Dragi moji,
Glede
Chemtrails je na netu veliko napisanega. Na žalost je večina metainformacij, ki se med sebojno referencirajo in se sklicujejo na "neodvisne znanstvenike". Znanstvenik je oseba, ki se vprašanja loti tako, da poišče verodostojne informacije ali opravi meritve v skladu s protokolom, nato pa dognanja obdela in objavi v znanstveni literaturi, kjer da svoje delo na pregled mednarodnim kolegom. Žal je veliko "znanstvenikov", ki pač žanjejo denar in slavo s popularizacijo svojih idej med manj poučenimi ljudmi, ki ne poznajo znanstvene metode. O tem pojavu je pisal že David Hume l. 1748 v svoji knjigi Raziskava človeškega uma (poglavje
O čudežih).
Poskusil sem si ustvariti sliko in najti, kaj o tem pravijo Greepeace, ki energetikom kot pravim onesnaževalcem grenijo življenje. Izkaže se, da se uradni Greenpeace ne ukvarja s tem problemom. Zagovorniki Chemtraila navajajo
odgovor GP na njihova vprašanja, kjer GP pravi, da se z omenjenim probemom žal ne morejo podrobneje ukvarjati, da pa je v izpušnih plinih reaktivnih letal veliko toksinov, ki so precej bolj smrtonosni, kot je omenjeni barij, ki bi morda lahko bil prisoten v njih.
Pogledal sem tudi po znanstveni literaturi.
Google Scholar na to temo pokaže prvi link na knjigo "Stolen Skies: the Chemtrail Mystery". Že drugi link kaže na članek F. Theilmanna
"Chemtrails: Worum es gehen kőnnte" (Chemtrails: za kaj bi lahko šlo) iz švicarskega Goetheannuma, ki na 6 straneh prediskutira možnosti in verjetnost nastanka tega fenomena. Vsekakor se vam splača prebrati vsaj ta članek. V sklepnem odstavku pove: Ljudje le neardi spremenimo svoj navade, ne zanima nas vsakdanjost, temveč se mobiliziramo ob grozljivih novicah. Prav tako je preprosto najti zunanjega krivca za vse hudo, le da nam samim ni treba spremeniti ničesar.
V reviji IEEE Spectrum organizacije
Institute of Electrical and Electronics Engineers, ki je temeljna strokovna organizacija napodročju elektrotehnike, so lanskega maja predstavili ideje o
spreminjanu podnebja (hlajenju ozračja). Omenili so tudi razprševanje aerosolov v atmosferi, ki je bilo predlagano kot ukrep za boj proti globalnemu segrevanju. Ker je ukrep zelo drag, relativno malo uspešen in zelo posega v okolje, je bil hitro umaknjen iz
nabora izvedljivih ukrepov.
Z Agencijo RS za Okolje, Hidrometeorološkim zavodom sodelujemo tudi poslovno. V pogovorih z njimi sem dobil vtis, da so profesionalni in da se spoznajo na svoje področje. Jaz jim zaupam, da nobena tuja ali domača letala ne pršijo kemikalij kar vsevprek po Sloveniji.
Samo še beseda o teorijah zarote: to je vera, ki je znanstveni argument ne more premagati. Razlog: kar koli poskuša znanstvenik dokazati, nasprotnik pobije s tem, da ga obtoži, da je zaveden/podplačan/sovpleten. (Na podoben način deluje politika: ko zmanjka argumentov, obtoži nasprotnika političnih namenov).
Zato predlagam, da na TF pustimo tovrstni aktivizem, ki ni povezan s tekom, pri miru.
Lep let,
Pegaz.
Lep let, Pegaz

Ahhh, I feel very Goladic today!