teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 guc
ma dobro nabijate neki brezveze ze... dejstvo je da je naravna hrana bolj zdrava... drugo dejstvo pa je tudi, da je clovesko telo izredno prilagodljiv organizem... sploh tisti ki smo zrastli ob "umetni prehrani" smo ze tako prilagojeni takemu nacinu prehranjevanja, da nam v bistvu skodi veliko manj kot pa tistim, ki ste zrastli v casu kjer krave so se bile na cisti travi :roll: ... clovesko telo se prilagodi in vedno se bo, drgac bi itak ze zdavnaj vsi pocrkal...
 wind
Vreme napisal/-a:Zanimiva debata se je razvila, me pa zanima kje se pa tukaj najde sojino mleko???

Sojini izdelki lahko znižajo nivo testosterona (kar je slabo za regeneracijo).

"Results: Twelve subjects were enrolled with a mean age of 32.25 years (range 25 to 47). Serum <b>testosterone decreased 19%(±22%) during the 4-week use of soy protein</b> powder (P = 0.021) and increased within 2 weeks after we discontinued soy protein powder." <a href="http://cebp.aacrjournals.org/cgi/content/full/16/4/829">vir</a>

Pa da se ne bo kdo obesil na to, da so tukajle jedli sojine proteine (56 g of pure soy protein powder (Puritan's Pride)), tudi v litru sojinega mleka je 36g proteinov. Če pa bi nekako odstranili izoflavone (fitoestrogeni!), bi bilo sojino mleko idealno živilo.
Nazadnje spremenil wind, dne 12 Apr 2008, 16:38, skupaj popravljeno 1 krat.
 bobsaap
Sojin izolat ne škodi ničemer,... sojin koncentart pa pri moških poveča estrogen,...tak da, se sojinim beljakovinam, ki niso kot izolat v velikih količinah izogibajte (moški).
 wind
@bobsaap: to kar ti praviš, je resda pogosto omenjeno na forumih raznih prodajalcev v slo, ampak očitno ne drži, v tej raziskavi so uporabili izolat, ne koncentrat:

"Soy protein powder was purchased from Puritan's Pride (Oakdale, NY) in the form of 100% pure <b>soy protein isolate</b> with <2% lecithin in a 908-g canister of powder for laboratory and clinical studies."

Tudi na strani proizvajalca piše, da gre za izolat - zraven so tudi podatki o vsebnosti izoflavonov, <a href="http://www.puritan.com/pages/file.asp?xs=5E4CD1AC5C4947BDA8E9131397CCA821&PID=90&CID=9&CPID=1522&rlid=">klik</a>.
 bobsaap
Vsi bodybuilderi se izogibajo proteinom (beljakovinam) ki so iz soje, pa če so to v obliki izolata ali koncentrata.

Pred kratkim, sem se na veliko ukvarjal prav s temi beljakovinami (soja) in ogromno prebiral, razne spletne strani in raziskave,...in prišel do zaključka, da je izolat oblika sojinih beljakovin, ki so očiščene oz so ji odstranjeni določeni deli, ki ga ločijo od koncentarta. Torej bi naj koncentrat povzročal povišanje estrogena, izolat pa naj ne bi bil škodljiv,..čeprav se, kot sme že zgoraj reko, profesionalni bodybulideri tudi izolatu na veliko izogibajo.

Glede tega izdelka, za katerega si podal link, pa je navedeno, da je v njem izolat, kar pomeni, da NAJ NEBI bil škodljiv oz naj nebi povzročal povišanja ženskega spolnega hormona - estrogena.

Naj pa še omenim, da imajo sojine beljakovine neko zmerno "biološko vrednost" (mislim, da okrog 70 - sojini praški, soja sama ima okrog 47) kar pomeni, da so odlične za večerni obrok, da se naše mišice regenerirajo dalj časa, ko mi spimo!
 klopotec
Sojino mleko sem poskusil ene dvakrat, ker me je zanimal okus in mi je bilo kar všeč. Nisem pa se odločil zanj, ker je toplotno obdelano pa še soja je rastlina, ki so jo največ gensko manipulirali.
O izolatih in koncentratih pa mislim, da je najbolje uživati živila v njihovi polni obliki, ker pri predelavi nastaja čisto nekaj drugega kot je recimo zraslo v naravi (bela moka - polnozrnata moka, rafinirana - nerafinirana sol - morska voda, beli sladkor - slad, bučno olje - bučno seme..........). Vedno se to seveda ne da, dobro pa je težiti k temu.
Uporabniški avatar
 mare
Poleg tega, da je soja praviloma gensko manipulirana je to tudi živilo, pri pridelavi katerega se uporabi ogromno kemikalij (predvsem gnojila in herbicidi, pri gensko nemanipulirani pa tudi pesticidi). Ironično je, da izdelke iz sojinega mleka vseeno priporočajo v prehrani dojenčkov in zdravojedcev.
 klopotec
KAj pa druga rastlinska mleka, mandeljnovo, orehovo.........?
 PROSPORT
Če je sojin izdelek pridelan iz gensko spremenjene soje, MORA na njem to jasno biti napisano. V EU večinoma ne najdeš izdelkov iz gensko spremenjene soje prav zaradi te zakonske regulative.
Kar se pa body builderjev tiče, je prav vseeno kaj jedo, ker si z umetnim dodajanjem testosterona posledično sami dvigujejo nivo estrogena. Soja je tu ta zadnja, ki bi jo lahko okrivili.
 klopotec
Prosport, vi ste trgvec. Cenim vaš trud, za dvig prodaje. To pa nikakor ni razlog, da bi vam zaupal v nulo. Nasprotno.
Sem se pa že večkrat prepričal, da trgovci še najmanj vedo o stvareh, ki jih prodajajo. Ne trdim , da to velja za vas.
 PROSPORT
Sam sojine izdelke ( s tem govorim o prehrani ne dodatkih) redno jem in ni sledu o kaki ginekomastiji kar je pri uporabnikih testosterona velikokrat lepo vidno pa čeprav se izogibajo soji. Od tega, da to rečem se mi ne bo na denarnici nič poznalo. Mogoče kakemu proizvajalcu tofuja ali prodajalcu sojinega fižola.
 bobsaap
S PROSPORTOm sma o tem že debatirala in ker sem tud jaz takšen kot @klopotec, da trgovcem ponavadi ne verjemem najbolj, sem se obrnil recimo na profesionalne bodybuliderje, od katerih sem dobil odgovore, da naj se soje popolnoma izogibam, nato sem se pa obrnil še na profesorje športne vzgoje, s končanimi fakultetami, ki pa so mi zatrdili, da je sojin izolat skoraj (v mešanici s sirotkinim izolatom) več kot odličen obrok ob večerih. Skratka, več glav več ve, treba si je smao eno svoje mnenje ustvarit. Je pa jasno, da si PROSPORt ne bo pljuval v svojo skledo.
 PROSPORT
Na profesorje športne vzgoje se ne zanašaj preveč, ker se na fakulteti o prehrani ne učijo kaj dosti. Če se sami ne izobražujejo o tem, so zelo nevedni.
Sojin izolat in sirotkin izolat sta primerna za obrok po vadni, ne pa za zadnji obrok v dnevu, ker si čez eno uro že praktično brez AK v krvi in katabolizem pride mnogo prej kot bi če bi pojedel npr. kos piščanca ali rdečega mesa.
Ups, zdaj bodo pa rekli, da pljuvam v svojo skledo..
 mateos
PROSPORT napisal/-a:Na profesorje športne vzgoje se ne zanašaj preveč, ker se na fakulteti o prehrani ne učijo kaj dosti. Če se sami ne izobražujejo o tem, so zelo nevedni.
Sojin izolat in sirotkin izolat sta primerna za obrok po vadni, ne pa za zadnji obrok v dnevu, ker si čez eno uro že praktično brez AK v krvi in katabolizem pride mnogo prej kot bi če bi pojedel npr. kos piščanca ali rdečega mesa.
Ups, zdaj bodo pa rekli, da pljuvam v svojo skledo..

Ups, da ne bo kdo rekel da prosport pljuva v svojo skledo... :nono: :wc:
http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.p ... ht=#122821
 bobsaap
Verjemi, da so nekateri športni peadgogi zelo usposobljeni na področju športne prehrane, če ne druga že iz strani poznavanja telesa v nulo,...!

Skratka, kolikor je meni znano, se sojine beljakovine izločajo v kri dalj časa kot sirotkine in zato so bolj primerne za večerni obrok, ...če se ne motim je njihov čas kar 6 ur, da v tem času hranijo naše mišice,...kar je razvidno tudi iz biološke vredonsti proizvoda,...to bi pa kot prodajalec športne prehrane lahko vedel.

Ampak OK, ... vsak ima svoje mnenje, vsak svojo teorijo in mnogo je raziskav, ki se razlikujejo med sabo,...torej si tudi vsak lahko po svoje interpretira vse te zadeve.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA