Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 BoF
Torej: cvetni prah so drobna zrnca v cvetnem pelodu, ki jih proizvajajo prašniki - torej moški del rastlin. Ergo je... Smrk! ...stvar natančno defininirana in imam zatorej težave zaradi moških... Bolj ali manj oziroma vedno jih imam zaradi žensk... No pa pustimo to! Rad bi... Smrk! ...kakšen nasvet od tekaško razpoloženega osebka, ki ima enako težavnost pri tekanju v pomladnih... Smrk! ..,.tednih kot sam: seneni nahod. Kiham, smrkam, predvsem me pa ob večjih naporih kar preklemansko fino duši. Ali obstaja... Smrk! ...kakšen pripomoček za lajšanje teh tegob na naravni osnovi ali s kakšnimi vajami? Ali pa se moram... Smrk! ...zanesti na kemijo, ki je kaj pretirano ne cenim in je sploh ne uporabljam?

Hvala za ... Smrk! ... nasvete! :-((
Uporabniški avatar
 mateja.hribar
Hehe, sem vedla, da so moški krivi :lol:

Takole pravim jaz: na testiranje – da veš na kaj si alergičen. Izogibat se alergenom – recimo, da greš na fitnes laufat, za tisti čas, ko cveti tista zadeva, ki ti jo ugotovijo na testiranju. Če to ni slučajno več različnih rastlin ali dreves ali celo trave, ki cvetijo 3x na leto. Drugače pa kemija. antihistaminiki in to tisti, ki so na recept. Zraven pa še razni spreji za nos, praški za grlo, razno razni inhalatorji, ventolin, kapljice za oči, sandosten-kalcij šumeče tablete. Vse kar ti dajo, dajo ti pa veliko, ko greš k zdravniku. Čeprav! Resnično ne vem koliko kaj pomaga. Ne vem kako bi bilo, ko je bilo, če bi bila brez. Meni je bilo grozno tudi ob tabletah in vsem drugem sr.... Nisem niti imela nobene volje zunaj se matrat. Eno samo trpljenje od daljnega leta 1980 do pred lani. Grozni spomini. Sočustvujem. In ugotavljam, kako sem srečna zdaj. Trkam po mizi, ko tole pišem, meni je pomagala imunterapija. Čeprav je zaradi 2 reakcij nisem do konca speljala, mi je bilo boljše že tisto prvo leto, ko so me začeli špikat, lani sem recimo prvič spoznala kaj je to „lipe cvatu“ - tako dobesedno. Tudi letos mi je to hecna stvar, ko zavoham, da kaj cveti. Verjetno je to tudi kemija, poleg tega je še kar velika skrb in obveznost, da jo redno izvajaš. Vsak teden hodit k zdravniku, pa tisto popoldne potem nič počet, prespat, in tako celo leto potem pa na 14 dni, potem 4 do 6 tednov, nadležno ampak zlata vredno in se splača.

Ne vem ali kakšna alternativa pomaga - nisem probala, me pa zanima.
Ali ima kdo izkušnje s čem takim?

Pa nazdravje!
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
že pred cca 2 mesecema sem pričela jemati Claritine in RESNIČNO POMAGA :cast1:

šele sedaj vidim, kako sem se prejšnja leta mučila :cry:
 botolin
glej, probal sem kar nekaj alternativne medicine, pa ni pomagalo, dokler nisem sel k spec. Prazniku, dr. splosne medicine, ki mi je pomagal z biomagnetno resonanco. zdravil me je cca. 10 x (10 seans na 2 tedna) prejsnje leto. sedaj tecem, kosim, delam v vinogradu brez vecjih problemov. le se tu in tam KIH- KIH :) , prej brez robcka sploh nisem upal ven.

LP

PS zdaj imam drug problem, ne tecem zaradi kolena. :cry: upam, da bo po fizioterapijah bolje.

http://24ur.com/servisi/vizita/alergije.html

Zdravniki, ki diagnosticirajo in zdravijo z bioresonanco oz. z elektroakupunkturo:

* dr. med. Neva Furlan (Lucija): 031 387 873,
* dr. med. Sonja Grobovšek (Kranj): 040 267 947,
* dr. med. Igor Praznik (Vojnik pri Celju): 03 5773 504 (narocanje ob ponedeljkih od 12.00 do 13.00 ure),
* dr. med. Bojana Silic (Maribor): 041 770 130,
* dr. med. Erika Žagar (Podcetrtek): 03 58 29 405.

Vsi imajo tudi testne vzorcke FHES (Active-H), MAP , modrozelenih alg in nekaterih drugih »superživil«.
Uporabniški avatar
 pegaz
BoF, smola za tole alergijo :(

Mateja in drugi so ti kar dobro napisali, kaj in kako. Meni Claritine vedno pomaga pri alergiji na pršice, 1 tbl na 24h in dihamo.

Mogoče še en pomemben point: alergija je obrambna reakcija telesa na substance, ki mu načeloma ne škodijo. Pri telesu je tako, kot pri psu: bolj, ko ga tepeš, bolj agresiven postaja. Dlje, ko boš vztrajal pri ne-jemanju tablet, bolj se ti bo telo navadilo, da se je treba bojevat proti "sovražniku". Zato je prav, da tablete/druga sredstva začneš jemat čim prej, takoj, ko začutiš prve znake alergije. Telo niti ne dvigne nivoja histamina v tkivu, in počasi rabiš manjše doze - desenzitizacija.

Podoben proces, na drug način, je opisala Mateja. Tudi tisto deluje, je kot odvajanje telesa od alergične reakcije. Včasih smo mel pri nas doma cel cirkus s pomladanskimi alergijami, zadnja leta pa nič več.

Na zdravje!
Pegaz :)
 nenadb
Iz lastnih izkušenj vem točno o čem govoriš. Sam sem na testiranju služil kot šolski primer skupini praktikantov, saj sem bil "pozitiven" na vse alergene, ki niso povezani s hrano, torej pelodi vseh vrst (ki jih testirajo), hišni prah, pršice, živalska dlaka... Za mene je bilo to, kar ti doživljaš spomladi, celoletna realnost. Potem nekaj let Claritine, spreji za nos, kapljice... in to vsak dan celo leto in vsako leto več. Tudi tri leta hiposenzibilizacije, ki jo omenja mateja.hribar. Pomaga v glavnem pri zelo ozkem spektru alergenov. Tako so mi povedali tam kjer so me pikali. Zato verjetno meni ni pomagalo.

In nato pride razsvetljenje. :D

Obiskal sem Petra Papugo, zdravnika "naše" in kitajske medicine, ki stanuje in dela v Komendi in kombinira spoznanja vzhoda in zahoda (http://www.papuga.si).

Skozi zeloooo dolg pogovor mi je razložil kako naj spremenim prehrano.
Tako sem storil in težav nimam več. Že več let ne uporabljam nobenih zdravil in nimam nobenih težav.

Moram pa poudariti, da ideja zveni izjemno preprosto, implementacija pa je precej bolj težavna, saj krepko poseže v življenski slog. Ne gre za čudežno ozdravitev, vrnitev k starim navadam bi mi povrnila tudi težave. Ampak meni je vredno.

Bi pa za konec omenil, da za karkoli se že odločiš, odločiti se moraš, ker če ne narediš nič to lahko vodi k še večjim težavam kot je npr. astma.

Mnogo uspeha pri iskanju prave poti ti želim.
 luzr
Za tiste, ki se hočejo izogibati zdravilom in plačljivim pripomočkom.

1.Namešaš morsko sol in vodo. To hladno vsmrkavaš in izpihuješ.
2.Narediš zelo gost kamilični čaj in ga preliješ v dovolj globoko posodo premera 25cm, porineš glavo v kadečo se brozgo, se prokriješ z brisačo in inhaliraš.
3.Načeloma lahko inhaliraš tudi toplo "morsko" vodo iz prvega recepta z dodanimi eteričnimi olji.

Omenjeno pomaga pri akutnih in ne preveč resnih težavah.
Uporabniški avatar
 Sweetie
O ja... seneni nahod.... :roll: Me muči že 17. leto in ko bo končno vse odcvetelo, nameravam končno iti na teste, da bi začela z imunoterapijo. Moja rešitev - antihistaminiki na recept, ne hodim ven v lepem in vetrovnem vremenu, zunaj tečem le po deževju, ko se zrak sčisti prahu, zadnje čase pa ugotavljam, da mi zdrava prehrana tudi malce pomaga. Vsaj zdi se mi. Čimmanj "junk fooda", pšeničnih izdelkov in sladkorja. Morda je tako le pri meni in sem mogoče alergična tudi na gluten, a v vseh letih sem približno naštudirala kaj ja in kaj ne.

Antihistaminikov se ne brani, ker res omilijo zadeve. Morda ne 100%, ampak je boljše. In tako kot je že pegaz omenil, s časom potem zmanjšuješ pa si že z majhnimi dozami zelo ok. Pretiravanje s tekom zunaj pa res lahko zelo poslabša zadevo, saj se lahko alergija razvije v astmo. Meni se je skoraj, ko sem bila prepogumna brez antihistaminikov, a sem ji na srečo še prav čas ušla.

Tudi ostali nasveti znajo pomagati, ampak moraš pač sam ugotoviti, kaj tebi najbolj pomaga.

Pa čimmanj kihanja! :wink:
Uporabniški avatar
 pajo
metkamarjetka napisal/-a:že pred cca 2 mesecema sem pričela jemati Claritine in RESNIČNO POMAGA :cast1:

šele sedaj vidim, kako sem se prejšnja leta mučila :cry:

Bo držalo, da pomaga. Žena in njena astma spomladi potem so velike težave pri teku. Claritine res pomaga.
Uporabniški avatar
 pegaz
luzr napisal/-a:1.Namešaš morsko sol in vodo. To hladno vsmrkavaš in izpihuješ.
2.Narediš zelo gost kamilični čaj in ga preliješ v dovolj globoko posodo premera 25cm, porineš glavo v kadečo se brozgo, se prokriješ z brisačo in inhaliraš.
3.Načeloma lahko inhaliraš tudi toplo "morsko" vodo iz prvega recepta z dodanimi eteričnimi olji.

Luzr, pazi:
- inhalacije so OK
- vsmrkavanje je pa lahko problem. Zunanja dihala so načeloma naseljena z normalno floro, sinusi pa so bolj sterilni. Voda (čeprav slana), ki vstopa skozi nos, spira sinuse in teče v usta, lahko okuži sinuse.

Govorim iz lastne izkušnje: doslej sem to poizkusil štirikrat, in zadnjič so se mi vneli lični sinusi, zato sem s to prakso zaključil. Občutek je tak, kot da te nekaj tišči ali srbi nad ličnimi zobmi. Če sinusi niso že prej vneti, tovrstno spiranje odsvetujem.
Uporabniški avatar
 mateja.hribar
luzr napisal/-a:Za tiste, ki se hočejo izogibati zdravilom in plačljivim pripomočkom.

1.Namešaš morsko sol in vodo. To hladno vsmrkavaš in izpihuješ.

Tole je bolj, da se zamotiš, kot pa da bi pri alergijski reakciji kaj pomagalo. Sama sem kupila fiziološko raztopino v lekarni v dozi pod pritiskom (akvamaris), in ni nič pomagalo. Ker nisi zamašen tako kot pri navadnem prehladu, ampak imaš zožene dihalne poti (po mojem zaradi nabreklega tkiva) za povrh ti pa še teče iz nosa. Vsaj pri meni je bilo tako.
Uporabniški avatar
 pegaz
mateja.hribar napisal/-a:Ker nisi zamašen tako kot pri navadnem prehladu, ampak imaš zožene dihalne poti (po mojem zaradi nabreklega tkiva) za povrh ti pa še teče iz nosa. Vsaj pri meni je bilo tako.

Mateja,

pri nahodu in pri alergiji, ki povzroča smrkanje, je pri obeh simptom vneta sluznica v nosu, ki pospešeno izloča sluz. Vnetje povzroči otekanje sluznice, od tod občutek zamašenosti. Pri obojih bi torej moral pomagati Operil, ki povzroča zoženje žilic v sluznici in s tem zmanjšanje vnetja.

Res pa je, da pri alergiji ne grem po Operil, ampak po Claritine, ker raje zdravim vzrok kot posledico. Pri nahodu se pač tega ne da.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA