prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Arapc
Klatež, Usmiljeni_brat govori o eni drugi funkciji kot ti, vsaj iz tvojega teksta se mi to dozdeva. Namreč v Sport Tracku inštaliraš plugin, ki ti popravi višinsko črto na grafu na zelo natančen podatek. To pomeni, da najprej v SPort Track uvoziš pretečeno pot in nato izbereš ali boš popravil ali ne. Korekcija se vrši avtomatsko, treba je samo počakati par sekund. Sam sem to testiral na istih progah, katere sem pretekel različne dni, ob različnih napakah GPSa zaradi vremena ali mogoče dežja in vedno mi je pokazalo enak graf, z enakimi višinami na istem mestu. TUdi če se vračam po isti poti nazaj, bo graf višinske razlike popolnoma simetričen, kar bi tudi moralo biti po logiki.
Glajenje pa je samo funkcija, ki ti ekstreme na grafu po neki formuli "zgladi" in dva enaka teka ti bo zaradi drugačne napake GPSa zgladilo popolnoma drugače. Ta funkcija je že sama po sebi v SportTracku in ni potrebno dodajati pluginov.
Sam menim, da višinci po prvem opisanem postopku so že zelo uporabna reč.
Uporabniški avatar
 flikca
Hvala za nasvete, baterijo sem dobila, pa nič ne pomaga, pas še vedno ne dela. So rekli Garmin ljudje, da mi ga bodo zamenjali. :)
Uporabniški avatar
 vasko
S pasom so velikokrat težave, moj sicer od Sigme je bil že dvakrat zamenjan, pa že spet ne dela... :evil:
 usmiljeni_brat
Arapc napisal/-a:Klatež, Usmiljeni_brat govori o eni drugi funkciji kot ti, vsaj iz tvojega teksta se mi to dozdeva. Namreč v Sport Tracku inštaliraš plugin, ki ti popravi višinsko črto na grafu na zelo natančen podatek. To pomeni, da najprej v SPort Track uvoziš pretečeno pot in nato izbereš ali boš popravil ali ne. Korekcija se vrši avtomatsko, treba je samo počakati par sekund. Sam sem to testiral na istih progah, katere sem pretekel različne dni, ob različnih napakah GPSa zaradi vremena ali mogoče dežja in vedno mi je pokazalo enak graf, z enakimi višinami na istem mestu. TUdi če se vračam po isti poti nazaj, bo graf višinske razlike popolnoma simetričen, kar bi tudi moralo biti po logiki.
Glajenje pa je samo funkcija, ki ti ekstreme na grafu po neki formuli "zgladi" in dva enaka teka ti bo zaradi drugačne napake GPSa zgladilo popolnoma drugače. Ta funkcija je že sama po sebi v SportTracku in ni potrebno dodajati pluginov.
Sam menim, da višinci po prvem opisanem postopku so že zelo uporabna reč.

Tako je, govorim o pluginu. Sem se potrudil in na slikah je primer.

Podatki o višinski razliki po uvozu:
Slika

in po korekciji z pluginom:
Slika

Kolikor sem seznanjen tale plugin vzame GPS koordinate in na podlagi nekega nasinega zemljevida dobi podatke o višini na kateri se nahajajo posamezne GPS točke. Glede na to da teren poznam, lahko rečem, da je po korekciji podatek natančen, kar pa ne bi mogel trditi za podatke ki jih izvrže ura.
Uporabniški avatar
 klatez
Arapc - oba z Usmiljenim govoriva o isti stvari.

Glajenje deluje tudi pri uporabi tega plugina. V SportTracks idi na Setings-Analysis in pri Elevaton spremeni jakost na drsniku (mislim, da je po defultu na 30). Pa boš videl, da se ti bodo višinci spremenili.

Se pa stinjam z Usmiljenim, da tako postane zadeva uporabna. Samo ne za pipetkarje...

Glede pasu za HRM pa moram reči, da je tu največji napredek glede na FR 301. HRM je pri FR 305 zelo zanesljiv, ni "špic" in čudnih vrednosti. Pa tudi z delovanjem pasu še nisem imel težav. Baterija pa pri meni običajno zdrži kakšno leto.
Uporabniški avatar
 jpotoc
Če je tek po gozdu in na krajši razdalji so višinogrami mejeni z GPSom neuporabni. To velja za vse naprave. Višinogram mora biti barometrični + GPS, ali vsaj barometrični.
Uporabniški avatar
 lenči
Ali je razdalja 10 km dovolj? Gozd pa je precej gost na nekaterih delih.
Uporabniški avatar
 pegaz
Dragi moji,

včeraj na trojkah je moj FR305 kar naprej pozabljal, da tečem. Imam nastavljeno, da če mi pade hitrost pod 1 km/h, smatra, da sem se ustavil. In tako je postankov naštel za 7 minut in 58 sekund (!? - sploh se nismo ustavili!), več kot 1 km na 12 km progi!

Sklepam, da bi mi pač javljal "Lost signal", če bi imel paused time funkcijo izklopljeno. Res pa je tudi, da mi je javil, da so baterije skoraj prazne.

Imam sw ver. 2.80 in GPS ver. 2.40.

Ima kdo kak nasvet? A ima kdo kak priporočljiv forum, kamor sam hodi gledat (link)?

Hvala lepa,

Pegaz PrevečPočivajoči :)
 usmiljeni_brat
pegaz napisal/-a:Dragi moji,

včeraj na trojkah je moj FR305 kar naprej pozabljal, da tečem. Imam nastavljeno, da če mi pade hitrost pod 1 km/h, smatra, da sem se ustavil. In tako je postankov naštel za 7 minut in 58 sekund (!? - sploh se nismo ustavili!), več kot 1 km na 12 km progi!

Sklepam, da bi mi pač javljal "Lost signal", če bi imel paused time funkcijo izklopljeno. Res pa je tudi, da mi je javil, da so baterije skoraj prazne.

Imam sw ver. 2.80 in GPS ver. 2.40.

Ima kdo kak nasvet? A ima kdo kak priporočljiv forum, kamor sam hodi gledat (link)?

Hvala lepa,

Pegaz PrevečPočivajoči :)

Najprej naloži zadnjo verzijo Gps softwarea, ki nosi oznako 3.00. Obstaja velika verjetnost, da bodo težave izginile.
Uporabniški avatar
 pegaz
Spet jaz,

Na temle blogu sem našel podobno jamranje, zato sem posumil, da mi WebUpdater ni posodobil vsega, kar bi moral. Pa sem sledil ročnemu postopku in FR305 posodobil sam.

Zdaj imam sw ver. 2.80 in GPS ver. 3.00.

Upam, da bo zdaj šlo bolje. Bom poročal.

Ha, usmiljeni, sem pravkar videl tvoj post: hvala za info! (a ti tud ne spiš v nedeljo zjutraj? :) )

No, prvi test kaže na bolje: z okenske police se mi je sinhroniziral v 2 min, kar se mi doslej še ni (zadnje čase se sploh ni več sinhroniziral na oknu). Oh boy oh boy!!! :) :)
Uporabniški avatar
 flikca
pegaz napisal/-a:No, prvi test kaže na bolje: z okenske police se mi je sinhroniziral v 2 min, kar se mi doslej še ni (zadnje čase se sploh ni več sinhroniziral na oknu). Oh boy oh boy!!! :) :)

A to govoriš o iskanju satelitov? Men tud noče več tega delat na oknu :!: Bom najbrž morala tud jaz upadatat :?
 wind
usmiljeni_brat napisal/-a:Kolikor sem seznanjen tale plugin vzame GPS koordinate in na podlagi nekega nasinega zemljevida dobi podatke o višini na kateri se nahajajo posamezne GPS točke. Glede na to da teren poznam, lahko rečem, da je po korekciji podatek natančen

Zanimivo, jaz imam drugačne izkušnje s tem pluginom. Ta Nasin model zemlje (SRTM) ima slabo ločljivost, za Evropo menda 90m. Evo, moj včerajšnji tek v slikah:

Višine brez popravkov; 266m viš. razlike:
Slika

Glajenje višine, nastavitev elevation na 30; 122m viš. razlike. Zadnja dva vrhova (tam okrog 29min) bi morala biti simetrična, ker sem se tam obrnil in nekaj časa tekel nazaj po isti poti, glajenje tukaj že malo pokvari graf.
Slika

Korekcija s pluginom; 103m viš. razlike. Označil sem del, kjer je plugin pridelal 20m padca, ki ga v naravi sploh ni. Nič čudnega pri taki ločljivosti modela, tale moja pot gre tukaj ob gozdu, ki je v strmem pobočju, kakih 30m stran pa en višji objekt...
Slika

Prava višinska razlika je 121m (ker po tej poti večkrat tečem, sem si enkrat vzel čas, ter na foto plasti v naravovarstvenem atlasu vklopil TTN5, zapisal višine v Excel in izračunal). :twisted:
Še najboljši približek dobim z glajenjem v ST. Da je v tem primeru tako malo razlike, je seveda bolj naključje kot točnost programa.

BTW, dober pripomoček za izračun višinske razlike je <a href="http://people.ksp.sk/~tino/gps/help.html">Trackan</a>, kjer nastaviš Vertical Treshold in Speed Treshold. Če bi imel še to možnost v SportTracks - tako, da bi se dalo tole nastavit za vsako vrsto aktivnosti, bi bila pa zadeva res uporabna, tudi za picajzlarje. :D
Uporabniški avatar
 Arapc
Wind, dober prispevek, za katerega si se precej potrudil. Sam bi predlagal še pogled na satelitsko sliko, kjer ti je GPS risal tvojo pot in ta bi mogoče pojasnila tvoje vprašanje glede odstopanja v označenem delu grafa in to je napaka GPSja, ki označeno pot od tvoje dejanske loči recimo v povprečju za 10m (toliko naj bi bila nekje povprečna napaka, če tečeš po gozdu in v oblačnem vremenu). Za zelo strm relief je to lahko v višino tudi 100 m, saj ti hodiš ali tečeš po poti, ki se recimo neprestano vzpenja, gps pa ti zaradi napake označi, da si hodil recimo po dnu prepada, če je ob poti.
Tudi sam sem imel tak primer, ko se pot dejansko konstantno dviguje, gps signal pa je imel takrat še neke motnje in ko sem pogledal satelitsko sliko z GPS črto, kjer sem šel, mi je šla črta cca 20 m od moje poti. Tam je bil pa dejansko tak teren, kot mi ga je v grafu tudi narisalo.
Mogoče še en drug primer. Če s priklopljenim GPSjem stojiš na pobočju, na mestu pol ure, boš po vnosu tega, recimo treninga potrpežljivosti, na zemljevidu ali satelitski sliki videl cel kup črt. ki bodo označevale, kot da si skakal v vse smeri za cca 15-30m. "Pameten" program, ti bo narisal tudi graf višinske razlike za te skoke in narejeno pot (nekako ni logično, če si stal na mestu ampak različni sateliti ti dajo različne podatke)
Razlika bo sedaj med Nasinim modelom, kjer ti bo v središču, kjer si stal, vedno dalo podatek o isti višini in pa med funkcijo glajenja, ki ti bo samo zgladilo te narisane skoke in boš dobil v središču podatke o različnih višinah, seveda odvisno od trenutne napake sprejema signala.[/img]
 wind
No, odstopanja od poti sem že prej popravil, tako da ima plugin v tem primeru "točne" x,y podatke. Glej sliko, 600m je kvečjemu v zgornjem desnem vogalu (cesta), pot pa se tukaj, kjer graf kaže spust, vzpenja. Za radar na shuttlu so takšni podatki kar v redu, za picajzlarje pač ne. :D Pride pa prav tam, kjer so podatki o višinah totalno zgrešeni, takrat dobiš uporabne približke višin.

Slika

BTW, tudi satelitske posnetke, ki jih ponuja google-earth, je treba jemati z rezervo - ker so ponekod malce zamaknjeni. :( Npr, v sporttracks zgleda, kot da gre sled kakih 25m skoraj vzporedno s potjo, ko pa sem isti track uploadal še na geopedio, je zadeva dobesedno padla v potko, z minimalnim odstopanjem. (zgoraj sporttracks, spodaj geopedia)

Slika
 Polž
Zdravo!

Tudi sam sem vec kot zadovoljni lastnik Garmina 305. In to kljub temu, da sem pri uporabi naletel na tezavo, ki je nisem znal resiti. Običajno se namreč 305 na začetku (ko jo vklopim in pritisnem tipko start/stop) sama resetira in začne z merjenjem novega teka. Včeraj pa se to ni zgodilo, temveč je na vsak način želela nadaljevala z merjenjem predhodnega teka (stoparica je tekla naprej od tistega časa, kjer se je pri prejšnjem teku ustavila). To se je zgodilo kljub temu, da sem ob zaključku prejšnjega teka merjenje ustavil in napravo ugasnil; doslej je to zadostovalo. Težavo sem lahko rešil šele tako, da sem izbrisal celotno zgodovino, kar sicer ni bil problem, ker sem imel računalnik blizu in sem lahko prej prenesel vse podatke. Če pa bi se to zgodilo kjer drugje, bi bil pa kar slabe volje...

Je imel kdo podobne težave? In če, kako ste jih rešili?

Hvala in uživajte!

Polž
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 35

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA