, kaj pa Mitja in Mateja Kosovelj?

Lp, zlopi
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Meni so klanci všeč zato, ker gre potem po ravnem veliko lepše in lažje :P
 dimitri
kaj pa utrip, ki je pri gorskem teku veliko bolj intenziven kot pri ravninskem. Problem je, ker je pri teku v klanec skoraj nemogoče vzdrževati nizek utrip. V tem primeru najbrž tudi kurjenje maščob ni ravno hitro, ne?
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
dimitri napisal/-a:kaj pa utrip, ki je pri gorskem teku veliko bolj intenziven kot pri ravninskem. Problem je, ker je pri teku v klanec skoraj nemogoèe vzdrževati nizek utrip. V tem primeru najbrž tudi kurjenje mašèob ni ravno hitro, ne?

Tocno tako.

Ravnmo vceraj smo ravninski tekaci jamrali kako je na tekih preko maratona v krizi tezko dvigniti pulz.
Podobno se nam dogaja tudi na hribovskih tekih ko se nenadom umiri vzpetina in je nekaj casa stabilna.

Kurjenje mascob manjse? Da.

Ampak zato velja izkoristiti ko se teren zravna ( plaz znoja ki se ti vsuje ko se zravna in umiris tempo ali pa na zacetku spusta ).

Sicer pa so pri vzponih kratki energicni koraki , globoko ritmicno dihanje in sunkovito izdihavanje. Tako jaz obvladujem vzpone.

Nisem pa profi...nekaj izkusenj imam tako da ...pac ..najboljse je probati.

Je pa poseben car obvladovanje vzpetin kot tudi poseben car obvladovanje dolgih dolgoascnih ravninskih kilometrov.
Uporabniški avatar
 Damijan
dimitri napisal/-a:kaj pa utrip, ki je pri gorskem teku veliko bolj intenziven kot pri ravninskem. Problem je, ker je pri teku v klanec skoraj nemogoče vzdrževati nizek utrip. V tem primeru najbrž tudi kurjenje maščob ni ravno hitro, ne?

Itak je že Snežni nekaj napisal, dodajam še mojo izkušnjo, čeprav nisem glih neki gorski tekač. Gre za Grintovec, pa tudi SAM. Najprej o Grintovcu: obrakrat doslej sem lahko vzdrževal dokaj visok pulz (do 170) le do Sedla, po nekaj malega "ravnine" in par korakih spusta pa potem tiste strehe nikakor nisem mogel zdelati večz utripom nad 160, temveč kvečjemu 155-160. Ni šlo.. Podobno je bilo na SAMU, po Kofcah.. Zgleda, da nisem dost delal za dolge gorske teke, to je nad uro. Normalno, ker potem bi moral najprej na Pohorje, pa na polno dol, pa morda še enkrat gor.. pa se mi ne ljubi...
Uporabniški avatar
 RoKo
zlopi napisal/-a:
Speedy napisal/-a:Odlični cestni tekači so praviloma tudi zelo dobri gorski tekači, če se tega tudi resno lotijo. Obratno manj velja, vsaj kar se statistike tiče. Mogoče zato, ker je migracija iz ceste v hribe večja kot obratno.... tako da ni za obupati :D

Tole pa ne bo čisto držalo, kaj pa Mitja in Mateja Kosovelj?

Lp, zlopi

Onadva sta vsestranska fenomena. Že piše ... če se tega resno lotijo...
Sta se pač resno lotila vsega. :Fslo :clap:
Uporabniški avatar
 BO-JAN
Dolgo časa nismo nič razpravljali o teku navkreber, zato bi vse tekače pozval, če le ni prevelika skrivnost, kako izgledajo treningi za pripravo na gorske tekme. Po možnosti kakšne intervale, tempo teke, vztrajnostne teke izbirate pri kakšnem %HR se to izvaja, kolikokrat tedensko delate samo hribovske ture. itd :D

LP Bojan

PS mogoče bomo še koga navdušili za gorski tek
Uporabniški avatar
 jonas

se s tem nebi strinjal, glede naše Zimske lige na Pohorje, pride zelo malo
cestnih tekačev oz. nič, jih je par zelo dobrih prišlo a ko vidijo da niso
konkurenčni jih več ni,... :wink:
sam sem kolesar in ne naredim kilometra tekaškega treninga, na hrib pa
držim gorske tekače oz. sem enakovreden?!
gorski tek je specifična disciplina kjer pride do izraza predvsem moč, tekaške sposobnosti pa skoraj nič (seveda če je pravi hrib),...

tako da če si dober cestni tekač, se ne pomeni da boš tudi dober gorc :wink:

če pa se kdo ne strinja s tem, pa še lahko vedno pride na zadnji 15.Teden
Zimskega pokala Peš na Pohorje 9.3.2008 in dokaže da temu ni tako :lol:

več info:
http://www.srichinmoyraces.org/si/zimski_pokal
Uporabniški avatar
 BO-JAN
jonas ravno zaradi tega ker je GORSKI TEK specifična panoga vabim forumovce da se izpovedo :oops: kako se spopadajo s klanci :?:

LP Bojan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA