prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 zormanze
zivjo
vidim, da nekateri obvladate sceno glede tekaških ur, zato se obračam na vas...
prvo naj povem, da sem prebral že kar nekaj tem na tej strani, tako da prosim ne odgovarjajte ala "uporabi iskanje", ker sem ga že :lol:
sem začetnik, kar se uporabe teh ur tiče, tako da iščem neko srednje zahtevno/kvalitetno/drago varianto, poleg HR naj ura meri tudi hitrost oz korake in bo povezljiva z računalnikom. tu se mi takoj pojavlja vprašanje, je bolje kupiti uro z footpod-om ali gps-om, prebral sem kar nekaj tem in nekateri pravijo, da je footpod tezko nastavljiv in posledično nenatančen, spet drugi pravijo, da je gps tisti, ki je manj natančen...kje je resnica? sam bi seveda rad čimbolj natančno uro, vendar ne tako, ki zahteva nekaj ur kalibriranje (preden postane natančna)
gledal sem že veliko različnih modelov, od forerunner 50hr+fp, pa tja do foreunner 305, ostale firme mi žal niso preveč poznane, tako da bo vsakršen nasvet dobrodošel
hvala za pomoč
 primzi2k
Pred časom sem kupil Suunto t6 in GPS, ker sem hotel vsaj približno vedet koliko pretečem. Sej za določene proge sem vedel koliko so dolge, ampak človek se naveliča teči vedno po istih poteh. Ker sem bil malo skeptičen glede razdalje, ki jo meri GPS, sem razdaljo parkrat zmeril še z avtom in pa s kolesom. Razdalje so strigle cirka 200-300 metrov. Edina stvar, na katero se ne moreš točno zanest je pa trenutna hitrost, ki včasih kar skače gor in dol. Povprečna hitrost teka na koncu je pa točna. Tko da sem z nakupom zelo zadovoljen.
 Jutro
Imam Polar RS200SD. Zadovoljen. Razdaljo meri v glavnem pod ali do 1% natančno. Po mojem mnenju moraš vsak primerljiv merilec kalibrirat na vsake kvatre, saj se predvsem hitrost in tehnika teka sčasoma, z meseci spreminjata, kar vpliva na natančnost meritve. Poleg tega pa ni vseeno, ali tečeš 5km, 10km, itd. Saj tudi tekom teka tečeš iz km v km nekoliko drugače. In če želiš čim bolj natančne rezultate, potem kalibriraš za vsak tek posebej, glede na predvideno razdaljo. Kalibracijske faktorje seveda naštudiraš predhodno! Recimo: po defoltu ima ta ura faktor 1.000; če tečeš 5km, morda vneseš 1.025, če 15km, potem morda 1.039 itd.

Jaz se s tem ne zezam, ker bolj kot samo hitrost ali razdaljo opazujem odnos teh dveh količin v primerjavi z utripom. In četudi bi bila napaka konstantno 3%, komu mar tistih par 100 metrov v rekreativnem svetu.

Drugih znamk in modelov ne poznam. Nekam ugodno pa se zadnje čase dobi Forerunner...

lp
Uporabniški avatar
 Wega
Tudi jaz glasujem za RS200SD. Super za začetnika celo preveč?
 Jutro
Prej sem pozabil omenit, da je na tej uri lažje nastavit kalibracijo kot pa čas. :) Hočem povedat, da se "kalibriranje" sliši kot "matranje", dejansko pa je ful simpl.
Uporabniški avatar
 Frikica
Jaz imam tudi Polar RS200SD in podatkov za začetnika je čisto dovolj, včasih še preveč.
Utrip, razdalja, tempo...dovolj informacij. :) Priporočam :D
Na druge znamke se ne spoznam toliko, tako da bodo o tem drugi kaj povedali...
 zappa
zormanze napisal/-a:zivjo
vidim, da nekateri obvladate sceno glede tekaških ur, zato se obračam na vas...
prvo naj povem, da sem prebral že kar nekaj tem na tej strani, tako da prosim ne odgovarjajte ala "uporabi iskanje", ker sem ga že :lol:
sem začetnik, kar se uporabe teh ur tiče, tako da iščem neko srednje zahtevno/kvalitetno/drago varianto, poleg HR naj ura meri tudi hitrost oz korake in bo povezljiva z računalnikom. tu se mi takoj pojavlja vprašanje, je bolje kupiti uro z footpod-om ali gps-om, prebral sem kar nekaj tem in nekateri pravijo, da je footpod tezko nastavljiv in posledično nenatančen, spet drugi pravijo, da je gps tisti, ki je manj natančen...kje je resnica? sam bi seveda rad čimbolj natančno uro, vendar ne tako, ki zahteva nekaj ur kalibriranje (preden postane natančna)
gledal sem že veliko različnih modelov, od forerunner 50hr+fp, pa tja do foreunner 305, ostale firme mi žal niso preveč poznane, tako da bo vsakršen nasvet dobrodošel
hvala za pomoč

Moje izkušnje: Uporabljam Polarja RS800 s footpodom S3, tako da vse skupaj ne velja nujno za vse ure s footpodi.

Merjenje razdalje in hitrosti je za praktične namene zelo natančno/ponovljivo, povprečno odstopanje je krepko pod 1% (takole od oka bi rekel največ nekje do +/- 30 metrov na 10 km). Vpliv vrste teka, hitrosti in superg je pri meni tako majhen, da me ne moti, čeprav se malenkost pozna. Tistih +/- 30 metrov na 10 km zgoraj vključuje vse to. Še celo pri hoji mi meri razdaljo in hitrost le z malenkost večjim odstopanjem. Tako da zaenkrat nikoli nisem imel potrebe po različni kalibraciji za različne vrste teka ali superge. Zares opazen vpliv sem opazil edino na snegu (če drsi) in na tartanu (gumijasta podlaga, kjer se bolj "odbijaš" od površine) - odstopanje do 3%.

Koliko je zadeva točna, je pa odvisno od kalibracije. Kalibracija je popolnoma enostavna (razen če se ti zdi vnos trimestne številke v uro kompliciran večurni poseg). Parkrat pretečeš znano razdaljo, izračunaš povprečje tega, kar ti pokaže ura, in ustrezno korigiraš nastavitev v uri. To načeloma narediš enkrat samkrat, potem se s tem ne ukvarjaš več. Kvečjemu občasno preveriš, če kalibracija še velja (če bi se res kaj hudo spremenilo, pri meni se še ni).

Če ti je važna samo povprečna hitrost in končna razdalja, potem je po moje čisto vseeno, ali vzameš GPS ali footpod. Razen da baterija v footpodu zdrži veliko dlje kot pri GPS, moraš ga pa vsakič pritrditi na nogo na točno isto mesto. Vzemi tisto, kar ti je bolj udobno (ne vem, kaj bi me bolj motilo, natikanje footpoda na čevelj ali čakanje na signal satelitov), splošno uporabno in ceneje.

Kdaj footpod:
Če ti je pomembna trenutna hitrost teka med samim tekom, je footpod nedvomno natančnejši. Če rabiš podatek o kadenci (koraki/min) in dolžini koraka (RS800 to meri, za druge Polarje ne vem), tega pri GPS tudi ne moreš imeti. Prav tako bo footpod natančnejši, če imaš na poteh, kjer tečeš, veliko kratkih zavojev in cikcakanja (še posebej, če je okolica taka, da se kvaliteta GPS signala močno spreminja).

Kdaj GPS:
Na zares zelo dolge razdalje je GPS sicer točnejši - pri teku se to težko pozna. Prav tako je GPS (Garminov, ne Polarjev!) edina možnost, če hočeš pretečeno pot kasneje prenesti na kak zemljevid. Če rabiš merjenje razdalj še pri kakem drugem športu, GPS to omogoča, footpod je pa samo za tek.

Še to, če ti je pri teku pomembno merjenje višine, potem je recimo barometrično merjenje (kot pri RS800) neprimerno bolj natančno kot s katerimkoli GPS. Ne pokaže sicer nujno točne absolutne višine, razen če vsakič na začetku teka popraviš začetno višino (zato ker meri zračni tlak, ta je pa odvisen tudi od atmosferskih pogojev), profil sprememb višine med tekom in skupno premagano višinsko razliko pa izmeri precej natančno (na +/- 5 do 10 metrov po mojih izkušnjah).

Najboljša bi bila torej kombinacija obeh tehnologij, ampak zaenkrat ju nihče še ni zares združil (jasno je, zakaj...).

Če še povem, zakaj sem se jaz lani odločil za RS800 namesto Garmina 305 (GPS me je sicer hudo mikal): Garmin je zaradi velikosti in oblike neuporaben kot ročna ura za vsak dan in ima baterijo, ki ob uporabi GPS zdrži manj kot 10 ur (torej neuporabno recimo že za celodnevni trekking).

Ima pa Garmin 305 zdaj (relativno) zelo ugodno ceno in je velika večina uporabnikov zelo happy z njim. Če bereš kaj ameriške tekaške forume, so tam skoraj vsi na 305-ki (ki jo tam čez dobiš že za 100 EUR ali manj).

Če ti kaj pomaga...
LP
 zormanze
super, hvala za odgovore, samo zdaj sem še bolj neodločen...mogoče sem se prej malo bolj nagibal k gps-u, zdaj sem pa tam-tam :D
tvojo uro nosiš tudi kot "navadno uro" potem? to bi mi kar prav prišlo, ker sem namreč že dolgo brez ure, ki pa vedno prav pride
če imaš še kdo kaj dodati je lepo dobrodošel, jaz pa grem naprej iskati različna uporabniška mnenja...le kaj bi brez interneta :D
lp, hvala
 zormanze
kakšna pa je kaj razlika med temi footpadi, S1, S2, S3...v čem je fora?
lp
 Liquid
Sploh ti ni treba razmišljat, kupi GPS napravico. :wink:
 zormanze
hm še eno vprašanje
ali je garmin 50 (katerikoli pač že), res tudi gps sprejemnik, kot piše tule?
če je to res, zakaj bi potem potreboval še footpod?
zdaj sem pa res že čisto zmeden, prosim na pomoč :D
lp
 zappa
zormanze napisal/-a:hm še eno vprašanje
ali je garmin 50 (katerikoli pač že), res tudi gps sprejemnik, kot piše tule?
če je to res, zakaj bi potem potreboval še footpod?
zdaj sem pa res že čisto zmeden, prosim na pomoč :D
lp

Ni GPS, natega oziroma malomarnost prodajalca (niso edini) - glej Garminov link.
 wind
zormanze napisal/-a:kdo pozna tole zadevo?

Preberi test na gpspassion, <a href="http://www.gpspassion.com/FORUMSEN/topic.asp?TOPIC_ID=80145">klik</a>. (canyon cns-gps2 = globalsat gh-615)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA