Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 matija-z5
jaz diham z usti razn pri res počasnem tempu skozi nos
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Simon Grižon napisal/-a:NO CELO NEKDO JE PORAJTAL DA SEM OMENIL 8 - 16 RAZMERJE DIHANJA, TOREJ TOLE JE KLJUCNO... TO JE SAMO STVAR TRENINGA, PREBERITE SI KEJ VEC O ENDOGENEM DIHANJU ALI O PRANAYAMI IPD.... LAHKO PA MENI ZAUPATE PA SI ZAPOMNETE SLEDECE, IZDIH JE KRAT DVA GLEDE NA VDIH, OBA PROCESA POSKUSAMO CIM BOLJ PODALJSATI PA VSE DELAMO CEZ NOS

Lahko je to tebi, mi pa zraven dihanja še laufamo. Težko bi bilo več kot pet sekund izdihovati zrak, istočasno pa v Radencih teči zraven Inota in Taeta :roll:
Parkrat vdihneš, pa je maraton za tabo :wink:
Uporabniški avatar
 zlopi
Simon Grižon napisal/-a:NO CELO NEKDO JE PORAJTAL DA SEM OMENIL 8 - 16 RAZMERJE DIHANJA, TOREJ TOLE JE KLJUCNO ZA VSE KI IMATE RAZNE AMBICIJE DA BI SI OKREPILI ZDRAVJE IN TELO, POSKUSAJTE SE ZAVEDATI DA CIM DALJSE IZDIHUJETE, TO JE SAMO STVAR TRENINGA, PREBERITE SI KEJ VEC O ENDOGENEM DIHANJU ALI O PRANAYAMI IPD.... LAHKO PA MENI ZAUPATE PA SI ZAPOMNETE SLEDECE, IZDIH JE KRAT DVA GLEDE NA VDIH, OBA PROCESA POSKUSAMO CIM BOLJ PODALJSATI PA VSE DELAMO CEZ NOS, TO JE TO :) SRECNO KEKEC PA VELIK USPEHOV :))

... hitrost je pa verjetno 10 min/km :wink:
Lp, zlopi
 bruno
Simon Grižon napisal/-a:NO CELO NEKDO JE PORAJTAL DA SEM OMENIL 8 - 16 RAZMERJE DIHANJA, TOREJ TOLE JE KLJUCNO ZA VSE KI IMATE RAZNE AMBICIJE DA BI SI OKREPILI ZDRAVJE IN TELO, POSKUSAJTE SE ZAVEDATI DA CIM DALJSE IZDIHUJETE, TO JE SAMO STVAR TRENINGA, PREBERITE SI KEJ VEC O ENDOGENEM DIHANJU ALI O PRANAYAMI IPD.... LAHKO PA MENI ZAUPATE PA SI ZAPOMNETE SLEDECE, IZDIH JE KRAT DVA GLEDE NA VDIH, OBA PROCESA POSKUSAMO CIM BOLJ PODALJSATI PA VSE DELAMO CEZ NOS, TO JE TO :) SRECNO KEKEC PA VELIK USPEHOV :))

ne delajte take znanosti iz dihanja, ker je vse skupaj brez veze. Človeško telo je narejeno tako, da se odzove in deluje tako kot mora. dihanje skozi nos (majhno odprtino) nima smisla pri velikih potrebah po zraku oz. O2, in ne igra prav nobene vloge. Razen, če želiš trenirat v kisikovem dolgu in mučiš samega sebe, seveda pa so takrat drugi parametri veliko slabši (hitrost, odprava presnovnih produktov...). Obstaja pa cel kup boljših in učinkovitejših metod za izboljšanje rezultata v teku, zato je delanje znanosti iz dihanja en velik lari fari.
 Simon Grižon
Jaz osebno zadeve jemlem tako: eno je trening drugo je tekma, pri športu je veliko elementov, ki jih lahko treniraš, torej hitrost, moč, eksplozivnost, vzdržljivost, toleranca na mlečno kislino, absorbcija kisika in še kaj se bi našlo. Glede dihanja nekateri pač imamo različna mnenja, sam osebno baziram na starodavnih disciplinah kot so joga, chi kung ipd. Pri omenjenih principih gre za podaljševanje izdiha ter vdiha z namenom generacije čim večjega kija, oz energije, gre za celično dihanje ko spodbudimo mitohondrije za proizvodnjo energije. Daljši ko je izdih boljša bo absorbcija kisika. Glede hitrosti teka je nekdo prav cinično rekel če tečem 10 min en kilometer, no na ta stavek povem lahko samo to da počasneje kot tečes težji je tak ritem, ki sem ga omenil torej 8-16:) namreč če hodiš in držiš 8-16 si že pravi balonček, torej je v teku lažje hitreje kot greš. Smisel takšnega dihanja je tudi v tem, da se telo navadi na tempo, ter da naš um nadzira utrujenost. Skratka mogoče sem koga spodbudil, da bo na tem področju storil kakšen korak dalje, če ne pa pač ne :)
Uporabniški avatar
 zlopi
Simon Grižon napisal/-a:Glede hitrosti teka je nekdo prav cinično rekel če tečem 10 min en kilometer, no na ta stavek povem lahko samo to da počasneje kot tečes težji je tak ritem, ki sem ga omenil torej 8-16:) namreč če hodiš in držiš 8-16 si že pravi balonček, torej je v teku lažje hitreje kot greš.

... ma saj jaz verjamem, da je treba zelo hitro premikati noge, da izdihuješ v šestnajstih korakih, ampak mislim da so potem ti koraki verjetno tudi zelo kratki in ta velika frekvenca ne pomeni nujno tudi velike opravljene poti v kratkem času.
Meni zaenkrat v začetni fazi počasnega teka uspeva razmerje 6/4 pri polni obremenitvi pa imam 2/2.
Lp, zlopi
 Simon Grižon
glede na to da imas spodaj trobento v podpisu bi sklepu da kej pihas, torej se ti bodo pluca ze raztegnila ce bos veliko igral :) jaz igram didgeridoo pa zdej vadim 30 sekundne intervale, vdih pol sekunde potem pa izdih 20-30 sekund pa spet vdih pa tako dalje, tko se ti kr razvijat zacne pljucni sistem. sicer sem pa 23 let star tko da mam se neki casa da pridem do 120 sekundnih izdihov kar delajo v indiji:)
Uporabniški avatar
 zlopi
Simon Grižon napisal/-a:glede na to da imas spodaj trobento v podpisu bi sklepu da kej pihas, torej se ti bodo pluca ze raztegnila ce bos veliko igral :) jaz igram didgeridoo pa zdej vadim 30 sekundne intervale, vdih pol sekunde potem pa izdih 20-30 sekund pa spet vdih pa tako dalje, tko se ti kr razvijat zacne pljucni sistem. sicer sem pa 23 let star tko da mam se neki casa da pridem do 120 sekundnih izdihov kar delajo v indiji:)

... želim ti veliko raziskovalnih uspehov še naprej.
:arrow: glede na to da si glasbenik, sem malo presenečen da ne prepoznaš mojega inštrumenta v podpisu, pa nič hudega ...
Lp, zlopi
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
zlopi napisal/-a: :arrow: glede na to da si glasbenik, sem malo presenečen da ne prepoznaš mojega inštrumenta v podpisu, pa nič hudega ...

tudi jaz ne vem, kako da ni prepoznal klarineta :wink: Jaz ga vedno, ker ima več črnih kot belih tipkkkk

Jaz računam tako: povprečno trije koraki na sekundo. Za en interval vdiha 16+8=24 pomeni zajem zraka na vsake 8 sekund. Pri določeni srčni obremenitvi, npr 85 % max HR si niti jogija ne znam predstavljati.

Seveda se zavedam pomena dihanja, počasnega dihanja, to je moje vsakdanje delo na treningu. Dihanje pri obremenitvi je pokazatelj, ali lahko še stisnemo, ali pa je treba malo popustiti. V slednjem primeru radi rečemo, da smo dihali na škrge, saj skozi usta nismo mogli več potegniti zadosti zraka.

Če pa na Štajerskem lahko dosti potegneš naenkrat, rečemo, da imaš dober cug. Ta ti pride prav v Haloški kleti, saj toti prekleti, ti lahko vino kar v pozavno nalije. Te bi pa jaz tudi vleko 8 sekund. :roll:
 Simon Grižon
hehe sori, nism se tok osredotoču :) upam da ne zamers. a je tezko drugac pozavno igrat? mene ful zanima, en dan se bom sigurn lotil pozavne ali trobente, trenutno pa se kitaro pa didgeridoo raziskujem. morm se melodicni mol harmonijo nastudirat potem sem pa ze kar naredu ene podlage za komade pisat.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Simon Grižon napisal/-a:ja jst nimam kej vec dodat:)

No pol pa kr hitro komade pisat :wink: Po tem se te bodo ljudje spomnili, spet drugih pa po sunkovitem dihanju na tekmi v ritmu 0,2/0,3 kar pomeni dva vdiha/sekundo, kot kaže naslednji metronom :bum:
 Simon Grižon
hola zdravko c, zdej delam ze 10- 20 razmerje, se zgleda pluca sirjo. ves kaj sm ti hotu rect, lej to je finta, ko treniras probas pluca cim bolj sirt da se ti razvije cim vecji potencial, ko pa tekmujes pa pac dihas 1-2 v tekmovalnem tempu. sem sel na tekmo okoli gradiskega jezera v soboto, 15 km z vmesnimi vzponi na progi, cas 57 min, v dolgih hlacah, pa bombazu, rezerve sm mel se za ksne 2 minute. morm rect da se res pozna dihanje, sm delu najvec 4- 8 dihanje pa se to ko sem mal pocivu, drugac pa kr 1-2 al pa 2-4, sam je pa res da je celotna proga skoz nihala pa v hrib gor. No naslednji rezultati bodo dober kazalec ce smna pravi poti z dihanjem:))
Uporabniški avatar
 tae
Simon, če sem prav zračunal, si imel povprečni tempo 3:48min./km na 15km razdalji z vmesnimi vzponi. To je zelo zelo dobro. Mene bolj zanima ali misliš, da je tvoja hitrost res posledica dihanja in dihalnih vaj med tekom, ali je v igri tvoja tekaška natreniranost.
Uporabniški avatar
 Bosti
zraven rezultatov iz teka okoli Gradiškega jezera piše, da je razdalja 12600m :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA