Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Tanjusha
Pozdravljeni!

Letos sem se odlocila, da se malo resneje lotim teka. Sicer sem 10 let trenirala odbojko (vmes seveda veliko pretekla), potem pa 3, 4 leta nisem delala prakticno nic, kar je pomenilo, da so sli gor kilogrami, misicna masa je sla ... Posebne pozornosi supergom nikoli nisem posvecala, vedno sem vzela tisto, kar mi je pasalo na nogo in kar sem si lahko privoscila, v trgovinah sem pa v zadnjih 14 dneh dobila tako nasprotujoca si mnenja, da ne vem vec, komu naj verjamem. :?
Tecem vsak drugi dan, tedensko trenutno pretecem max 30 km. Teren je vecinoma makedam, gozdne stezice, poljski makedam in potke, travnik - asvalta se izogibam; terem je dokaj razgiban (klancki). Sem pronator, tezka 65 kg, visoka 165 - verjetno spadam v srednje tezke tekacice.
Svetovano mi je bilo, naj nikakor ne vzamem superg z goretex membrano, saj bodo prevroce, spet drugi pravijo, naj vzamem superge za offroad z goretexom, spred drugi mi molijo pod nos superge s skorajda ravnim podplatom. Eden je rekel, da je priporocljivo vzeti dva para superg ... :shock:
Prebrskala sem ponudbo na www.superge.si in se trenutno najbolj nagibam k Nike air trail pegasus III. Drugih znamk razen Adidas ne poznam oz. jih nikoli nisem preizkusila - imam zelo ozko nogo in mi v vecini superg noga skace, ali pa moram res zelo zategniti vezalke, kar je pa precej motece in bolece.

Bila bi hvalezna za kakrsenkoli nasvet glede izbire in nakupsa super, seveda pa so dobrodosli tudi ostalo komentarji!

Hvala!!!
 wind
Tanjusha napisal/-a: Teren je vecinoma makedam, gozdne stezice, poljski makedam in potke, travnik - asvalta se izogibam; terem je dokaj razgiban (klancki).

Po takem terenu se da tekat tudi v cestnih supergah, če so stezice dobro uhojene, ne prestrme, brez listja in če je suho. Ko se naveličaš zajemanja vode v lužah, zdrsavanja po snegu in travi, pa pridejo prav taki copati, kot jih omenjaš. Jaz sem si privoščil te Nike Trail Pegasus pred nekaj tedni in sem zaenkrat zadovoljen, so dovolj stabilni, ker so v zadnjem delu malce trši (tako na kakšnem travniku, ki malo visi, lepo držijo nogo, v cestnih copatah pa v takšnih situacijah že mučim gležnje). Je pa copat tudi dovolj blažen, da se da tudi kakšen km asfalta z njim naredit, včasih se pač ne da izognit. Copate zaenkrat še niso prevroče, ampak če zdržim v trdih usnjenih gojzarjih cel dan, bom tudi kakšno urico v teh copatih preživel.

No, tole je copat za nevtralne tekače in supinatorje, ne vem, če lahko tudi pronatorji tečete v njih. Počakaj še na kakšno mnenje. Pa naslov teme malo popravi, bo več odziva (ker je zadnje čase polno tem začetnikov, ki večinoma jamrajo, kako jim je hudo, ker so bodisi pretežki, bodisi prepočasni). :D

Glede nakupa več parov copat pa takole, zaenkrat kupi en par, ko bodo poleti razprodaje, boš pa že vedela, a je copat prevroč in kupila še kaj lažjega in bolj zračnega za poletne dni. Seveda je dobro imeti več različnih copat. Je pa dobro tudi malo spremljati cene in počakati na kakšno znižanje, ne pa na vrat na nos kupiti tri pare. Recimo, jaz več kot 90€ ne dam. Ko je pa prilika, pa kaj nabavim.
 Tanjusha
Grb in Wind, hvala za odgovora!

@Grb: bom pregledala link :)
@Wind: Tisti Air Trail Pegasus III, ki sem ga gledala, naj bi bil namenjen pronatorjem, vsaj tako pise na www.superge.si - kar sem pa gledala v Intersportu in Hevisu, je pa res za nevrtralne tekace. No ja, bom sla itak se v TS po en konkreten nasvet prej :)
Kar se teka tice: ne tecem vedno v idealnih pogojih - suha potka brez listja :) Spomladi in jeseni so te poti vecinoma mokre, bodisi od rose bodisi od dezja, da ne omenjam listja, iglic, korenin, praproti in trave ter zrite poti od traktorske vleke. Tako da ja, rabim res en fajn stabilen superg :) Glede GTX - imam gojzarje z GTX in jih nosim prakticno vsak dan, ko peljem na sprehod psa, tudi poleti za v hribe (pa naj bo to Jost ali Triglav, ni izjeme zame, hocem pac, da je noga stabilna). In ravno tukaj je zdaj debata: GTX da ali ne za superge ... :roll: Teren tukaj okoli, kjer tecen, je precej razgiban in ce bi bil le makedam, potem ne bi bilo toliko tezav z izbiro ...

No, dovolj jamranja, grem raje na eno jutranjo turo, ko je pa tako lepa nedelja :D

PS: Kar se cen tice, se strinjam s tabo, Wind, je treba malo oci na peclje. Sicer pa sem pred kratkim kupila ene icebugice, ki naj bi bile sicer kul, ma so me nasrali, da sem kupila prevelike, manjsih cifer pa itak ne delajo.
Uporabniški avatar
 miro
Tanjuša tudi jaz sem dolga leta mislil, da ne rabimGTX copat,letos sem pa si jih nabavil, ker je bila tako ugodna cena, pa mi ni žal.
Za pozimi in jeseni si jih bom ponovno nabavil, ko bodo te out.
Lp
Miro
 luzr
Ponavadi so tekaški copati z membrano v nevtralni izvedbi. Tudi zaradi konfiguracije terena, kjer naj bi jih uporabljali.
Imajo tudi trši zgornji del, v katerem je membrana, zato so manj prijetni za tek, razen po mehkejšem.
Podplati so trši, le pri najdražjih modelih je še dodatno blaženje.

Tanjusha napisal/-a:Spomladi in jeseni so te poti vecinoma mokre, bodisi od rose bodisi od dezja, da ne omenjam listja, iglic, korenin, praproti in trave ter zrite poti od traktorske vleke. Tako da ja, rabim res en fajn stabilen superg

Potem pridejo v poštev gojzerji ali izkušnje ;), kako prav stopati na razgibanem hribovskem terenu.
Ti običajni terenski tekaški copati imajo premalo grob podplat, zato se jih blato oprime. Na skalah pa se vidno obrabljajo.

Imam ozko nogo in mi stari Nike ni bil všeč, tudi Adidas ne pretirano.
Novi model Nikeja, ki te zanima je po mojem subjektivnem :) mnenju objektivno :) boljši od Adidasa.

Za teke v zimskih razmerah, z veliko moče in v dežju je Goretex priporočljiv.
Če tečeš v dežju boš vsa mokra, kar poleti sploh ni probem ;/.
GTX pride prav pozimi, v hladnih prehodnih obdobjih in na pohodih.
Poleti in v razmerah, kot so sedaj (15 do 20 stopinj) boš rabila čisto navadne superge.

Adidasi bodo za tek pretrdi kot edini copat. Za pohode in krajše teke po razmočenih gozdnih stezicah in snegu pa zelo udobni.
Trediac je trši od wanake.
Najnovejšega Nikeja nisem preizkušal zunaj, a se mi zdi vsaj za eno stopnjo mehkejši od Adidasove wanake.
Pegasus trail je zelo zanimiv copat, če ga ne uporabljaš na ostrih skalah.

Sklep: Rabiš vsaj dva para. Obstajajo tudi druge znamke, ki jih je vredno poskusiti.
 Tanjusha
No, z gojzarji res ne morem tect. Vcasih sem imela take bolj mehke gojzarje in sem ponavadi z enega kucla nazaj tekla domov, to je se kar slo. Zdaj imam pretrde gojzarje in sploh za tek, dolg 1 uro, si sploh ne predstavljam, da bi sla v njih :)

Zdaj imam Nike superge (modela ne vem :? ) z zelo grobim podplatom, ima ziher vec kot pol cm velike cepke in mi po 3, 4 letih se vedno primerjo v klanec, tudi ko je mokro nimam tezav. Z njimi sem zelo zadovoljna, vendar je res cas, da kupim nove :)

Pegasus trail me resnicno mikajo, moram pa definitivno na Copovo po nasvet.
Ne, ostrih skal na terenu, kjer tecem ni. Je makedam, ki ga vsake toliko casa malo 'obnovijo' - beri: nasujejo nov pesek oz. kamenje, ki pa je res bolj ostro, ampak s tega makedama kar hitro ponavadi zavijem v gozd in tecem po ozkih stezicah. Vceraj sem recimo naredila turo, kjer sem zacela po travniku, bila seveda mokra do kolen, potem cca 800 m po makedamu, dalje po gozdnih potkah, nato spet makedam, pa travnik in zelo razmocena poljska pot, nekaj asvalta in travnik - pa je bil krog sklenjen.
Uporabniški avatar
 incic
jaz delam vse v cestnih copatih.... Najboljši copati za trening so mi nike skylon.... Včasih tečem po globokem blatu z njimi.... ko si 1x že moker te čist nič več ne moti vlaga.

Mam pa ene nike z gore tex membrano, pa nimam nikakor občutka teči v njih.
 Tanjusha
hvala, incic :) bom vzela na znanje. takoj po praznikih grem namrec v akcijo - lov na superge :D
 Tanjusha
V ponedeljek sem koncno uspela priti na Copovo do TS in kupila sem nove superge, Nike Air Trail Pegasus III. V sredo sem se z njimi podala na prvo turco in --- tezave! No, tako zelo hudo ni bilo, sem pa obcasno zacutila pekoc obcutek v petnem delu, nekaj malega sta me boleli tudi ahilovi tetivi. Pekoc obcutek se je ponovil tudi danes, ko sem jih peljala na en kratek sprehod ... Ima kdo kaksno idejo? In kaj naj clovek naredi, ce se pekoc obcutek se naprej pojavlja - to verjetno pomeni, da superge ne odgovarjajo mojemu tipu stopala???????

PS: Prodajalca v TS sem vprasala, ce se mi znajo pojaviti kaksne tezave in ali naj za zacetek prehod na nove superge naredim postopoma, pa je rekel, da ni panike, da jih lahko normalno uporabljam.
 wind
Hej, če te kaj boli, ne uporabljaj novih superg vsak dan, tudi za hojo ne, dokler se noge ne navadijo na spremembo! Raje enkrat na teden, ostalo pa v starih copatah.

Jaz s tetivami še nisem imel težav, sem pa lani na račun tega, ker sem redno tekel v novih copatah in zraven dodal še malo asfalta, ki ga moje noge niso bile več vajene, v dobrih dveh tednih pokasiral vneto pokostnico! Pa s copatami ni bilo nič narobe, tudi med tekom ni nič bolelo, le po teku malo. Po hlajenju z mrzlo vodo je bilo seveda takoj v redu... No, potem, ko nekaj konkretno boli, se počasi naučiš potrpežljivosti. :D
 Tanjusha
hvala wind!
vceraj je bilo ze velike bolje, sploh ne vem, ce je kaj peklo! bom pa seveda upostevala nasvet in superg ne bom uporabljala vec kot enkrat na teden. ma, da deluje :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA