teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 guc
Treniram nogomet, 4 - 6x tedensko po 1.5 h do 2 h , ter fitness(za moè, ne izgled : ) po tem treningu (cca. 1,5 h) . Tako da to skupaj znese do 3- 4 h ure treninga na dan (velika intenzivnost) . Zanima me zaradi prehrane .. èe bi moral zaužiti kakšne dodatke ( namesto pitja vode -> kakšen športni napitek, beljakovine za regeneracijo .. ) Sam tega niè ne jemljem, tako da, èe mi svetujete Smile

30ma19jstR10 cisto odvisno kako se pocutis... vsak sport zahteva razlicno vrsto prehranjevanja in kot je bilo ze veckrat povedano, vsako telo se drugace odzove na razlicna hranila, ki jih vnasamo v vanj...
no kar se dodatkov tice... veliko ljudi zelo kritizira uporabo dodatkov, spet drugi pa jih neznansko hvalijo... jaz sem vzel nakaksno srednjo pot...moj primer treninga... moj teden ce sem priden zgleda nekak tak, da delam borilne sporte (mma, savate, tajski, judo itd) nekak 3-5 na teden... od tega so 2-3 treningi zelo intenzivni... poleg tega naredim se kak krajsi tek ali 2 (8 do 10 km), pa delam domaci fitnes (1-2 ure vaje za moc)...
prehranskih dodatkov ne jemlem pri treningih nizke intenzivnosti... ko pa delamo treninge za moč (torej nekak 3 do 5 na teden) jemlem neposredno po samih treningih beljakovine (the whey) plus BCAA, multivitamine (cisto navadne), kalcij+magnezij in omega 3 (tablete)... dodatke sem zacel jemati izkljucno zato, ker sem imel nenormalne probleme z misicami oz muskelfiberjem in po nasvetu nekaterih fitnizerjev , kikbokserjev in tudi vzdržljivostnih sportnikov... po jemanju teh dodatkov se je bolecina obcutno zmanjsala, prav tako se je povecala misicna masa (.. pri tem je potrebno povdariti, da ne jemlem priporoceno dozo teh dodatkov, ampak obcutno manj (nekje tam 1x dozo na trening, oz priporoceni 2 dozi pri zares hudih treningih)...
ce imas probleme z muskelfiberjem ali ce bi rad povecal misicno maso so taksni dodatki priporocljivi v normalnih kolicini (to ne pomeni, da bos hodil okoli z zlico in kantico in jedu te dodatke kot čokolino kot delajo nekateri body builderji
:twisted: ), oziroma jaz bi jih jemal po treningih pri katerih delate bolj intenzivno na vajah za moč (kako dozo the whey isolate (ne koncentrat) raje z vodo kot mlekom, pa kakšne vitamine... ce mas probleme s tem da si zelo "pretirano suh oz da imas premalo mase in imas probleme z energijo pa se kak OH... pa kupi raje kvalitetnejše in malo dražje beljakovine kot pa neke cenene in polne konzervansov- ITAK jih ne bos jedel v veliki kolicini in bos imel tudi zelo malo kantico za kar nekaj casa) ... drugace pa po normalnih treningih, torej po tistih po katerih se ne pocutis pretirano izcrpano (govorim za misice), pojej raje kak kvaliten obrok...
ps. nekateri priporocajo tudi kreatin vendar sam z njim nimam nobenih izkusenj...

klopotec: to da danes vrhunski sportniki ne jemlejo cisto nobenih dodatkov pa skoraj tezko verjamem, tudi za africane nekak to dvomim...

cel post samo moje subjektivno mnenje, ne nujno pravilno...
 klopotec
O tem kako se prehranjujejo Kenijski tekači sem prebral v knjigi Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto. Nima razloga, da navedbam iz knjige ne bi verjel. Moses Tanui je dvakrat zmagal Bostonski maraton in je med tekom pil samo vodo. Če bi pil kak izotonični napitek, potem bi po moje to povedal zelo na glas, saj bi mu tako kapnilo v žep še več zelencev.
Pa še en odstavek iz knjige:
" Kenijci poznajo veliko močnejši čudežni napoj, trdno vero, zaupanje v garanje. Trdna vera je ključni dejavnik ohranjanja spočitega in za naslednji trening pripravljenega telesa. Prepričani so, da jih ob njihovem treniranju in načinu življenja ne more premagati nihče. "oglejte evropske tekaške rezultate. Naj začnemo posnemati Evropejce, da bi še "izboljšali" svoje dosežke?" se hahlja vojaški trener Kiplimo, ki je v Angliji študiral biologijo."
Precej ilustrativno, ni kaj.

V knjigi je tudi navedba prevajalca knjige Janeza Pence. V Kenijskih tekaških kampih zvečer ob 21. uri vsi spijo. V kampu naših nadebudnežev (ki seveda ne morejo brez dodatkov) pa ob polnoči še odmeva iz sob. Rezultati so temu podobni. Navedba ni dobesedna.

Seveda pa se zavedam dejstva, da Kenijci pridelujejo na svoji neuničeni zemlji primerno mineralizirani hrano, mi pa jemo gore okusne hrane, po kateri pa smo, kljub temu, da smo lepo okrogli, podhranjeni, ker raste na uničeni demineralizirani zemlji. Ampak to so že druge razsežnosti.

Seveda pa se mnogi Kenijci, ko jim uspe priti v "beli svet", vdajo blagodatim zahoda in veselo mažejo hamburgerje. Pa še kaj drugega. Vendar to ne govori v prid fast foodo in dodatkom. Nasprotno.
Pravkar sem popil svoj "izotonik", zdaj pa grem na en lep tek ob Muri. Urco ali urco pa pol, kakor mi bo pasalo. Izkoristimo upam lep dan. Z ali brez.
 Igi69
Vse lepo in prav, ampak lepo prosim, ne nakladaj o neki zdravi prehrani, ki jo jejo v Keniji. To, da je pri nas precej predebelih ljudi, ni posledica tega, da ne bi imeli zdrave hrane, ampak posledica tega, da pač nekateri ljudje nimajo mere. Nekateri pri hrani, drugi pri alkoholi itd. Namreč, raznovrstna hrana je zdrava hrana. In tega v Keniji nimajo.

Kenija:
Life expectancy at birth:
total population: 55.31 years
male: 55.24 years
female: 55.37 years (2007 est.)

https://www.cia.gov/library/publication ... os/ke.html

Slovenija:
total population: 76.53 years
male: 72.84 years
female: 80.47 years (2007 est.)
https://www.cia.gov/library/publication ... os/si.html[/url]
 klopotec
Igi69, če bi ti dobro prebral kaj sem napisal, ne bi nikjer videl, da sem napisal, da Kenijci jedo zdravo hrano. Napisal sem, da je njihova zemlja kvalitetna in je v njej zaradi ekstenzivnega pridelovanja dovolj mineralov. Druga zgodba pa je, kaj oni potem s to hrano počnejo. Razlogi za daljše ali krajše življenje pa so raznovrstni in same številke še nič ne povedo. Ampak to bi bil zate že pretežek zalogaj. Lažje je živeti v prepričanju, da v marketu dobiš odlično hrano.
Preberi raje knjigo, mogoče ti bodo potem stvari bolj jasne.
 Igi69
klopotec, ni se treba spuščati na osebno raven in razlagati, kaj je zame pretežko in kaj ni.

Kar se tiče zemlje: dejstvo je, da ekstenzivno kmetijstvo je stvar preteklosti in stvar siromaštva. To je menda jasno vsakomur.

In dejstvo je tudi, da npr. koruza, ki zraste na takšni zemlji, ni nič bolj zdrava od koruze, ki zraste na zemlji, ki jo gnojimo. Jasno pa je, da se je potrebno izogibati snovem, ki so za človeka strupene.
 klopotec
Dejstvo je tudi , da nič ne razumeš. Na žalost.
Uporabniški avatar
 MihaPR
Madona klopotec, zakaj se vsaka tema, kjer se oglasiš, spremeni v tvoje obkladanje drugih forumašev. Pusti beljakovincem sovoj debato oz. dodaj kaj konstruktivnega na spoštljiv način.
 klopotec
30ma19jstR10 napisal/-a:Treniram nogomet, 4 - 6x tedensko po 1.5 h do 2 h , ter fitness(za moč, ne izgled : ) po tem treningu (cca. 1,5 h) . Tako da to skupaj znese do 3- 4 h ure treninga na dan (velika intenzivnost) . Zanima me zaradi prehrane .. če bi moral zaužiti kakšne dodatke ( namesto pitja vode -> kakšen športni napitek, beljakovine za regeneracijo .. ) Sam tega nič ne jemljem, tako da, če mi svetujete :)

Madonca Miha, samo na citirani post sem odgovoril. Z beljakovinci pa nimam nič. Človek je vprašal, kaj mu svetujemo. Jaz sem mu na primeru Kenijcev povedal, da mislim da ne rabi nič jemat, drugi pa mu pač svetujejo drugače.

Imaš pa dobra merila, če jaz rečem, da Igi nič ne razume je to nespoštljivo, če pa on moje mnenje označi kot nakladanje, je pa menda spoštljivo. Ampak saj ni problem v tem. Problem je v razmišljanju, da intenzivno kmetijstvo rešuje probleme človeštva. Živim na območju intenzivnega kmetijstva in vem kakšno super hrano tu pridelujejo, ti pa jo pridno kupuješ in papcaš v dobri veri, da se hraniš z odlično hrano. No morda ti kupuješ kaj boljšega, ampak večina Slovencev pa žal je to, na intenziven način pridelano hrano.
Uporabniški avatar
 MihaPR
in ta tema je definitivno prostor za debato o škodljivosti/koristnosti intenzivnega kmetijstva :roll: :roll:

Kar se mene tiče se bom tukaj oglašal zaradi beljakovin in svetujem ti enako (me pa prav zanima, kako so bile vzgojene tiste gobe v gobovi juhi na Krasu po Palmanovi).
 klopotec
Ja za tiste gobe boš pa moral vprašati v gostilni. Bile pa so dobre.
Pa ne vem zakaj to sprašuješ tukaj, če pa kmetijstvo ne paše v to temo.
 30ma19jstR10
guc je napisal :

30ma19jstR10 cisto odvisno kako se pocutis... vsak sport zahteva razlicno vrsto prehranjevanja in kot je bilo ze veckrat povedano, vsako telo se drugace odzove na razlicna hranila, ki jih vnasamo v vanj...
no kar se dodatkov tice... veliko ljudi zelo kritizira uporabo dodatkov, spet drugi pa jih neznansko hvalijo... jaz sem vzel nakaksno srednjo pot...moj primer treninga... moj teden ce sem priden zgleda nekak tak, da delam borilne sporte (mma, savate, tajski, judo itd) nekak 3-5 na teden... od tega so 2-3 treningi zelo intenzivni... poleg tega naredim se kak krajsi tek ali 2 (8 do 10 km), pa delam domaci fitnes (1-2 ure vaje za moc)...
prehranskih dodatkov ne jemlem pri treningih nizke intenzivnosti... ko pa delamo treninge za moč (torej nekak 3 do 5 na teden) jemlem neposredno po samih treningih beljakovine (the whey) plus BCAA, multivitamine (cisto navadne), kalcij+magnezij in omega 3 (tablete)... dodatke sem zacel jemati izkljucno zato, ker sem imel nenormalne probleme z misicami oz muskelfiberjem in po nasvetu nekaterih fitnizerjev , kikbokserjev in tudi vzdržljivostnih sportnikov... po jemanju teh dodatkov se je bolecina obcutno zmanjsala, prav tako se je povecala misicna masa (.. pri tem je potrebno povdariti, da ne jemlem priporoceno dozo teh dodatkov, ampak obcutno manj (nekje tam 1x dozo na trening, oz priporoceni 2 dozi pri zares hudih treningih)...
ce imas probleme z muskelfiberjem ali ce bi rad povecal misicno maso so taksni dodatki priporocljivi v normalnih kolicini (to ne pomeni, da bos hodil okoli z zlico in kantico in jedu te dodatke kot čokolino kot delajo nekateri body builderji
Twisted Evil ), oziroma jaz bi jih jemal po treningih pri katerih delate bolj intenzivno na vajah za moč (kako dozo the whey isolate (ne koncentrat) raje z vodo kot mlekom, pa kakšne vitamine... ce mas probleme s tem da si zelo "pretirano suh oz da imas premalo mase in imas probleme z energijo pa se kak OH... pa kupi raje kvalitetnejše in malo dražje beljakovine kot pa neke cenene in polne konzervansov- ITAK jih ne bos jedel v veliki kolicini in bos imel tudi zelo malo kantico za kar nekaj casa) ... drugace pa po normalnih treningih, torej po tistih po katerih se ne pocutis pretirano izcrpano (govorim za misice), pojej raje kak kvaliten obrok...
ps. nekateri priporocajo tudi kreatin vendar sam z njim nimam nobenih izkusenj...

Pravzaprav si zadel bistvo. Res je, da sem malo presuh, ter da imam premalo misične mase.. zato bi najbrž rabil nekaj takega . Zato bi prosil, če mi svetujete, kaj naj kupim ( paziti je treba tudi na ceno)
 PROSPORT
Opcija 1. Kupi si beljakovine iz sirotke, po treningu zmešaj z vodo in zraven pojej zrelo banano. Na obrok te bo stalo okoli 1,5€.
Opcija 2. Kupi si mešanico beljakovin in ogljikovih hidratov in zmešaj okoli 70g praška z vodo ter popij takoj po treningu. Ta je malo boljša, ker OH v tekoči obliki hitreje preidejo v kri. Posledično tudi aminokisline iz beljakovin hitreje pridejo v celice. Cenovno te bo prišlo približno isto.
Tak napitek popij čim prej po treningu, kasneje boš popil, manjši bo učinek.
 ALEŠŠ
Revija POLET 27.3 avtor dr. Bojan Knap:MLEKO IDEALNA TEKOČA HRANA
Odlomek iz članka:Mleko je idealna tekoča hrana za športnike zaradi nadomeščanja tekočine in obnove glikogena po naporu.Pozitivno učinkuje na popravo mišic pri vztrajnostnih športih in povzroči povečanje mišične mase po treningu moči.Na koncu lahko zapišemo,da je mleko naravna substanca,ki je na voljo vsakemu športniku brez prevelikega posega v njegov osebni proračun.
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

tole bom dopisal, tudi če sprožim naslednjo sveto vojno:

mleko, ki ga kupiš v trgovini, še posebej alpsko, nima zveze z naravno hrano!

tako mleko sodi v isto kategorijo kot bela pšenična moka, sladkor in sol: BELI STRUP!
 ALEŠŠ
Seveda tukaj se je odprla nova fronta med dvema močnima industrijama mlekarsko in industrijo športne prehrane sedaj je pa vprašanje komu bomo bolj zaupali, čeprav tudi industrija športne prehrane propagira kako dela beljakovinske pripravke ravno iz mleka ,sirotke jajc soje......in kako naravno je to pa čeprav je le prašek.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA