vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 MareMare
Se opravičujem za spet eno temo o kolenih.

Po slabem polletnem tekanju so se mi začele pojavljati težave s koleni.
Po teku me namreč bolijo kolena,točno točko ne znam določiti.Bolečine se pojavijo kar nekaj časa po teku,naprimer po počitku.
Imam občutek utrujenosti sploh zjutraj,potrebujem kar nekaj časa,da se sestavim.

Nekako mislim,da sem pretiraval (pa tako sem se ogibal tega :cry: ).Začel sem z lahkotnimi teki in stopnjeval za cca. 10km na mesec.
Tekel sem redno trikrat na teden.Zadnji mesec sem preskočil iz 80 na 100km mesečne kvote,
kot zanalašč pa še opravil več plesnih treningov kot ponavadi,3-4krat tedensko.

Ko so se začele pojavljati bolečine,sem začel zmanjševati dolžine treningov,vendar se stanje ne izboljša.
Še dan po treningu sem polomljen in imam še težave pri hitrejši hoji.

Tako sem prišel do zaključka,da se čeprav zelo hudo (trenutno sije sonce :cry: ) za najmanj teden dni odpovem teku
(plesu še ne :roll: ) in potem naredim en testni ražji trening.

Pomisleke sem imel tudi pri copatih,ker še vedno ne vem kakšen tip tekača sem.
Samo po obliki odtisa stopala sem rahli supinator,po teku oz.bolje rečeno hitrejši hoji (!!!) po progi pa rahli pronator.
Pri teku pa sem izmenično uporabljal adidasove trediac (vendar vedno manj,ker so mi nekako pretrdi in zunaj je vsebolj suho) in asicsove gt-jevke 2120.

Skratka,privoščim ali kaznujem se s tednom počitka!Mogoče mi lahko še kdo pomaga s kakšnim nasvetom...thanks.

lp
 sephadex-75
Izgleda vsak tekac enkrat pride do problemov s koleni.
Jaz trenutno cakam na magnetno resonanco, vendar tecem kolikor kolena dopuscajo. Tudi jaz ne znam natancno dolociti kje boli, ampak bi rekla, da nekje v notranjosti.
Prav je, da si se odlocil za pocitek. Moja zdravnica je rekla, da manjse poskodbe rabijo priblizno 3 tedne relativnega pocitka, da se pozdravijo.
Meni sicer tisti 14 dnevni pocitek ni prevec pomagal. Sem pa pred nekaj tedni kupila nove superge in moram reci, da me kolena manj bolijo (seveda ce ne pretiravam s kilometrazo).
Jaz ti priporocam najprej malo pocitka, mogoce bi bilo fino iti pregledati kaksen tip tekaca si in zamenjati superge za tiste, ki bi ti mogoce bolje ustrezale. Ce pa ne bo nic bolje, pa cim prej k zdravniku, ker so cakalne vrste za razne preiskave na zalost zelo dolge.
 golf3
Problem zna biti prav v tvoji supinaciji..
Supinacija namrec zelo vpliva na tehniko teka in posledicno tudi scasoma na koleno ki se zaradi supinacije ne giblje pravilno.Je pa vsekakor bil povod za bolečino dvig kilometrine.Zacasna rešitev so razni hladilni geli in vsekakor zmanjšanje kilometrine vsaj kak mesec.Vendar zna to bit le začasna rešitev,obolenja kolen tekaču ne izgine čez noč sploh če je prisotna supinacija.
Uporabniški avatar
 zdejan
MareMare, mislim da pri 100 km na mesec ne bi smel imeti nobenih težav s koleni, razen če ni nekaj precej narobe. Obvezno pojdi na test copat oz. pronacije / supinacije, kupi si prave copate. Potem pa poskusi. Če te bo še bolelo, je nekaj narobe s treningi, lahko pa tudi z zdravjem (poškodbo). Potem ni druge kot strokovna pomoč zdravnika. Strokovna pomoč sicer meni ni pomagala v smislu "popravila", mi je pa po obisku zdravnika popolnoma jasno, kaj je narobe z mojim kolenom, zato sem si tudi priredil način treningov in tekem. Pa ustrezno mazanje itd ...
Uporabniški avatar
 andreya
zdejan napisal/-a: zato sem si tudi priredil način treningov in tekem. Pa ustrezno mazanje itd ...

zdejan, s čim mažeš kolena?
Uporabniški avatar
 pajo
Pred tekom Perskindol in po teku Naklofen. Nama :oops: (EMŠO) pomaga ne vem pa kaj uporabljate drugi.
Uporabniški avatar
 zdejan
Če me zaboli koleno po težjem teku, si ga namažem z Jointace GEL Glukosamine, Chondroitin, potem pa bolečina mine.
Uporabniški avatar
 MareMare
Uf...ste me pa prestrašili.No takole...sem bil danes pri zdravnici (ne zaradi kolen)
pa mi je svetovala vaje za krepitev mišic na zgornji strani stegen,ki se baje vežejo
preko kolen :oops: (anatomija mi je še tuja),drugače pa malo počitka.

Mislim,da je problem predvsem v prekomernem gibanju,ki sem ga imel zadnji mesec.
Bom pa vsekakor kontaktiral supergo,da rečeva bobu bob.Me pa zanima
kaj oglašuje konkurenca Giga sport...nekakšen foodscan.Ali je to isto testiranje na progi
s kamero ali kaj drugega?

Glede podmazovanja ležajev :lol: -kolen pa sem poskusil Ketonal gel
(ko je bila bolečina močnejša) in Perskindol,ki močno hladi mazalne dele,
ob seveda močnem osveževanju zraka :roll: .

Pa ne boste verjeli,da sem to vse našel v domači lekarni.Moja žena je res pripravljena na vse :heart .

lp
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
zgleda, da si resno vzel tisto, da ti sledimo glede kilometrov :)
še dobro, da ima žena dobro založeno domačo lekarno :cast1:

za boljšo "podmazanost" sklepov pa lahko vsak dan pohrustaš en tablet Omega 3 - omega 3 maščobe iz ribic :D :D :D
Uporabniški avatar
 MareMare
metkamarjetka napisal/-a:zgleda, da si resno vzel tisto, da ti sledimo glede kilometrov :)
še dobro, da ima žena dobro založeno domačo lekarno :cast1:

za boljšo "podmazanost" sklepov pa lahko vsak dan pohrustaš en tablet Omega 3 - omega 3 maščobe iz ribic :D :D :D

Ma tako resno pa res ni bilo...tekel sem pač,kolikor mi je pasalo :lol: ,vendar je bilo zraven še podvojeno število plesnih uric,da sem komaj vse podelal :roll: .

Ja o ženi pa vse najnaj...pač idealna ženska :lol: .

Da bi se s tabletkami filal še ni panike,ker smo usekani na morsko hrano in vsaj jaz prežvečim vse (samo kumar ne !!!)kar leze in gre pod gladino...še posebej surovo :wink: .

Metka marjetka,želim ti veliko kilometražo ta mesec...dobro treniraj,ker I"ll be back soon :twisted: .

lp
 luzr
MareMare napisal/-a:Mislim,da je problem predvsem v prekomernem gibanju,ki sem ga imel zadnji mesec.
Bom pa vsekakor kontaktiral supergo,da rečeva bobu bob.Me pa zanima
kaj oglašuje konkurenca Giga sport...nekakšen foodscan.Ali je to isto testiranje na progi
s kamero ali kaj drugega?

Iz lastnih spoznanj... (Nad 100 km, na vsak kilometer teka po eno uro spanca za regeneracijo)
1. Po vsem naštetem sodeč je preveč teka, plesa in premalo počitka.

2.Opravili bodo snamanje tehnike teka na tekalni stezi s kamero. Verjetno pri Asicsu.

3. Trediac je pretrd za asfalt in makadam, če nimaš zelo dobre tehnike teka. Poskusi na kaki shojeni travnati potki ali mehki gozdni ;).
Tudi v rahli mokroti te ne bo konec v navadnih supergah.
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
bi prav rada veliko kilometrov nabrala, pa mi aprilsko vreme krepko križa načrte :( , pa otroci malo bolani, pa še kak razlog bi se našel :(

kar nekako ne gre kot bi sicer hotela.....
Uporabniški avatar
 MareMare
luzr napisal/-a:
Iz lastnih spoznanj... (Nad 100 km, na vsak kilometer teka po eno uro spanca za regeneracijo)
1. Po vsem naštetem sodeč je preveč teka, plesa in premalo počitka.

2.Opravili bodo snamanje tehnike teka na tekalni stezi s kamero. Verjetno pri Asicsu.

3. Trediac je pretrd za asfalt in makadam, če nimaš zelo dobre tehnike teka. Poskusi na kaki shojeni travnati potki ali mehki gozdni ;).
Tudi v rahli mokroti te ne bo konec v navadnih supergah.

1.Se pravi,če tečem 12km sledi 12ur spanca.......misija nemogoče :cry:

2.Se bom zmenil s fanti iz Tomasa,da zedevo zrihtamo.

3.Trediac sem kupil predvsem za zimske potrebe teka po makedamu,bližnjem Šumberku,
ker še nisem vedel po kakšnem terenu bom tekel.Ko sem prestopil na asfalt,sem tekel izključno v asicskah,
ker trediac ni namenjem temu.Drugače pa nisem iz cukra in tečem tudi v dežju :roll: .

Bom pa vsekakor ubodel še kakšen drug model copat,ko naredim še test .
Seveda pa mora pasti še kakšna razprodaja :cry: .

lp
 luzr
MareMare napisal/-a:
luzr napisal/-a:
1.Se pravi,če tečem 12km sledi 12ur spanca.......misija nemogoče :cry:

:nono: :mrgreen:
Slej ko prej netalentirane amaterje, kot sem jaz zvije... Potem moraš spati več. Tudi profiji počivajo, sicer nimajo vrhunskih dosežkov...

Če povečaš kilometražo z 80 na 100. Pretečešn na primer, v dveh dneh 12km. Tečeš trikrat na teden in poleg tega še tangiraš ;). Rabiš počitek.
V dveh dneh dvanajst (12) ur spanca ni veliko.

:wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA