Hej! Jaz sem o tej skrajni zoprniji do zdaj molčala. Predvsem po principu "ne govori, da se ja ne bo pojavilo spet nazaj." No, zdaj pa je od drame s PF minilo že toliko časa in mislim, da sem uvedla takšne spremembe, da se res ne bo več ponovilo, vsaj v takšni meri ne.
Pred dvema letoma me je pričelo boleti stopalo. Takrat o PF nisem imela pojma in sem si mislila, da je to "kr neki brezveznega" in da bo že minilo in sem tekla naprej. Včasih zanalašč še več in še bolj intenzivno. No, ni minilo. Bilo je vedno huje. Po nekaj mesecih tega laičnega pristopa na nogo nisem mogla več stopiti, že hoja po stanovanju je bila cela drama. Na narastišču plantarne fascije se mi je naredila grozljiva bula in izkazalo se je, da ne gre le za oteklino, pač pa za cel pletež brazgotin, ki so se nadelale v vsem tem času. Sledilo je več mesecev muke in raziskovanja, kako si pomagati in obupavanja in dramatiziranja, ko se mi je zdelo, da tekla ne bom nikoli več, ko sem poskusila celo plavati in sem ugotovila, da tega ne znam, sploh pa mi je bilo zraven še na smrt dolgčas. Poskusila sem, mislim da (skoraj) vse, tako da lahko sestavim tole listo:
- protibolečinske/protivnetne tablete: oblaži le kakšno urico, vzroka pa ne odpravi
- vložki izdelani po meri pri nekem ortopedu na Zaloški: brez učinka
- tekar 3 zaporedne terapije: ni učinka
- led: oblaži za kratek čas
- udarni valovi + masaža stopala z močnim pritiskanjem na boleče točke: stanje se je bistveno popravilo po 4 terapijah
- masaža celotnih nog s poudarkom na spodnjem delu: pomaga odpraviti zategnjenost, ki pripomore k PF
- joga
om sem spustila, tako da ne vem, če učinkuje, skupnih seans pa sem se udeležila le tolikokrat, da sem se naučila razteznih vaj, te sem potem izvajala po možnosti vsako jutro, ja, vem, si ne bi mislila, ampak delovalo je blagodejno
- po predlogu fizioterapevta: večkrat na dan valjanje tenis žogice s podplatom (odlično raztegne fascio), "stopanje" na kamenček (primernega sem poiskala v Tivoliju) in pritiskanje na najbolj boleče točke, dokler bolečina ne popusti (podobno, kar dela fizioterapevt z masažo). Boleče, a zelo sproščujoče.
Ko se je situacija nekoliko omilila (tj. čez 3-4 mesece):
- POSTOPNO uvajanje bose hoje, po možnosti po pesku (krepitev stopalnih mišic in masaža): zelo učinkovito, pri meni se je izkazalo kot ključno na dolgi rok
- vključevanje bose hoje oz. približka le te (berefoot obutev, zero-drop superge, široka (!) obutev) v vsakdanje življenje in tek (nujno zelo postopno): pri meni ključno, od takrat nimam nikakršnih težav več, pri skoraj podvojeni količini teka (tj. 300-400km mesečno, številni teki daljši od maratona).
PF je popolnoma izginil po 8 mesecih raziskovanja, zdaj že eno leto nimam več težav. Se mi je pa zaradi bose hoje noga tako razširila, da so mi vse stare superge drastično premajhne (ni čudno, da se mi je vse zavozlalo notri, saj se stopalo sploh ni moglo svobodno raztezati). Imam tudi težavo pri izbiri obutve, saj mi je slehrni čevelj preozek in mi stopalo prične dreveneti že pri hoji v trgovini. Edina varianta so trenutno superge Altra, pa five-fingers za krajše teke in vsak dan.
To je torej moja zgodba, je le pripoved o tem, kaj je pomagalo meni in morda utegne še komu, ki že nemara obupuje nad to sitnobo. Imam pa sicer "normalna" stopala, brez kakšnih dvignjenih ali spuščenih lokov ipd.
Pa čim manj poškodb in lahkoten korak,