vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

živjo vsem skupaj!
sem nova na forumu, sm ga dolgo prebirala, zdej sem se pa odločila da se vam pridružim, ker ste res fajn ... :wink:

tečt sem začela lansko pomlad (šla tudi na 10 km na LM - 59:45 8) ), potem sem imela pozimi kakšne 3 mesece pavze (zaradi faksa, izpitov, službe ...) in v tem času pridobila tudi 2 kg :(
sedaj sem se zopet vzela v roke in vsak dan pretečem 3, 6 ali 9 km (za 9km sedaj porabim 45min). po teku vedno spijem magnezijevo šumečo tableto in se raztegnem. odkar berem forum pazim tudi na prehrano in po teku pojem kakšne sojine kosmiče, jogurt, banano, karad grem na 9 km pojem tudi beljakovinsko tablico. po dveh mesecih intenzivnega teka imam od začetnih 65kg sedaj 67kg ... samo sedaj ne vem, ali so to že mišice ali zimska zaloga :oops: zanima me tudi, kako lahko ugotovim koliko imam dejansko mišične mase?
imam pa kar nekaj težav: imam z žulje na desni nogi na blazinicah prstov-na sredincu in prstancu, ko se raztegujem me boli mišica ki gre od kolena proti gležnju, tista mišica, ki gre čisto ob golenici, in ko tečem me po nekaj km začne boleti desna ključnica :? vse to se mi zdi zelo nenavadno, ker pred tisto tromesečno pavzo teh težav nisem imela in še vedno tečem v istih supergah.
tečem vse dni (vedno zjutraj), razen ob petkih ne, ker mi urnik ne dopušča. drugače pa cel dan sedim pred računalnikom, ker sem zjutraj na predavanjih, takoj po faksu pa grem v sluzbo. zadnje čase opažam tudi, da mi zvečer grozno zatekajo prsti na rokah in noge ...

se mi zdi, da imam kar preveč težav za 22-letno tekačico :? ... skratka, če ima kdo kakšen pameten nasvet glede naštetih težav, ga bom zelo vesela ... hvala!
drugace pa vse pohvale vsem sodelujočim-tu sem dobila mnogo koristnih napotkov :cast1:
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
Pozdravljena na forumu! :lol:

Po mojem skromnem mnenju tečeš preveč oziroma bi bilo dobro, da bi sedaj naredila nekaj dnevno pavzo, potem pa mislim, da bi bilo čisto dovolj, da tečeš 3 x tedensko... :roll:, žulji se ponavadi pojavijo od pretesnih superg, za poškodbe je najbolj primeren fizioterapevt, vendar zaenkrat mislim, da potrebuješ počitek, čeprav vem, da je to najtežje :oops:

Lp! :wink:
 johnson
Zanimivo. Novembra sem nehal teči in do februarja tudi jaz pridobil kilažo. Kar šest kilogramov in pol. :o No, z redno vadbo sem izgubil 4 kilograme in 10 kilometrom teka nato priključil še uro do uro in pol vaj za moč. Izgubljanje kilogramov se je čudežno ustavilo in v treh tednih sem pridobil okoli kilogram in pol. Spraševal sem se povsem isto kot ti. Mislim pa, da sva pridobila mišično maso. :wink: Vseeno sta dva kilograma kar precej, posebej za žensko, tako da verjetno gre tudi za odstopanja v meritvah (morda si prej imela 66 kilogramov, zdaj pa 66.5 ali kaj podobnega). Nihanje je lahko precejšnje.

Kako ugotoviš mišično maso? Po domače verjetno ne gre lahko. Jaz si merim obsege. Vidiš, kje dobivaš obseg, kje izgubljaš in potem je enostavno. Če okoli pasu izgubim 5 centrimetrov in hkrati dobim kilogram, potem sem verjetno pridobil mišično maso.

Žulji bodo hitro izginili, vsaj pri meni se po žulju naredi trda koža in ni več panike.

Ključnica
Trimesečna pavza naredi svoje. Tako sem si pač poškodoval koleno in sedaj si utrjujem to mišičje in se raztezam. Poskusi tudi ti kaj podobnega, kot preventivo. Zavedam se, da mi je dodaten problem povzročila tudi tehnika teka (ki je nikakršna pri meni), morda imaš tudi sama kakšno tako foro? Danes sem srečal nekaj tekačev in tekačic, za katere sem si že od daleč rekel "pa to ni res, a je to sploh mogoče tako teči?" Predstavljam si, da imajo verjetno kar nekaj težav s takšnim tekom.
Uporabniški avatar
 Asparagus
Tudi meni se zdi, da tečeš preveč. V knjigah(Galloway) in načrtih treninga namenjenih začetnikom(my.asics ipd), je ponavadi en dan pavze med dvema tekoma, da si telo opomore. Meni se je včasih razbolelo koleno na zunanji strani, potem sem dan ali dva počivala in šla na malo krajšo razdaljo in je bilo vse v redu. Glede kilaže je tako, da ohranjam isto težo, na račun teka pa si včasih privoščim kakšno sladkarijo več :D
Uporabniški avatar
 grb
Ojla

No se moj prispevek. mogoce se bo slisalo malo narcisoidno, pa vseeno. Naj ti ne bo merilo tehtnica, ampak ogledalo. Teža ti lahko iz dneva v dan niha tudi za kak kilogram. Odvisno pac od tega kaj jes, pijes, koliko vode drzis v telesu, kdaj si sla na wc in podobne neumnosti.

Ce zelis vedeti procente mascobe in misicne mase, stopi do kakega spodobnega fitnessa, kjer ti to izmerijo. Sigurno vem, da to napravo imajo na fitnessu ki je v bivsi stolpnici Metalke.

G.
Uporabniški avatar
 pajo
Delaj pavzo med teki pa bo. Kg - naj ti bodo merilo kavbojke ali kaki drugi kos oblačila, ki ga redno nosiš. Pusti tehtnico pri miru. Od novembra ne kadim sem precej velik potrošnik vsega sladkega sploh nisen izbirčen pri tem pa sem izgubil skoraj 2kg. Tehtal sem se na prigovarjanje hčere drugače se sploh ne bi. Moje mišljenje pri sladkarijah - ne imej slabe vesti za to kar daš v usta saj že boš nekako pokuril vse skupaj. Uživaj v teku.
 saška
Tudi jaz mislim, da tečeš preveč pogosto. Pred dvema letoma sem js tekla 5krat na teden in sem dobila takšno vnetje pokostnice, da mi zdaj to niti na misel več ne pride. Počitek je pomemben del treningov.
Glede teže... pri ženskah lahko že to vpliva na kak kg več, če se tehtaš pred menstruacijo. Če pravilno ješ (tečeš še preveč) bodo šle kilce od maščobe prej ali slej dol. Mislim pa, da pri teku ne dobiš kaj dosti mišic, če ne vadiš še z utežmi. Mogoče malo.
 Liquid
saška napisal/-a:Tudi jaz mislim, da tečeš preveč pogosto. Pred dvema letoma sem js tekla 5krat na teden in sem dobila takšno vnetje pokostnice, da mi zdaj to niti na misel več ne pride. Počitek je pomemben del treningov.
Glede teže... pri ženskah lahko že to vpliva na kak kg več, če se tehtaš pred menstruacijo. Če pravilno ješ (tečeš še preveč) bodo šle kilce od maščobe prej ali slej dol. Mislim pa, da pri teku ne dobiš kaj dosti mišic, če ne vadiš še z utežmi. Mogoče malo.

Napačno misliš. :wink:
 a nje ni
hvala vsem za odgovore...
glede kilogramov moram rečt, da sem jih mela že precej več :oops: pred parimi leti sm nardila ločevalno dieto in uspešno shujšala, ampak se je tehtnica ustavla pri 65kg in za nič na svetu ni šlo nič več dol. zdej bi pa rada še mal shujšala, ker pri teku je vsak gram preveč, ki ga nosim sabo ... :(
zdej ste mam občutek da sem preveč pridna pri teku :? res grem rada tečt usako jutro, ker potem cel dan sedim in sem, po domače povedno, cela lesena :lol: pa rajši grem tečt kot pa da spim do 11h. no, bom po nasvetu vseh vas, bolj izkušenih, poskušala malo manj tečt ... ampak še vedno vsak drugi dan ... ker ne morem da ne bi k je pa tko fajn :)
 johnson
Med dnevi vmes pa probaj kakšno vajo naredit, kakšna raztezanja recimo?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Zastrašujoči odgovori :shock:
Me je kar strah, kakšni predlogi :twisted:

Menim, da ne tečeš preveč :!:
Važna je vsebina.
3, 6 ali 9 km na dan je lepa mala dozica teka. Kadar tečeš 3 km (to je komaj za ogrevanje), lahko rečeš, da si imela pavzo. To je aktivna pavza, lahkoten tek - joging - kateremu sledi raztezanje. Raztezanje je precej škodljivo, če telo ni predhodno ogreto.
Kadar tečeš 6 km moraš upoštevati, da je vsaj 2 (bolje 4) km potrebnih za ogrevanje. Torej ti ostane le kak kilometer hitrejšega teka in iztek. Glede na to, da pretečeš 9 km v 45 min, si kar hitra, saj tempo 5:00 ni kar tako. Tisti, ki so ti predlagali, da teči manj, tečejo s stempom 6:00 min/km ali počasneje (saj jih ne poznam, le predvidevam) - izjema je zagotovo Obivankenobi :D
Ostane ti torej le en težji dan od treh. 9 km lahko razdeliš na:
1) ogrevanje
2) vsebinski trening
3) iztek

Tek z ogrevanjem, iztekom in razteznimi vajami zagotavlja zdravje in zadovoljstvo.

Pa še glede KG:
Daljši lahkotni teki z nizko srčno obremenitvijo so formula za porabo maščob iz lastne shrambe okrog pasu. Tehtati se moraš šele 2 - 3 dni po teku, ne takoj, ko si dehidrirana.
Uporabniški avatar
 Classix
a nje ni napisal/-a:hvala vsem za odgovore...
glede kilogramov moram rečt, da sem jih mela že precej več :oops: pred parimi leti sm nardila ločevalno dieto in uspešno shujšala, ampak se je tehtnica ustavla pri 65kg in za nič na svetu ni šlo nič več dol...

Lepo pozdravljena!
Tudi sam sem pred kratkim naletel na podoben primer. Teči sem začel z 120 kg in po dobrih 4 mesecih izgubil 12 kg. Res je, da pri tem nisem uporabljal nobenih diet. Odpovedal sem se pivu, včasih še malo lačen vstal od mize in predvsem tekel. Tehtnica se je torej ustavila pri 112 kg in tam vztraja že tretji teden zapored. Edini pravi razlog vidim v tem, da se je telo pač navadilo na napor pri teku, kljub temu, da se mi časovno treningi podaljšujejo. Že mora biti neki avtomatizem, kateri telesu narekuje, da naj več dela opravi z manj (ali enako) količino porabljene energije. Menda pa obstaja tudi rešitev. V tekaški literaturi sem zasledil izraz ''dodatni impulz''. Tega se lahko izvaja v obliki razteznih vaj (predhodna ogretost je obvezna!!!), vaj za moč, ali pa preprosto z nekim intervalnim pospeševanjem med samim treningom teka. Da se prebrati, da namerno dviganje srčnega utripa med pospeševanjem telo razume kot dodaten napor (impulz) in temu primerno odreagira z večjo porabo energije, torej kalorij. Še vedno pa velja, da se srčno-žilni sistem hitreje navadi na obremenitve, kot mišično-tetivni sistem, zatorej velja biti previden tudi pri dodajanju novih impulzov.
Obilo prijetnih tekaških uric ti želim!

LP
Matjaž
 a nje ni
ZdravkoC napisal/-a: Glede na to, da pretečeš 9 km v 45 min, si kar hitra, saj tempo 5:00 ni kar tako. Ostane ti torej le en težji dan od treh. 9 km lahko razdeliš na:
1) ogrevanje
2) vsebinski trening
3) iztek
Tek z ogrevanjem, iztekom in razteznimi vajami zagotavlja zdravje in zadovoljstvo.
Pa še glede KG:
Daljši lahkotni teki z nizko srčno obremenitvijo so formula za porabo maščob iz lastne shrambe okrog pasu. Tehtati se moraš šele 2 - 3 dni po teku, ne takoj, ko si dehidrirana.

Verjetno je vzrok vseh mojih težav v tem, ker celoten tek (ne glede na to, ali tečem 3, 6 ali 9 km) pretečem v istem tempu ... :? Če grem tečt na 3 km, sicer tečem hitreje, ker vem kolikšna je razdalja pred mano in koliko imam moči. Če grem na 9 km pa grem že od začetka bolj počasi, da razporedim moč. Ne zmorem pa divjat prvih 2 km za ogrevanje, ker se bojim da potem ne bom zmogla še 7 km :? Res pa je, da zadnji kilometer dam vse od sebe in laufam kot bi me kdo lovil :)
Raztezne vaje pa delam vedno po teku, in imam tudi tisto gumico (20kg) ki jo stiskam za moč v rokah. Zgleda, da bo treba še trebušnjake začet delat ... :roll:
Sem se držala nasveta in petek in soboto prespala :oops: danes pa izkoristim sonček (ki me je pravkar zbudil :oops: ) in grem na 9km ... mogoče še kaj več ... :juhuhu:
 a nje ni
johnson napisal/-a: Mislim pa, da sva pridobila mišično maso. :wink:

Ključnica
Trimesečna pavza naredi svoje. Tako sem si pač poškodoval koleno in sedaj si utrjujem to mišičje in se raztezam. Poskusi tudi ti kaj podobnega, kot preventivo. Zavedam se, da mi je dodaten problem povzročila tudi tehnika teka (ki je nikakršna pri meni), morda imaš tudi sama kakšno tako foro? Danes sem srečal nekaj tekačev in tekačic, za katere sem si že od daleč rekel "pa to ni res, a je to sploh mogoče tako teči?" Predstavljam si, da imajo verjetno kar nekaj težav s takšnim tekom.

tudi jst se "tolažim" s tem, da sem dobila mišično maso :wink: hm, a je možno da me ključnica boli zato, ker me zateguje mišica od ramena do vratu? :? glede na to da imam v službi 7 ur miško v rokah, in na faksu imamo večino vaj na računalnikih, kjer rišemo-spet miška ... je to od tega? :shock:
sicer pa tečem zelo pokonci, zravnano ... pa tudi težav z zvračanjem noge nimam. no, bom videla kako se bo šlo danes, pa se spet kaj oglasim ...

lep sončen dan 8)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA