Malo sem brskal po forumu in naletel na tole zanimivo temo/debato izpred parih let. Zanimiva se mi zdi, ker ima tale tip #5 veliko podobnosti z mano in mojo prvo udeležbo na maratonu (20.LM). No kakor koli epiloga žal ni bilo. Bom pa jas podal svojega.

Na 42 sem se prijavil iz trme, saj je kolega, ki nikoli ni bil nek športnik non stop ponavljal, kako se pripravlja na 21km. Sam pa sem mu govoril, da je brez veze dat 35€ za to, da tečeš 21km v gruči, da greš raje na 42, saj sem nekje slišal, da kdor lahko teče 21 lahko preteče tudi maraton. Pa je padla odločitev. Julija lanskega leta sem se končno brcnil v rit in plačal startnino za LM42km

.
Pred tem sem se sicer že prej rekreativno ukvarjal z različnimi športi (kolo, tek na smučeh, plezanje, hribolazenje,…) vendar v veliko manjši meri kot uporabnik #5. Tekel sem nekajkrat mesečno, takrat ko se mi je pač ljubilo nekje do 10km. Ker do takrat še nisem tekel več ko 15km na enkrat, sem se pri drugih malo pozanimal o tem kakšna je situacija. Glede na to, da sem bil v dokaj dobri splošni kondiciji, in da je bilo časa do maratona še dovolj, sem si na koncu zadal cilj preteči pod 4urami.

Začel sem teči 2-3x tedensko 6-14km in počasi stopnjeval razdaljo. Vse je šlo po planu, in tudi kar dobro sem treniral. Na koncu sem že z lahkoto pretekel 17km, brez muskulfibra naslednji dan. Sledila sta avgust in september, ter zraven »lenoritis« (diploma, morje, hribi). Le redko sem se še spravil teč. Kondicijo sem »vzdrževal« zgolj z dolgimi hribovskimi turami. Bližal se je oktober in takrat me je zvilo. Treninge sem močno pojačal (dolgi teki, intervali, tempo), in bam v začetku oktobra sem fasal vnetje pokostnice. Vseeno sem nadaljeval z zelo lahkimi treningi do 14 dni pred maratonom ko sem popolnoma prekinil s tekanjem. Poizkušal sem kolikor se da pozdraviti nogo. 2dni pred maratonom sem nogo stestiral in ni bilo bolečine. V oktobru je bila najdaljša razdalja treninga 14km. Moram reč, da sem po tem teku že razmišljal da skenslam, pa sem si rekel kar bo pa bo. Takrat sem se tudi prepričal, da odstop ne pride v poštev.

Kljub temu, da sem noč pred maratonom zelo slabo spal, sem se na dan maratona počutil zelo dobro. Množica in navijači so me ponesli, da sem začel zelo hitro (prva napaka). Do 20km sem tekel brez težav, pojedel tudi 2energijski ploščici. Na 20km pa so noge postajale težje. Na okrepčevalni postaji so prvič meli tudi gele… Rekel sem si »o hudo, kva pa je to… kr gele lahko vzamem…« (druga napaka) Stisnil sem 2 pa še enga za v žep, tako kot Italijan pred mano. Že po nekaj minutah pa me je želodec opozarjal, da nekaj ni kul. Silio me je na bruhanj, vendar ni šlo nič ven. Zadeve so se sicer čez kakšen kilometer umirile. Od tedaj nisem več jedel, pil sem pa samo še vodo. Nekje do 30km pa kriza, za katero so mi vsi govoril, da nastopi in da je od tam samo še glava. Začelo se je poznati pomanjkanje km v nogah. Od tu pa do adrenalinske injekcije v centru Ljubljane, za kar so poskrbeli navijači in s tem občutek bližine cilja sem se res vlekel. Trend prehitevanja se je obrnil. Sedaj so drugi prehitevali mene. Najbolj sem bil fasciniran nad neko gospo, ki sem jo prehitel na vzponu iz Ižanke, potem me je pa kot za šalo prehitela na ravnini in ji nisem mogel sledit. Moram reč, da sem od 35km pa do zadnje postaje parkrat kr belo videl. V cilj sem pritekel povesm zakrčen s časom okrog 3h 37min. Sestra, ki me je čakala na cilju, je rekela, da me po gibanju ne bi prepoznal. Občutki so bili fenomenalni, kot da bi dobil olimpijsko medaljo. Utrujenost je bila pa taka, da sem se komaj spomnil, kje sem pustil kolo, s katerim sem prišel na štart. Sledili so trije dnevi takega muskulfibra, da sem komaj vstal iz postelje, okrog pa sem kolovratil s povsem iztegnjenimi nogami, šele čez dober teden sem bil v približno prvotnem stanju
Naučil sem se, da če si dovolj trmast in v dokaj dobri telesni kondiciji, dobro napaljen in nisi ravno dovzeten za poškodbe, se da 42km tudi z malo treninga preteči.
Letos tudi planiram udeležbo na maratonu (ja me je lani zagrabil tale tek). Sem se pa priprav lotil čisto drugače. Je bila ena šola dovolj…
Pa prijetno branje tistim, ki se bo ljubilo tele flance brat!