teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 marsn
treba bofaktor za telesno višino spremenit f formuli, ker je občutno manjši, kot pri moških
 guc
ko se bo telo navadilo naporov, bos nehal hujsati... celo rediti se bos zacel... kdaj pa se bo tvoje telo navadilo oziroma prilagodilo pa je cisto odvisno... poiskusaj s kaksnimi vajami za moc oziroma vecanje misicne mase (šprintanje, fitnes, borilni športi, fuzbal, košarka...) imel bos bistveno bolj naravno in lepo oblikovano telo... vendar bos zelo verjetno izgubil na hitrosti...
Uporabniški avatar
 Vreme
Se kar strinjam z gucom. Sam sem januarja pričel teči z 102 kg in prišel na zavidljivih91 kg nekje poleti. Potem pa stop, celo več po kakšnem mesecu je začela teža iti ponovno navzgor, tako sem sedaj spet pri 94 kg.

Telo se očitno navadi na obremenitve, tukaj je tudi jesensko zimski čas, ko v bistvu tudi manj treniramo, pravijo pa tudi, da se to nabiranje novih kg pomeni da pridobivam mišično maso.

Skratka sam sem mnenja,da samo vadba za izgubo kg ni dovolj je potrebno še kaj narediti tudi pri hrani!
 bobsaap
zz topka napisal/-a:
bobsaap napisal/-a:

Izračunamo ga po t.i. HARRIS-BENEDIKTOVI FORMULI

Za ženske:
65.5 + (9.56 × T) + (1.85 × TV) - (4.68 × S)

Se pravi, da moram pojesti le dobrih 870 kalorij na dan? Pri mojih 41 letih, 170 cm in 72 kg? Saj umrem, če je ta formula ta prava. To je le ta zadnjih 870, ki jih zbašem vase.
Najbrž je nekaj narobe s formulo....
Ali pa z mano....

Popravljam formulo za ženske,...

Ženske: BMR = 655 + (9,6 × TT v kg) + (1,8 × TV v cm) – (4,7 × starost v letih)

Se opravičujem za napako!
 bobsaap
No kdor bi se pa rad še malo bolj podrobno s tem ubijal pa je tukaj en link kjer so primeri za izračun Harris Benediktove formule in še kombinacija, kako jesti če treniraš malo veliko itd., ... če bi slučajno koga zanimalo, sem našel na tem linku lepo opisano!

http://www.fitnes-forum.com/viewtopic.php?t=168
Uporabniški avatar
 vencelj
Iz tega nastane cela znanost. Da bi najprej z raznimi formulami izračunaval, koliko kalorij porabim na dan, torej koliko jih moram (smem) vnesti v telo...potem pa izračunavati, koliko jih posamezna živila premorejo, ta živila tehtati, seštevati kalorije...pa upoštevati še pravilno razmerje OH in maščob, beljakovin, vlaknin... :hello: :bum:
 bobsaap
Hehe, sej ni tak težavno,...sej pogledaš na vrečko gor piše kolk ma gramov, je ni treba vagat, ... na vsaki vrečki tud piše, kolk ma kaj B, OH in M,...tud za to ni potrebna znanost,....pa to formulo zračunat, da okvirno veš kje si in na čem pa tud ni neki problem al je? Sicer pa sej se teh stevilk ni potrebno držat kot pijanec plota,...10 kcal nebo igralo bistvene vloge, pa tud 100 več ne,...samo pač bistvo je potrebno izcimit iz tega in ugotovit, da je potrebno pojest vec kot pokuris da bos se redil in majn kot pokuris da bos hujsal,...upam, da sem zdaj prav napisal hehe! :D Pa dosti znanosti vam zelim s formulami!

Pa dober tek, če ga bo še kdo imel! :D
Uporabniški avatar
 vencelj
Imaš prav, bistvo je treba izcimit. Problem bi lahko nastal, če bi v obdobju zahtevnega treniranja ali tekmovanj zaradi premajhnega vnosa kalorij oslabeli, čeprav je po drugi strani prav strah pred tem možen vzrok za prevelik vnos kalorij.
lp, vencelj
Uporabniški avatar
 3man
Tudi sam sem imel in še imam podobne probleme, vendar se je padanje kilogramov ustavilo pri 78 kg. Ne pomaga nič drugega kot jest in pit, vedno in povsod kadar nisi na treningu oz. imaš čas za to dejavnost. Kot prehrambene dodatke uporabljam pivo :D , ki na žalost prav nič ne redi kot mnogi zmotni mislijo. Pomaga torej samo več hrane v obliki čim več ogljikovih hidratov z dodatkom mesa. Ob polnem treningu pa se zagotovo ne boš zredil.
Uporabniški avatar
 ZHAK
vencelj napisal/-a:Jaz imam še vedno probleme predvsem s preveliko težo (82 kg- ali več- pri 184 cm).
Slej ko prej bi lahko tukaj iskal poglavitne razloge za nekatere moje "navdušujoče" gorsko-tekaške nastope :?: :? LP

90kg pri 186 cm. Pa pravijo, da sem suh!
 p+o+l+o+n+a
ZHAK napisal/-a:
vencelj napisal/-a:Jaz imam še vedno probleme predvsem s preveliko težo (82 kg- ali več- pri 184 cm).
Slej ko prej bi lahko tukaj iskal poglavitne razloge za nekatere moje "navdušujoče" gorsko-tekaške nastope :?: :? LP

90kg pri 186 cm. Pa pravijo, da sem suh!

jah, eni bi bili radi še bolj suhi, drugi bi pa radi kaj izgubili...
:lol:
Uporabniški avatar
 Radolca
ehmmmmmmmm,
jaz imam 92 pri 185 cm, pa sem vsako leto boljši tekač. Drugo leto imam cilj polmaraton pod 1:30.
Pri tem bom moral cca 5 kg izgubiti, kar pa zame ni tako enostavno kot za nekatere
:toast: kakšen tale preveč se takoj pozna
 AktivnaDieta
Potrebuješ natančen izračun svoje individualne dnevne energijske bilance.
Vse to zelo enostavno in strokovno opravi program hujšanje AktivnaDieta, ki je edini tovrstni strokovni pripomoček v Sloveniji.
Uporabniški avatar
 SpelaK
uff tudi če imate 5 kg preveč ne se sekirati. to so same mišice, ki so dobrodošle. moč pa to :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA