Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 tae
Sem vedel, da se boš ti bolj razpisal. Vidim pa, da ti vse bolj postaja všeč zen sekcija. Je to morda skakanje iz ene skrajnosti do druge, ali pa bomo vsi morda nekoč prišli za tabo. Torej, najprej trdi treningi, boj za rezultati in številkami, takšnimi in drugačnimi, nato spoznanje, razsvetljenje in druga faza užitek med tekom neobremenjujoče za karkoli povezano s časom.

Vsem čestitam, da ste sploh pretekli maraton. Zame je to še vedno nemogoča razdalja, pa tudi nikoli se ne vidim v tej disciplini.
Uporabniški avatar
 zlopi
tae napisal/-a:Sem vedel, da se boš ti bolj razpisal. Vidim pa, da ti vse bolj postaja všeč zen sekcija. Je to morda skakanje iz ene skrajnosti do druge, ali pa bomo vsi morda nekoč prišli za tabo. Torej, najprej trdi treningi, boj za rezultati in številkami, takšnimi in drugačnimi, nato spoznanje, razsvetljenje in druga faza užitek med tekom neobremenjujoče za karkoli povezano s časom.

Vsem čestitam, da ste sploh pretekli maraton. Zame je to še vedno nemogoča razdalja, pa tudi nikoli se ne vidim v tej disciplini.

... a si bo treba zdaj izmisliti še ultrazen sekcijo, če spada čas pretečenega maratona 3:23:14 v zen tekaški dosežek :roll: se pravi da nas je večina maratoncev :arrow: zen tekačev :wink:
Lp, zlopi
Uporabniški avatar
 Damijan
Hja, mogoče pa je res to "razsvetljenje", čeprav se sam glih ne počutim razsvetljenega. Prej gre za kombinacijo objektivnih dejstev ali pa omejitvenih zadev, ki mi pač ne pustijo, da bi se vedno našponal za nov PB. Valjda je fajn, ko leti, a nekje je meja. In si pač naredim tako, da je ravno tako fajn.

V bistvu tega nisem naredil prvič... Morda ena primerjava: včasih je na avtocesti fajn dirkat (svetlobnih 130 km/h, da ne bo pomote), da si čim prej iz A v B, včasih pa paše vijugati s 60 km/h o stari cesti, v kakšnem roadsterju. Oboje zna bit užitek...

EDIT: Aja, šele zdaj vidim, da je Zlopi vmes nekaj napisal. Verjetno Tae gleda na stvar relativno. To je namreč moj 2. "najslabši" maratonski čas, počasneje sem tekel le še prvega...
Uporabniški avatar
 tae
Damijan napisal/-a:
EDIT: Aja, šele zdaj vidim, da je Zlopi vmes nekaj napisal. Verjetno Tae gleda na stvar relativno. To je namreč moj 2. "najslabši" maratonski čas, počasneje sem tekel le še prvega...

Nikakor nisem imel namena nobenega žaliti ali podcenjevati. Ampak Damijanov rekord na maratonu je 2h 51 minut in nekaj, če se ne motim. Tako, da je zanj to sigurno zen sekcija, za nekoga drugega pa morda maksimalno hitro.
Uporabniški avatar
 klatez
No, pa še jaz. Najprej hvala za čestitke!

Ker se je prejšnje dni toliko dogajalo, šele zdaj počasi zbiram vtise. Pa še veliko dela me je čakalo, tako da sem komaj našel nekaj časa, da napišem teh par vrstic.

Damijan je že zelo slikovito opisal maraton in obmaratonsko dogajanje.

Prvič smo se odločili, da preizkusimo teorijo, da pridemo na prizorišče popoldan pred maratonom, naslednji dan odtečemo maraton ter šele nato sledi turizem. To pa zato, ker nekateri nimamo mere pri turizmu (pač hočemo videti čimveč) in smo do maratona že čisto »out« od hoje…

Druga zelo pozitivna zadeva je bila, da smo našli apartma zelo blizu starta/cilja/expa in ni bilo treba na dan maratona vstat zelo zgodaj in se gužvat na podzemni…

Na sam maraton sem se odpravil povsem neobremenjeno, saj sem načrtoval, da bo ta maraton zame bolj hitri dolgi trening tek. Prva varianta je bila, da bom tekel maraton enakomerno za končni čas okoli 3h15m. Druga pa, da bom tekel tempo 4.15 min/h prvih 30km, dalje pa koliko bo pač šlo. Odločil sem se za drugo varianto…

Na startu sva se z Damijanom postavila na začelje grupe za končni čas 3h30m. Zdelo se mi je, da bo motivacijsko zame bolje, če se postavim na startu malo bolj zadaj in potem jaz dohitevam druge kot pa da drugi prehitevajo mene. Po startu sem si poiskal prosto pot na pločniku in prehitevanje se je začelo…

Odločil sem se tudi, da bom prvič tekel maraton z MP3 playerjem (nastavil sem ga toliko glasno, da sem kljub temu lahko slišal dogajanje okoli sebe med maratonom).

Proga je bila res zanimiva in videli smo skoraj vse turistične zanimivosti Barcelone. Samo mene je nekje na 5km začelo tiščati in šele na 13km sem našel primerno osamljeno drevo (beri brez gledalcev), kjer sem lahko v miru odtočil. Potem je bilo do 16km mir, potem pa sem začutil še tisto čudno črvičenje v trebuhu. In začel sem iskat, kje bo ob progi kakšen dixi…

Pa ni bilo do cilja nobenega! Cel maraton zato nisem nič jedel ampak je bilo vse, kar sem spravil vase, par požirkov vode na vsaki okrepčevalnici. Vse tri gele sem nedotaknjene prinesel v cilj… Želodec pa se je ciklično malo bolj oglasil vsakih 5km.

Drugače pa sem tekel zelo enakomerno. Tempo je odstopal od planiranega samo, ko je bil na vrsti vzpon ali spust (to ni bil ravno čisto raven maraton – Polar je Damijanu nameril 170m višincev). Krize ni bilo, na koncu sem se počutil dokaj svež in sem uprizoril še pravi ciljni šprint…

V cilju pa naprej kratko zadovoljstvo ob rezultatu, potem pa takoj do prvega dixija…

Ko smo se po maratonu zbrali (Damijan in ženi), smo poiskali še Aleša s spremstvom in sledila je temeljita hidracijska analiza v našem apartmaju. Potem pa je seveda že nastopil čas za turizem...

Še ena zadeva, ki smo jo želeli preizkusiti v praksi, je bila naša teorija, do bo turizem (beri hoja) popoldne po maratonu in v naslednjih dveh dneh, blagodejno vplivala na muskelfiber. Moram reči, da mene že po samem maratonu noge niso kaj posebej bolele (mislim, da je bil to moj maraton z najmanj muskelfibra), sedaj pa sploh ne čutim kakšne posebne utrujenosti več…
Uporabniški avatar
 INOT
Za prave rezultate očitno niso potrebni geli, ampak kako čimprej priti do Wc-ja :!: :D :twisted:
Čestitke!
Uporabniški avatar
 klatez
Takole pa je "videl" maraton v Barceloni maraton moj Garmin:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Še bravo za poročila :shock:
Uporabniški avatar
 IvanČ
:arrow: Klatež čestitke za odličen rezultat ter poročilo :clap:
:arrow: Damjanova poročila pa so itak.. :clap:
Uporabniški avatar
 ales
Še moja Barcelona.

Z Alenko sva maraton združila z najinim prvim obiskom Španije. Zraven sta šli še dve moji sodelavki, tko da je bil izlet že od vsega začetka zlo turistično naravnan. Prileteli smo v Girono (Španci pravijo herona) že v sredo zvečer, tu najeli avto in se odpravili iskat našo ulico Violante de Hungria. Moja prva izkušnja z vožnjo po milijonskem mestu je bila kar prijetna. Alenka in telefon(z GPSom) so se kar izkazali. Večja težava je bila najti primerno parkirišče. Apartma je bil ravno pravi, še Francisko se je potrudil in nas razveselil s par angleškimi besedami, ko pa je dostavil še wireles router je bil pa sploh zvezda.

Sledili so trije dnevi čistega turizma. Mal sem se uštel pri planiranju in smo prvi dan preživeli na odprtem busu ter si vodeno ogledali znamenitosti najprej "iz zraka". Naslednje dva dni pa še peš.. Sagrada, park Guel, Picassov muzej, katedrala, Casa mila, akvarij, Montjuic, .. k sreči sem večino časa fotkal, tko da lahko zdaj mal zbrano urejamo spomine. Prvi dan je bilo oblačno, od petka naprej pa le še sonce, s prav prijetnimi 18-20 stopinjami.

Kakšne posebne utrujenosti od neprestane hoje sicer nisem čutil, a razen počitka večer pred maratonom (ko so me punce zapustile in šle same na sangrijo) si nisem privoščil. Napaka. Ali pa tudi ne..

V nedeljo sem le s težavo pojedel Enervitovi ploščici, se izmenično nalival z vodo in obiskoval WC. Štartal sem zelo na začetku kolone, po moje sem bil spet med najobilnejšimi tekači v mojem boksu. Kljub bližini štartnih balonov poka nisem slišal in smo tudi mi zelo medlo začeli. Prvi klanci proti Nou Campu so kr leteli, še bolje je šlo potem po diagonali proti desetki. 42 minut, zelo zadovoljen, le pulz sem imel malo previsok. Na dvajsetem se je pojavil veter, na enem nadvozu sem se priključil skupini treh Špancev in z njimi tekel nekaj kilometrov. Polovička je šla v 1.30, a že s slutnjo, da ne bo šlo več dolgo tako. Ko me je z neverjetno hitrostjo prehitel še Dušan sem se kar prepričal, da bo bolje iti mal počasneje.

Na širokih cestah ob obali je začelo pripekati sonce. Malo pred menoj se je tekač samo malo zamajal, k sreči sta pristopila dva sotekača in v trenutku ga je pobralo. Le toliko sem še pogledal nazaj, da sem videl da so ga položili v travo pod drevo in mal panično klicali reševalce. Mene sicer sonce ni tako motilo, le večni klanci in spusti so me načeli zadnjih sedem kilometrov. Sem si omislil "CEP like" nogavice, pa so se krči iz meč preselili v stegenske mišice, tko da sem prehodil kar nekaj kilometrov po okrepčevalnicah. Tri ure so že zdavnaj splavale po morju, nekaj časa me je gnala misel na tri deset, potem pa sem se prepustil počutju in prav lagodno odtekel do cilja. 3.15.16 je navsezadnje izboljšan osebni rekord za sedem minut, a v cilju žal ni bilo tistega pravega zadovoljstva.

Zato pa sem bil že takoj, ko sem se preoblekel pripravljen na nove turistične podvige. Najprej pivo pri Štajercih, tuš doma in že smo bili na Rambli. V ponedeljek smo si potem ogledali še Montserat in se podali na praznjenje rezervoarja v Andoro, ki nas sicer ni prav očarala, a je bila prijetna popestritev izleta.

V torek smo imeli ravno še toliko časa, da smo si peš ogledali Girono, katedralo in na hitro nakupili za domače.

Španija me kulinarično ni ravno očarala. Smo pa prvi dan jedli odlično(a mal prižgano) paeljo, naslednji dan sipe v zanimivi lokalni gostilnici Rodrigo. Žal mi je Živa prepovedala pečt ribe v apartmaju, sploh so bile moje punce zlo pogumne in niso prav veliko pritrjevale..razen enkrat pol ure.

Torej. Maraton pod pričakovanji, morda celo pod trenutnimi zmožnostmi, a turistično zelo lep izlet. Vsekakor priporočam, ne ravno za podiranje rekordov, a vseeno.

Rezultat me ni potrl, zdaj sem na Nizozemskem že našel novega: tu bova z Alenko preživela prvomajske počitnice. Takrat pa nastanitev v soboto, maraton v nedeljo in potem pet dni kolesarjenja, turizma.. Gre še kdo?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA