vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Asparagus
Danes sem poskusila preteči 10 km in uspelo mi je premagati to razdaljo, čeprav me je na polovici začelo boleti najprej eno koleno na zunanji strani, potem pa še drugo. Zaradi tega sem morala malo hoditi, predvsem v klanec, navzdol in po ravnem pa je spet šlo in tako sem vseeno uspela preteči in prehoditi 10 km v 65 minutah. :) Take bolečine sem že imela, vendar ne v zadnjem mesecu in ne v tako hudi obliki. Pri hoji me ni bolelo, čutila sem samo napetost pri strani kolen, sedaj pa je sploh vse v redu. Ali so bolečine mogoče posledica mraza, tekla sem v bolj tanki trenirki? Ali je mogoče krivo to, da zadnjih par dni(od petka) nisem tekla, potem pa sem šla na daljšo razdaljo kot ponavadi? Ali naj si kupim kakšne "trakove" za kolena?

Hvala za nasvete že vnaprej!
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Iz opisa sodeč gre za tole: http://www.lwcoaching.com/library/runnersguideitbs.htm
Na tej strani boš našla tudi cel kup informacij in nasvetov, s pomočjo katerih se boš lahko lotila reševanja problema. Vzrokov za ITBS je lahko cel kup: neprimerna obutev (zlasti pri izraziti pronaciji), premalo močne mišice ali nesorazmerje med močmi posameznih mišic, prehitro povečevanje kilometrov. Posebno hitro se pojavi, če tečeš navzdol po klancu.

Vsekakor bi ti priporočila, da najdeš in odpraviš vzrok preden nadaljuješ s tekom, saj se sicer iz tega lahko razvije precej resna in kronična težava. Traki za podporo pogačice (našla jih boš pod 'patt strap') sicer nekaterim pomagajo, da lahko tečejo brez bolečin, ampak ne odpravijo težave, oziroma njenega vzroka. Zraven tega lahko sčasoma povzročijo še nadaljnje slabljenje mišic in vse skupaj še poslabšajo.

Če ne boš sama našla vzroka težav (kot npr. neprimerni copati ali prehitro povečanje pretečenih km) bi bilo dobro, da se oglasiš pri zdravniku ali kakšnemu dobremu fizioterapevtu, ki ti bo lahko naprej svetoval.

Lep pozdrav
Andreja
 gs1422
Jaz imam podobne težave, ko copati odslužijo svoje. Sem izrazit pronator - platfusar in če kupujem "cenene" copate jih moram obvezno menjat na 400 pretečenih kilometrov. :(

So copati potem že toliko pošvedrani, da mi nogo spodvija tako močno, da me ljudje že na daleč prepoznajo, ko tečem - po gležnjih. Od gležnjev pa seveda trpijo tudi kolena.
Uporabniški avatar
 Asparagus
Hvala za link, imam že sprintano, da bom v miru preštudirala. Najbrž gre res za ITBS, pred tremi tedni sem o tem vprašala tekaškega trenerja na tečaju in mislim, da mi je rekel ravno to. Svetoval mi je vaje za krepitev mišic, ker pa me od takrat do včeraj ni bolelo, se tega še nisem lotila. Moje superge so kupljene poleti(moj prvi kos tekaške opreme!), imajo blaženje, niso pa posebej za stopala s pronacijo, ker o tem takrat še nisem nič vedela.
Ali pozimi uporabljate druge superge kot poleti?
Sicer pa sem se prehitro pohvalila, da je bolečina popustila. Ponoči sem čutila kolena vsakič, ko sem se obrnila, danes pa moram tudi pazit, kako stopam, da me ne bi bolelo. :?
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
kot bi brala mojo zgodbo :(

kljub dobrim copatom, ki so zame zelo pomembni (sem ena izmed redkih, ki imajo supinacijo) se mi težava pojavlja že pol leta odkar tečem. najprej desno koleno, po tri tedenskem počitku in večkratnih masažah je minilo. ko sem že bila (preveč) prepričana, da se to ne bo več ponovilo in da so vezi že dovolj utrjene, se je zadeva ponovila na levem kolenu :( . in ravno sedaj pred LM me že en teden spremlja bolečina (poleg krepkega prehlada). le-ta se je pojavila po daljšem teku - 10 km - makadam (neraven teren) .
sedaj par dni že počivam (tudi zaradi prehlada), se mažem z Naklofenom in upam na najbolje.
srečno in čim manj boleče!
Uporabniški avatar
 Z*
Seveda lahko pri bolečinah pomagajo take in drugačne žavbe, a na dolgi rok je pomembno okrepiti mišice (preizkušeno!), sicer lahko pride do kake resnejše poškodbe. Imela sem podobne težave s koleni, zaradi bolečin sem več mesecev le malo tekla, po 2-mesečnem rednem delu v fitnesu je bolečina počasi izginila. Torej - veselo na delo! :wink:
Uporabniški avatar
 ts čopova 14
... bolečine so lahko res zaradi vsega tega ... pomembno je ojačati mišice tako, da je njihova moč v sorazmerju... tudi kilometrino oz pretečeno razdaljo pri teku je treba postopoma večati, saj se mora telo postopoma privajati na večje obremenitve ... nesteroidni antirevmatiki, beri naklofen, pomagajo tudi ob vnetjih, maže, še bolj pa tablete, saj je fino, da se vnetje že na začetku omeji in prepreči ... pri copatih je pa že stara zgodba ... tehnično neprimerno izbrana obutev stvar le še poslabša, tudi po domače rečeno zgonjeni copati tudi, saj imajo rok uporabnosti cca. 600-800 km, nekateri manj, drugi več ... za ustrezno izbiro obutve in druge tekaške opreme pa vabljeni na TEKAŠKI TEST ter svetovanje v Tomas Sport na Čopovo 14 v Ljubljani :) vabi tudi 20% za člane TF na artikle z rednimi cenami ter to, da vas obujemo z nasmehom :)

lp TS Čopova 14
Uporabniški avatar
 andreya
Asparagus, vsekakor dokler te bo bolelo, ne hodi tečt. Jaz sem naredila napako, ker sem takoj, ko se je bolečina malo umirila, spet poskušala. Na koncu sicer samo še s hojo, ampak mi je tudi to škodovalo. Zdaj je od takrat, ko me je začelo bolet en mesec in pol, tri tedne že nič ne tečem, bolečina pa vedno hujša. Bolet me je začelo še drugo koleno. Sem bila pri ortopedu in je rekel da imam vnetje, ki se je razširilo še na kite in vezi. Tako da zdaj bom morala 3 tedne jesti antirevmatične tablete za pomiritev vnetja, Pa fizioterapijo laser + magnet po 10x za vsako koleno. Na tek pa lahko za neki časa kar pozabim....tako da pazite svoja kolena ....joj, ko bi jaz lahko zavrtela čas za 2 meseca nazaj, danes ne bi bila tak revež :( Enako čutim kolena kot ti, vsakič ko se ponoči obrnem, pa po štengah dol hodim v rikverc :shock: Vsesti se in vstat s stola pa sploh ne morem drugače, kot da se oprem na roke :bum:
Uporabniški avatar
 AndrejaR
Andreya sem se že vpraševala, kako je s tabo. No, tole nič kaj lepo ne zveni :(, ampak vsaj kakšni še hujši poškodbi si se izzognila. Boš imela tudi klasično fizioterapijo (takšno, kjer ti bodo pokazali ustrezne vaje za krepitev mišic)? Vsi ostali postopki so namreč izgledajo bolj namenjeni za zdravljenje posledic, oziroma zmanjšanje simptomov, medtem ko samega vzroka ne odpravljajo. Upam, da ti je zdravnik sploh povedal, kaj točno je vzrok tako hudim težavam.
Vsekakor upam, da ti bo vse to pomagalo in da boš kmalu spet na tekaških stezah. Sicer pa si ne preveč očitati...mislim, da nas je zelo dosti takšnih, da na začetku pretiravamo, dokler nas kakšna poškoda ne ustavi :roll: .

Lep pozdrav
Andreja
Uporabniški avatar
 andreya
AndrejaR, sem imela že malo slabo vest, ker v tisti temi potem nisem nič več naprej pisala, ampak sem bila čisto zamorjena zadnje dni. Sicer sem ti mislila danes napisat en zs, pa sem potem kar tuki napisala.

Ja, imam tudi tisto fizioterapijo z vajami, poleg tega še laser in magnet. Imam pa tudi sama že naprintanih cel kup vaj za okrepitev mišic in mislim močno delat na tem. Samo da se mi najprej tole vnetje pozdravi. Zaenkrat pa mi je dovoljeno samo sobno kolo na najnižji obremenitvi in plavanje.

Vzrok težavam naj bi bila seveda preobremenitev (over-use).
Uporabniški avatar
 Asparagus
Sem že mislila jutri na krajši tek, potem pa sem prebrala, kaj je napisala Andreya in bom upoštevala njen nasvet. Bolečine v kolenih so popustile, čisto dobro pa še ni. Dajem si ledene obkladke in mažem z Naklofenom. Namesto teka bom jutri raje začela s telovadbo.
Vsem želim veliko uspeha pri odpravljanju poškodb.

Lep pozdrav :)
 johnson
AndrejaR napisal/-a:Iz opisa sodeč gre za tole: http://www.lwcoaching.com/library/runnersguideitbs.htm
Na tej strani boš našla tudi cel kup informacij in nasvetov, s pomočjo katerih se boš lahko lotila reševanja problema. Vzrokov za ITBS je lahko cel kup: neprimerna obutev (zlasti pri izraziti pronaciji), premalo močne mišice ali nesorazmerje med močmi posameznih mišic, prehitro povečevanje kilometrov. Posebno hitro se pojavi, če tečeš navzdol po klancu.

Hm... mi lahko kdo tu pomaga? Pri tej sliki ne razumem dobro navodila:
Slika
Torej tega ne razumem:
Now, without allowing the lower leg to rotate or twist, move the thigh across the midline. As you do this, do not let the thigh rise up from the table, it needs to stay down to stretch the ITB over the hip joint.

A na sliki je poškodovana noga leva (njena leva)? Kaj točno narediš z nogo? Probal sem že vse sorte, pa mi vse zgleda precej brez haska.

Če komu pomaga, imam vse simptome, ki so opisani tudi v drugih temah, od pojavljanja bolečin pri teku navzdol, zakrčenega spodnjega dela noge pri teku navzgor, bolečin po sedenju... Pred nekaj časa sem se zbudil iz zimskega spanja in takoj začel redno nabirati kilometre, očitno malce pretiraval in to je to. Teka doslej še nisem izpustil, tečem pač kljub bolečini, čeprav se mi je danes prvič pojavila bolečina že ko sem se zbudil. Res moram mirovati?
Uporabniški avatar
 Samo:-)
Tudi jaz imam ITBS! AndrejaR, najlepša hvala za diagnozo!

Jasno je, da je zadeva nastala zaradi pretiravanja, zadnjo nedeljo sem pretekel 24km po Pohorju s premaganimi 750m v.m. gor in 750 dol. Res je bilo fajn do 20km, potem pa je zadeva začela boleti... Zadnje 4 km sem še nekako smešno poskakoval - trma - potem pa pešačil do avta...
V ponedeljek sem naredil razpeljavo na trenažerju in je bilo OK. V torek sem seveda že mislil, da sem čudežno ozdravel, ker ni bilo bolečin in šel tečt svojih standardnih 10km... do 7km je bilo vse ok, celo zelo ok, potem pa kar naenkrat spet bolečina na zunanji strani desnega kolena in spet trma zadnje 3km. Trma me je danes ponovno nagnala na 10 km z enakim problemom na 7km. Živi norec...

Zdaj bom prekinil s tekom in raje nekaj časa pognjal kolo ter poizkušal razvozlati kako izvajati opisane vaje za ITBS :? ...
Uporabniški avatar
 Sweetie
Končno sem tudi jaz tukaj našla diagnozo moje težave s kolenom. :?

Trenutno izvajam počitek, treba se bo lotiti tudi teh vaj
in pa kupiti nove copate, saj ne vem, kaj točno je razlog za moj ITBS.
Verjetno vse po malem...

Vsem vam (nam) želim hitro okrevanje! :wink:
Uporabniški avatar
 Samo:-)
Včeraj, takoj po diagnozi, sem opravil 10min hlajenja prizadetega kolena in nato rahlo vmasiral "Olfen gel" (Diclofenacum antirevmatik/antiinflamatorik). Spal sem z dodatnim vzglavnikom med koleni.
Danes še čutim bolečino ampak že lahko grem normalno po stopnicah gor in dol! :D . Optimizem na višku! Zdaj pa spet hlajenje, Olfen in na kolo! :-)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA